Sluta dalta med pedofiler

Igår såg jag uppdrag granskning om pedofiler. Idag skriver jag denna texten på SVT Debatt:

Sluta dalta med männen

Igår handlade SVT:s Uppdrag granskning om pedofiler och hur svårt det är att få dem dömda. Det var plågsam tittning för mig, eftersom det blev omöjligt att inte relatera till sina egna barn. Samtidigt kände jag att det är dags att sluta dalta med männen och börja se till barnens bästa. Låt mig förklara.

Det är allmänt känt att aktiva pedofiler söker sig till yrken och sammanhang där de får ha med barn att göra, till exempel idrottsföreningar eller förskolor. När det gäller förskolor och grundskolor kunde Dagens Nyheter, förra året, visa att nästan hundra sexdömda personer jobbade med barn, trots att det finns kontroller för att så inte ska kunna ske.

Det handlade om män som, trots att de dömts både för barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn, dagligen fick möjlighet att leva ut sina sjuka böjelser bland barn, som de arbetade med i förskoleverksamheten. Blotta tanken på att hundra sexdömda personer på arbetstid kunde byta blöjor, krama, trösta, ta på och av kläder på barn lika gamla som mina egna döttrar fick det att vända sig i magen på mig.

En annan sak som slog mig när jag tog del av den här nyheten var: Om man inte ens kan stoppa de som är dömda för pedofilbrott, hur ska man då kunna stoppa dem som är pedofiler, men som samhället inte har lyckats lagföra? Och hur många ännu icke avslöjade pedofiler har lyckats nästla sig in på svenska förskolor?

Att få en pedofil dömd för övergreppen är ofta problematiskt. Det handlar om att det ska vara ställt utom varje rimligt tvivel att ett brott har blivit begånget, och när det vanligtvis är ord mot ord mellan en vuxen och ett barn, blir utfallet ofta att det inte går att lagföra pedofilen.

Med det här i åtanke är det kanske inte så konstigt att jag tänkte det förbjudna när vi hittade förskoleplats åt vår dotter: ”Vad skönt att det inte jobbar några män här”. Det är en otillåten tanke, som en upplyst och genusmedveten person inte får snudda vid, men jag vet att många tänker likadant, även om det är svårt att erkänna.

Jag har exempel på hur även de mest feministiska personerna i min bekantskapskrets bekänt att de hellre har sina barn på en förskola utan män, i ett fall först efter att det uppdagats att en man på barnets förskola var misstänkt för pedofilbrott.

I jämställdhetens namn är det givetvis positivt med män på förskolor av många olika anledningar. Dels är det bra att män söker sig till traditionella kvinnodominerande yrken, men det är även bra för barnen att inte befinna sig i en könsnormativ förskolemiljö. Samtidigt går det inte att komma ifrån att ju fler män som jobbar på förskolor, desto större är risken att barnen ska komma att utsättas för sexuella övergrepp.

Det här är otroligt svårt att prata om eftersom det blir ett kollektivt skuldbeläggande av män som vill jobba med barn, och jag vet att det finns mängder av bra män som drar sig för att utbilda sig till lärare inom förskolan, eftersom de inte vill få pedofilstämpel på sig.

Tyvärr tror jag att det är ofrånkomligt att skuldbelägga män i det här sammanhanget, eftersom det är just män (i nästan alla fall) som begår pedofilbrott.

Därför tycker jag att det vore rimligt att se till att kontrollen av vilka som jobbar inom förskolan blir ännu hårdare, arbeta fram rutiner så att en vuxen person aldrig är ensam med barnen, och framförallt se till att ämnet sätts på samtalsagendan i miljöer där barn vistas.

Däremot måste vi sluta skuldbelägga dem som vill lyfta frågan om sexuella övergrepp på barn. Vi måste våga prata om att det är vi män som begår dessa hemska brott, som sker dagligen i idrottsföreningar, skolor och i hemmet. Det handlar om att fråga oss själva vad som är viktigast, att män inte känner sig skuldbelagda, eller att våra barn har en trygg förskolemiljö?

Personligen skulle jag gärna känna mig skuldbelagd så det skriker om det, så länge det kan rädda ett barn från att bli utsatt för det allra värsta tänkbara. Så sluta dalta med oss män och börja se till barnens bästa.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte>

20140403-205312.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sluta dalta med pedofiler

 1. Pelle2 skriver:

  Självklart skall pedofiler dömas. Det tror jag att alla kan hålla med om.
  Det jag däremot inte gillar är att du på feministiskt sätt talar om män som grupp
  som potentiella förövare. Vad jag vet så är gruppen pedofiler inte särskilt stor. Vill du på dom grunderna mer eller mindre diskvalificera män från jobb inom t.ex barnomsorgen ?
  Det finns ju bevisligen också kvinnor som är pedofiler. Skall du i så fall inte i konsekvensens namn kollektivt skuldbelägga gruppen kvinnor och kanske helt sluta med kommunal/privat barnomsorg?
  Du avslutar med orden sluta dalta med män. Om det är några man daltar med i kriminella sammanhang så är det väl kvinnor. Kvinnliga kriminella får t.ex regelmässigt lindrigare straff än män såvitt jag vet.

  Personligen är jag spyfärdig på feministernas försök att smeta på oss vita män allehanda dåliga egenskaper medan dom själva försöker framställa kvinnorna som godhetens apostlar..

 2. Ping: Lösa tankar kring dagis | Trollan's Tankar om stort och smått

 3. Mia. skriver:

  Jag vill på inget sätt ställa olika övergrepp mot varandra men det finns även andra övergrepp i förskole-/skolmiljö som också bör bekämpas. Sluta dalta med män och kvinnor?
  http://www.dn.se/debatt/vart-tredje-mobbningsfall-utfors-av-larare-mot-elev/

 4. mumriken skriver:

  Tar du nu konsekvensen av din artikel själv, eller är du någonsin ensam med dina eller andras barn? Du är ju faktiskt själv man och således potentiell pedofil och borde således kollas extra noga.

  Att du skrivit artikeln gör dig nästan extra misstänkt; det är ett bra sätt att minska misstänksamheten. Tänk bara på den av feinistiska kretsar så hyllade kapten Klänning, som visat sig vara en kvinnomishandlare av värsta sorten. Vem hade kunnat tro det om honom?

  Så gör dina barn en tjänst och utsätt dem inte ens för skuggan av oro över att behöva tas om hand av en pedofil, lämna alltid över barnen till en kvinnlig övervakare istället för att vara själv med dem….

 5. manen skriver:

  Såvitt jag vet lyckas de flesta pedofiler lägga band på sig själva, så ditt inlägg på svt-debatt osar mest moralpanik. Med det sagt kan jag verkligen förstå att du, som förälder, vaknar svettig en del nätter när sådana här brott uppdagas.

  Bara en fråga Joakim: om det nästa gång uppdagas att en person, anställd på ett fritids eller dagis, har begått något sexuellt övergrepp mot ett minderårigt barn och denna person råkar vara kvinna, vad kommer du skriva då?

 6. Anders Malmros skriver:

  Som förälder ska man inte behöva spela dum. Min 5-åriga dotter testade på en ny simskola. Tredje gången vi var där kom personal och sa till oss att föräldrarna skulle gå ut medan våra barn tränades av en ensam medelålders man. Det blev droppen, vi hoppade av. Simträningen låg på en urusel nivå men den är underliga regeln satte totalstopp. Jag vet inte om jag reagerat på samma sätt som tränaren varit en kvinna, troligtvis ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s