Jag ångrar mig om Husby!

Döm av min förvåning när jag jetlaggad, yrvaken och nyss hemkommen från semester vaknade av att flera journalister ringde och frågade om jag ville be om ursäkt till Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, för ett blogginlägg som jag skrev för snart två år sedan. Det handlade om när jag besökte Husby under kravallerna för att jobba med SVT Debatt. Då fick jag höra berättelser från många som oberoende av varandra pratade om att Aftonbladet och Expressen ville köpa bilder på bilar som brann, vilket i sin tur ledde till att ungdomar tände eld på bilar för att kunna sälja bilder till kvällspressen.

På den tiden var jag en flitig bloggare och skrev om mitt liv, mina tankar och om människor jag mötte, lite som en publik dagbok. Dagen efter besöket i Husby skrev jag ett inlägg där jag berättade om vad det pratades om i området, att det lät konstigt och om det stämde så var det för jävligt. Avslutningsvis riktade jag frågan till Aftonbladet och Expressen om huruvida det här var ett missförstånd eller inte. Inlägget fick stor spridning och snart gick Aftonbladet och Expressen ut och angrep mig istället för att reflektera över varför det snackades om det här i Husby och vad det kan få för konsekvenser att mitt under brinnande upplopp lägga ut banners på sin hemsida om att man betalar bra för nyhetsbilder från Husby.

Sedan dess har Thomas Mattson ihärdigt krävt en ursäkt från mig och SVT, och även valt att bojkotta programmet SVT Debatt och inte heller låtit sina anställda medverka där. Han har flera gånger fått förklarat för sig att jag är frilansare och inte anställd på SVT och att SVT aldrig har stått bakom mina blogginlägg. Trots det har han konsekvent ställt till problem för programmet Debatt på grund av det jag skrev för snart två år sedan. Idag fick han ett mail från SVT där de går honom till mötes och skriftligen förklarar att de inte hade med blogginlägget att göra. Detta publicerar han på sin blogg och därför har jag fått mängder av frågor idag om hur jag ser på saken.

Till att börja med kan jag säga att jag idag inte skulle ha publicerat blogginlägget utan att ha frågat Expressen och Aftonbladet om deras syn på saken, för att kunna ha med deras svar i inlägget. Samtidigt tyckte jag att det fanns ett allmänintresse av att det var så här det snackades i Husby bland folk, vilket även utländska journalister rapporterade om innan jag publicerade mitt blogginlägg. Problemet var även att jag inte hade några bevis, förutom många muntliga vittnesmål. Men eftersom jag då såg min blogg som en dagbok där jag kunde vädra mina upplevelser och tankar fritt utan att så mycket hände, så publicerade jag ändå. Inlägget fick gigantisk spridning och på två dagar hade min blogg haft en halv miljon besök och det blev veckans stora snackis.

Sedan dess har alltså Thomas Mattson krävt att jag skall säga förlåt till honom. Det kommer inte att hända eftersom jag inte tycker att han hanterade situationen på ett bra sätt. Jag köper att han angrep mig, det hade han all rätt att göra. Men han kunde även ha visat, i alla fall ett uns, lyhördhet och reflektion kring varför det här ryktet fanns och hur man skall hantera inköp av bilder från allmänheten i sådana här extrema situationer, och vad det innebar att ungdomar i Husby gick runt och trodde att de kunde få betalt för bilder på bilar som brann, även om det bara var ett rykte. Dessutom tycker jag att Thomas Mattsons hantering av SVT Debatt har varit barnslig, milt sagt.

Trots det så finns det dock ett par saker jag ångrar. Det viktigaste är uppgiften om att enskilda reportrar från Aftonbladet och Expressen skulle ha råkat illa ut i Husby på grund av mitt blogginlägg. Detta beklagar jag givetvis om det stämmer. Dessutom ångrar jag att jag inte konfronterade Aftonbladet och Expressen med uppgifterna innan publicering. Detta borde för övrigt även gälla när Thomas Mattson sprider uppgifter om mig i bloggar och poddar, att jag borde ha rätt att försvara mig. Kanske har vi det gemensamt att vi gjort misstaget att se nya publicistiska plattformar som format där klassiska journalistiska spelregler inte riktigt gäller. Till sist ångrar jag att min text förknippades så stark med SVT Debatt, som jag då bara hade gjort ett kort inhopp hos som frilansreporter. Det har under två års tid ställt till problem för debattredaktionen varje gång de haft kontakt med Expressen. Efter idag hoppas jag att det problemet i alla fall är ur världen. Beträffande mig själv så måste jag säga att det har varit lärorikt att följa turerna kring det korta blogginlägget från Husby och min förhoppning är, trots allt negativt, att det i alla fall på någon redaktion i Sverige väcktes en fråga om bildköp och bildjournalistik om liknande kravaller uppstår i framtiden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jag ångrar mig om Husby!

 1. LOI skriver:

  Ska man tolka Mattssons barnslighet som att Expressen från och med nu aldrig kommer att publicera rykten eller andra hands uppgifter som de ej kan belägga med 100%?

  Om jag minns rätt så publicerade kvällstidningar uppgifter om att poliser gjorde apljud mot upploppsmakarna. Då är det tydligen ok att publicerade bråkstakarnas obekräftade uppgifter men nåde den som publicerar bråkstakarnas uppgifter om det är kvällstidningarna som berörs.

 2. Slukhål skriver:

  Åsiktsregistreraren och vapenkriminelle Thomas M ska be svensk demokrati om ursäkt.

 3. zeke skriver:

  Att den sk statliga TV ska ens befatta sig med privata aktörer som expressen och co är graverande. Men ännu mer graverande är att SVT till 100 % funkar som propaganda och desinformationsbyrå åt landets samt den internationella oligarkin. Aldrig ett ljud om saker såsom hur våra pengar skapas ( som krediter till en under regleringsbanken verkande privat kartell) som nominella krediter vilka utgör det allmäna betalningsmedlet vilka vi hyr till en kostnad av ränta. STudera Wörgl och Silvio Gesell för ett ärligt valutasystem ( tuben , google). Vidare lämnar SVT sk dokumentärer gällande historia mkt övrigt att önska, gör tex en jmf med Antony Suttons presentatoner på tuben, studera Bosch affären och sanningen bakom den ryska revolten. Man blir ju med detta i bagaget minst sagt icke troende i demokrati-doktrinen under allmän kollektivism, jättebyråkrati, marx valutasystem i privat regi, false flag terror som drottninggatan 11 dec. Hur ser SVT på Libyen ett krig de sålde in där Wallenberg ( stod tom i Aftonbladet) såg till att ha JAS gripen där Juholt och regeringen ville ta hem planen och inte ens skicka dem. Vilka står bakom ISIS ? Vad händer eg i Syrien och Iran, vilka drar i deras front-figurer ? Ryska banker kopplade till regleringsbanken och sist och inte minst hur var det med Ivar Kreuger, filmen panik från 1939 på tuben kanske inte var så dum ändå, ådalen är ju ändå med där. SVT är en avancerad variant av den pravda-byrå som fanns i CCCP.

 4. G Svensson skriver:

  Du skriver att du inte hade andra bevis än muntliga vittnesmål. Det skulle inte bli många artiklar och reportage gjorda om alla uppgifter måste styrkas av rapporter och skriftliga källor. Muntliga vittnesmål är ju grundläggande i den mesta journalistik. Muntliga vittnesmål kan även räcka för att få folk fälld i domstol. Därmed inte sagt att det är oproblematiskt med enbart muntliga källor men definitivt inte uppseendeväckande.

  Är det nytillträdde Hanna Stjärne som är orsaken till SVT:s ursäkt? Hon gillar väl i vart fall Expressen med tanke på att hon var med och belönade Expressenanknutna Researchgruppen med Stora Journalistpriset.

 5. Jante Skutt skriver:

  En storm i ett vattenglas i en journalistisk sandlåda, hur i helvete kan Expressen och clownen Mattsson blanda ihop en privat personlig blogg på nätet med SVT han borde avgå och aldrig komma tillbaka.
  Expressen sprider själva mer skit, skvaller och tokerier än vad denna blogg någonsin varit i närheten av,,,, hoppas ändå på fortsatt mångfald och det fria ordet i framtiden.
  Skall alla medier tycka likadant i alla frågor och ängsligt sprida samma telegram och bilder från TT-bild finns risken att tidningsdöden fortsätter i snabbare takt och att ännu fler journalistjobb försvinner eller förvandlas till håglösa informationsbiträden 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s