Negerjobb och örondrag

Skolan är på tapeten igen. Det pratas om allt från det fria skolvalet till lärare som inte får använda tillräckligt ”hårda tag” mot elever. SVT har startat projekten #dinröst och #minskola där människor uppmanas att berätta om personer eller händelser från skoltiden som betytt mest under skoltiden. Här kommer min berättelse. Det råkar handla om just ”hårda tag” och är ingen upplyftande läsning:

I början av 90-talet gick jag i mellanstadiet och hade en lärare som skulle få alla ”hårdare tag-ivrare” att kissa i byxan av förtjusning. Min lärare hade en bred repertoar av tillrättavisningar och jag blev redan första veckan i fyran varse om vad bestraffningen örondrag innebar. Om man pratade på lektionen fick man en prick på svarta tavlan. Efter tre prickar avbröt läraren lektionen för att markera sin makt över den elev som inte kunde hålla munnen stängd, vilket var ett av mina kännetecken redan då. Jag minns första gången jag råkade ut för den ångestfyllda golgatavandringen. Med huvudet böjt och klassrummets blickar riktade mot mig gick jag sakta fram mot katedern, där magistern satt och väntade med plirande små ögon. ”Upp eller ner?”, frågade han. Jag förstod inte vad han menade men svarade ”ner”. Han tog tag i min örsnibb och drog tills jag låg ner med kinden mot klassrummets slitna grågula och illaluktande golv. Sedan drog han snabbt upp mig igen så att det knastrade i örat, medan jag höll gråten tillbaka.

Eftersom jag var en pratig typ blev jag en av dem (mest killar) som vecka efter vecka i tre år fick gå fram till katedern och lyftas upp och ner i öronen av magistern. Men örondrag var bara en del i hans påhittiga bestraffningsrepertoar. Andra metoder han använde sig av var:
– Negerjobb: Välskrivning en timma efter skolan kallade han för negerjobb.
– Tuggummi i håret: Tuggade man tuggummi drog han ut det ur munnen och snurrade in det i håret så att det fick tvångsklippas. Detta råkade främst tjejer ut för.
– Pisk med hopprep: Inträffade på gympalektionerna och drabbade dem som var sämst på idrott.
– Fis i ansiktet: Inträffade efter gympalektionerna i duschen och gick ut på att han naken gick runt och fes oss killar i ansiktet. Detta var egentligen inget straff utan bara en slags kamratlig uppfostran män emellan.
– Givakt i korridoren: Ibland om han var på gott humör kunde man få byta bort örondraget mot att stå givakt i korridoren i en timma. Men rörde man sig en millimeter fick man ”gå med på” att få örondrag i båda öronen, vilket ofta skedde.

Detta var magisterns vanligaste typer av bestraffningar, men ibland när han tappade humöret kunde man få sig ett regelrätt slag i magen eller en tennisboll kastad stenhårt i ansiktet.

Jag vill tacka den här läraren för att han tidigt lärde mig vad maktmissbruk är. Jag har lovat mig själv att aldrig glömma bort hur förnedrad och maktlös man som barn känner sig när en vuxen använder fysiskt våld som tillrättavisningsmetod. Dessutom föder det ett fruktansvärt hat, som riskerar att slå väldigt fel när den lilla pojken eller flickan växer upp.

Denna erfarenhet bär jag även med mig som pappa, då det nästan är oundvikligt att ibland instinktivt ta sina barn hårt i armen, eller hålla fast dem när de ställer till med kaos. Men med de över tjugo år gamla örondragen fortfarande färskt i minnet ser jag, så gott som alltid, till att lösa konflikterna utan att använda mitt fysiska övertag. För det finns inget mer vidrigt att råka ut för som barn, än en stor stark vuxen som inte har hjärnkapacitet nog att hantera konflikter utan slag och hårda grepp. Våld mot barn är alltid ett övergrepp, oavsett om det är en örfil eller en hårt omvriden arm. Tänk på det, alla ni som tycker att medeltida tendenser borde sätta standarden för klimatet i dagens klassrum.

Därmed inte sagt att jag ställer mig helt avig till hårda tag. För om jag någon gång får reda på att en lärare beter sig på samma sätt mot mina döttrar, som min magister gjorde, då lovar jag att visa upp hårda tag, på riktigt.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Negerjobb och örondrag

 1. @Benanderii skriver:

  På 90-talet var det inte tillåtet i Sverige att utöva kroppslig bestraffning i skolorna sedan länge. Men det var kanske inte i Sverige?
  Jag gick min grundutbildning på 50- och 60-talen och såg ingen bestraffningsstandard som gick ut på förnedring eller smärta. Det fanns, det snackades om men det var ovanligt. De flesta utsattes inte för det eller ens såg andra utsättas.
  Vår inställning till lärarna var större eller mindre auktoritativ respekt aldrig rädsla. Lärarna var inte våra kompisar de var lärare med större eller mindre anlag för pedagogik och didaktik. Men ingen ifrågasatte deras ämneskunskaper.
  Utbildningen förutsatte lugn och nästan tystnad i skolan som uppnåddes utan större bekymmer.
  Och det allra mest otroliga, det var dessa flickor och pojkar som drev Sverige framåt i utvecklingen med stormsteg under 70- och 80-talen.

 2. bashflak skriver:

  Oldschool. Jag trodde den sorten försvann redan på 70-talet

 3. Tascam skriver:

  Hårdare tag i klassrummet numera betyder : Fritt från störande element som ständigt försöker saboterar lärarens undervisning, därför att vi har flyttat bakåt gränserna hela tiden, sedan diskussionen om några få sadistlärare som härjade på 70-talet. (Då det inte fanns någon vettig värdegrund)

  Till att : Alla elever har rätt att uttrycka sin omedelbara mening inom varje given tidpunkt under lärarledda lektioners gång. Vilket innebär att LÄRAREN utbildat i en sträng antiauktoritär utbildningsmiljö, kommer att anta en passiv ”all inclusive” roll, som kommer att undergräva hennes eller hans roll som pedagog.

  Detta mönster följer upp i utbildningshierarkin. Framöver.

 4. Sara skriver:

  Den läraren var ökänd på skolan för sina ”hårda nypor” och jag tror att många upplevde honom som obehaglig även om man inte hade honom som lärare. Kommer ihåg när min syster berättade om en klasskompis till er som blev upptryckt mot väggen av honom. Jag förstod inte riktigt hur någon lärare kunde göra så då jag aldrig sett något liknande själv. Jag hade tur som inte behövde ha honom i något ämne.
  Jag är själv lärare sedan några år tillbaka och har ingen förståelse för lärare eller andra människor för den delen som använder våld. Det uppstår situationer när man som lärare behöver ta tag i en elevs arm eller lägga handen mot ryggen eller på axeln för att avleda deras uppmärksamhet eller för att fösa ut dem ur klassrummet, men det finns aldrig någon anledning att ta till våld/kraft. Gör personen motstånd släpper man och backar och försöker igen och igen med att övertala personen att lämna klassrummet/situationen eller sätta sig ner på sin plats (beroende på situation). De gånger jag har använt fysisk kraft är när jag har gått in för att sära på elever som är i slagsmål.
  Idag tror jag att det skulle vara svårare för en lärare att komma undan med ett beteende som er lärare hade. Eleverna är oftast snabba med att berätta när något i deras ögon är orättvist och när de upplever att någon kollega har gjort något fel kommer de och berättar det. Så är det i alla fall på den skola jag arbetar på och jag hoppas att elever på andra skolor också har i alla fall några lärare de känner att de alltid kan vända sig till om det är något. I de lägre årskurserna är det i och för sig kanske lite annorlunda jämfört med högstadiet då några få lärare undervisar en klass i många ämnen, men jag hoppas ändå att detta som du och dina klasskompisar (och andra årskullar) var med om inte händer idag i något klassrum i Sverige.

 5. Marie skriver:

  Fysiska övergrepp är tackochlov inte så vanliga i dagens skola, men de verbala kränkningarna finns kvar… Jag har en 14-årig dotter med ADHD som är väldigt impulsiv och pratglad och som gärna talar om för en lärare när hon tycker att hen agerar fel. Saker som han kläckt ur sig är ”det kan inte vara lätt för dina föräldrar med en dotter som du” och ”dina föräldrar borde kanske köpt hund istället…” och när hon ville göra ett träsvärd i slöjden så fick hon höra att ”sånt håller inte tjejer på med”. Så killarna fick göra svärd, medan hon fick göra en häst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s