Mikael Persbrandt kan inte skylla på Expressen

Kära Mikael Persbrand. Det här är en text från en pappa till en annan. Jag har ingen större förhoppning om att du kommer läsa detta, men du får bli representant för alla andra föräldrar med din problematik, som jag är övertygad kommer att skumma igenom den här texten. För du ska veta att du inte är ensam. Varje dag får mängder av små pojkar och flickor i Sverige se sina pappor i samma tillstånd som ditt, full som ett ägg och hög som ett hus.

Det är sen kväll när jag ser klippet som Expressen publicerat och som alla pratar om. Jag har precis nattat mina döttrar och tänker på dina barn den där kvällen som du valde att ta droger ihop med yrkeskriminella, medan de sov i en säng någonstans, utan sin pappa.

Jag läser även Sanna Lundells, dina barns mammas, blogginlägg där hon kritiserar Expressens publicering. Jag håller med henne, det är inget reportage jag som journalist skulle varit stolt över att ha producerat. Samtidigt går det inte att komma ifrån att den skada som drabbar dina barn inte går att skylla på någon annan än dig själv, inte ens på Expressen. Sanna Lundell skriver även att ditt beroende är en sjukdom, också det har hon rätt i. Drogmissbruk är i många fall en fruktansvärd sjukdom och jag har själv sett alltför många exempel på dess konsekvenser. Men till skillnad från andra sjukdomar kan man välja att bli frisk. Jag säger inte att valet är lätt men som pappa handlar det om vad som är viktigast, barnen eller drogerna. Och alla barn förtjänar att slippa se sina föräldrar i ett sådant tillstånd du befann dig i på det där videoklippet, men tyvärr är verkligheten en annan.

Livet består av vägskäl, och att bli förälder innebär att man skriver på ett livslångt kontrakt mellan sig själv och barnet. Det är du som har sett till så att din son eller dotter har blivit till, han eller hon har inte bett om att få se den här världen, och framförallt har barnet inte haft möjlighet att välja sina egna föräldrar. Det innebär att du som pappa har ansvar för barnet, until the day you die. Eller i alla fall tills barnet har blivit vuxet och kan ta hand om sig själv. Det ansvaret handlar bland annat om att man får välja bort saker i livet som till exempel kokain, trots att det är en fantastisk drog som får en att sväva på moln, känna sig odödlig och oövervinnerlig, men som även gröper ur en inifrån.

Du, Mikael Persbrandt, talar gärna om respekt och har sagt att du gillar både rånare och kola. Du ses av många som det manligaste vi har att tillgå i Sverige och det kan inte vara lätt att ständigt behöva leva upp till myten om machoidealet. Men du ska veta att i verkliga livet är det manligare att byta kokainet mot fullkornsvälling och rånarkompisarna mot bajsblöjor, även om man råkar vara en av Sveriges mest hyllade skådespelare.

Den dagen du väljer bort droger till förmån för att läsa godnattsaga för dina barn, bädda ner dem och pussa dem i pannan när sömnen vaggar deras medvetanden, då först får du min respekt. Det låter enkelt, men kan vara som att bestiga berg för dig, det förstår jag. Men för dina och alla andra barn till missbrukares skull, önskar jag av hela mitt hjärta att du snörar på dig skorna, riktar blicken uppåt och med beslutsamma steg bestiger det där förbannade berget. Ha dock i åtanke att den lättaste stigen kanske inte är den rätta vägen upp till toppen, och det är bara du, och inget annan, som kan välja rätt stig åt dig.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Mikael Persbrandt kan inte skylla på Expressen

 1. Fredde skriver:

  Läste oxå Sanna Lundells lilla text. Måste säga att jag tycker hon är jäkligt patetisk. Hon kallar sig feminist. Hon gnäller i varannan krönika på patriarkatet och på män. Men att hon själv skaffar barn med machoidealet själv och sen försvarar att han tar droger på krogen istället för att vara hemma hos barnen blir ju bara så patetiskt och falskt. Tycker synd om deras barn, pappan kolatorsk och mamman korkad.

  • Tompa skriver:

   Folk tycker det är kul att hoppa på Persbrandt för att han är framgångsrik. Jante. Att snacka om problemet med drogmissbrukande föräldrar utifrån ett enskilt fall, Persbrandt, visar på att den som moraliserar i ärendet, mest är intresserad av snask!

 2. Anonym skriver:

  Bra skrivet! Jag som är utanför har svårt för att förstå den sits familjen sitter i. Jag är snabb med att fördöma andra som gör avkall på sina barn av olika anledningar. Jag förstår inte det.. Jag förstår inte hur man kan sätta sig och de nära i den situationen.
  Jag precis som du hoppas att allt löser sig för familjen och många andra som har ett helvete. Jag önskar det för barnens skull, men även för föräldrarna som ska leva med vetskapen om vad dom utsatt sina barn för som många gånger satt spår likt en kniv i själen.

 3. Tjejmorsan skriver:

  Så djävla bra skrivet!!!
  Tänkte precis på det igår, att inte är det ju Expressens fel att han tar droger!!
  Han gör ju sina egna val 🙂

  Tummen upp för ditt inlägg!!!

  • Tompa skriver:

   Fast vad finns det för allmänintresse i att en enskild person tar droger? Skillnad vore det ju om personen i fråga vore folkvald politiker. Vad Expressen i det här fallet sysslar med, är snask, och en hämnd på Persbrandt för att han vann rättegången mot avisan för en del år sen, gällande de lögner den hade spridit om honom. Expressen vill se honom sänkt för livet; du ska inte tro att Expressen gör detta för att de vurmar för hans barn, vilka de fullständigt skiter i.

 4. Ping: Lena gör en liten pudel | Konkursverket.se

 5. Ping: 2 ggr Lamotte håller sitt mått! | Häxanmexan

 6. Tompa skriver:

  Innan du börjar moralisera om andras liv, leverne och föräldraskap, borde du väl rycka cigarren ur käften! Feminism handlar i Sverige f.ö. om att politiskt gynna kvinnor på mäns bekostnad, trots att ju män & kvinnor är jämställda i vårt land redan. Vad det handlar om är alltså att feminister, i Sverige, är emot jämställdhet! I en del andra länder räknas kvinnor inte som juridiskt fullvärdiga personer, i motsats till männen då, och på dessa platser har feminismen en poäng.

 7. Roxy skriver:

  I was looking evwheeryre and this popped up like nothing!

 8. That’s a smart answer to a difficult question.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s