Aningslösheten blev Sverigedemokraternas segertåg

Det råder just nu stor förvirring bland oss journalister och kulturarbetare på Facebook så här dagarna efter EU-valet, av mitt flöde att döma. Att Sverigedemokraterna är på frammarsch i landet verkar ha kommit som en överraskning. Man frågar sig hur detta kunde ske, trots att varenda ledarskribent, komiker, programledare, statsvetare och övriga mediekändisar varit ute och uppmanat folk att gå och rösta bort Sverigedemokraterna. Ihop med detta stängdes de ute från arbetsplatser och antirasister flockades på SD:s torgmöten och störde så gott det gick. Men medan vänsterpartiets Dror Feiler blåste i saxofonen och blev bortburen av polis, så skrattade Jimmie Åkesson hela vägen till valet.
Det som skulle bli en stor uppslutning mot Sverigedemokraterna blev i stället deras segertåg. Folk hemma i stugorna knöt näven i fickan när överheten och etablissemanget skulle berätta för dem vad som är rätt och riktigt.

Aningslöst sitter vi som tillhör mediemedelklassen nu och undrar vilka dessa SD-väljare är, som är så arga, och varför. Vi kan inte se dem som drabbats av utvecklingen i ett land som allt mer glider isär, där klassklyftorna ökar mest i västvärlden. Vi är inte de som fått sälja allt vi äger för att överleva, eftersom samhällets skyddsnät har havererat, eller tvingats lämna familj och vänner för att flytta till Norge för att jobben har tagit slut i Sverige. Vi är inte de som skjutits med 30 skott i ansiktet i någon förort, eller tagit livet av oss i något utarmat glesbygdsområde för att hopplösheten tagit överhanden.
Istället lägger vi vår lediga tid på att raljera över de som röstar på SD och undrar vad de är oroliga för egentligen, medan ensamstående mammor blir utförsäkrade och äldre sitter ensamma hemma eftersom de inte har råd med bussbiljett för att åka och hälsa på barnbarnen. Samtidigt som sysslolösa politiker lever gott på märkliga pensionssystem, endast förunnat de folkvalda.

Nu kommer anti-SD-kapprustningen bland politiker och opinionsbildare fortsätta fram till riksdagsvalet i höst. Protester och demonstrationer kommer intensifieras och SD-röstare kommer anklagas för att vara rasister. Jag tror att det finns en hel del rasister bland de som röstar på SD, men att påstå att alla är det, är en alldeles för enkel förklaringsmodell. Att däremot slänga ordet rasist i ansiktet på folk jämt och ständigt ger förmodligen inget annat utfall än att de till slut blir det som de kallas för.

Kanske vore det mest effektiva, om syftet är att få folk att inte rösta på SD, att försöka förstå de bakomliggande orsakerna till varför människor röstar som de gör. Eventuellt skulle man då inse att så länge folk har det dåligt, så kommer de rösta på missnöjespolitiker. När vi idag har de största samhällsklyftorna i mannaminne, är det inte en helt orimligt slutsats att SD:s framgångar har mer med klass och ekonomiska skillnader att göra, än med främlingsfientlighet. Därför vore det kanske vettigare att fokusera på sin egen politik än att fördöma sina potentiella väljare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Aningslösheten blev Sverigedemokraternas segertåg

 1. Majsan skriver:

  Effektivast mot SD vore att förklara (argumenten ska hålla), i andra termer än ren och skär humanism, varför vi ska ha så stor icke-produktiv invandring i tider av arbetslöshet, icke-fungerande skola, försvar och rättssystem (polisen löser inte brott) mm. Det kommer för motstridiga budskap. Alla vet att det är högutbildad invandring vi behöver, och trots alla lättnader för arbetskraftsinvandringen så blev det snarare ….. och mycket fusk också. Alla vet att vi borde jobba längre för en vettig pension, men med vad?! Det är ju strid på kniven om enklare jobb! Allt prat om att Sverige ska vara ett högutbildat samhälle, kunskapsintensivt och tjänsteintensivt (vi kan inte klippa håret på varandra och överleva om vi fortsätter jaga ut industrin och lägga ned lantbruken), och så är det vi också behöver mycket av just lågkvalificerade jobb. Men hur fanken ska man klara sig på en låg lön nu när hyror börjar bli allt mer marknadsmässiga (bostadsbrist …) där det finns jobb?

  Tacka fan för att det blir proteströster. SD anses skylla allt på invandrare. Men Fi då … allt är männens fel …

  • Det har jag försökt göra hela tiden. Det är skitenkelt: Ekonomi består av nätverk mellan /människor/ som hittar på sätt att tillfredsställa varandras behov. Fundamentet i ekonomiskt teori är att dessa behov inte kan tillfredsställas utan växer hela tiden.

   Är en invandrare icke-produktiv? Spelar det någon roll? En människa, om vi skalar bort alla känslomässiga aspekter och ser rent kasst ekonomiskt på henne, är en intelligent maskin, kapabel att utföra kvalificerade åtgärder för att tillfredsställa något behov. En del maskiner kan behöva träning för att tillfredsställa ”rätt” behov, alltså de behov som för tillfället har flest resurser och kan lova mest guld och grön skogar på ett tillförlitligt sätt. Andra, som våra barn, behöver 18+ år innan de blir produktiva. Vi anser generellt att det är en bra investering för framtiden att föda fler barn, eller hur?
   En vuxen individ utan utbildning kan ändå bli fullt produktiv på bara 6 år. Det är alltså åtminstone mer ekonomiskt att importera ofärdig kompetens än att föda barn.

   Sedan kan vi titta på själva retoriken ”jobb till folket!”. Så jävla dumt. Egyptens faraoner måste känna sig dumma som tvingade människor att arbeta medels piskor.
   När hörde du senast en politiker säga ”mer välfärd åt alla!” och vore inte det betydligt bättre? Jobb är ju för fan jobbigt. Men varifrån kommer välfärd undrar du då? Välfärd kommer från billig energi och automatisering. Automatiseringen kommer ta fler jobb från människor (och har gjort) än någon invandrare har gjort någonsin.

   2017 kommer volvo sälja självgående bilar. Vad ska åkare och taxischaufförer syssla med då? Skylla på invandringen? Skylla på teknisk utveckling? Det sjuka i vårt samhälle är den totala insikten på vad som gör livet meningsfullt och trevligt.

   Släpp fram Piratpartiet. Det är ett teknikoptiistiskt och progressivt parti med transhumanistiska tendenser som faktiskt har relevanta svar om hur vi löser världen problem. Eller så kan du skylla på andra: invandrare, männen, den smältande isen.

   • Majsan skriver:

    🙂 Men så enkelt då!. Jo du har din egen speciella variant av ”var lugn, allt fixar sig” och jag anar en hägrande StarTrek-framtid, vilket är helt klart annorlunda mot det rätt tradiga ”utmaningar” Det är alltså PP? Det fick jag då inte intrycket av då övervakningsfrågan drevs. Nåja, alla partier har något bra sig.

    Nope, PP är lika mycket ett enfrågeparti som SD och som jag Fi är.

 2. Tubbo skriver:

  Jag tror också att många svenskar måste förstå att invandrare faktiskt gillar Sverige, vill leva i just Sverige, och att vi (jag åtminstone) ibland upplever att vi offras på debattens altare, när det passar. Invandrare med rätt åsikter lyfts fram som förtryckta frihetshjältar, medan invandrare med fel åsikter enkelt kastas bort som Onkel Toms.

  Ja, vi förväntas hålla med om alla tokerier som mediemedelklassen hittar på, och vi förväntas vara tacksamma för att ni svenskar så generöst låter oss ”behålla” vår kultur, genom att trolla med det nedsättande begreppet mångkultur. Som om ni har något att säga om det ändå.

  Det är därför många invandrare också röstar på SD. Vi är trötta på ert korrekta trams liksom.

  • Mathias skriver:

   Men nu förstår jag inte riktigt, det är ju ändå SD som har trollat fram ordet mångkultur och använder det i nedlåtande syfte? Det är väl även SD som vill att människor ska assimileras till vad SD anser är svenskt? Jag tror att majoriteten inte har något emot att människor får vara som de är, snarare känner majoriteten att det är något hemskt att tvinga folk till assimilering.

   • Johanihbg skriver:

    Jag tror att du missförstått ordet assimilering. För att ta bort den negativa laddning som ordet har givits föreslår jag att du tänker på devisen ”ta seden dit du kommer” då det är det som menas!
    Det är det minsta man kan begära av de som kommer hit och får ta del av vårt välstånd!

   • Tubbo skriver:

    Mathias, begreppet ‘mångkultur’ användes första gången 1957, och dyker upp i Sverige i artikel av Osmo Vantanen i Dagens Nyheter 1974 – enligt Wikipedia i varje fall.

    Jag har fått intrycket att begreppet ‘assimilering’ helt enkelt innebär att vi alla på något sätt måste interagera som medborgare under någon form av gemensamt samhällskontrakt. Eller som Johanihbg säger: man tar seden dit man kommer. Vanlig hyfs helt enkelt.

    Det tycker jag är en bra och rimlig föreställning, som på inget sätt förhindrar att jag som invandrare kan behålla och uppskatta min egen kulturella bakgrund, och känna att den berikar den svenska svenska kulturer.

    Det blir en sund blandning och interaktion, istället för mångkulturalismens konstlade indelning av människor.

  • Det räcker inte! De flesta invandrare kommer hit p.g.a. våra slappa regler och att de garanteras 7 års betald semester. Så enkelt är det. Fram med Luciabeslutet igen!

 3. ola skriver:

  Med tanke på att 45 % av befolkningen enligt SOM-undersökningen tycker det är en bra idé att minska invandringen är väl knappat valresultatet förvånade. Samma och andra undersökningar visar samtidigt att rasism minskar varje år, vilket förstås är kontroversiellt att påstå http://www.ajour.se/varfor-ar-det-provocerande-att-pasta-att-rasismen-minskar/.
  Vid den första anblick verkar uppgifterna helt motsägelsefulla, men man får väl anta att folk kan skilja på A och B. Hursomhelst borde det vara intressanta uppgifter att bolla med i en valanalys.

 4. Göte Borg skriver:

  Jag tror svaret är väldigt enkelt – Det finns många som tycker vår invandring är för hög.

 5. Jocke Persson skriver:

  Jag tror helt enkelt att en del folk är jävligt trötta på att andra säger åt dem hur de ska tänka, vad de ska tycka och vilka de ska rösta på. För varje småful tidningskrönika, för varje vinklad artikel, för varje övertramp av vuvuzelavänstern och för varje facebookinlägg där folk anklagas för att vara dumma i huvudet pga att de inte hatar SD av hela sitt hjärta så finns det folk som knyter näven i byxfickan och tänker ”Nä fy fan heller att jag tänker låta andra diktera vad jag ska tycka”.

  För varje expressenframsida utom sens och vett och för varje avsiktligt icke-filmande av SD’s valvaka av SVT så knyts näven än hårdare vilket innebär att de som en gång röstat på SD fortsätter att rösta på SD och eftersom nya tillkommer så växer de med det dubbla för varje val.

  Det är inte förrän media och folk fattar att det finns människor som är aströtta på att bli mästrade, uppläxade och hånade av ”de fina” som SD’s ökning kommer att avta.

  Och sen ÄR nånting fel när svensk media mästrande säger att hela länder är idioter som röstar fram rasistiska högerpartier. Jag vägrar att tro på deras beskrivning för det skulle i så fall innebära att en fjärdedel av frankrikes, storbritanniens och danmarks befolkning är rasister.

  Så är det naturligtvis inte.
  Men för varje gång som media storebrorsaktigt påstår detta så knyts näven ännu hårdare.

  Och resultatet ser vi framför oss.
  Och ingen fattar nåt.

 6. Ping: Är du förvånad över att medborgaren gör ett val i ett val? | Brix Ski Blog

 7. Mattias skriver:

  Jag vill påstå att det som driver många liberaler och konservativa till SD är att man reagerar mot den aningslöshet som nuvarande politik baseras på. Folk med sunt förnuft kan inte stödja nuvarande politik. Vi vill ha en rationell debatt, se exvis http://statsmannen.blogspot.se/2014/05/ansvar-att-skydda-flyktingar.html

 8. Bobo skriver:

  Många nysvenskar ute i förorten röstar på SD för att dom berörs av ökad invandring, tror inte dom köper hela paketet men dom vill nog minska invandringen för att resurserna skall räcka i fattig Sverige till dom som behöver hjälp 😦

 9. Jockmåttskucke skriver:

  Hej!
  Pallade läsa första stycket+första meningen in andra och kommenterar härmed detta. Misstänker att du inte senare avslöjar det stycket var på skoj.

  Hur i all världen kan man få för sig att alla som protesterade mot SD under våren tillhörde… vad kallade du dem nu igen…? måste scrolla upp och kolla, ett ögonblick… ”mediemedelklassen”? Hur???? Svara gärna, för det är nog fler som undrar. Själv kommer jag inte återvända till denna blogg i brådrasket.

 10. Pia Dauhn skriver:

  Hej!
  Jag tycker väldigt mycket om slutsatsen du drar att vi borde försöka förstå de bakomliggande orsakerna. Hur ska man annars kunna debattera? För min del finns svaret i ökade klassklyftor och sociala orättvisor i Sverige, man ser lätt parallellen med Tyskland innan Hitler kom till makten .
  Tack för en utmärkt skriven artikel!
  /Pia Dauhn

 11. cyspid skriver:

  Vi måste försöka avpolemisera debatten. Ta den ner till en mänsklig nivå och bryta ner problemen till mänsklig nivå istället för att stå och skrika på varandra. Människor föds inte onda och hat kommer aldrig att förgöra hat.

  SD är ett missnöjesparti och väldigt många som röstar på dem gör det för att de inte ser något annat alternativ – kan vi inte förstå varför så kommer SD bara att öka.

  Väldigt vettig krönika, tack för den!

 12. Björn Jansson skriver:

  Bra artikel.Detta har(vill ej inse) övriga 7 riksdagspartier inte fattad vad många tycker!Hoppas dom får änne mer ”stryk) i valet september!

 13. Ping: Önsketänkande om opinionsmätningar | Sverige är inte världens navel!

 14. Jaa Joakim du skriver oftast bra…..nu i EU-valet valde

  5% att rösta på FI. Rätt eller fel ?
  10% valde att rösta på SD. Rätt eller fel?
  15% valde att rösta på MP. Rätt eller fel?

  . Förmodligen rätt eftersom demokratin fungerar (borde i.a.f.) fungera så.
  Sedan borde det väl vara så att de som röstar på någon av de tre inte vill rösta på de två andra dvs valdeltagarna gillar olika men har personliga preferenser….

  Partier som ger ett bra liv för många fångar naturligtvis väljare
  inget parti driver väl,
  öppet,
  en politik som ”missgynnar” någon.
  DEt säljer dåligt i den ”missgynnade” gruppen.

  MEN myntet har ju två sidor och kan dessutombara användas en gång.
  Någon får slanten och då kan ingen mer få den slanten.

  Dvs det finns i politiken ett plus och ett minus eller mer eller mindre plus i.a.f.
  Svårare att marknadsföra politiken att ”ta” än att marknadsföra politiken ”ge”….
  ”Gratis är oftast gott!”….
  Dock är det bra om politiker och partier inte ändrar sig efter publiksmaken utan driver sin ideologi. Att fånga väljare på konformitet nja varför då?
  Ett parti grundat på medborares särintressen och drivet efter detta borde krympa då/om särintresset försvinner.

  Bättre är då att driva en politik som många (a.k.a. alla) gillar långsiktigt . . bara så svårt att ”hitta rätt”

 15. Jesper skriver:

  Gomorron, fem års sovmorgon alltså. Bra sammanfattat dock.

 16. Liselotte skriver:

  Ja du, Joakim. Det är märkligt att den här aningslösheten består. Ingenting förändras ju – problemen finns kvar och missnöjet med dem växer. Den mediemedelklass du tyvärr tillhör, även om just du ofta är ett litet ljus i mörkret, försöker prata bort dessa problem med floskler om allas lika värde eller skrika bort dem med slagord som inte betyder någonting.

  För mig som också är medelklass, välutbildad och egen företagare förefaller detta så urbota dumt att jag väljer att rösta på SD mest för att sympatisera med dem som direkt lider av den sanslösa politik som förs på invandringsområdet. Jag har egentligen råd att gilla mångkultur. Men varför ska jag offra mitt land och mina medmänniskor för det?

  Vidare undrar jag om det råder någon slags förbud mot att läsa på Flashback om man är journalist? I delforumen politik inrikes och medier & journalistik finns några av vår samtids smartaste tänkare. De ligger steget före medierna i alla samhällsanalyser när det gäller de här frågorna. Hur svårt hade det varit för t.ex. SVT-redaktionen att surfa in och kolla tråden ”Början på ett mediekrig om mångkulturen” t.ex., för att få en annan bild av samhällsutvecklingen och kanske till och med en viss förståelse för motståndet?

 17. sak skriver:

  Wow. Detta var något av det mest aningslösa, överdrivna och klassföraktande jag sett i debatten. Orkar inte ens börja bemöta det. Det räcker väl att läsa vad Liselotte skriver här ovan för att inse att det inte handlar om något annat än rasistiska vanföreställningar och att de drabbar folk ur alla samhällsklasser – de behöver inte alls vara ”utsatta” pga invandringen.

  • Liselotte skriver:

   Vanföreställningar.

   Bara det är ett ganska trist sätt att avfärda andras tankar. Som om inte det vore nog är de rasistiska också. Det är trist att du inte tar nästa steg och motiverar dina åsikter. Att jag skulle lida av rasistiska vanföreställningar är helt fel. För det första är jag inte rasist. Jag är fullständigt ointresserad av var folk kommer ifrån, har själv levt som invandrare större delen av mitt vuxna liv. För mig handlar inte om hudfärg, det handlar om vår gemensamma ekonomi (staten) och vad vi väljer att göra med pengarna vi betalar in tillsammans.

   • Majsan skriver:

    Instämmer!

    Sverige har klarat sig bra hittills, men våra kära politiker, håller på att bygga ihop ett fundament för social oro och sådant är dyrt, mycket dyrt både i pengar och lidande och förtroende. Som bättre bemedlad bor jag själv långt från de troligaste härdarna, men behöver inte vara blind för det.

    Sådana som Sak har säkert svar som har med diverse strukturer att göra, men i grund och botten handlar om jobb och där är just alla överens. Sedan kan folk delas upp löst i om man tror att dessa jobb kommer att existera eller inte. De som inte tror det har en tendens att placeras i rasistfållan, eller som ovan, ha ”vanföreställningar”

 18. Ping: Du vet aldrig vad du har sagt innan den du talar med har svarat – om opinion och berättelse | Brix Ski Blog

 19. Maths Björklund skriver:

  En riktigt bra beskrivning av hur det ser ut och analys av klasskillnader, ta tag i problemen NU!

 20. Bjorn57 skriver:

  Det är ganska naivt att tro att alla som sympatiserar med SD är arga och personligen drabbade. Missnöjet med den förda politiken – framförallt invandringspolitiken, men även försvarspolitiken, äldrepolitiken och jämställdhetspolitiken – kan finnas även när man inte personligen är drabbad. Jag behöver bara gå till mig själv; civilingenjörsutbildad med en årsinkomst som placerar mig bland de 2% högst betalda svenskarna, boende i en mångmiljonvilla i ett tryggt bostadsområde. Jag har inget att klaga på personligen, utöver att en stor del av min skatt går till kostnader som jag anser felprioriterade. Även om Sverige minskade invandringen med hälften skulle Sverige fortfarande tillhöra ett av världens mest invandringsvänliga länder, men skatterna skulle räcka bättre till försvaret, till de äldre och sjuka samtidigt som det sociala utanförskapet och kriminaliteten kunde bromsas. Att ständigt skylla SD för främlingsfientlighet och rasism har snarare gjort mig mer lockad av att ge alla antirasister och besserwissers långfingret och lägga min röst på SD.

 21. Ping: Aningslösheten blev Sverigedemokraternas segertåg | Motargument.se

 22. Ping: Strutsar stoppar inte Sverigedemokraterna! | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s