Inte värt mödan för invandrare att studera

Igår skrev jag på SVT Debatt om mediebevakning av förorten. Jag har under dagen fått många mail i ämnet. Framförallt är det många från förorten som kontaktat mig och känner igen sig i texten. Här publicerar jag ett av svaren som berört mig extra mycket. Det är från Sam som är uppvuxen i Rosengård. Han upplever en diskriminerande arbetsmarknad och säger att det inte är värt mödan för invandrare att studera:

Hej Joakim,

Din debattartikel uttrycker det som många ”exilförortare” känner. Ibland orkar man inte ens besöka sin uppväxtförort (Rosengård i mitt fall) trots att man har så stark kärlek till området. Jag har kvar familj och nära i Rosengård. Ett telesamtal till anhöriga fylls ofta snabbt med tråkiga nyheter. Om någon i fängelse, om någon med drogproblem, om att 90 % av de man känner är fortfarande arbetslösa osv.

De flesta utan anknytning till sådana områden lever i förnekelse, och det känns som om det sårar dessa personer att inse att Sverige inte lever upp till den bild vi har/haft om vårt land. Många förnekare har till och med argumenterat mot min bild av Rosengård och Malmö. Argumenten är ofta att falafeln är bra och billig där. Det är enligt dessa nämligen OK att förminska mina anhöriga och näras bristande framtidsmöjligheter i Rosengård och jämföra detta med en billig falafel.

Jag vill lägga till en punkt som många inklusive du missar. Det är diskrimineringens negativa inverkan på situationen. Jag lämnade Rosengård för många år sedan. Har efter det tagit två universitetsexamina och läser nu min tredje universitetsutbildning. Jag har lyckats finna arbete men endast mindre kvalificerade tjänster, med arbetsuppgifter som få högutbildade etniska svenskar skulle acceptera. Man tappar nästan orken att söka kvalificerade tjänster då kränkningen är för tung när man väl begär ut handlingar ur rekryteringsprocessen. I ett överklagandefall uppdagades att myndigheten i fråga hade anställt en etnisk svensk utan ens en halvfärdig examen och nekat mig arbete trots lång universitetsutbildning.

Hur hänger detta ihop? Du kan efter min redogörelse gissa om jag uppmuntrar arabiska, somaliska, albanska… ungdomar att studera vidare. Jag önskar inte en enda ungdom den olyckan att luras in i en diskriminerande arbetsmarknad. De många år som de kommer att slösa bort är inte värt mödan. Jag uppmanar istället förortsungdomar, om de vill studera, att endast läsa till yrken där ett stort behov finns, eller försöka att flytta från Sverige.

Tack för din artikel.
Sam (från Rosengård)

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inte värt mödan för invandrare att studera

 1. Kalla Paulsson skriver:

  Detta mail bekräftar det du skrev i din debattartikel på svt debatt. När ska poletten trilla ner?
  Du ser inte skogen för alla träden.

 2. Magnus Karlsson skriver:

  Det där med skogen låter intressant. Berätta mer!
  Hur ser den ut, du som vet.

 3. Patrik Lundqvist skriver:

  Det låter ju hemskt med rasistisk diskriminering, och fint med universitetsexamen. Men världen är ju inte svart-vit. Vad är det för universitetsexamen Sam har? Kandidat, magister, master…? Inom vilket område, civilingenjör (finns olika där också), ekonomi, statsvetenskap, konst…? Vilka betyg? Gjordes studierna inom utsatt tid?
  Jag har själv masterexamen i teknisk fysik (civilingenjör) efter fem år med extra poäng och till högre betyg än godkänt. Det tog inte lång tid att få jobb. Krävdes flytt men framtiden ser ljus ut.
  Ja, det spelar roll med faktorerna som jag nämner ovan. Fö har vi en nyanställd person med utländsk bakgrund (mörk hud, muslimsk land, inte perfekt svensk, så har jag räknat upp tänkbara rasistiska kriterier) där jag jobbar (finns fler i företaget). Det finns ju vita, kristna/sekulära, perfekt svensktalande personer med akademisk examen som är arbetslösa också…
  Sen är det ju inte alltid att den akademiska examen är avgörande, det finns andra kriterier också, tex särskild erfarenhet och tidigare arbeten (givetvis ska vi inte glömma släkt och vänner, som i sig är fel men inte rasistiskt, dock kanske vanligt).
  Jag ska påtala att jag inte riktigt tror på ”myten” om hjärnkirurger och civilingenjörer som tunnelbaneförare och taxichaufförer. Försök gärna övertyga mig! Acceptera att jag är källkritisk!
  Vänliga hälsningar
  /Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s