Sluta kalla städare för tjänstefolk!

Långt efter alla andra får jag för mig att titta på den omtalade jobbdebatten som sändes 10 augusti i SVT. Den blev uppmärksammad eftersom Vänsterpartiets Ali Esbati kallade städare för tjänstefolk. Det första som slår mig när jag ser debatten är att Ali Esbati, när deltagarna frågas ut om sin arbetslivserfarenhet, aldrig verkar ha haft ett verklighetsbaserat jobb, ni vet sådant arbete där man får slita hårt med dåligt betalt, till exempel inom hemtjänsten eller på fabriksgolvet. Istället har han haft förmånen att arbeta som ekonom både i Sverige och Norge, enligt honom själv, och som politiker givetvis. Kanske är det på grund av denna brist på erfarenhet från verkligheten som han i nästa mening framhåller att RUT-avdraget innebär att invandrarkvinnor tvingas arbeta som tjänstefolk hemma hos rika människor.

Jag funderar över detta och även på hur RUT-avdraget genom åren har kallats för kvinnofälla av feminister och vänsterdebattörer. Anledningen, antar jag, är att städarna förmodas vara kvinnor som jobbar för relativt låga löner. Att ta det för givet är inte någonting som jag bara sådär kan förlika mig med, eftersom det jag sett från verkligheten talar ett helt annat språk.

Som så många andra medelklassinvånare, med inkomst nära det svenska genomsnittet, anlitar jag då och då städhjälp för att underlätta livspusslet med mycket jobb, stressiga förskolehämtningar och uppbokade helger. Sammanlagt har jag och min fru anlitat städhjälp vid ett femtontal tillfällen (ungefär) de senaste åren. Det handlar oftast om rejäla storstädningar av huset, och jag blir fortfarande lika förvånad varje gång det knackar på och jag öppnar dörren. Jag förväntar mig släppa in några kvinnor som inom ett par minuter ämnar stå med ena benet i mitt ostädade kök och med andra benet i en begynnande brutal kvinnofälla. Förvåningen kommer sig av att det aldrig har varit någon kvinna som stått där utanför min dörr. Trots att det rört sig om flera olika företag vid många olika tillfällen, har det fortfarande inte varit en enda kvinna som stigit över tröskeln, med skurmoppen i högsta hugg, till vårt hus och knäböjt inför överheten.

Däremot har jag fått besök av flera olika män med invandrarbakgrund som inte varit så bra på svenska, men som på engelska förklarat att de inte bott så länge i landet och är nöjda med att ha hittat ett jobb i Sverige, även om det inte är speciellt bra betalt, men att det är bättre än att köra taxi hela nätterna. Jag undrar om Ali Esbati menar att de här människorna är att betrakta som mitt tjänstefolk, trots att de inte är kvinnor? Och liknelsen killarna gör med taxiverksamhet är faktiskt inte helt irrelevant. För på vilket sätt är de invandrare som kör dig runt i staden i en bil, där du sitter bekvämt i baksätet med iPhonehörlurarna i öronen för att slippa konversera, inte att betrakta som tjänstefolk medan de som svabbar ditt golv i hemmet borde liknas vid drängar och pigor? Och hur kan det bli en kvinnofälla när det ofta, i alla fall hos mig, är män som kommer och städar? Kan Ali Esbati, som med stor sannolikhet åker taxi flera gånger i veckan, eller någon annan svara på det så vore ingen gladare än jag.

I övrigt har jag inga åsikter om RUT. Jag klarade mig bra innan det fanns, jag klarar mig bra nu och kommer även att överleva om RUT-avdraget försvinner. Men rätt ska vara rätt. Det vill säga:
1: Det är inte bara rika som använder städhjälp.
2: Det är många män som jobbar inom branschen vilket gör det problematiskt att använda uttrycket kvinnofälla. Däremot går det säkert att problematisera kring branschens anställningsvillkor.
3: Framförallt så kallar man inte de här människorna för tjänstefolk. Det är förnedrande och ett förminskande av dem och det arbete som de utför, och det får mig att må illa.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sluta kalla städare för tjänstefolk!

  1. cattasbubbla skriver:

    Så sant, det var en etnisk svensk man kom när vi beställde fönsterputsning också. RUT har skapat mängder med arbetstillfällen, kvinnor har startat egna företag, människor som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden av olika skäl har fått jobb osv. Så det är bara trams att det är en kvinnofälla.
    Skrev i samma ämne själv igår, då om RUT-motståndaren Gudrun Schyman som själv använder ”tjänstefolket”, trots att hon gått ut med att ”kvinnor inte ska behöva ta reda på rikas skit”….

  2. Biff Tannen skriver:

    Om det var upp till mig att välja ETT enda undantag för den svenska yttrandefriheten, skulle jag varken välja Avpixlat, Svenskarnas parti eller Malou von Sivers. Jag skulle välja dig, Joakim Lamotte, dig och ditt självbelåtna runkande. Jag skulle dessutom tvinga dig att ändra ditt runkiga efternamn till något normalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s