Svar till Alexander Bard: Sexköp är ett missförhållande

När jag skrev om bloggaren som köpte sex i Prag drog det igång en hetsig diskussion där Alexander Bard kallade mig både det ena och det andra. Hans ord rör mig inte i ryggen, däremot vill jag förklara varför jag skrev det där blogginlägget över huvud taget.

För det första vill jag påpeka att jag är journalist. Jag vill lyfta fram missförhållanden i ljuset. Jag tar inte ställning till hur lagar ska stiftas, till exempel lagar som reglerar sexköp. Det får politiker syssla med.

Däremot anser jag att det är ett missförhållande att svenska män i stor omfattning åker utomlands och glömmer bort allt vad medmänsklighet innebär, köper sex, utnyttjar kvinnor och beter sig allmänt som grisar. Detta är något som jag har försökt närma mig som journalist vid ett par tillfällen, och försökt få torskarna att berätta om sitt beteende, vilket givetvis har varit problematiskt. Därför tyckte jag att det var bra att den 18-åriga bloggaren skrev öppet om sitt sexköp. Hans inlägg speglar väl vad det handlar om: killar som åker på semester, festar, har kul, och toppar det hela med några bordellbesök. De köper sex på samma sätt som de beställer dagens rätt, och prutar på samma sätt som när de vill få ner priset på en piratkopierad klocka på den lokala marknaden.

Hemma i Sverige berättar de glatt för sina killkompisar vad de varit med om. Jag vet inte hur många gånger jag hört likadana historier som den bloggaren skrev om. När hans blogginlägg började spridas på nätet verkade många kvinnor, av reaktionerna att döma, nästintill chockade. Kommentarerna från män var däremot inte speciellt många, vilket beror på att vi män redan har hört dessa historier till förbannelse. Vi var varken förvånade eller chockade. Vi vet att det är så här det funkar. För kvinnor däremot är detta en dold värld. Jag är övertygad om att det skulle uppstå nationell vrede ifall mammor, fruar, flickvänner och systrar fick reda på vad deras söner, pojkvänner och brorsor sysslar med när de är på grabbresa. Som det är nu så sitter de istället och lyssnar på semesterhistorier om snorkling och solning, när det i själva verket handlar om knullsafari i något exotiskt och ekonomiskt utsatt land. Om detta ville jag väcka debatt, och även uppmuntra till att journalister börjar granska fenomenet. Hittills har vi journalister inte lyckats speciellt bra på det här området.

Till sist vill jag säga till Alexander Bard: Jag vill egentligen inte lägga mig i dina politiska och ideologiska resonemang. Du får tycka vad du vill om att alla ska ha rätt att köpa sex i alla möjliga sammanhang, individens frihet och så vidare. Skillnaden mellan dig och mig är att jag ser prostitution som något som genererar missförhållanden, där de flesta som säljer sex är utsatta människor i ett fruktansvärt maktunderläge gentemot de män som köper deras tjänster. Det handlar om män som ser de prostituerade som djur och som handelsvaror. Prostitution är, har alltid varit, och kommer alltid att vara en smutsig bransch. Detta bör vi journalister granska, eftersom det handlar om grundläggande tankar om människors lika värde och mänskliga rättigheter. Och i min definition av mänskliga rättigheter ingår inte att du, Alexander Bard, har rätt att köra kuken i allt som lever och andas, bara för att du har råd att betala för det.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte
Instagram: @hotlamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Svar till Alexander Bard: Sexköp är ett missförhållande

 1. Alex skriver:

  ”Och i min definition av mänskliga rättigheter ingår inte att du, Alexander Bard, har rätt att köra kuken i allt som lever och andas, bara för att du har råd att betala för det.”

  Ord och inga visor.

 2. Robert skriver:

  Är du säker på att majoriteten av sexköpare ser prostituerade som djur? Det är inte min erfarenhet när jag debatterat ämnet i diverse forum. Var har du fått din uppfattning ifrån?

 3. Das Gnosis skriver:

  Säger kanske en del om din umgängeskrets då inga av mina Vänner någonsin köpt sex. Alexander är naturligtvis medveten om missförhållanden och att Många som säljer sex lider, utnyttjas, har beroenden eller t.o.m kidnappats osv. Han menar kanske att t.ex Sverige med sitt förbud enbart försämrar säkerheten och arbetsförhållanden, utöver stigmatiserar en stor grupp medmänniskor som redan lider till följd av lagar skapade av moralister utan verklig insyn. Fråga alla sexarbetare i Sverige vad de tycker om nuvarande sexköpslagar.. De vet nämligen, till skillnad från dig, hur deras vardag ser ut. De tvingas att arbeta utan uppsyn/vakter/larmknappar, kondomtvång, fackförbund, rena lakan osv. Ställ upp i en debatt med honom, om du vågar, så kan han nog utveckla detta.. Personligen orkar jag inte lägga en sekund till av min energi på din trångsynthet och jakt på billiga poäng. Känns redan som jag talat över huvudet på Alexander, detta är mina åsikter, inte hans. Och man ska aldrig skriva eller prata illa (eller gott) om människor utan deras närvaro, dvs om man har ett djupare perspektiv på tillvaron. Ha det bra! Från en tvåbarnspappa som hellre ser att man underlättar än försvårar då jag sett konsekvensen av denna politik på nära håll.

  • Visa mig ett fackförbund för sexarbetare och en marknad fri från förtryckande kontroll från de som styr människohandeln så skall jag gladeligen kasta den s.k. trångsyntheten åt sidan. Behåll du din illusion om att du har ett djupare perspektiv på tillvaron. Att sälja sin kropp har genom årtusenden varit den underordnades sätt att få tillgång till slutna rum där endast s.k. moraliskt överlägsna får vara. Avsaknad av klassanalys och beskrivning av de förslavades förmåga till organisation leder till denna typ av märkliga påståenden. Ha det bra du! Vad fint att du inte känner någon som handlar med andras kroppar. Från en socialarbetare som sett konsekvensen av brist på social kontroll på nära håll. Hoppas det inte leder till att dina två barn i framtiden hamnar i valet mellan en plats i solen eller bibehållen integritet. Du säger ju att du vet vad jag talar om. Försök inte få samtalet att spåra ur genom att tala maktspråk om budbäraren Joakim och hans belackare Bard. Det är trångsynt.
   /Otacksamma Föräldern

   • Das Gnosis skriver:

    Hahahahaa… Legalisera skiten så ska du få se en marknad fri från förtryck din stackars konformerade människa. Ett djupare perspektiv på tillvaron bottnade i att inte prata illa/nedsättande (eller ens gott) utan denna persons närvaro. Det är bakåtsträvare som du som omöjliggör denna debatt sett ur perspektivet att ge denna utsatta grupp större säkerhet och humana levnadsförhållanden. Moralister utan eget tänk som dig tror jag samhället skulle klara sig Ypperligt utan.. Dags att vakna och inse att det inte är för mig eller mina döttrars skull som vi behöver se över denna föråldrade syn på sexhandeln. FRÅGA dem som säljer sex själva din tunnelseende stackare.. Exakt den retorik och okunnighet som du förmedlar är att Sverige och världen inte ser till att hjälpa alla stackars utsatta människor till en humanare vardag. Stick och dra nåt gammalt över dig din stackars duperade människa.

   • Das Gnosis skriver:

    Fackförbund och förändringar i denna fråga kommer du inte märka av förrän en förändring ägt rum, och givetvis har du inte bevittnat detta ännu då moralistens högborg (Sverige) aldrig berett möjligheten för dessa organisationer att äga rum. Solen? Du är sjuk.. Om vi nu ska ägna oss åt personangrepp..

   • Das Gnosis skriver:

    Utöver levnadsförhållanden så menar jag ARBETSförhållanden..

   • Das Gnosis skriver:

    Ja just det. Som före detta heroinmissbrukare/blandmissbrukare och genom otaliga vistelser på behandlingshem och LVM så har jag genom min bekantskapskrets och leverne nog sett insidan på vad dessa förbudslagar leder till bra mycket närmare än dig, din översittare och uniformerade ”dåre”. Gällande prostitution så är tydligen bättre att dessa stackars medmänniskor som går på gatan ska göra det i smyg utan vakter och larmknappar, kondomtvång, fackförbund och rena lakan mm. I t.ex Holland ges denna utsatta skara människor just dessa rättigheter att åtminstone slippa risken att det ska ske utan uppsyn och rättigheter. Alternativet är mycket värre och skapat ur inget annat än moralpanik (har som sagt träffat många i detta land som levt under radarn och sett resultatet av denna politik), kan återigen inte dra någon annan slutsats än att detta är en medveten strategi (från apex) att tillföra ännu mer negativism. Många som sprider okunskap och människoförakt gör det som sagt inte alltid ”avsiktligt” (kanske du själv inkluderad) men det blir så när man låter partipolitiska ideal och bruksanvisningens intoleranta syn prägla dessa frågor. Så länge samhället är snedvridet måste vi göra allt vi kan för att skydda och underlätta för dem som hamnat i skiten då det är samhällets ansvar eftersom det de facto har misslyckats med att fånga upp dessa individer. Istället kör vi huvudet i sanden (vilket gör att vi per automatik även ställer oss på knä och bugar för överheten) och låtsas som om de inte existerar. Resultatet blir att dessa redan nedbrutna medmänniskor får utsätta sig för ännu större risker och kränkande omständigheter, så fruktansvärt onödigt.

    Prata med dem prostituerade själv OCH LÅT DEM BERÄTTA FÖR DIG!!! ISTÄLLET FÖR ATT MORALISERA ÖVER DESSA MEDMÄNNISKOR, VILKET BARA LIDER TILL STÖRRE LIDANDE! GE UPP NÅN JÄVLA GÅNG OCH INSE ATT DU HAR FEL!

   • Das Gnosis skriver:

    Sitt på ditt jävla kontor och tro att du vet nåt om verkligen för alla som lever livet på gatan din jävla SUBBA! Om du verkligen bryr så UNDERLÄTTA livet (vilket inte är detsamma som att inte bry sig eller försöka få dem på andra vägar) för dessa utsatta stackars människor, inte det motsatta vilket du hänger dig åt genom din trångsynta, moraliserande jävla agenda. Tack för mig! //Fredrik Gaefke

 4. Simon skriver:

  Joakim, om du tror att Bard skriver det han gör för att han är en torsk så misstar du dig å det grövsta. Att insinuera det utan att ha koll på vad Bard har för historia är kanske inte så genomtänkt, han har de här åsikterna för att han själv har varit prostituerad. Han har förmodligen mycket mer insikt i vad som pågår i prostitutionsvärlden än vad du har, helt enkelt för att det har varit hans liv en gång i tiden.
  Mvh
  Simon

 5. Bard vill gärna odla myten om den lyckliga entrepreneurhoran i sin sköna nyliberala värld. Det kanske sätter litet glans på hans välpolerade huvud och ger honom credd att själv vara en del av världen som han talar om. Emellertid är inte Bard en kvinna från östeuropa. Bard är vit, man och övre medelklass alldeles oavsett vilka erfarenheter han bär med sig. Det är en klen tröst för alla kvinnor/män som hänsynslöst exploateras i porr/prostitutionsträsket att några av dem kan lämna den världen med värdigheten i behåll. Jag vet inte vad en skall kalla det för, men särskilt empatiskt eller solidariskt är det inte. Förtrycket kommer inte från den Svenska staten som med legitimitet i ryggen arbetar för att utsatta skall ha legala vägar att lämna en förnedrande tillvaro, men inte ser mellan fingrarna med kopplare/hallickar, könsköpare och andra människohandlare. Förtrycket kommer från alla självgoda individualister som försvarar systemet och ser en ”sexarbetare” där vi andra ser ytterligare en människa som får ta vad de har och sälja det på marknaden till underpris. Det är hallickens och dubbelmoralistens våta dröm: Att de som hamnat i människohandel börjar slåss om utrymmet att definiera sin status. Söndra och härska skulle Machiavelli ha kallat denna strategi för att ta makten över samtalet. Jag kallar det struntprat eller ett flagrant försök att få samtalet att spåra ur. Tack, Joakim för att du talar klarspråk i denna fråga! Det är mer Svenska Amnesty idag mäktar med.

  De som vill ha mindre Bard och mer solidaritet röstar F! i årets supervalår. Kvinnor/män från ekonomiskt instabila länder kommer att tacka er.
  /Otacksamma Föräldern

  • Das Gnosis skriver:

   Jag ska be Alexander svara dig så slipper du skriva något på näsan om vad han anser i frågan, ”entrepreneurhora”.. så vackert uttrycker dig om någons dotter. Fy fan!

  • Das Gnosis skriver:

   Partipolitiska simpla poäng för att få populasens okunniga röstsedel är vad du hänger dig åt!

  • Das Gnosis skriver:

   Får se om även du vågar skriva ditt riktiga namn! Och nej, jag känner ingen som köper sex. Men jag känner, och har känt, många som SÄLJER sex, både ofrivilligt och frivilligt. Det är ju via en legalisering som det sociala skyddet kan öka, fattar du inte det? Är du trög? Hoppas DU inte har barn vilka påverkas och präglas till att ärva denna ´förlegade och inhumana syn på sina ”bröder” och ”systrar”.

   • Ja mitt riktiga namn är ingen direkt väl förborgad hemlighet. Det är bara att googla på Otacksamma Föräldern och skicka ansvarig utgivare ett mail så får man besked. Men ösa dynga i kommentarsfält har vi ju uppenbarligen andra till. Hoppas du inte geggade ned dig alltför illa. F.Ö. tycker jag det inte är särskilt modigt att skriva under inlägg med ett namn, det vittnar bara om dåligt omdöme i dagens sökmotorkåta värld. Det vore kul om Bard visade sitt fula nylle just här. Jag skall gladeligen bemöta honom. Men eftersom man inte skall mata trollen så tror jag vi har talat färdigt med varann. Den som inte sticker fram näsan slipper få den nedklottrad med åsikter. Vem har sagt att den här socialarbetaren sitter på sitt arschle på ett kontor och inte möter barn/ungdomar som hamnat i människohandelsträsket? Vägra trams! Rösta F!
    /Otacksamma Föräldern
    P.S. För den som tänker innan hen skriver är det rätt uppenbart att en förälder troligen har barn. D.S.

 6. tja sånt som händer

 7. vadå vet ingenting ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s