Vill ni verkligen att Zlatan röstar?

Den senaste snackisen är att Zlatan hade mage att inte rösta i EU-valet. Ledarskribenter och tyckare rasar över detta svek, eftersom han som den förebild han är borde ha en betydligt större politiskt rättrådig inställning än oss andra. Personligen vore jag mer förvånad om Zlatan faktiskt hade slitit blicken från FIFA 14 och genomfört, av den senaste tidens diskussion att döma, årets mest heroiska poströstning.
I likhet med hälften av Sveriges medborgare valde Zlatan istället att fullständigt ignorera valet, eftersom det inte intresserar honom.

Indignationen vi nu ser över Zlatans rösthaveri är en följd av den övertalningskampanj som pågick innan valet, där var och varannan halv- och helkändis uppmanade soffliggare att pallra sig till vallokalerna för att rösta bort Sverigedemokraterna, vilket med facit i hand fick motsatt effekt. Nu grips det efter halmstrån och Zlatan görs till syndabock för att Sverigedemokraterna vann mark i EU-valet.

Jag kan tycka att det är sorgligt att upphöjda ledarskribenter ens lägger energi på Zlatanfrågan, när det finns hundra gånger viktigare politiska sakfrågor att avhandla. Att Zlatan väljer att skita i politik och röstning är givetvis trist på många sätt, men han är en fotbollspelare som aldrig bett om att få bli förebild. Enligt mig har inte han större ansvar än någon annan svensk att gå till valurnan på valdagen. Hans enda förpliktelse, som skiljer honom från oss vanliga dödliga, sträcker sig till att göra mål när han spelar i landslaget, varken mer eller mindre.

En annan fråga vi bör ställa oss är, handen på hjärtat, om vi verkligen innerst inne vill att Zlatan börjar engagera sig politiskt. Med hans inställning och intresse för samhällsfrågor skulle i alla fall jag bli förvånad om hans hjärtefrågor skulle handla om mer än ökade möjligheter gällande kreativ skatteplanering för välbetalda idrottsprofiler. Med hans sexistfadäser i färskt minne är det, i vilket fall, svårt att föreställa sig hur han skulle slå sig blodig för genuspedagogik på förskolor, eller individuell föräldraförsäkring, vilket man kan få en känsla att vissa skribenter på allvar verkar intala sig.

Hela Zlatandebatten präglas av högoktanig naivitet, precis som den senaste tidens kampanj för att få folk att rösta bort Sverigedemokraterna, som endast fick väljarna att göra precis tvärtom. Om nu syftet är att minska Sverigedemokraternas mandat i nästa val så borde kanske opinionsbildare istället uppmana folk att inte rösta. För lek med tanken att alla soffliggare helt plötsligt skulle börja utnyttja sina demokratiska rättigheter, då skulle sannolikt Sverigedemokraterna vinna politisk mark som aldrig förr. Eller om vi skulle införa obligatoriskt valdeltagande, som i Grekland där nazistiska Gyllene gryning fick sju procent i landets senaste parlamentsval.

Det känns inte helt bekvämt, men ibland funderar jag, skrämmande nog, över om vissa människor helt enkelt inte är gjorda för att rösta, inte ens Zlatan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vill ni verkligen att Zlatan röstar?

 1. Niklas skriver:

  Frågan är vem som ska få rösta.. den som tycker rätt.. ?

 2. Martin skriver:

  Visst är det förbannat naivt, men idag är det ju närmast en reflex hos ledarskribenter och tyckare att använda en kändis som krok för att hänga upp det man vill ha sagt (och för att få till en tjoffsig rubrik, inte minst). Att rikta in sig på sakfrågan eller att vara stringent men strunta i att dra en massa ovidkommande (ofta påhittade) personexempel och persondissar,.det ses idag som att du är präktig och lägger pannan i djupa veck.

  Det hade varit mera spännande om ledarskribenterna ställt frågan varför de flesta svenska partier samvetsgrant håller EU- och europafrågor utanför de flesta vanliga kampanjer – speciellt inför riksdagsval – och utanför den löpande politiska debatten, men det är givetvis ingen som rör vid den saken.

 3. Patrik skriver:

  Precis! Zlatan är dessutom inte skyldig Sverige ett dugg. Han hade en påver uppväxt i Rosengård och flyttade till Amsterdam som en lovande 19-åring. Att han sedan dess utvecklats till en av världsfotobollens allra bästa beror på hans egen drivkraft och rad duktiga europeiska tränare i Holland och Italien. Vi ska vara tacksamma att han spelar i landslaget i alla viktiga matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s