Läkarna kunde försummat barnmisshandel

I fredags skrev jag om hur två läkare på vårdcentralen missade att min dotter har en fraktur i skallbenet. Det kan ni läsa om här.

Under helgen har jag funderat på en annan dimension av händelsen. Det har med barnmisshandel att göra. För när jag, efter flera veckor, äntligen fick träffa en duktig barnläkare, så berättade hon att ett barn som kommer in med en sådan skallskada alltid måste utredas noggrant, för att utesluta att barnet inte blir misshandlad av föräldrarna. Därför gick hon igenom hela kroppen på min dotter, letade efter blåmärken, kände efter frakturer på armar och ben, och gjorde en bedömning av allmäntillståndet. Hon sa till mig att det inte är ovanligt att föräldrar kommer in med barn som de själva skadat, och att detta är rutinundersökningar i alla liknande ärenden.

Det här var en noggrann, seriös och proffsig barnläkare som jag fick stort förtroende för. Samtidigt tänker jag på de läkare, på vårdcentralen, som två veckor tidigare sa till mig att gå hem, och att min dotter omöjligt kunde ha en fraktur på huvudet. Varför tänkte de aldrig tanken att de kanske hade ett barn framför sig som lever under fasansfulla hemförhållanden, och som är i behov av en professionell undersökning?

Denna dimension av saken gör att vårdcentralens läkares hantering av min dotter blir ännu märkligare. En vacker dag kanske det sitter en barnmisshandlare där framför dem, som spräckt skallen på sin dotter. Konsekvenserna av att då släppa hem den personen utan utredning vill jag inte tänka på. Det vill förmodligen inte den ansvarige läkaren heller.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

20140209-121617.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läkarna kunde försummat barnmisshandel

  1. Anonym skriver:

    Har du läst om skakade barn i (bla) Filter?

  2. Anna skriver:

    Tänkte faktiskt samma sak men vågade inte kommentera av rädsla att det skulle feltolkas. Tanken är skrämmande! Bra att du belyser problematiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s