Har feminismen eller Fittstim spårat ur?

Ikväll är det dags för första avsnittet av Belinda Olssons nya serie på SVT, ”Fittstim – min kamp”, som jag arbetade med förra året. När SVT, strax efter jul släppte programtexten till första avsnittet lät inte reaktionerna vänta på sig. Röster höjdes för att serien aldrig borde ha spelats in, än mindre få sändas på statlig television på bästa sändningstid. En del var arga över att just Belinda Olsson får göra tre heltimmesprogram på SVT om feminism, andra över att hon bland annat frågar sig hur männen mår och om feminismen kuvat dem. Men det som de allra flesta ondgjorde sig över var programtextens titel: ”Har feminismen spårat ur?”

Vi lever i en tid där snabba åsikter är viktigare än någonsin och där alla vill ha en åsikt om det mesta. Antalet ”yrkestyckare” i landet har aldrig varit större, och konkurrensen dem emellan är stenhård. Den åsiktsmaskin som är först på bollen har störst chans att få spridning på sin text och flest ryggdunkningar på sociala medier, och kanske var det därför som folk inte kunde hålla sig från att döma ut serien innan de ens sett en bildruta av innehållet.

En som inte var sen att ta till orda var Catia Hultquist på Dagens Nyheter. Hon rasar mot frågeställningen: ”Har feminismen spårat ur?”, och drar paralleller till den diskussion som uppstod när SVT:s Agenda ställde frågan under en partiledardebatt: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”, vilket inte heller är en fråga man får ställa enligt henne, för då kommer nazister börja trampa runt på gatorna.

Catia Hultquist upplyser sina läsare om att den som ställer frågan, också sätter agendan. Jag vill passa på att upplysa om att även den som INTE ställer frågan sätter agendan. Som journalist är man sina tittares och läsares förlängda arm. Det är vår förbannade plikt att ställa svåra och bökiga frågor som folk hemma i stugorna ändå ställer när de ser på tv eller läser tidningen. För om inte vi kan ställa den här typen av frågor och leverera nyanserade svar, så kommer vår publik formulera sina egna svar och sanningar. Och det är när vi journalister inte vågar ställa de här frågorna som fara uppstår, eftersom vissa grupper då ser sin chans att ta patent på både fråga och svar.

Vi lever inte bara i en tid där snabba åsikter är viktigare än någonsin, utan även i en tid där vissa anser att frågan är viktigare än svaret. Det är en farlig utveckling, och jag uppmanar mina journalistkollegor att börja ställa de frågor som ni tycker är bökiga, för annars är ni inte bara dåliga journalister, utan även fega journalister som bidrar till att rasister och kvinnohatare får monopol på uttryck och formuleringar och, i förlängningen, större möjlighet att sprida sina egenproducerade förklaringsmodeller. Det är något som jag aldrig vill bidra till.

Medan ni väntar på första delen av Fittstim – min kamp (16 januari SVT 1 21:00) kan ni kolla trailer här.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Har feminismen eller Fittstim spårat ur?

 1. Maria Skiddi skriver:

  Det var då fan på tiden (jag svär aldrig annars) att en journalist berättar VAD som är kärnan i arbetet
  ”Som journalist är man sina tittares och läsares förlängda arm. Det är vår förbannade plikt att ställa svåra och bökiga frågor som folk hemma i stugorna ändå ställer när de ser på tv eller läser tidningen.”

  Det ska bli väldigt spännande att se vad ni gjort.
  Och som svar på den inledande frågan?
  -”Ja!”

 2. Ligneto skriver:

  Jag tycker frågor ofta kan vara viktigare än svaret – Därför de hela tiden måste ställas!

 3. Jag vill börja med att påminna om att journalister också är människor. Precis som politiker, poliser, parkeringsvakter och andra yrkeskategorier med mer eller mindre makt och inflytande i samhället. Därför påpekar Catia Hultkvist någonting viktigt och sakligt som den som ser programmet bör vara medveten om. Avsändarens intentioner och mediets inneboende logik. Kritik av hur en fråga presenteras kan aldrig reduceras till ”känsloargument”. Catia har läst pressmeddelandet, reagerat på rubriksättningen och avsändaren: I det här fallet en kvinna som gjort sig känd som programledare i underhållningsprogrammet SVT Debatt. Att göra en svår fråga rolig och tänkvärd är inte det samma som att förenkla till det korkades gräns och ta ett antal mediereaktioner till intäkt för att en hel demokratisk rörelse ”spårat ur”. Demokrati och kampen för mänskliga rättigheter pågår 24/7 365/12. Programmet är en åsikt i form av presentation och urval och förtjänar därför konstruktiv kritik. Men det är märkligt hur fort en kvinnas argument eller en utsatt representant för en minoritet endast bedöms utifrån huruvida det finns eller inte finns patos bakom orden. Som om avsaknaden av patos skulle vara ett tecken på hederlighet eller hög förmåga till analys. Så jag hoppas på att fler ”rasar” emot trams TV och fortsätter att kräva journalistik istället för förtäckt opinionsbildande i Public Service.

  • Maria Skiddi skriver:

   För mig som konument av nämnda forum SVT, känns det befriande att INTE matas med PK mainstream utan att det görs ngt som kan likna kritik av PK budskap och statsfeminism som annars svämmar över ur sagda kanaler..

   • Jamen då är det väl bra att DU har din egen lilla kanal på VK-bloggen där du kan svämma över av PinK-budskap och ösa hat över alla du kommer åt. Säga vad man vill om det, men kritik är det inte, snarare SD-propaganda och tendentiöst limmande på dem som säger saker som bekräftar din världsbild. Om Belinda lockar fram sådant ur tittarna, så har hon nog släppt loss ett monster som hon får svårt att stoppa tillbaka i garderoben. Det är antagligen inte hennes avsikt heller. PK och stolt.
    /Otacksamma PK Föräldern

   • Det är ju fint att du känner dig hemma i Belindas priviligierade värld. Det går uppenbarligen helt utmärkt att strunta i den ojämlika makfördelningen och våldet not oliktänkande i om med att dessa representerar ett PK-budkap. Det kanske t.o.m. är PK att konstkatera att polisväsendet inte skyddar minoriteter, funktionshindrade och kvinnor i sexuellt aktiv ålder från övergrepp från det Icke PK delen av samhället. Idag kärrtorp imorgon din skola, där dina barn går. Men tur för dig att jag är så jävla PK då.

 4. manen skriver:

  Catia Hultquist är iofs en betald tyckare vars jobb är att dra läsare till dn.se, med det sagt så blir hon säkert beklämd när en utskälld, feministisk(?) syster börjar ställa knepiga frågor om feminismen i Sverige idag.

  • Jag noterar att Joakim håller sig för god för att gå i svaromål i kommentarsfältet, all heder åt honom för det. By all means mata inte känslotrollen.
   @manen: Belinda Olsson är iofs en avgiftsfinansierad tyckare vars jobb det är att dra tittare till SVT/SVT.se. http://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2014/01/09/farre-svenskar-tittar-pa-tv.html
   Med det sagt så är det beklämmande när komplexa frågor som makten att definiera sin identitet blir till underhållnings TV och samhällsjournalistik blir klickfixerad åsiktsdito. Det borde bekymra både systrar och bröder att knepiga frågor ställs och presenteras i ett format som knappast gör svaret rättvisa. Frågan är inte vems kamp, så länge samhället fortfarande bär tydliga spår av förtryck. Det började med att Uppdrag Granskning innan de skärpte till sig och började med ”Line by Line” släppte igenom fulcitaten i Könskriget. När man inte kan fortsätta att bedriva skandalpressjournalistik där längre flyttar man ur frågan ur programmet och låter en tidigare medarbetare med ”credd” driva tesen utifrån sina ”personliga erfarenheter”. Jamen vad bra då. Vi kan väl samla alla tyckare i Debatt, gärna med så polariserade åsikter som möjligt och gasta åt varandra en stund efteråt. Då har vi verkligen fått saken grundligt belyst, eller inte. Bara för att två motsatta åsikter får komma till tals innebär det inte att en fråga behandlats med den respekt den förtjänar. Mitt tips (som är över ett decennium gammalt) är ”Ställd” av Susanne Faludi och Fight Club. http://www.etc.se/nyhet/susan-faludi-och-fight-club
   Inse att kampen är vår, inte enskilda individers kamp emot förklenande och förenklade beskrivningar och märkliga backlashteorier.

 5. Ping: FITTSTIM-VEMS KAMP? |

 6. Anders Malmros skriver:

  Jag kommer säkert hålla med i många av denna programseriers idéer. Men frågan om tajming är ju som vanligt den bästa när det är valår och feministiska partier som V ska tvålas till. Hade varit mer intressant med en programserie som hette typ Har valfrihetshetsen spårat ur? eller Har den moderna kapitalismen spårat ur?

  • Droechai skriver:

   Dock är ju alla riksdagspartier förutom ett feministiska, vi har ju en moderat feminist som jämställdhetsminister till exempel… så det är ju inte kritik mot partier utan en ideologi som går nästan mangrant genom riksdagen, och även i många småpartier utanför.

   Önskar själv att det fanns ett socialliberalt parti som tog avstånd från alla diskriminerande ideologier, däribland feminismen.

 7. F skriver:

  Vad säger man, jag tror det behövs diskuteras om hur feminism mår idag även om jag har tröttnat på att finns tusen talas feminist, för övrigt har jag ingen förståelse alls de som kritisera Blind Olsson!! Ser fram emot programmet.

 8. F skriver:

  Den där med tusentals feminister menade jag att olika feminist har olika Teoretiska utgångspunkter.

 9. Newman skriver:

  Kan man få se programmet först, tack.
  Sen ska ni få era fiskar varma………….om det behövs!

 10. Anonym skriver:

  Ja, vi får se hur Belinda behandlar sitt journalistyrke med eget förråd av frågor och svar i kommande serie.

  Formatet med 3×1 timmes journalistik på bästa sändningstid i Svt är rätt ovanligt.- för att inte säga unik. Låt oss hoppas att det blir en uttömmande exposé av feminismens tillstånd i Sverige idag.

  Hoppjerkorna som uttalar sig om programmet som inte någon sett en ruta på är redan oroade, och det brukar vara ett gott tecken 🙂 Ju mer liknande reaktioner , desto fler offentliga exponeringar mot osakliga journalister, och nyhetsförmedlare, som inte har rent mjöl i påsen.

 11. Ping: Fittstim – Min kamp (del 1) | En stilla undran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s