Kvinnor som inte kan skruva av tanklock

Jag svänger av från motorvägen till Preem-macken strax utanför Tanumshede, och stannar vid bensinpumpen. På motsatt sida av pumpen står en kvinna i 50-årsåldern bredvid sin bil. Hon har brunt hår, grå klänning, markant målade ögon och kommer snart göra mig förbluffad, full i skratt och uppgiven.

Av någon anledning tittar hon på mig. Jag tycker mig kunna skönja drag av lättnad i hennes blick. Vad konstigt tänker jag. Vill hon mig något, och i så fall vad? När min fru, Sofia, öppnar dörren och kliver ur bilen för att tanka förändras kvinnans ansiktsuttryck. Nu utstrålar hon förvirring med stråk av hopplöshet. Hennes blick flackar mellan mig, som sitter kvar på bilens förarplats, och Sofia, som nu har påbörjat tankningen.

Kvinnan går ett varv runt bilen, tittar sig omkring. Sedan möts jag av hennes bedjande blick igen, genom bilrutan. Nyfikenheten tar överhanden. Jag kliver ur bilen för att ta reda på vad den mystiska kvinnan är ute efter. Hennes ansiktsdrag fylls åter av framtidshopp när jag frågar vad som är problemet.

Hon ger mig sin bilnyckel, pekar mot bilen och säger att hon inte lyckas låsa upp tanklocket, som är av sådan karaktär att nyckel måste användas innan avskruvning är möjlig. Med rak rygg och uppkavlade ärmar tar jag mig an uppgiften. Innan jag stoppar in nyckeln i tanklocket känner jag på det med högerhanden. Döm av min förvåning när det går att få av utan minsta motstånd. För att inte tala om kvinnans egen förvåning när hon utbrister: ”Jasså, det var åt det hållet man skulle skruva?”

När jag undrar varför hon inte bad min fru om hjälp, förklarar hon att vi män är mycket bättre på tanklock och sådant. Och när jag frågar om hon stått här länge svarar hon att det har hon minsann inte gjort, bara sisådär tjugo minuter, och att jag var den första mannen hon fick kontakt med. Att fråga någon av alla de kvinnor som stannat för att tanka, hade inte varit någon idé, menar hon.

Väl ute på motorvägen går en tanke genom mitt huvud: Var det någon som sa att det där med könsroller inte är så viktigt längre?

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kvinnor som inte kan skruva av tanklock

 1. Niclas. skriver:

  Jag ser framför mig hur hennes man står med händerna i fickorna medans mjölken kokar över. ÄÄÄÄÄLSKLING!!! DET KOKAR ÖÖÖVER!!!

 2. Läsare skriver:

  En bekant till mig studerade till sjuksyster. Ensam kille i klassen. Gissa vem som man per automatik närmade sig då det blev problem med typ overheadprojektorn eller kopieringsmaskinen? Inte för att han hade mycket emot att ställa upp, det var just att det gick så fort att rikta sig till just honom och häpnaden över att inte en enda ung tjej klev fram själva.

  Själv har jag en fru, som i stort sett bara behöver fler armar och extra muskelkraft ibland 🙂 Visst, jag dammsuger ibland också så viss arbetsfördelning har vi 😉

 3. Tofflan skriver:

  Hos oss, när vi bara är två vuxna, brukar jag vara mannen (för jag kör bilen) och Fästmön kvinnan (för hon lagar ätbar och väldigt god mat). Men häromdan blev det alldeles bort i tok, för då var Fästmön plötsligt… rörmokare… Ja jisses, så snurrigt.

 4. Catarina skriver:

  Min mamma har en gång visat en (på vår ort relativt känd) manlig, VD för stor koncern, var man fyller på spolarvätskan!
  Själv har jag en gång visat en manlig civilingenjörsstudent (maskin dessutom) hur man fixar krånglande gamla reläer på hans bil!
  Så det finns avarter i båda könen. Det är väl därför det är så evinnerligt tramsigt med diskussionen om könsroller! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s