”Skiten måste fram” – om mediebevakning i förorten

För några decennier sedan började Sveriges politiker placera ut tidsinställda bomber runtom i landet. De här bomberna har på senare tid börja ticka alltmer frekvent, och det dröjer inte länge innan explosionerna är ett faktum. Det handlar om förorten – områden som Biskopsgården, Tensta och Rosengård.

Varje svensk stad har idag sitt eget område som liknar de ovan nämnda. De präglas av hög arbetslöshet, kriminalitet, droger, utanförskap och stor andel invånare med invandrarbakgrund. Jag har under åren besökt de flesta större förorterna i Sverige och lärt känna människor som bor där. Senast var jag i Rosengård för att göra reportage för Uppdrag Granskning om en havererad skola. Trots att Rosengård ligger relativt nära centrala Malmö, betraktas området som en förort och är kanske Sveriges mest segregerade stadsdel. De flesta som bor i Rosengård har svårt att definiera sig som svenskar, trots att många har svenskt medborgarskap, och till och med är födda här. När jag kommer till Rosengård tror folk ofta att jag är antingen civilpolis eller att jag arbetar för socialtjänsten, för det är de enda svenskar som kommer dit, brukar de säga till mig.

I Rosengård har jag sett ungdomar som tillverkat slangbomber, som de tvingat ännu yngre ungdomar att kasta på polisbilar. Jag har suttit på amfetaminfester med beväpnade 16-åringar och jag har sett mellanstadiekillar röka splif i sunkiga källarutrymmen, som fungerar som tillfälliga ungdomsgårdar. Jag har pratat med uppgivna mammor som kämpar ensamma, i alldeles för små lägenheter, för att ge sina barn drägliga liv. Ofta är de fast i en ond spiral av arbetslöshet, utförsäkringar och bidragstagande, och inte sällan är papporna ute ur bilden. Jag har pratat med unga människor som ser fängelsevistelse som en naturlig del av livet. ”Man gör brott och ibland får man sitta några år, om oturen faller på – thats life”, är en ganska vanlig inställning. Fängelse och kriminalitet har, i mångt och mycket, normaliserats i Rosengård och andra förorter i Sverige.

De här delarna av Sverige är bra ställen att växa upp i om man vill lära sig tillverka slangbomber, stjäla bilar eller deala fultjack. Men det är inga bra områden för de som vill få en utbildning och bra framtid. Idag ligger Sveriges tio sämsta skolor i områden som liknar Rosengård. Den allra sämsta ligger i min före detta hemstad Trollhättan. Stadsdelen heter Kronogården och grundskolan heter Kronan. Där går, enligt Skolverkets statistik, bara 16 procent av eleverna ut nian med godkända betyg i alla ämnen. På listan över områden med Sveriges sämsta skolor kan adderas ställen som Bergsjön, Gårdssten, Tensta och Botkyrka.

Men där skolväsendet misslyckas vinner andra aktörer mark – de kriminella gängen. Många av dessa områden fungerar idag som plantskolor för kriminella. Medan det övriga våldet i samhället minskar, så sker en ökning av det gängkriminella våldet. Enligt Brottsförebyggande rådet har svenska sjukhus tagit emot dubbelt så många skottskadade patienter de senaste tre åren jämfört med de tre första åren under 2000-talet. Varje vecka rapporterar media om skjutningar i förorten. Bara i Göteborg har det skett 50 skottlossningar sedan årsskiftet, med 8 åtta dödade som följd.

Samtidigt finns det exempel på hur aningslösa politiker vill förneka problemen och måla upp en förskönad bild av förorten. Under arbetet med mitt senaste reportage om Rosengård kom jag i kontakt med Malmö stads kommunikationsstrategi för Rosengård. Syftet med denna var att börja prata positivt om Rosengård. Man skulle inte längre säga att det var ett socialt utsatt område, och istället för misslyckad integration skulle Rosengård kallas porten till integration. För mig som har spenderat en hel del tid i Rosengård blev läsningen av detta förnekelsedokument plågsam. Att förneka och försköna kan aldrig vara lösningen på ett samhällsproblem, snarare tvärtom.

Tyvärr hör jag ibland samma tongångar inom journalistkåren. Det finns en rädsla för att rapporteringen ska bli för ensidigt negativ, och att redaktionerna för sällan skickar ut reportrar för att bevaka positiva nyheter i förorten. Varje gång jag själv har gjort journalistiska jobb i förorten har jag gått i samma tankar. Jag har varit orolig för att de boende i exempelvis Rosengård har känt att man pissar på deras område, och de som bor där. Därför ringde jag runt förra veckan, efter att mitt reportage om Rosengårdsskolan hade sänts i Uppdrag granskning, till personer jag känner från Rosengård. Jag ville veta om de tyckte att reportaget gav en oriktig bild av området. Det tyckte ingen, förutom en. Han var upprörd för att reportaget gav en alldeles för positiv bild av Rosengård, och menade att vi journalister har ett ansvar att visa upp den bistra verkligheten för folket. ”Skiten måste fram, annars kommer politikerna aldrig att fatta vad det är för områden de tvingar oss att bo i”, sa han.

De orden kommer jag alltid att bära med mig som journalist. Varje gång jag blir rädd för att trampa på ömma tår, ska jag upprepa mantrat: skiten måste fram, skiten måste fram, skiten måste fram, annars kommer ingen att fatta. För situationen i de mest utsatta områdena håller på att bli ohållbar och människorna som bor där pallar snart inte längre. De ser sig själva växa upp bland postnummer som är bortglömda av politikerna och de bilbränder och stenkastningar som hittills ägt rum i förorten är, med stor sannolikhet, bara början, ifall inget drastiskt sker.

Jag är övertygad om att det idag inte finns en enda politiker med inflytande som skulle låta sina barn växa upp i exempelvis området Herrgården i Rosengård. Men ändå har politikerna skapat dessa områden för andras ungar att växa upp i. Medan politikerna lär sina barn om framtidstro, drömmar och hopp, så kämpar den arbetslösa ensamstående mamman i Rosengård med att hålla sina kids borta från de äldre på gården, som vill ha hjälp med drogleveranser.

Områden som Rosengård, Tensta och Biskopsgården är politiska misslyckanden och jag uppmanar sveriges journalistkår att satsa på stora kontinuerliga granskningar av problemen i förorten, för missförhållandena finns kvar, även efter att bilarna tillfälligt har slutat att brinna och skotten för stunden har tystnat. Om vi gör tvärtom, förnekar, förskönar och anammar politikernas beteende, så dröjer det inte länge innan de tidsinställda bomberna exploderar.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till ”Skiten måste fram” – om mediebevakning i förorten

 1. Helena Purunen skriver:

  Tack Joakim. Riktigt så illa är det ännu inte i det område jag bor i. Men från att ha varit tryggt och trivsamt har förvandlingen de senaste åren skett snabbt. Åldringar vågar inte gå ut till följd av mordhot, handikappade utsätts för rån, vandalisering, skola där många elever numera (särskilt flickor) är rädda, mordbrandsförsök på fritidshemmet – listan kan göras lång.

  Frustrationen, oron och sorgen över denna otrygghet och rädsla är stor hos många av oss som har bott här länge, inte minst hos de invandrare som integrerats och vill skapa ett bra liv för sig själva och sina barn.

  Politiker och makthavare kan inte ens börja föreställa sig vidden av den rasering av trygghet och välfärd som sker för oss som inte har råd eller ork att fly till tryggare bostadsområden.

  • oldman94 skriver:

   Helena för mig så blev verkligheten flötsligen väldigt närvarande, iinte pga av flytt eller förändringar i mitt närområde utan fastmer att jag upplyst mig om tingens förhållande via många fler media än löpsedlar och dylikt.

   Jag misstänker att politiker och makthavare ser raseringen av trygghet och välfärd MEN att det är ”någon annan” som drabbas. Naturligtvis erkänner man inte detta. Tyvärr så finns det färre och färre ”trygga” områden . .

 2. Kenth skriver:

  Tyvärr lär väl detta ”negativa” inlägg i den viktigaste frågeställningen vi har på agendan att förnekas, gömmas och glömmas – texten och tankarna är värda ett bättre öde.

 3. Kjell Hansson skriver:

  Modigt och bra Joakim! Tyvärr alldeles för få journalister i Sverige som vågar ta upp ämnet.
  Du kommer säkerligen att få mycket skit från kollegor som ännu inte förstått hur illa det är men du har många sympatisörer bland vanligt folk.

 4. Reblogga detta på Otacksamma Föräldern and commented:
  Återigen sticker UG ut hakan i genom att ge sig på mediekritik. Med tanke på hur det gick förra gången så har vi all anledning att hålla andan. Skäggjanne är ju inte direkt en fan av självkritik så alla med litet självbevarelsedrift undviker väl chatten, men i debatten som följer kanske det kommer att hända intressanta saker. Joakim Lamotte verkar i alla fall ha gjort ett gediget samtidsporträtt som få storstadsredaktioner kan matcha. Den journalist som kan ta ett helikoptergrepp på nutiden och sy ihop norrlandsfrågan med denna ovärdiga trängsel i storstädernas förorter är värd ett reportrarnas nobelpris. Jag kan inte hålla med mer: ”Skiten måste fram”.

 5. Conlon skriver:

  Oj oj oj…här har vi något som drivs av medial dödslängtan. Om du inte är mer försiktig kommer AFA och knackar på…
  Delar dock i det stora hela din analys. Rakryggat!

  Conlon
  http://polytempik.blogspot.se/

 6. robin skriver:

  Conlon: Ingen vill ha ditt beröm. Du har heller inte förstått mycket, om du tror att någon i Afa skulle bli upprörd över vad som skrivs här.

  • Anonym skriver:

   Du skojar? Varje dag försöker SD få fram den bistra verklighet som drar ner vår välfärd till nya lägsta nivåer. Det är klart som fan det inte gillas av media, socialister och AFA.

  • Ibbe skriver:

   Klart att AFA inte skulle bli upprörda, de är ju inte läskunniga. Men om någon berättar för dem med enkla ord så får nog JL en molotov coctail genom fönstret.

 7. Carl skriver:

  Politikerna och journalisterna har i samförstånd börjat göra Sverige till ett mångkulturellt (MENA-kulturellt) land präglat av sociala problem. Svenskarna har i decennier fått propaganda riktade mot sig där syftet hela tiden har varit att invandringspolitiken inte får ifrågasättas så att det kan leda till att folk blir kritiska mot den. Man har skapat en politik som är så pass bräcklig att den inte tål att kritiseras utan att falla. Detta har man gjort på ett mycket odemokratiskt sätt då man konsekvent har gjort allt i sin makt för att undvika en öppen debatt i dessa frågor. Framtiden ser dyster ut med ökade problem och motsättningar och de som bär det yttersta ansvaret är politikerna och journalisterna. Samtidigt gäller det att folk som själva inte vill bo i områden som Rosengård eller Tensta måsta sluta rösta för att fler och fler områden ska bli som dem.

 8. Carlos skriver:

  ”De flesta som bor i Rosengård har svårt att definiera sig som svenskar, trots att många har svenskt medborgarskap, och till och med är födda här.” OMG! Vilken katastrof!

 9. oldman94 skriver:

  Bra reportage! Riktigt bra då de närmaste ser samma bild som du visar……politiker långt från dessa människors verklighet ser uppenbarligen en annan bild…….

 10. Mycket handlar det ju, tror jag, om att man inte vill spela rasisterna i händerna. Det finns ju alltid de som vill använda Rosengård inte som exempel på där VI misslyckas, utan som exempel på vad som händer när man ”släpper in för många”. De som hellre använder ras eller kultur som förklaring, snarare än sociala faktorer. Jag ser förresten att ett par av dem kommenterar här också. Vissa människors medhåll och beröm vill man nog inte ha…

  • Anonym skriver:

   Så när vi ”rasister” påtalar att vi har för hög invandring där vi aldrig klarar att ta hand om eller integrera de som kommer så bör man tiga?

 11. Sverre svensson skriver:

  Det mest positiva med det här är ju att någon tar upp detta. Det är också positivt att kolonisterna i förorterna inte ser sig som svenskar, för helt ärligt hur många svenskar ser invandrare som svenskar???
  Det skrivs också här att dagens politiker borde bosätta sig i kolonisternas ghetton, jovisst det låter bra men merparten av den kaffelatte sörplande journalistkåren då? Som sitter i sina helvita elfenbenstorn (läs Söder och liknande platser)

  Om det här fortsätter kommer det garanterat sluta med nåt slags tvångsrepatrierande parti som tar makten. Både i Sverige och för den delen övriga EU.
  Vi är många som ser fram emot den dagen!

  • Okej, här är det öppet mål: Vem har ett kolonialt perspektiv här? Den som klumpar ihop människor som flyr krig och fattigdom eller de som berövas möjligheter att försörja sig och skapa drägliga förhållanden i sin närmiljö dit de hänvisats under flykt? Ta av dig foliehatten och betrakta människor som reser över världen som rättmätiga medborgare och resurser i vårt samhällsbygge. Allt annat är ren och skär rasism. Det är du som i kolonial anda vill tvångsomflytta människor. Undrar just hur du skulle ha trivts som svart i Sydafrika, eller som fattig men välutbildad Kines under det stora språnget? Vi håller på att skapa vårt eget helvete här i Norrland genom att låta rövarbolag exploatera vår urbefolknings betesmarker tills det inte finns något kvar för dem att leva av utom att tillverka krimskrams till torghandeln på Drottningatan och Gamla Stan. Ser du som kallar dig Svensk fortfarande fram emot tvångsrepatrierande partier i vår riksdag?
   Idiot!
   /Otacksamma Föräldern

 12. Visst ska skiten fram, gäller ju alla områden och är en viktig journalistisk uppgift. Det jag dock undrar över är tesen som inleder artikeln ”För några decennier sedan började Sveriges politiker placera ut tidsinställda bomber runtom i landet.”. Kan inte läsa den på annat sätt än att du, Joakim, menar att några/alla politiker i hela Sverige medvetet styrt utvecklingen av vissa områden så att det ska skapas sådana sociala förutsättningar att dagens situation uppstår. Utveckla gärna denna tes, belägg den och visa gärna på i vilket syfte detta gjorts.

  • Kaj skriver:

   Jag är väl kanske också inne på lite liknande tankebanor. Jag tycker att åsikten som någon hade att politikerna skulle ”tvinga dem” att bo i ett område som Rosengård till EN DEL är ett bevis på den ”inlärda hjälplöshet” som jag menar är hyfsat utbredd i dessa områden. Av detta kommer också den ganska ”automatiska” åsikten om att det alltid är NÅGON ANNAN som ska göra något och att allt negativt som händer EGENTLIGEN är någon annans fel.

   Visst ska ”skiten fram”, Visa verkligheten som den är. Men man borde också belysa detta med självinsikt och eget ansvar mer.

  • Peter skriver:

   Peter Karlberg projicerar ett konspiratoriskt perspektiv på texten.

   Det som har styrt (och styr) svenska politikers agerande är ingalunda någon önskan att åstadkomma någon viss utveckling i ”vissa områden” – utan en total LIKGILTIGHET för vilken situation, som de (i samförstånd med journaliskåren) skapar för vanliga människor, när svenska politiker nonchalerar konsekvenserna av sin egen världsunika invandringspolitk.

   Det är svenska politikers likgiltighet och hänsynslöshet som är förklaringen till deras ansvarslösa agerande – inte någon dold, illasinnad ambition att skapa den katastrof, som svenska politiker har skapat tillsammans med den svenska journalistkåren.

  • Oskar skriver:

   Peter,
   Att politikerna de facto placerade ut tidsinställda bomber är väl helt uppenbart. De briserar hela tiden. Huruvida de kunde eller ville förutse konsekvenserna av den förda politiken kan diskuteras. Tyvärr har väl de senaste 30 åren präglats av önsketänkande utopism snarare än av konsekvensanalyser och realism. Allt medan verkligheten har haft sin gilla gång.
   För mig var det en gåta att vi på tidigt 90-tal så totalt bejakade mångkultur i alla dess former. Samtidigt som dess blodiga facit borde varit uppenbart för alla i och med Balkankrigen och alla de etniska konflikter i hela det forna östblocket.
   Att tidigt släppa in så stora mängder människor utan att det fanns riktiga jobb, att ta in så stora grupper från kulturer som i många fall är raka motsatsen till vår sekulariserade humanism, att dränka de som kommer hit i passiviserande bidragssystem, att blunda för kriminella strukturer, att tänka integration i stället för assimilering, att utgå ifrån att alla som kommer hit vill ta ett arbete. Dessa och många fler faktorer är inget mindre än tidsinställda bomber placerade av politikerna och påhejade av journalisterna.
   Inom juridiken finns det något som heter att man ”borde ha förstått” och därmed kan man anses vara ansvarig. Journalistkåren och våra politiker borde ha förstått vad det skulle leda.
   Vi har sedan sent 60-tal drabbats av någon slags obegriplig white guilt som vi försöker döva med hjälp av Sonja-Snällism (se Brott o Straff).

 13. Ingen av de aningslösa politiker som placerade bomben i Rosengård o Co hade ngn som helst erfarenhet från Mellanösterns religiösa bakvatten o klankultur.
  ”Alla har lika värde, alla är lika bra för Sverige” tutade Westerberg, Leissner o Sahlin i den snälle svensken som tyst mumlade: nja inte riktigt va…?
  Protester från oss med insyn i o med erfarenhet från islam o hederskulturen censurerades effektivt av SVT och DN-debatt o dess anhang.
  Rädddningen för yttrandefriheten blev nätet, utan det hade miljoner svenskar fortfarande trott på mångkulturalismen.
  Nu är dess förödande effekt blottlagd och svensken väljer humanismen i Valet 2014
  Visserligen 30 år för sent , men bättre sent……..

 14. Peter skriver:

  Det är svenska journalister som gemensamt och i tyst samförstånd med svenska politiker har skapat den situation, som Joakim LaMotte nu förfäras över.

  ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle … Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar”, sa Janne Josefsson i Helsingborgs Dagblad febr. 2008.

  Svenska journalister såg till, att dagens katastrof kunde utvecklas under största möjliga tystnad, eftersom svenska journalister medvetet (!) vilseledde väljarna betr. (med Josefssons ord) de ”oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle ”. Journalistkåren förskönade medvetet utvecklingen genom att beslutsamt blunda, mörka och dölja problemen – när problemen var små (och hanterliga). Uppdrag Gransknings valstugereportage inför valet 2002 var därtill oerhört betydelsefullt för att skrämma slag på politikerna och effektivt TABU-belägga problemen.

  Den svenska journalistkåren påminner om Dr Frankenstein… som nu förundrat och skrämt betraktar sin egen skapelse.

  • Vem är konspiratoriskt ”Det är svenska journalister som gemensamt och i tyst samförstånd med svenska politiker har skapat den situation, som Joakim LaMotte nu förfäras över.”. Jag ställde en direkt fråga till Joakim med anledning av en något dubiös mening. Frågan finns tydligen anledning att ställa till dig också – vem/vilka har dirigerat detta samförstånd och gärna lite bevis för det.

   • Peter skriver:

    Svenska politikers och svenska journalisters agerande har inte ”dirigerats” av någon.

    Är det verkligen en så främmande tanke för dig, att när människor har ett nonchalant och ansvarslöst förhållningssätt – så är deras nonchalans eller ansvarslöshet inte ”dirigerad” av någon.

 15. Anonym skriver:

  Var försiktig när du beskriver verkligheten precis som SD beskriver det. Du kan få socialister och AFA efter dig. De vill tillsammans med media eliten och 7-klöverpolitiker inte se den bistra verkligheten. Att vi har en massinvandring som kommer slå i sönder välfärden och tryggheten i vårt land.

 16. Några få journalister och samhällsdebattörer vågar nämna detta ämne, samtidigt pågår massinvandringen allt snabbare. Vem av er vill hålla upp handen och lova att Sverige inte går mot ett inbördeskrig mellan olika invandrade etniska grupper som i gamla Jugoslavien. Är detta en framtid ni vill lämna över till era framtida barn.

 17. ladycobra skriver:

  Tack snälla du för att du skriver så bra om verkligheten, önskade att fler journalister och politiker insåg det du beskriver nämligen verkligheten. Men det är tydligen bara SD som ser detta och vågar trots tårtkastning och hot och misshandel m.m. fortsätta sin kamp för ett tryggare Sverige.

  Media mörklägger sanningen och har gjort så i flera år och detta gör att det ser ut som det gör i dag, då många inte känner till verkligheten i Sverige utan bara läser Aftonbladet och Expressen där det mesta mörkläggs som är negativt med denna massinvandring.

  I Norsk media är man betydligt mera öppen än i Sverige och berättar sanningen och verkligheten.

  Läs nedanstående ur min blogg ”Politisk korrekthet ,inte bra för Sverige”

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/10/27/har-ljuger-nyhetsbyran-om-norsk-ranvag-morkar-forovarnas-harkomst/

  Varför mörklägger media alltid gärningsmän med utländsk bakgrund, medan svenskar hängs ut med namn m.m. innan de ens är dömda? Både händelsen med trippelmordet i Norge och dubbelmordet i Sverige mörklades vilka som var gärningsmän.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/11/03/doudou-ahoka-33-anhallen-for-bestialiskt-mord-pa-svensk-pojke-och-kvinna-i-villaomrade-utanfor-linkoping/

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/11/05/asylsokande-fran-syd-sudan-hogg-ihjal-tre-i-norskt-knivdrama/

  Även denne läkare i Märsta som våldtagit och sextrakaserat barn på sin vårdcentral mörklägges i media och folk tror att det är en vanlig svensk läkare som gjort på detta sätt och svartmålas därmed.. Därför väljer jag att blogga om vem det är.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/09/27/arabisk-lakare-atalas-for-grov-valdtakt-av-barn-pa-vardcentralen-i-marsta/

  Tårtkastningen på Jimmy Åkesson är ett tecken på att demokratin i Sverige är i fara, när politiker blir trakkaserade och hotade och misshandlade då är det början till något hemskt. Men det är redan hemskt i samhället då ingen kan känna sig trygg längre i Sverige. Som kvinna vågar man knappt ta taxi hem för det har hänt våldtäkter i taxi och även inom färdtjänst, våldtäkterna ökar och brutala gruppvåldtäkter.. men ingen inom media vågar skriva att män med utländsk bakgrund är överrepresenterade i just våldtäkter.

  Lyssna på Richard Johnshof som pratar om just sexualbrott.

  Lyssna även på ett utomordentligt bra och sakligt anförande i riksdagen om Islam av Richard Johnshof som är insatt i just den religionen..

 18. F skriver:

  Skiten måste fram …hmm

  Enligt min uppfattning har det varit så att journalisten visar antigen en förfärligt bild av förorten eller förskönat bild där man soppar problemet under mattan.

  Jag är övertygat om att det finns tusen verkligheten i förorten, tusan berättelse tusen skildring.

  OBS: Det kan förekomma spår av felstavning.

  • Äntligen en förnuftig röst mitt i gnällbältet. Svaret på bristerna i förorter och avfolkningsbyggd är inte ett monopoliserat medieklimat där en röst, den välmående medelklassen styr vad som sägs. Det är den månghövdade och komplicerade prekarierade bärande klassen som skall höras och skildras. Till det krävs det yttrandefrihet offentlighetsprincip och orädda reportrar som Lamotte. SD gillar varken det ena eller andra, då det oundvikligen leder till att liken formligen rasar ur garderoben. Det är en förutsättning för en levande demokrati med en oberoende orädd och framförallt tydlig journalist. När journalisten har en agenda så finns det en annan journalist med en ny agenda och en tredje med en ny, på så sätt får de tusenden sin värld skildrad i Sverige och utomlands. Mattan hängs ut till vädring!
   /Otacksamma Föräldern

 19. Ping: Journalisterna och förorten | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s