Att förlora en debatt i SVT är inte ett samhällsproblem

Hej Fredrik Virtanen. Jag tänkte inte bli långrandig men det är en sak jag skulle vilja berätta för dig. Det handlar om din upprördhet efter insatsen i ”Valet med Janne och Belinda” i SVT, som berörde problemen med att journalister bor och verkar i vissa områden, medan andra helt glöms bort. I det här fallet blev det Södermalm som, på goda grunder, beskrevs som en stadsdel med hög journalisttäthet. Att påtala en sådan struktur gjorde att du Fredrik Virtanen, bosatt i nämnda stadsdel, blev kränkt, kände dig påhoppad och dristade dig till att på bästa krönikeplats vråla ut att Janne Josefsson och Belinda Olsson delar världsbild med Sverigedemokraterna. Sedan följde en gubbdebatt mellan dig, Janne Josefsson och Johan Croneman som fick folk ute i landet att endast skratta åt er. Eller som en kvinna jag mötte i Haparanda häromdagen sade: ”kan de inte ta det där tjafset via telefon istället?”.

Det är såklart svårt att ta det här insnöade mediebråket på allvar, och jag hade egentligen inte hade tänkt skriva något i ärendet. Men det är faktiskt en sak som måste redas ut. För det är nämligen så att du Fredrik Virtanen inte bara känner dig ledsen över programupplägget, du drar saken så långt att det handlar om samhällsproblem och demokratifrågor. Därför tänkte jag kort berätta för dig om några andra journalister som likt dig drabbats av demokratiska dilemman. Anna Politkovskaja till exempel som granskade korruptionen i Ryssland och mördades, eller Johan Persson och Martin Schibbye som skenavrättades och fängslades i Etiopien när de skulle skildra missförhållanden i Ogaden. För att inte tala om Sveriges Radios korrespondent Nils Horner som sköts till döds i Afghanistan, och de amerikanska journalister som precis blivit halshuggna av företrädare för Islamiska staten.

Du kanske förstår var jag vill komma? Skriv gärna att du är kränkt, förbannad och ledsen, men tala för fasen inte om demokratiproblem! Det finns gott om exempel på hur journalister drabbas när demokratin havererar. Att förlora en debatt på en krog på Södermalm är inte ett sådant exempel. Det är kanske surt och tråkigt, men det är inte en demokratifråga. Att påstå något sådant medför endast att du framstår som en uppblåst översittare med alldeles för höga tankar om dig själv. Med den stora plattform du har för att opinionsbilda borde du tänka efter innan du vräker ur dig sådant nästa gång. Jag vet att du kan det och hoppas på mer relevanta krönikor i framtiden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att förlora en debatt i SVT är inte ett samhällsproblem

 1. Ping: Journalister står inte längre för trovärdighet | Cattasbubbla - Just read it !

 2. Kjell Kritik skriver:

  Trams. Södermalm har 34% av innerstadens journalister men 40% av innerstadens befolkning, det är en underrepresentation av journalister. Ovanpå detta är Södermalm även den del av innerstaden som är överrepresenterat i åldersgruppen 25-65 år, 45% av befolkningen, jämfört med resten av innerstaden. Källor: http://goo.gl/bJZcrs , http://goo.gl/UOaZaX

  F ö lyckades du klämma in en anekdot (!) som bevis och även lite relativisering. Gör om.

 3. Webster skriver:

  Att Södermalm (storlek 5.71 km2) har nästan tio procent av Sveriges (storlek 449 964 km2) journalister är alltså ingen överrepresentation?
  OK. Jag tror på ditt ord, det är ju ändå bara innerstaden som räknas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s