Tack till bloggaren som köpte sex i Prag

Läste precis ett blogginlägg där en kille beskriver hur han åker till Prag, går på bordell och glad i hågen ligger med en prostituerad. En prostituerad han beskriver på ett sätt som avslöjar att hans kvinnosyn har en hel del övrigt att önska. Det här blogginlägget sprids nu fort på Internet och temperaturen på reaktionerna är minst sagt hög. I sitt eget kommentarsfält både hatas och hyllas han.

Vad mig anbelangar vill jag ge honom en stor eloge för att han så frispråkigt beskriver sitt sexköp. Jag vet inte hur många gånger jag hört liknande historier hos grabbgäng i olika sammanhang, på krogen, i omklädningsrum eller på arbetsplatser. Med tanke på att var sjätte svensk man har köpt sex är han inte ett undantag, snarare tvärtom. Han bekräftar den bild jag har av många svenska sexköpare: unga killar med bra utseende som är på suparesa med kompisarna i något land med större ekonomisk utsatthet och annan sexköpslagstiftning än i Sverige. De glömmer medmänsklighet och sunda värderingar för en stund, för det som händer utomlands stannar utomlands, och de som drabbas och utnyttjas stannar också där. Töm och glöm, eller spruta och kuta, som det brukar skämtas i nämnda sammanhang. Väl hemma igen kan de sitta på släktmiddagen och prata snorklingsminnen utan att fastrar och mostrar anar oråd.

Det här är en verklighet som de flesta svenskar, på ett eller annat sätt, möter när de åker på semester till exempelvis Thailand, men som snabbt glöms bort väl hemma i Svedala igen, när solbrännan börjat blekna och doften av phad thai med kyckling doftar mer Sibylla än Koh Lanta. Icke desto mindre är svenskars sexköp i utlandet ett ämne det måste pratas mer om.

Därför vill jag tacka den här killen. Hans blogginlägg är unikt, men beskriver ingen unik händelse. Det lyfter fram en osund del av svennebanankulturen i ljuset, och kanske kan hans text till och med leda till debatt om fenomenet.

Debatten borde både beröra svenskar som åker utomlands och ”knullar horor”, och den unkna kvinnosyn som han och hans vänner representerar och reproducerar. Samtidigt som han nu får ta emot en hel del skit, så hyllas han med stor sannolikhet som en hjälte i vissa läger där den här kvinnosynen frodas: allt från högstadiekorridorer till omklädningsrum i fotbollsstugor. Det han har gjort är att flytta ut grabbsnacket i offentligheten så att folk får möjlighet att diskutera, debattera, och reagera på ett inte ovanligt beteende hos svenska män. Och det är bra, eftersom sunkiga beteenden bara kan bekämpas om de synliggörs i folks medvetanden.

Därför vill jag avslutningsvis säga till honom:
Way to go, keep up the good blogging! Är beredd att satsa lite pengar på att du kommer vara med i Paradise Hotel nästa säsong, där kommer du få leva ut din kvinnosyn.

Bifogar en skärmdump av blogginlägget där jag valt att INTE ta med bilderna han la ut på tjejen som han köpte sex av:

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte
Instagram: @hotlamotte

20140224-130941.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till Tack till bloggaren som köpte sex i Prag

 1. Kurt skriver:

  Av förekommen anledning- anonym.

  På 90-talet hade jag en arbetskompis som köpte sex kontinuerligt på resor till Thailand. Jag försökte utröna varför eftersom han sade sig aldrig kunna göra det i Sverige.
  Han sa att ”de såg glada ut och det var vanligt” (”de”- de prostituerade kvinnorna)

 2. Isa skriver:

  Finns det ingen länk som inte leder till en sajt man måste regga sig på?

 3. Melmac skriver:

  Man ska komma ihåg att i Thailand är prostitution förbjudet enligt lag. En lag som visserligen inte följs speciellt, men det är åtminstone en lag, en lag som inte existerar i Sverige.
  Det är dessutom ordentligt hårda straff på sexköp av minderåriga, under 18 år.

  Det är just därför man inte åker till ”kanarieö”-Thailand (Phuket, Kao Lahk, Pataya m.fl) då slipper man mycket av det. Åk till det riktigta Thailand istället, där de själva semestrar, mycket trevligare och mycket mer att se och uppleva.

  Det märkliga i dessa diskussioner är att det sällan nämns att svenska kvinnor åker t.ex. till Gambia för precis samma sak. Man betalar för ett förhållande under hela eller delar av sin vistelse där, precis som t.ex. i Thailand. Är det skillnad? Är det inte lika sexistiskt? Är inte dessa män lika mycket värda?

  I Sverige är det fler killar som säljer sex över nätet än tjejer, men vi tar bara upp tjejer som säljer sex. Är inte det lika hemskt? Är det OK?

  Jag vänder mig emot allt detta könstänkande, det är för fan människor och individer vi pratar om, inte ett vandrande könsorgan! När de som påstår att de är för jämlikhet och jämställdhet själva är sexistiska och lägger mer vikt vid sin egen sanning än individen, då vänder jag dem ryggen. Dubbelmoralen är stor inom vissa -ismer!

 4. Maria skriver:

  Ja du Melmac – då kör vi samma trötta gamla argumentationsteknik som vanligt… ”Men kvinnor gör det också!”

  Ja, kvinnor köper också sex och det är självklart precis lika jävligt som att män gör det. Man borde inte kunna köpa sig rätten till en annan persons kropp – det är i alla fall min åsikt. MEN – i de undersökningar som jag har kunnat hitta genom en snabb googling på nätet så räknar man med att kvinnor som över hela världen reser utomlands för att köpa sex beräknas vara ca 100 000 personer/år. Enbart i Stockholm utförs i runda slängar 250 000 sexköp av män/år. Enbart i Stockholm alltså – jämfört med hela världen. Jag fattar att det kan vara svårt att göra en vetenskaplig jämförelse utifrån denna statitistik, speciellt som man i ena fallet har antal SEXKÖPARE – medan man i andra fallet har antal SEXKÖP (en sexköpare kan ju trots allt köpa sex mer än en gång), men för mig framstår det i alla fall tydligt och klart att män köper BETYDLIGT mer sex än vad kvinnor gör.

  Sen har vi detta med att det finns många män som säljer sex i Sverige – jag betvivlar inte att det är sant. Men vilka säljer de sex till – är inte det huvudsakligen till andra män? Självklart är sex-säljande män att likställa med sexsäljande kvinnor, jag skiljer inte mellan dessa två grupper. Men ett av skälen till att jag är feminist (och alltså tror på en -ism) är för att vi lever i ett partialkaliskt samhälle där det är män som sätter premisserna för vad som är godtagbart och inte. Jag upplever inte att det finns någon dubbelmoral i det jag säger – att köpa sex är en svinig handling och jag bryr mig inte om i fall det är en kvinna eller en man som gör det, i mina ögon är den personen ett svin ändå. MEN, jag ser en väldigt tydlig struktur i vårt samhälle, som visar på att detta är ett problem som HUVUDSAKLIGEN finns bland män.

  • Malin skriver:

   Mycket bra skrivet!

  • Mark skriver:

   Skitsnack! Allt snack om strukturer är bullshit, men om du vill snacka om strukturer så kan jag snacka om strukturer. I toppen finns ett antal män som hjälper varandra och kvinnor. Männen på botten får alltid klara sig på egen hand. Så visst är män på toppen, men vi är även på botten. Män favoriserar alltid kvinnor.

   Du har aldrig tänkt på att fråga varför kvinnan säljer sex? Att problemet inte är att någon köper sex, utan problemet är vad som har fått henne att inse att hon hellre säljer sex.

 5. Sebastian skriver:

  Jag vill bara skriva tack till Maria för att hon seriöst orkade skriva ovanstående!

 6. Samir skriver:

  Det finns en undersökning som visar på att fler unga killar än tjejer sålt sex, men det finns flera undersökningar som inte kan demonstrera något sådant förhållande (inklusive Ungdomsstyrelsens egna undersökning sm publicerades samtidigt med den uppmärksammade undersökningen som visade att fler killar prostituerat sig), så vi kan inte dra några säkra slutsatser. Jag tycker det låter lite konstigt att homosexuella män skulle köpa lika mycket sex som heterosexuella, då de är en mycket mindre grupp. Kvinnligt sexköp tycks inte förekomma i någon större mån.

  I alla fall, det är en förkastlig handling att utsätta en annan människa för obehag, alienation och ev. skador (fysiska som psykiska) för att tillfredsställa sina egna lustar, oavsett om man kan få personen i fråga att acceptera det genom att betala tillräckligt. Människovärdet får inte kränkas oavsett hur mycket man betalar. Att köpa sex är lika vidrigt som ex. köpa bumfights.

 7. H93F6 skriver:

  Varför ska han hyllas för den vidriga människosyn han uppvisar i sitt blogginlägg? Intentionen med det inlägget eller sexköpet för den delen var aldrig att belysa ett problem eller göra situationen bättre för någon. Du reagerar som om att han gjort något sensationellt. Nej, han är ännu en person som tagit sig rätten att köpa en annan människas kropp och som ännu en gång berättar om det och som ännu en gång verkar tycka att det är ok. Du säger det själv i ditt blogginlägg ”Jag vet inte hur många gånger jag hört liknande historier”. Detta är inget dolt problem. För som du själv säger jag vet inte hur många gånger jag hört det och jag tycker det är väldigt vidrigt att varje gång jag hör det verkar det som att personen likt max tycker att ”Jah det är ju så det går till”. Så nej ingen eloge till honom.

 8. Melmac skriver:

  ” då kör vi samma trötta gamla argumentationsteknik som vanligt… ” …och där började vi med härskarteknik och nedsättande tongångar. Det säger mer om dig än om mig. Du faller tyvärr i egen grävd grop.

  Att det huvudsakligen finns bland män håller jag med om, men det rättfärdigar inte att man skiljer på kvinnor och män på det sättet. Det är väl ingen tävling i vem som har gjort mest fel, det handlar väl om att vända på det hela så att det blir rätt? Vi är olika och det ska vi uppskatta, men vi ska behandlas på lika villkor, så jävla svårt kan det inte vara.
  Så fort man vill diskutera och ifrågasätta så blir man behandlad precis så som du inledde med, du ser inget problem med det? Tror du verkligen den attityden gör att vi får ett bättre och jämlikare samhälle? Tvärtom, det skrämmer bort de som verkligen vill diskutera, vända och vrida och som är intresserade av att det ska bli ett mer jämlikt samhälle.

  Det finns en del radikal puckon inom feminismen som man borde ta avstånd ifrån. ”Att hata män är inte samma sak som att hata kvinnor”, eller ”vita mellanmjölsfeminister borde rövknullas med en spikklubba”. Vidrig människosyn som hör hemma tillsammans med avskummet på Avpixlat!

  Individen måste alltid gå före. (Humanismen är väl den enda ism som ser alla som individer och inte delar upp i kön, etnicitet, religion, hudfärg etc. etc.)

  • Melmac skriver:

   ”mellanmjölsfeministvurmare” ska det vara

   • Maria skriver:

    Melmac – Jag tycker att det är en självklarhet att normalt funtade människor vill ha ett jämlikt samhälle med allt vad det innebär av rättigheter och skyldigheter, vilket också är det feminismen eftersträvar. Det jag blir väldigt trött på (som du kanske märkt) är att man ALLTID i ALLA debatter om typiska kvinnofrågor (tex våldtäkt, löneskillnader, misshandel i förhållanden) tar upp argument som ”Men det finns män som blir våldtagna/får mindre lön/blir misshandlade av sina flickvänner också”. Jag säger inte att de fallen inte finns och jag säger heller inte att de fallen är mindre viktiga, men i den samhällsstrukturen vi lever i i dag så är det huvudsakligen män som orsakar dessa problem och därför är det gruppen män man borde fokusera på för att arbeta förebyggande.

    Jag är ledsen i fall mitt fokus på män som ”problemgrupp” får dig att bli arg och tänka att jag skrämmer bort folk som vill diskutera, men så ser alltså verkligheten ut. Om vi ska komma någon vart med frågor som våldtäkter, synen på sexköp osv så krävs det faktiskt att män kliver fram och tar sitt ansvar, rent konkret i form av att sluta skratta åt sina kompisars sexistiska skämt, sluta trycka like på ett inlägg en idiot skrivit om hur han köpt sex i prag, sluta kommentera tjejers utseende på stan, ta sitt ansvar för hemarbete och barnuppfostran OCH SLUTA SÄGA ”MEN DET ÄR SYND OM KILLAR OCKSÅ” för det stjäl fokus från den definitivt största gruppen som drabbas av den här ojämlikheten – nämligen kvinnor. Jag tar mitt ansvar varje dag för att vi ska få ett mer jämlikt samhälle. Jag har förklarat för min chef varför det är onödigt att kommentera hur de kvinnliga atleterna i OL ser ut, jag har diskuterat med yngre tjejer om varför de inte behöver ställa upp på sex de inte känner sig bekväma med, jag har stått på mig i löneförhandlingar på jobbet och krävt att jag ska ha samma lön som mina manliga kollegor, jag har informerat min lillebror om hur jävla onödigt det är att dela ”girls gone wild”-videos på facebook…

    Hoppas innerligt att killar som säger att de tror på humanism (som är en bra ideologi, jag säger inget annat) också gör sådant.

    Sen är jag ju självklart väldigt glad över att du och jag verkar dela samma värdebakgrund – alla bör utan tvivel ha samma värde, oavsett om de är kvinnor eller män!

   • Maria skriver:

    För tydlighetes skull, med OL menar jag OS….

 9. Anonym skriver:

  Max har också sökt till Paradise 🙂

 10. Okej? skriver:

  Du är fan lika puckad du.

 11. Melmac skriver:

  Maria, jag håller med dig i det du skriver, men jag tror att vi har olika infallsvinklar på det hela och högst troligen olika erfarenheter av både det ena och det andra, därav blir vår syn olika men kontentan densamma.Du sammanfattade det väl i sista meningen.

  Jag har allt för många gånger fått en stämpel på mig som än det ena än det andra bara för att jag inte tyckt exakt lika dant som den jag diskuterat med. Helt felaktigt blir det taggarna ut när man ser samma diskussionsteknik igen, jag hoppas du inte tog illa vid dig av det skrev, i så fall ber jag om ursäkt.

  För övrigt ställer jag mig frågande till inlägget från ”Okej?”, vet inte vad det tillför över huvud taget.

  • Maria skriver:

   Jag tar inte illa vid mig – du vill ju diskutera och diskussion är jag alltid öppen för.

   Peace out, ha en fin helg och låt oss tillsammans kämpa för ett jämlikt samhälle där man inte kan köpa människor som ett stycke kött!

   • Mark skriver:

    Jag tror att du har missförstått det där med prostitution. Man betalar inte för att äta upp tjejen. Inte heller köper man hennes kropp. Det du kan jämföra med är ett stycke massös.

 12. Melmac skriver:

  Vilket jävla stolpskott den där Max Sjöström! Man börjar ju undra om man verkligen kan vara så korkad eller man gör det bara för att provocera?!

 13. Anders/Anna skriver:

  @ Maria

  Du talar om ”[ditt] fokus på män som ”problemgrupp”.

  Om jag förstår dig rätt, så vill du ålägga gruppen män ett kollektivt ansvar, eftersom det är vanligare att män begår brott än kvinnor. Du framhåller, att icke-brottsliga män måste förändra sitt beteende och skriver, att ”det krävs att män kliver fram och tar sitt ansvar, rent konkret..”.

  Tilldelar du på motsvarande sätt också andra grupper ett kollektivt ansvar t.ex. gruppen muslimer, gruppen invandrare (i Sverige), gruppen afrikaner m.m. ?

 14. Anonym skriver:

  Vilken vidrig människa den där MAX SJÖSTRÖM! Kan inte någon vara så snäll och posta inlägget till hans mamma och systrar så dem får se hans kvinnosyn!

 15. Ebba skriver:

  Att hon gillade det för att hon sa det hahahha, hon får betalt för att säga det, hon får betalt för att tillfredsställa dig och sig själv och låtsas som att hon gillar det. Att jobba som prostituerad är inget man gör för att man gillar sex, utan något man gör när man är nere på botten av botten. Att folk skrattar åt henne och säger att hon gillar det så är de ju rent ut sagt dumma i huvudet.
  Max har lagt upp bilder på när han piercat kuken och skrivit historier om fula och snygga tjejer han har legat med. Han är vidrig och söker uppmärksamhet och förhoppningsvis skäms hans familj och släkt.
  Lycka till med att få ligg i framtiden…

 16. Anonym skriver:

  Tack! Tack för ett bra inlägg! En kan hoppas att det är texter som den här som får människor att tänka till…

 17. Peter skriver:

  Var det någon som brydde sig om att fråga den prostituerade kvinnan vad hon tyckte om saken? Både vad det gäller hennes yrkesval och att använda henne som tillhygge att svänga mot sina meningsmotståndare.

 18. Ping: Alexander Bard kallar Birgitta Ohlsson, Gudrun Schyman och Centerkvinnorna för idioter | JOAKIM LAMOTTE

 19. Eskort skriver:

  Jag hann tyvärr inte kommentera Max inlägg innan det raderades. Det som provocerade mig mer än Max’s inlägg var alla inskränkta kommentarer och all okunskap som råder kring ämnet…

  Hur ofta förs debatten tillsammans med oss prostituerade som det faktiskt handlar om? När får vi prostituerade som gör detta av egen fri vilja och lust komma till tals? Ni har en tendens att ”föra” vår talan utan att veta ett dyft. Trots att vi lever i ett ”modernt sexuellt liberalt” land som Sverige så är det trist majoriteten fortfarande har samma gamla inrutade tankesätt, fördomar och stereotypiska uppfattningar angående prostitution, som:

  1. ”Köpa en människa/ köpa en kropp”. Hur är det i praktiken möjligt, om det inte rör sig om organ- eller slavhandel? Med ett sådant påstående kan man säga att alla arbetande människor ”säljer sina kroppar”, för att kunna utföra ett arbete så krävs nämligen någon form utav fysisk ansträngning (som man får betalt för). Ni köper inte en massör, snickare, kock, eskort e.t.c utan deras TJÄNSTER. Förstå skillnaden. 

  2. ”Det är förnedrande, förtryckande e.t.c”. Det finns ofrivillig (trafficking) OCH frivillig prostitution, alltså helt skilda grupper av prostitution. Påtvingat sex där den ena parten far illa ut är hemskt och det är trafficking som bör bekämpas, men dra inte alla över en kam. På vilket sätt är det fel när två vuxna samtyckande människor har intim samvaro? Hur kan jag bli ”utnyttjad” när jag valt detta av egen fri vilja? Jag ”utnyttjar” ju kunden minst lika mycket som han ”utnyttjar” min tjänst i så fall. Det är en affärsmässig överenskommelse som med allt annat som kan köpas för pengar. Hör och häpnad, det finns till och med de som njuter och trivs med sitt jobb/ hobby (många oberoende eskorter i Sverige har sexsäljandet som bisyssla utöver sin ”vanliga” sysselsättning), men det är väl helt obegripligt för alla inskränkta moralister att förstå. 

  Det enda som är förnedrande är hur ni människor ser ner på oss som valt detta yrke och tror

 20. Eskort skriver:

  (forts)… sig veta hur vi har det, hur vi mår e.t.c. Jag finner det oerhört kränkande att staten ska gå så långt som att lägga sig i vad jag gör i sänghalmen och tar ifrån mig min mänskliga rättighet att få göra vad fan jag vill med min kropp. Okej, staten har ”bara” förbjudit mina kunder från att köpa mina tjänster men p.g.a detta tvingas gå under jord med min verksamhet och kan inte betala skatt fastän jag vill kunna göra det.

  Sedan finns det fler förutfattade meningar som att ”horor är smutsiga och har en massa könssjukdomar”, ”sexköpare är bara äckliga gamla gubbar med ölmagar som aldrig får ligga utan att behöva betala”, e.t.c men det är ett senare inlägg om intresse finnes.

  Tack för er tid!

  • Josefin skriver:

   Jag vet inte riktigt vilka du menar när du säger ”ni” men jag kan tänka mig att jag hade klassat in i den gruppen, med tanke på vad jag tycker i den här frågan. Jag förstår att du SOM INDIVID kan känna dig kränkt och marginaliserad när folk sitter och pratar om vad folk får och inte får göra med DIN kropp. Jag förstår det. Du är en individ och du har gjort ett individuellt val, som du får stå för och förhoppningsvis har du gjort ett såpass fritt val att det inte påverkats av yttre krafter. Och det kanske är så för dig. I så fall: grattis.

   Men, nu är det ju så att väldigt få val man gör är tagna helt utan påverkan av yttre krafter. När jag som kvinna väljer att stanna hemma med mitt barn så gör jag det för att jag vill umgås med mitt barn. Och när min man väljer att jobba i stället för att stanna hemma, så gör han det för att han vill jobba. Det låter ju perfekt. Fritt tagna val av fria människor. MEN i en vidare kontext blir det här förstås lite märkligt. Hur fritt är ett val egentligen? Det här behöver ju givetvis inte betyda att jag som individ är förtryckt. Men i en vidare kontext kan den grupp jag tillhör vara det. När en grupp i högre grad tar beslut som i högre grad kommer påverka dem negativt på ett ekonomiskt plan (lägre pension, svårare att komma tillbaka till arbetslivet, osv osv) så kan man börja prata om strukturer. Hur fungerar då strukturer? Jo, de fungerar som så att de ligger bak i huvudet och påverkar inte AKTIVT våra val. Jag tänker inte ”jag är ju kvinna, så jag ska stanna hemma med mitt barn”. Jag tänker inte ”jag är ju kvinna, så jag ska raka mig under armarna”. Men likförbannat kommer mina val vara att stanna hemma med mitt barn, och att raka mig under armarna. Och gör jag inte detta så drabbas jag av sanktioner (”äckligt att inte raka sig under armarna”, ”dålig mamma” etc etc). Sanktioner som en man i min situation inte hade drabbats av.

   Vad vill jag då säga med det här? Jo. Att även om DU som INDIVID känner dig nöjd med ditt val, och att du inte känner dig förtryckt genom sexköpet som ju är något du har kontroll över, så kan den mekanismen som ligger bakom ett sexköp vara förtryckande. Varför köper en man sex av dig? Är det för att han som individ är väldigt kåt just då? Ja, till viss del. Men han gör det också för att de förväntningarna som finns på honom som man är att han har rätt till en kvinnas kropp och att allt kan bli hans med hjälp av pengar. Och varför säljer en kvinna sex? Är det för att hon som individ ser det som ett utmärkt sätt att tjäna pengar på som hon trivs med? Ja, visst kan det vara så. Men genom hennes ”val” (om det nu är hennes val, men jag utgår från detta nu, eftersom att jag utgår från din situation – trafficking och tvingat sexköp är förstås något annat) så befästs en struktur som har funnits i vårt samhälle i tusen år.

   Och sen kan man tycka vad man vill om den strukturen. Men jag tycker att den är dålig. Och jag tycker att det är den som i förlängningen gör att killar skriver ”kung” om någon som köpt sex och skriver ”hora” till någon som säljer sex. Och det tror jag att du säkert också fått höra i dina dar, så det är ju en struktur som på många sätt påverkar dig negativt också. Utan den strukturen hade du kunnat ta ett helt fritt val utan att behöva få den här ”moralkakan” slängd över dig. Och när något är dåligt så vill jag förändra det.

   Själva diskussionen om att du vill betala skatt etc är en vidare diskussion då det har med lagstiftning och hur man rent politiskt ska förändra denna struktur. Ibland behöver man regleringar för att skydda de svaga (de som inte själva har valt att prostituera sig, eller är tvingade till det ekonomiskt för att kunna överleva) som slår hårt mot några som är lite starkare (till exempel du). Det kan man också tycka lite vad man vill om, men det är ju lite det som vårt samhälle vilar på. Jag hoppas att du förstår vad jag menar, för jag har hört invändningar från tjejer som du innan och jag förstår verkligen vad du menar, men ibland tycker jag att det inte är så enkelt svartvitt som ”fria val.”

   • Filosofen skriver:

    Så här på kvinnodagen vill jag svara dig på en kort del av det du skriver. Du skriver att en viss del av mannens bevekelsegrund för att köpa sex är att han är kåt men kanske främst att ”han gör det också för att de förväntningarna som finns på honom som man är att han har rätt till en kvinnas kropp och att allt kan bli hans med hjälp av pengar”.

    Jag tycker det är otillständigt att, som du, stämpla stereotypa egenskaper på en grupp som inte alls är homogen. Sexköpare är lika olika som människor i allmänhet. Självfallet finns den kategori du beskriver men det finns givetvis också andra. Jag har själv köpt sex några gånger och jag har gjort det primärt för att jag känner mig ensam och längtar efter närhet. Din reaktion är kanske att närhet inte går att få hos en eskort eftersom det endast är något som kan finnas mellan personer som är kära i varandra. Här går dock skiljelinjen mellan en kvinna som mot sin vilja utnyttjas i prostitution och en kvinna som av eget val säljer sexuella tjänster ett fåtal gånger per vecka eller månad. Jag har träffat kanske 6 olika kvinnor genom åren och har följt några enkla principer – jag går inte till alltför unga kvinnor, jag går inte till någon som ”är tillgänglig 7 dgr i veckan” och jag väljer ingen som inte talar svenska. Jag upprättar en mailkontakt innan bokning och om jag inte får en bra kontakt bokar jag inte. Tjejer som inte svarar på hövliga SMS eller mail har sannolikt för mycket att göra för sitt eget bästa eller drivs av personer som är helt ointresserade av att lägga ned tid på detta som omgärdar en date.

    Av de kvinnor jag har träffat genom åren har jag haft en enda dålig erfarenhet i betydelsen en kvinna som nog egentligen inte ville göra detta. Jag gav henne pengarna, kände instinktivt att närhet inte var hennes grej, tackade för mig och gick. Inget tjafs. Övriga har i stort sett varit fina upplevelser – några helt fantastiska – och jag har den yttersta respekt för dem allihop. Vi har haft tämligen djupa samtal och ägnat en hel del tid åt att vara nära, smeka, prata, duscha tillsammans etc. Det är inte bara det djuriska knullandet man är ute efter.

    Min erfarenhet är att dessa kvinnor som jag har träffat enligt ovanstående principer gör detta av fri vilja. Kanske är det inte idealjobbet som man skulle välja om man kunde välja helt fritt och kanske betyder inte fri vilja att man är så stolt över det att man öppet berättar i bekantskapskretsen vad man gör, bl.a eftersom det är djupt stigmatiserat (som ju du också ger uttryck för här ovan).

    Självfallet finns problemet med tjejer som inte gör detta av fri vilja. Jag inser givetvis att också att det inte behöver betyda att man blir tvingad utan att man inte ser någon annan utväg än att sälja sex. Det är ett problem som man borde arbeta med. Men om man t.ex. har ett annat jobb, gillar sex och människor och kan tjäna pengar vid sidan om så har jag svårt att fatta vad problemet är. Om jag skulle vara en kille med stora muskler (eller ett Colgate smile) som raggade upp en kvinna på krogen, bjöd på drinkar och middag och vi sedan gick hem onyktra och knullade livet ur oss skulle ingen ha någon uppfattning om detta. Men om jag istället för att betala drinkar och middag ger henne ett par tusen i handen så är det inte bara omoraliskt utan kriminiellt. En del vill ju t.o.m jämställa sexköp med våldtäkt och människohandel och ge ett minimistraff på två års fängelse och ända upp till 10 år.

    Män har i alla tider betalat för att få kvinnors uppmärksamhet, kärlek och bekräftelse. Kvinnor kan i betydligt högre utsträckning än män ”gifta sig rikt”. Män bjuder kvinnor på middag, teater, resor, kläder, accessoarer etc etc i betydligt högre utsträckning än det motsatta. Det har inte bara att göra med att män traditionellt har haft mer pengar utan kanske främst att män nog värderar kvinnans sällskap och bekräftelse mer än det motsatta.

    Om en kvinna hamnar i traficking och landar tex på en lägenhetsbordell är det en helt annan sak. De som organiserar sådant skall förstås åka dit så det sjunger om det och kvinnorna skall få all hjälp de behöver att ta sig ur sådant. Men nog måste väl även du kunna se att detta är två helt olika företeelser som dock pga sexköpslagen rubriceras exakt likdant?

    Om man nu är feminist och motståndare till sexhandel så tycker jag att man ändå bör passa sig lite grann för att okritiskt sprida stereotyper om sexköpande män. Dels är det helt enkelt inte sant att sexköpande män alltid är vandrande dildos som klär av varenda kvinna med blicken och bara längtar efter att få strö tusenlappar omkring sig för att få utöva makt över en kvinna. Och dels hjälper det inte själva grundproblemet – kvinnor som hamnar i prositution mot sin vilja skall få all hjälp de behöver att ta sig ur det men vägen dit går inte via kriminalisering av köparen. Kriminialisering skrämmer bara bort de snällaste och lockar istället de som inte har något att förlora.

    En fråga till dig: Var går gränsen för när en man blir kriminell – är det när han ligger på massagebänken och tänker syndiga tankar om den vackra massösen, när (om) hon snuddar en erogen zon, när (om) han får utlösning eller när han penetrerar henne?

   • Filosofen skriver:

    Är man intresserad av en seriös debatt kring sexköp bör man också läsa Mårten Schultz utmärkta artikel i ämnet.

    http://martenschultz.wordpress.com/2009/08/05/sexkopslagen-tveksam-lagstiftning-obehaglig-retorik/

 21. Ping: Svar till Alexander Bard: Sexköp är ett missförhållande | JOAKIM LAMOTTE

 22. Mark skriver:

  Hahaha inget fel med att köpa sex. Sedan kan man fråga sig om det han skrev var hela sanningen eller bara ett sätt att visa sig ”tuff” på. However tror jag att många svenskar är rätt så trångsynta när det gäller prostitution. Framför allt lamotte, men även bloggaren som besökte Prag

 23. Anonym skriver:

  När ska svenska samhället inse att kvinnors sexualitet skiljer sig från mannens? Biologiskt kommer kvinnan alltid att veta att avkomman är sin egen till skillnad från mannen, däremot så har mannen möjligheten att öka sina chanser för reproduktion genom att sprida sin säd.

  En kvinnas sexuella värde besitter hon i form av bevarandet och valbarheten. Med det menar jag att en hona som inte kan bevara sig själv sexuellt kommer skapa en misstänksamhet hos hannarna, och om honan dessutom inte sorterar bort de sämre hannarna så har hon i princip förlorat hennes sexuella värde. En hanes sexuella värde och kraft yttrar sig i form av ”jakten”, han jagar och presenterar en valmöjlighet och honans roll är att neka eller att acceptera.

  Detta är i grova drag det biologiska samspelet mellan de två könen, då vi människor till skillnad från de flesta däggdjuren välsignats med förnuft och ett mentalt stadium av upplyshet så agerar vi inte alltid på instinkt och det är här hela grunden till det problem vi har runt omkring oss ligger.
  Etik och moral står i vägen för oss sexuellt. Monogami, strävan efter ett könslöst samhälle har gjort män alltmer androgyna, dagens pojkar tillåts inte vara det de var biologiskt skapta till att vara.

  Feminister klagar mycket men när det väl kommer till kritan så vill de ha en ”riktig” man i hemmet, en dominant man som tar för sig och inte ursäktar sitt beteende, en Alphahane rent ut sagt.

  Att kvinnor tyvärr tappat sitt biologiskt sexuella värde i kombination med att pojkar inte längre vet hur de ska bete sig bland kvinnor som riktiga män, har skapat en djup efterfrågan/sexuell frustration hos mannen som yttrar sig i sexköp.

  /Greven av anala sexköp i Berlin

 24. sofi skriver:

  vad heter hans blogg som åkte t prag??

 25. Elin skriver:

  Jag skiter så hårt i dina ”vi är som djur”-resonemang. Håller inte överhuvudtaget, för vet du varför? *trumvirvel*……. Vi är MÄNNISKOR!!!!! (jippi). Vi har ett samvete, en hjärna, kan tänka logiskt och se konsekvenser m.m. Vi gör inte saker ”bara för att instinkten säger så” på samma sätt som djur gör. Jämnför du dig själv med en hund till exempel? – Nä, JUST DET

  • Anonym skriver:

   Har inga problem med att jämföra mig med ett djur, du är ignorant då du uppenbarligen inte läst igenom det jag skrev ordentligt. Anledningen till att du blir upprörd är för att sanningen inte passar dig och din livsstil då du förmodligen saknar sexuellt värde som kvinna, men det är inte ditt fel. Det är samhället som har kommit emellan dig och din kvinnliga sexualitet som tyvärr gick förlorad.

  • Anonym skriver:

   Jag har inga problem med att jämföra mig med ett djur(hund), du är ignorant då du uppenbarligen inte läst igenom det jag skrev ordentligt. Anledningen till att du blir upprörd är för att sanningen inte passar dig och din livsstil då du förmodligen saknar sexuellt värde som kvinna, men det är inte ditt fel. Det är samhället som har kommit emellan dig och din kvinnliga sexualitet som tyvärr gick förlorad.

   /Greven

 26. Anonym skriver:

  Lite off-topic men varför tror kvinnor att de förolämpar oss män när de jämför oss med hundar? En hund är lojal och människans bästa vän, en tik däremot är motsatsen, en tik kan gnida sitt kön mot gräsmattan i ren desperation för tillfredsställelse när den ”löper”.

  /Greven

 27. manen skriver:

  det enda jag undrar är om Aschberg med sin nya serie kommer att intervjua hen och om hen kommer låta sig intervjuas av Aschberg; detta är inget annat än trollning på Hög Nivå!

 28. ENoir skriver:

  *gäsp* Hur orkar ni lägga ner så mycket energi på något som har funnits i flera tusentals år. Tvingad prostitution, I.E. människohandel/smuggling är vidrigt ja – men kontrollerad prostitution är som vilket yrke som helst – du använder din kropp för att tjäna pengar. Det är upp till var och en var deras moral tillåter och så länge dessa sexhandlare inte bryter mot lagen så ser jag inget problem med det – om det nu inte är framtvingad prostitution.
  Ja, killen i bloggen verkar inte vara en reko typ, men hans sett att se på prostituerade står inte för alla sexköpare.
  Jag skulle tro att åtminstone hälften av alla sexköpare består av personer som är ensamma och i behov av en mänsklig närhet, även om den är temporär och köpt. Den andra hälften består av nymfomaner, och resten är sexturister som killen på bloggen.
  Om ni ska gråta över dessa kvinnor/män som i stora delar självmant säljer sig själva, så kan ju tänka på var ni köper era kläder; vad det är för märken och hur dom är tillverkade. Om ni köper kläder på semester i Thailand så kan ni ju garanterat skatta er glada över att ha betalat för en annan sorts slaveri. Sedan kan ju också fundera över var erat kött kommer ifrån på diverse snabbköp restauranger och stormarknader.
  Så, ni kan fortsätta intala er själva att ni ”inte vet” var produkterna kommer ifrån, hur dom är tillverkade, när ni handlar på stormarknader eller butiker på stan – det är lugnt, alla ”gör ju det”. INGEN är fläckfri i dagens samhälle.

 29. ENoir skriver:

  En ännu mer förvrängd bild på prostitution är ju porrindustrin. Kan tänka mig att varenda typ är som sitter och klänger ner på denna killen har åtminstone sett på porr EN gång. Hur sjukt är det inte att det är okej att spela in en porrfilm men inte sälja sex i dagens Sverige? VAD är skillnaden. Jo; Porr är när man har sex framför kameran, mot pengar och sedan säljer filmen vidare för vem som helst att se. Prostution är när man säljer sex privat(!) – en handling mellan två vuxna människor bakom stängda. Så, det är okej att bjuda in en prostituerad, ha sex och så länge ni filmar det och anser att det är en porrfilm så är det ”okej”.
  I stort sett så är det såhär vi ser på det. ”Det är okej att sälja sex, så länge det är för alla att se. Ni får absolut inte göra det privat!”

 30. wsefg skriver:

  Är väl inget mer konstigt än att köpa en iPhone. Är ju slavar som tillverkar dem.

 31. Josefin skriver:

  Filosofen:

  Spännande! Jag blir alltid lika glad när någon anstränger sig för att ta diskussionen i stället för att sitta och slänga ur sig kraffs som ”äsch, prostitution är det äldsta yrket” utan att problematisera mer kring detta. Jag tycker att du berör många bra punkter, och jag säger givetvisi nte emot dig i alla dem.

  Jag vill förstås be om ursäkt för min generalisering där jag uttrycker mig om sexköpare som en homogen grupp. Ett litet förtydligande dock; jag förstår mycket väl att alla sexköpare inte drivs av samma drivkrafter eller köper sex av samma anledningar. Jag har hört om allt från ”snälla Johan” som köpt sex, till ”Roger med fru och barn som väntar hemma”, till ”sadisten Göran.” Jag fattar det, och när jag läser din kommentar så pratar du, till skillnad från mig, om det här med sexköp på ett väldigt individuellt plan. Och jag ska vara ärlig. På ett individuellt plan så ser jag inga problem med det. Jag, som fattig student, har flertalet gånger tänkt efter att ha varit ute på krogen, i färd med att ragga upp någon kille kring kvart i två, att jag lika gärna skulle kunna be om en femhundring och gå plus på den här utekvällen. Och jag ser inget problematiskt i det. Jag ser inget problematiskt i att den här killen, full och glad och kåt, går med på det. I den individuella situationen känner jag, precis som du, att det inte känns sådär ofräscht som sexköp annars känns som när det diskuteras i media ibland.

  Jag har läst Mårten Schultz text och jag håller oftast med honom då han är en oerhört kunnig jurist. Och ja, visst har han rätt. Sexköpslagen är moralistisk. Och ja, sexköpslagen är oerhört heteronormativ. Det är bara det att jag tycker att det är rimligt. Jag tycker att sexköpslagen lika gärna kan vara moralistisk. Inte för att sex är något heligt, utan för att sex är oerhört ojämställt. I alla tider har sex gått ut på att tillfredsställa mannen (åtminstone i det heterosexuella sexet). Det handlar oftast om att mannen ska komma, och kvinnans kropp är något som är till för att tillfredsställa mannen. Det här håller på att luckras upp mer och mer. Och det är BRA. Men ännu är vi inte riktigt där jag tycker att vi bör vara. Ännu känns inte sex jämställt. Och därför känns inte heller sexköp fräscht.

  Och visst. Det låter ju som att du har en väldigt bra inställning vad gäller de du väljer att betala för sexuella tjänster. Men jag lan ändå inte låta bli att känna att det känns inte bra. Det känns inte bra att du ska betala en kvinna för att få den närheten. Det känns inte bra att du ska behöva öppna plånboken för att få känna dig mindre ensam och det känns inte bra att någon annan behöver knäppa upp byxorna för att fylla plånboken.

  Jag förstår problematiken med att ett sexköp av en frivillig sexsäljare jämställs med ett sexköp av ett offer för trafficking i lagens mening, men jag tycker inte att din rätt att köpa sex väger tyngre än skyddet för den tjej som blir utsatt för trafficking. Så om din rätt att köpa sex inskränks för att skydda någon annan så känner jag mig fine med det.

  Vad gäller att män oftare söker kvinnans bekräftelse… nja, alltså, jag vet inte. Vad spelar det ens för roll? Relationer handlar ju inte om att köpa sig omtyckt. Jag tycker att det är dåligt att du som man förväntas betala min middag om du skulle bjuda ut mig. Det är inget jag stöder.

  För mig handlar sexköpslagen inte så mycket om att sätta dit folk som väljer att köpa sex. För mig handlar det om någon normerande effekt. Jag tycker inte att vi som kvinnor ska se på våra kroppar som något vi ger rätt folk att göra vad de vill med mot betalning. Och jag tycker inte att män ska se på kvinnors kroppar som något de har råd med.

  Hur kommer det sig att majoriteten av de som köper sex är män? Det är så oerhört intressant. Jag känner mig också ensam ibland. Varför känner jag inte ett behov av att köpa sex? Jag menar inte att det har något med mitt kön att göra. Jag menar att det har med något om hur jag som kvinna har lärt mig, och hur alla kvinnor genom tiderna har lärt sig, att sex inte är något kvinnor köper. Det är något män köper och kvinnor säljer. Det måste alltså inte vara så. Det är inte så, enligt naturens lagar. Det kan vara annorlunda. Det kan vara så att ingen köper sex. Eller, att både kvinnor och män köper och säljer sex.

  Angående din fråga. Jadu. Jag vet inte. Jag gillar inte termen ”kriminell.” Det indikerar att man ÄR något. Jag menar att det mer är något man GÖR. Det är handlingsbaserat. Det enkla svaret är ju förstås att det blir en kriminell HANDLING när betalning erläggs, om denne erläggs mot betalning av det som är den sexuella handlingen (i detta fall förmodligen penetrationen). Men det kan du också utläsa av lagen. Om det du menar är när JAG tycker att det blir kriminellt så kan jag inte svara på det. Jag tycker nödvändigtvis inte att det är något fel på det där scenariot. Däremot tycker jag att mekanismerna bakom, eller den tusenåriga historien och strukturerna som ligger bakom, är problematiska.

  Du kanske då tycker att jag inte borde vilja kriminalisera sexköp, utan snarare jobba med strukturerna (att kriminalisera själva strukturerna hade ju varit omöjligt). Och ja, jo, det kanske är det jag tycker egentligen. Men hur kommer vi dit? Jag vet inte. Men en del av det ligger i den normerande lagstiftningen. Jag är inte främmande för att sexköpslagen kommer att bli överflödig och att de som bryter mot den inte kommer vara prioriterande i brottsbekämpningen. Men inte än. Ge det X antal år och andra sätt att se på kvinnors och mäns sexualitet först.

  • Anonym skriver:

   Du säger emot dig själv flera gånger i din gulliga text, snälla gör dig själv en tjänst och öppna upp någon biologibok och upplys dig själv om mekanismerna bakom män och kvinnors sexdrift. Bara för att du inte tycker att saker och ting inte känns bra så kommer du aldrig kunna ändra på de biologiska drifterna människor har inom sig.

   Tack för mig! Nu ska jag köpa mig en porrig bruds anal i köpenhamn då min fru vägrar ge upp det hålet…

   /Greven

 32. Ping: SVT-profil berömmer bloggande sexköpare - Nyheter Idag

 33. Anonym skriver:

  Greven: Tycker du och dina sunkiga åsikter kan dra till ett annat kommentarsfält. Och jag tar gärna emot tips på biologiböcker där det står att män måste betala kvinnor för att få sina sexuella behov uppfyllda.

  Jag skiter fullständigt i din frus anal, men kan berätta att rent ”biologiskt” är just det hålet intressant, då det inte finns någon anledning alls, utifrån den manliga sexuella driften som bygger på att sprida sin säd (antar jag att du menar…), att vara där överhuvudtaget eftersom att inga barn kan produceras där. Det är ett jävla slöseri med sperma.

  Tycker att du ska ta dig en riktigt funderare på vad du kan skylla på din biologi, och vad du som människa är tvungen att ta ansvar för själv. Fortsätt gärna att knulla prostituerades analer hit och dit men kom inte och skyll på din biologi. Och skulle det vara så att mannens sexuella drift är så STARK att ingen kvinna kan mäta sig med denna, så tycker jag att du kanske ska börja knulla män. Det är en lösning jag känner mig utmärkt bekväm med.

 34. Slumpen skriver:

  Att köpa sex betyder inte automatiskt att man har en nedvärderande syn på kvinnor eller nått sjukt makt begär att leva ut. Det kan va så enkelt att man är riktigt jävla ensam bara.

  Jag har själv varit med en del prostituerade och ingen av har varit för att trycka ner tjejen eller köra med henne på något vis. Tvärtom har jag alltid haft stor respekt för tjejer, och behandlar en prostituerad på precis samma sätt som vilken annan tjej som hällst.

  Jag har är 29 år idag och har varit singel sen jag var 19. Har ett utseende jag får komplimanger för väldigt ofta, charmig personlighet och ett bra arbete. Men nånting verkar va väldigt fel på insidan. Jag vet inte vad som är grejen riktigt, men antingen är det nått fel på riktigt eller så har jag haft sjuk otur bara. Har krossat hjärtat 5 ggr i rad nu på mina försök att hitta någon de senaste 10 åren. Varenda gång jag öppnar hjärtat har det tagit högst 1 månad innan vi aldrig pratar med varran igen. Olika anledningar varje gång men samma resultat. Jag blir mer rädd för kärlek och hoppet försvinner mer och mer.

  Detta har iaf lett till att även fast jag inte vill ha något här i livet mer än kärlek så tvivlar jag verkligen på att jag är värd någons kärlek. Alla 5 innan nämnda sa att dom älska mig och alla ljög mig rakt upp i ansiktet. Så inte konstigt jag tror att alla framtida tjejer också kommer att göra det. Ok, nog om det. Jag kom iaf till slut till ett läge då jag blev tvungen att välja. Köpa fake intimitet eller leva utan helt och hållet? Och eftersom hela min kropp skriker att närhet är vad den behöver, och jag då var livrädd att bli sårad ännu en gång så blev det 2 veckor i Amsterdam över jul. Bland det bästa jag gjort! Även om man vet att dom bara är med dig för dina pengar och du kommer aldrig att betyda något mer än så för dom, så är det inte mycket skillnad från tjejerna som playat mig genom åren. Och tanken på att somna och vakna ensam år ut och år in blev så plågsam att jag inte stod ut längre.
  Nu åker jag några veckor om året. Har snart läkt igen efter heartbreak nr5 och ska ge kärleken en chans igen. Men om den tjejen också låtsas älska mig och sen behandla mig som lägre än hundskit, så kommer jag lätt att åka på sexresa igen. Hellre ha någon som lotsas bry sig i 20min än att inte ha någon och ingen ens lotsas bry sig.

  Va gäller samvete och moral så tycker jag prostitution är väldigt intressant och unikt. Prostitution visar verkligen tydligt hur systemet vi lever under behandlar människor, och sånt som ingår i alla jobb men är fruktansvärt om man bara skulle tänka på vad det igentligen är som händer, det kommer fram i ljuset. På så sätt älskar jag den här debatten! Alla kan se systemet för vad det är när det kommer till prostitution. Synd att det är den ända yrkesgrupp som uppmärksammas bara. Det bygger på exakt samma princip som hela vårt samhälle är byggt på, tjänster för pengar.

  Varför har jag inte ett dugg dåligt samvete över att köpa sex? Samma anledning att jag inte har dåligt samvete för busschafförer eller killen som står och lagar min mat mot sin vilja. Men har lärt sig att stänga av för att ens palla leva i den här världen. Skulle jag ha dåligt samvete varenda gång jag utnyttja någon som gör något mot sin vilja så skulle jag inte kunna gå utanför dörren. Jag ser alla yrkesklasser på samma sätt som feminister ser prostitution. Är det bara att sex är inblandat som gör folk så känsliga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s