Om min dotter utsattes för samma sak som den 15-åriga flickan

Det sägs att varje människa kan förvandlas till en brottsling under rätt omständigheter. Jag har tänkt mycket på det under de senaste veckornas diskussion om fallet med den 15-åriga flickan i Tensta, som anmälde sex killar för våldtäkt.

Flickan befann sig i ett låst rum, där de sex unga männen i tur och ordning penetrerade henne mot hennes vilja. Detta ansåg hovrätten inte vara våldtäkt och valde att fria hellre än att fälla.

Fallet har diskuterats till förbannelse, högt och lågt, och kors och tvärs. Det har skrivits debattartiklar om hur samhället i allmänhet och lagvrängare i synnerhet måste förändra sin syn på våldtäkt. Katarina Wennstam menar att vi måste protestera mot mansbilden som ligger till grund för den friande domen. Sveriges kvinnojourer vill utbilda rättskipare om våldtäkt och sexuella övergrepp. Leif Silbersky anser att de sex killarna har lagtexten på sin sida och att vi nu ska betrakta dem som oskyldiga individer, som skall kunna röra sig fritt på gator och torg utan att någon skugga behöver falla över dem.

Själv har jag, sedan jag fick vetskap om fallet, bara haft en enda tanke i huvudet – en obehaglig tanke som jag gjort allt i min makt för att jaga bort, utan att lyckas. Det har varit som att jaga mygg en fuktig midsommarafton i Norrland. Dödar du en så kommer hundra nya. Så har det känts när min hjärna har försökt processa informationen om den 15-åriga flickan och de sex männen. Vilka fakta jag än matat hjärnan med, så har den enda frågan som naglat sig fast varit: Tänk om någon av mina döttrar skulle råka ut för samma sak?

Medan andra har vänt in och ut på sig själva för att tolka lagtexter, analysera slutsatser, ropa på utbildning och liknande, så har jag funderat över hur flickans föräldrar har hanterat situationen. Där finns en mamma och en pappa som har fått vara med om att deras dotter utsatts för något av det värsta man kan tänka sig, och att rättssystemet i Sverige inte har lyckats visa att ett brott blivit begånget. Jag kan inte sluta, hur mycket jag än försöker, att tänka på hur jag hade agerat om det var min dotter.

Realisten i mig anser att vedergällning är av ondo och att personer som ställer sig över lagen är ett rejält hot mot rättsäkerheten, och blotta tanken på medborgargarden gör mig i regel illamående. Jag vet att hämnd inte leder till något gott och att våld inte löser några problem. Om man väljer vedergällning som metod, så förstör man både för sig själv och sin familj. Våld föder våld och så vidare.

Ovanstående är givetvis lätta påståenden att skriva under på, så länge det gäller någon annan. Men om det är din dotter som blivit tvingad till förnedrande sex av flera killar så ställs saken i en annan dager, och det professionella förhållningssättet skjuts, med största sannolikhet, i sank. Det smärtar att ens försöka sätta sig in i den 15-åriga flickans föräldrars situation. Förmodligen har de upplevt förtvivlan blandad med panik, hat och ångest.

Det sägs, som sagt, att alla kan förvandlas till brottslingar under rätt omständigheter. Panik, ångest, hat och förtvivlan är parametrar som förflyttar mentala gränser och gör desperata människor kapabla till sådant de aldrig skulle genomföra under normala förhållanden.

Jag vet inte var mina gränser går och hoppas att jag aldrig någonsin kommer att behöva få reda på det. Men tyvärr tror jag att känslan av hat skulle ta överhanden, med en överhängande risk att den som behandlade någon av mina döttrar på det sätt som den 15-åriga flickan blivit behandlad, inte skulle leva tillräckligt länge för att få vara med om en rättslig prövning i vare sig tingsrätt eller hovrätt.

I övrigt vore det intressant att veta om domaren i det nämnda fallet själv har barn, och i så fall söner eller döttrar.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Om min dotter utsattes för samma sak som den 15-åriga flickan

 1. Victoria skriver:

  Eller kanske under ”fel omständigheter”? Men, jag tror inte på just den tesen, för det skulle innebära att prällens ungar blir religiösa medan maffiabossens blir yrkeskriminella. Rikigt så simpelt vill jag inte tro att det är, och det finns väl bevis för just motsatsen lite varstans.

  Däremot har du väl här den bästa anledningen till att vi behöver våra lekmän som de vill ta bort från rättssystemet som gick åt helvete i det här fallet. För det går alltid att kringelikroka sig runt en lagtext om man är tillräckligt talangfull som jurist.

 2. Doodle skriver:

  Det var det bästa jag läst på länge. Du måste fortsätta skriva oftare och inte så sällan som du gör!!

 3. What if skriver:

  Ditt resonemang leder till kedjor av våld. Hämnd föder hämnd som du själv skriver. Tänk fred och kärlek istället!

  • Arbetaren Petrov skriver:

   Ja, precis! Det är bättre att en sida tar skit, och en annan ger skit. Annars ges det ju mer skit totalt sett alltså!

 4. John. O. skriver:

  Jag hade inte tvekat en sekund att ha ihjäl dom allihopa. Tanken över att det skulle hända min dotter är obeskrivlig, hon liggandes där gråtandes medans hon blir kulturberikad utav nyinflyttade svenskar. Även om dom skulle få sitta inne, så hade jag avlivat dom som dom smutsiga djuren dom är. Att dom ska få springa runt fria efter att ha gjort något sådant ska inte vara möjligt.

 5. Tommy skriver:

  Som journalist så har du och dina kollegor ”lobbat” hårt för mångkulturen under lång tid. Dags att bli förvånad att Sverige nya ungdomar har annan kvinnosyn än den traditionellt skandinaviska.

  Stor humor att du har döttrar, jag hoppas att du verkligen tänker efter vad det är ni skapat med ert stigmatiserande av oliktänkande.

 6. lavazza1891 skriver:

  Det är en hel del saker som man måste tänka om från sin egen situation för att ”tänk om det var min dotter” ska funka. Till att börja måste vi tänka oss att vi bor/lever i eller nära en MENA-tät förort, så att vår dotter kommer i kontakt med sådana här killar. Sedan måste vi tänka oss att vi inte har koll på vad vår vår dotter sysslar med och vilka hon umgås med. Sedan måste vi tänka oss att hon går med på att ha sex med en kille som hon träffat för en halvtimme sedan, typ. Sedan måste vi tänka oss att hon har så dåliga kompisar att de inte är oroliga för vad hon pysslar med. Sedan måste vi tänka oss att hon säger att den första killen våldtagit henne, så att hennes trovärdighet sjunker vad gäller hennes påståenden om övriga killar. Etc. Etc.

 7. Anders Malmros skriver:

  Håller med dig till 100 %. För att undvika blodshämnd och liknande måste vi ha ett rättsväsende som ligger i nivå med det allmänna rättsmedvetandet.
  Syftet med lagar, domstolar och polis måste vara att göra oss till civiliserade varelser istället för våldsbejakande idioter redo att ta lagen i egna händer och hämnas. Jag är vänster och tycker ofta att lagen gynnar de som har pengar och status. Man kan t ex med pengar köpa sig en framgångsrik advokat eller varför inte tio stycken. Desvärre tror jag inte på ett samhälle utan rättsväsende. Det kommer bara öka den starkes rätt. Vem ska hämnas den här flickan? Vem ska hämnas Jerry Eriksson som brutald mördades i Säffle? Hans åldrade far?

  Rasisterna vill alltid göra det lätt för sig. Att blåögda svenska killar varit inblandade i gruppvåldtäkter på utlandsresor är bortglömt. Nej, problemet är att juristerna som saknar verklighetsuppfattning utan lever i en egen värld befolkad av lagtexter istället för människor. ”Det pris vi får betala för vårt rättsamhälle” är också en floskel man hört till leda. Utbilda nämndemännen att våga säga ifrån istället för att sitta och nicka efter domarkårens tycke.

  • Tommy skriver:

   Antar att du med ”Rasisterna” menar alla som inte anser att obegränsad invandring är bra.
   Som vanligt när det kommer till vänstermänniskor så saknas sans och reson när det kommer till överrepresentation. Att en etnisk svensk gjort ett brott betyder att alla etniska svenskar är skyldiga. När en invandrare gör ett brott så är inga invandrare skyldiga.

   Grupp- och överfallsvåldtäckter har ökat dramatiskt de senaste 5-10 åren och det är tydligt en kraftig överrepresentation från Afrika och Mellanöstern när det kommer till gärningsman.

   Två grupper som också anpassar sig absolut sämst av alla invandrare till det svenska (och andra europeiska samhällen), något som vänstermänniskor vägrar se och istället direkt stigmatiserar sin ”debattant” som rasist eller dyl.

   Denna brist på verklighetsuppfattning och saklighet tillsammans med en sällan skådad slapphet när det kommer till hot, våld osv från vänster lägger sig som en våt filt över den svenska debatten. Ett fenomen som är mycket destruktivt för det svenska samhället och inte minst svenska flickor.

   Angående friande/fällande dom, spelar det egentligen någon roll? Straffet för dessa invandrarungdomar hade blivit några timmars samtal med en socialtant. Meningslöst!

   Det väsentliga är att det har hänt och att det svenska samhället blir som vi förtjänar. Jag hoppas verkligen att dessa händelser drabbar folk som tagit aktiv ställning för mångkultur.

   • Anders Malmros skriver:

    Så du menar att det inte ska finnas några afrikaner eller människor från Mellanöstern i Sverige, för att de är våldtäktsmän? Är inte det rasism så vet jag inte.

    Hagamannen som satte skräck i Umeå. Hette han inte Nicklas? Polischefen Göran Lindberg?
    Fortsätt du att krama din Dalahäst men det hjälper inte. Det måste till en attitydförändring hos unga män oavsett bakgrund. Det räcker bara att slå på MTV för att matas med nedvärderande sexistiska attityder.

   • Tommy skriver:

    Det går inte svara på ditt inlägg…

    Skrev jag att det inte ska finnas någon? Måste missat det isf…

    Överrepresentation var det ja, okok du missade visst det. Kan du motivera för Elin Krantz föräldrar varför en etiopier som dömts för 7 (sju!) brott i USA får uppehållstillstånd i Sverige? Efter det så våldtar han, dödar och dumpar sedan liket bland stora stenar. Få höra, varför ska Sverige hjälpa en sådan människa?

    MTV, ser folk på det nu för tiden? Någon speciell genre du syftar på YO?

    Det finns för övrig många grupper från MENA som fungerar i västliga samhällen, Iranier tex. Synonymt för de som anpassar sig är att de inte är muslimer.

    Samtidigt så skriver vg.no (en slask tidning förvisso) att terror i köpcentrat i Kenya planerats från Norge. Jag tror det kryllar av ”riktiga” flyktingar som vill utföra något sådant. Obs: Det var Ironi, så du kan sudda ut rasist om du hann skriva det…

 8. Cecilia skriver:

  Jag begriper inte. flickan har utsatts för ett brott. man vet vilka som har utfört gärningen. Ändå blir det inte fällda? För att man inte kan ange graden av tvång? Obegripligt!

 9. Arbetaren Petrov skriver:

  Asså! Jag fattar inte varför massmedia är i gasen och hetsar just beträffande den här gruppvåldtäkten. Vad är det för speciellt med den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s