Fega och rädda män blir fotbollshuliganer

Då har det hänt igen. En fotbollssupporter har misshandlats till döds i samband med den allsvenska premiären mellan Djurgårdens IF och Helsingborgs IF. De närmsta dagarna kommer den händelsen dominera samhällsdebatten och nyhetsförmedlingen. Det kommer pratas om huliganregister, livstids avstängningar och huruvida klubbarna eller samhället ska ansvara för säkerheten i samband med matcherna. Alltså inget som har med kärnan av problemet att göra, nämligen unga arga och testosteronstinna män som inte kan hantera sin manlighet. Det är samma typer av människor som söker sig till både våldshögern och våldsvänstern, som hittar till det så kallade fotbollsrelaterade våldet. Det handlar om fega, rädda och sökande män som letar efter en gemenskap att förhålla sig till. Och i brist på andra förmågor blir våldet och de extrema tankarna den hemfrist, där de får möjlighet att omvandla sin skeva syn på manlighet till blodig verklighet.

Jag kallar dem fega eftersom det rör sig om ett flockbeteende där ingen tar strid utan att veta att man har sina kompisar i ryggen. Utan andra likasinnade kicksökande män med sjukligt hävdelsebehov är de lika kaxiga som uttorkade flugskitar på ett köksfönster. Det är bara att blöta en trasa och torka bort dem. Men när flugskitarna blir för många krävs andra mer genomtänkta åtgärder.

Visst, huliganregister och hårda straff är säkert bra, men vi måste börja prata om grundproblemen med hur dåraktiga män i grupp, om och om igen, tillåts sätta agendan. Vi har i år sett det i Kärrtorp, Malmö och nu Helsingborg. Orsakerna till våldet är samma oavsett om det har med höger/vänsterextremism eller fotboll att göra. Allt för ofta bottnar det i försök att leva ut sin manlighet. Det borde jag veta, som för sisådär 20 år sedan sökte exakt likadana kickar. Slagsmål på gatan och i krogmiljöer gav uppmärksamhet, ryggdunkar från andra snubbar och tillfällig bekräftelse. Men det är en annan historia. Nu handlar det om hur vi ska få unga män i grupp att hitta andra vägar än våld med dödlig utgång. Kan vi prata om det tack?

PS. Nuförtiden har jag andra sätt att leva ut min manlighet. Idag körde jag till exempel jordfräs i bar överkropp. Det borde både nazister och fotbollshuliganer prova. Det är terapi för både kropp och själ, och det vet väl alla, att det finns inget manligare än att plöja sin egen åker. Bifogar en bild så att alla ni nassar och huliganer där ute får något att skriva ut, rama in och hänga upp på väggarna i era pojkrum. Dregla på era små flugskitar. DS.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

20140330-201525.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fega och rädda män blir fotbollshuliganer

 1. Bra skrivet. Män är fan hopplösa. Jordfräsen slår sönder jorden för mycket och det är inte bra. Använd spade och handkraft istället latis;) odla bör man annars dör man. Bra blogg btw.

 2. Lucky skriver:

  Du glömde räkna upp upproret Husby och alla skjutningar i Göteborg. Eller blundar du för invandrarkillarnas machokultur? Det är den som dagens unga svenska killar har lärt sig av. Den hårda vägen. I skolan.

 3. Anders Malmros skriver:

  Jobbade ihop med en som var med i en så kallad firma. Han verkade inte ha något större självförtroende. Någon stolt representant för arbetarklassen var han inte. Trots daglig gymträning hade han komplex för sin kropp och verkade inte ta papparollen för sina två barn på särskilt allvar. En inte helt ovanlig mansroll i dagens arbetarklass är den ”illiterate tuffe djäveln” vilken är ett resultat av arbetarrörelsens marginalisering. Med de sjunkande resultaten för pojkar i PISA kommer inte ”firmorna” ha svårt att rekrytera. Pappor läs för era barn!

 4. Ping: Som vilken totalitär grupp som helst | Häxanmexan

 5. @Benanderii skriver:

  Japp, problemet har vi klart för oss, ingen konst alls. Men lösningen? Liksom Anders Malmros anser jag att utbildningens kvalitet måste höjas, fler män bli delaktiga i barns utveckling, och mer sedda som goda förebilder. Visa att läsning är kul och att kunskap är manligt (för pojkar).

 6. Ping: Idrott och våld | Elin Lundgren

 7. Kristian J skriver:

  Instämmer med tidigare kommentar: Jordfräsen är inte bästa sättet att sköta jorden.

 8. froogger skriver:

  Åfyfan jag vill ha en jordfräs! Skiter i om det är bästa sättet – det här bräcker att köra vinkelslip med en hand!

 9. Mikael Asplund skriver:

  Tragiskt att något som förenar och är förknippat med så mycket glädje för de flesta av oss drar till sig dessa losers till män. Den sortens män som tar till våld när vokabuläret inte räcker till, som tror att manlighet och gemenskap handlar om hårda slag, hot och våld.
  Allra mest arg blir jag över fotbollsklubbarna som skriver flott om antivåld och ansvar för våra ungdomar på sina hemsidor, som sedan låtit en gammal avdankad fotbollshuligan från Wisemen ha en tung position som ordförande under flera års tid. Skrattretande, och så jäkla sorligt Qviding.
  Hoppas att er nya kvinnliga ordförande axlar sin roll med betydligt mer ansvar och mognad, och kanske rentav lever upp till den bild ni vill visa upp av er klubb.

 10. Char skriver:

  You get a lot of respect from me for writing these helpful arieclts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s