Sveriges Radio + nazism = sant?

Döm av min förvåning när jag vaknade, läste Twitter och förstod att Sveriges Radios chefer har blivit nazister. Jag associerade direkt till Tyskland unde 30 och -40 talet, där Joseph Goebbels var propagandaminister och iscensatte Kristallnatten i november 1938. Det här verkar ju osoft, tänkte jag och fortsatte läsa flödet på Twitter.

Till slut förstod jag att allt bara grundade sig i hur Aftonbladets Ehsan Fadakar valt att medvetet missförstå Sveriges Radios VD, Cilla Benkö, när hon, i SVT Debatt om Soran Ismail, försökte förklara företagets uppdrag och riktlinjer för politiskt ställningstagande. Regler som i korthet går ut på att Sveriges Radio skall vara fri från politisk styrning och opinionsbildning, oavsett om det gäller politik på höger eller vänsterkanten. Det innebär också att de som frontar programmen inte får driva politisk opinionsbildning – som Joseph Goebbels under en bökig del av 1900-talet, om ni minns.

Så, kära Twitter, jag är glad att allt bara är ett missförstånd och att vi kan enas om att det är gött att ha ett Public Service fritt från reklam, fritt från politiska ideologier och marknadsintressen och där journalister inte går armkrok med politiker och företagsledare. Avskräckande exempel på detta har vi gott om inom andra medieinstutitioner i Sverige (givetvis finns det undantag även inom PS).

Vi får helt enkelt stå ut med att programledare måste vara politiskt neutrala, även om det innebär att, under valår, inte ta avstånd från Sverigedemokraterna. Alternativet är att avskaffa Public Service, men det tror jag att väldigt få som hörts i den senaste debatten, är intresserade av. Tänk på det, Twitter, nästa gång ni slänger etiketten nazist på någon.

En sista sak: Att som chef på Sveriges Radio gå ut i media och, osant, påstå att Soran Ismail vill döda Sverigedemokrater är mycket, mycket märkligt.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte
Instagram: @hotlamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sveriges Radio + nazism = sant?

 1. Daniel skriver:

  Håller med om att det är otroligt viktigt med opolitisk media, speciellt statsfinansierad sådan. Det är otroligt lätt idag för vissa att tro att de tycker 100% rätt och alla andra har fel. Och på grund av att de är mycket bättre än alla andra måste de ju få propagera fritt för sina åsikter, för det är just vad det är, åsikter. Idag rätt, imorron kanske helt upp åt väggarna fel. Misstänker starkt att SR kommer få göra avbön precis som BBC för att de hållit undan fakta från medborgare och drivit PR istället för faktaförmedling.

  Saknar fakta som konkret visar att SD är rasistiska eller främlingsfientliga jämfört med andra partier. Det blir inte sanning för att alla upprepar samma sak om och om igen utan att faktiskt peka på VAD SD har för politik som är så rasistisk. Jag är inte alls för SD på något sätt, men ser inte att SD skulle vara nämnvärt rasistiska, speciellt om man jämför med invandringspolitiken i andra länder ute i världen där sånt vi kallar rasism är 100% PK.

  Har faktiskt svårare att acceptera sjuklöverns skillnad på ursprung i tandvård och annan vård, och många antirasisters benhårda vilja att sortera människor på ursprung för kvotering, vilka som får ha åsikter osv. Är vi inte alla lika eller är det bara ibland?

  Det är ju inte osökt heller att tänka på vad som hade hänt med en medarbetare på SR som tagit ställning FÖR SD? Med det i åtanke föredrar jag definitivt att vi har politiskt obunden media som rapporterar fakta och sanning och håller sig borta från att förvanska verkligheten.

 2. Martin skriver:

  Om t ex en programledare på BBC hade sagt i rutan (eller i en livesändning i radio) att UKIP (EU-kritiskt), National Front, kommunisterna eller något annat parti inte borde få ställa upp i val så hade den frontpersonen också satts i karantän – eller fått sparken. Det spelar ingen roll att många avskyr NF, det gör inte att det är okej att som programledare hävda att de borde förbjudas eller stoppas med den sortens medel. Detta begriper man i England och på många andra håll, men inte numera i Svedala. Tråkigt.

 3. lavazza1891 skriver:

  SR-chefer säger mycket osant, men det är nog första gången det drabbar en SD-motståndare.

 4. Martin skriver:

  Det är intressant att så många mediemänniskor som twittrar och uttalar sig om den här historien inte orkar se skillnaden mellan programledare m fl tunga personer i en redaktion och inbjudna gäster i ett program. De senare har givetvis betydligt öppnare gränser för vad de kan säga, det är inget märkligt med det.. Men för att det ska låta snitsigt ropar nu t ex Björn Wiman och Malena Ernman att de inte längre skulle kunna medverka i SVT eftersom de ju har vissa politiska eller etiska uppfattningar som de inte vill tvingas hålla inne med i alla möjliga lägen, även då de är på sitt riktiga jobb. Trams!

 5. Tascam skriver:

  Lamotte.

  Varför inte börja kvotera in journalister med högersympatier ? Eller blir det för lite oberoende PS av det hela 😉

  Just nu är ställningen (För journalister som röstar) Mp = 41% V = 15% S = 14% Tot. = 70%

  Jag skulle inte kalla PS som Svt/SR representant för oberoende television och radio.
  Men heder till Cilla Benkö som satte ner foten mot enstaka hethuvuden som driver journalistik enkom på den yttersta vänsterkanten. Men förvånad , att så kunde ske, är inte jag – är du ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s