Dåligt civilkurage gjorde att butiksägaren fick kränka tiggaren

En butiksägare har idag hällt en hink vatten över en kvinna som satt och tiggde utanför Hemköp i Majorna i Göteborg. Historien om detta spred sig snabbt under dagen, efter att vittnen skrivit om händelsen på Facebook. Det ledde till att Expressen/GT fick upp ögonen för nyheten, begav sig till platsen och träffade flera personer som säger sig ha sett butiksägaren hälla vatten över kvinnan och även bete sig aggressivt. Också på Facebook har jag läst om andra som säger sig ha bevittnat hela skeendet.

Det som slår mig är att inte en enda av vittnena verkar ha konfronterat butiksägaren på plats, och jag blir inte förvånad, eftersom det stämmer väl överens med den bild jag har av hur konflikträdda svenskar viker undan när obekväma situationer uppstår i det offentliga rummet. Jag har under åren sett åtskilliga exempel på detta. En händelse som särskilt etsat sig fast i mitt minne är hur en man misshandlade en kvinna genom att upprepade gånger dunka hennes huvud i en betongvägg. Scenen utspelade sig för ett par år sedan, mitt på dagen, på Centralstationen i Göteborg. Platsen var vid tillfället full med folk som såg misshandeln, men som valde att gå förbi och titta åt ett annat håll.

Det här mina vänner är det samhälle vi lever i – ett samhälle där man inte kan förvänta sig uppbackning av sina medmänniskor om man hamnar i jobbiga situationer. Vi svenskar är ett fegt folk som är oss själva närmast och som ogärna riskerar något för att hjälpa en ”vän” i nöd. Så, om du skulle ha oturen att blir rånad, misshandlad eller utsatt för något annat brutalt övergrepp, ska du inte tro att du kommer få hjälp, även om det skulle råka finnas mängder av vanligt folk i din närhet. Fråga vilken polis som helst om detta och hen kommer räkna upp mängder av brott som kunde avvärjts om bara allmänheten hade ingripit.

Men, som i fallet med tiggaren utanför matbutiken i Göteborg, så går man hellre hem och skriver en statusuppdatering på Facebook om händelsen istället för att konfrontera butiksägaren, läsa lusen av honom och vända en hink skurvatten över hans huvud.

Enligt den tiggande kvinnan är detta dessutom andra gången butiksägaren häller vatten över henne. Förmodligen fanns det många vittnen även tidigare, som inte ingrep. Hade någon redan vid första tillfället gett butiksägaren en skarp reprimand, så hade säkerligen inte butiksägaren dristat sig till att förnedra kvinnan ännu en gång.

Jag har sett och hört så många liknande historier att jag inte drar mig för att påstå att vi svenskar inte kan stava till ordet CIVILKURAGE. Det stör mig fruktansvärt, samtidigt som jag kan förstå att det är obehagligt att gå in i en situation som kan resultera i våld. Men man måste fråga sig hur det skulle vara om man själv var den drabbade, och hur man då skulle önska att de förbipasserande tittade åt rätt håll, istället för att räddhågset slänga en blick på klockan, klia sig i huvudet och kvickt vandra vidare. Tänk på det nästa gång ni ser någon bli illa behandlad i det offentliga rummet. Tänk också på att ingripa inte nödvändigtvis behöver innebära våldsanvändning. Det kan räcka med att skrika högt, påkalla uppmärksamhet eller hota med att ringa polisen.

Avslutningsvis kanske ni undrar om jag ingrep mot mannen som misshandlade kvinnan på Centralstationen. Ja, det gjorde jag. Inte för att jag är modigare än någon annan, utan för att jag tänkte: det kunde ha varit jag.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dåligt civilkurage gjorde att butiksägaren fick kränka tiggaren

 1. Hasse skriver:

  Du har rätt i att många svenskar tyvärr bara jamsar med och sällan vågar säga vad dom innerst inne tycker eller tänker samt ingripa när något går fel.
  För övrigt är väl inte tiggeri förbjudet än så länge så de går la samla ihop ett större gäng muskeltiggare som sätter sig utanför butiken och tigger så det står härliga till som en motreaktion eller kanske starta en insamling tiggeri för tiggarna kanske kan vi sända våra pengar direkt till Rumänien så sparar ju de fattiga flera tusen på sina resekostnader vet många som idag väljer butiker utan tiggare för att dom mår dåligt och tycker allt känns pinsamt helt enkelt, vi har pengar men inte dom Why?

 2. Peter skriver:

  Du är tydligen (eller låtsas möjligen vara?) ovetande om ”the bystander effect”.

  ”The bystander effect” är inte exklusiv för svenskar och brukar inte förklaras i termer av bristande civilkurage.

  ”The bystander effect, or bystander apathy, is a social psychological phenomenon that refers to cases in which individuals do not offer any means of help to a victim when other people are present. The probability of help is inversely related to the number of bystanders.

  In other words, the greater the number of bystanders, the less likely it is that any one of them will help. Several variables help to explain why the bystander effect occurs. These variables include: ambiguity, cohesiveness and diffusion of responsibility.”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect

  —–

  Det är därtill anmärkningsvärt att du avfärdar butiksägarens förklaring. Varken du eller jag vet vad som utspelat sig. Expressen/GT har intervjuat en kvinna – Lilian Pekkari – som ”driver en butik på andra sidan gatan. Hon är väl bekant med den tiggande kvinnan..”.

  Den uppenbara lösningen är ju – om den andre butiksägaren inte skulle vara lika förtjust i tiggare (vilket är han kanske inte är) – att tiggarna placerar sig utanför Lilian Pekkaris butik. Där är de ju välkomna..

 3. Ping: Värdet av omvärldsbevakning | Lina Rudin

 4. Maja skriver:

  ”Civilkurage” i form av lynchmobb och drev, om än sent. Tänk 300 personer som häller vatten på butiksägaren. Demokratiskt och medmänskligt.
  http://avpixlat.info/2014/03/12/aktion-mot-butikschef-som-fick-nog-av-tiggare/

 5. Eriksson skriver:

  Det finns bättre och sämre tiggare, kanske borde tiggarna enbart sitta utanför butiker som tycker det är OK för allas bästa? http://www.expressen.se/gt/flickan-tiggaren-sexantastade-mig/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s