Drömmen om Danmark

Ett vykort från Lökken i Danmark.

Hej alla där hemma i Svedala. Nu har vi varit på semester tre dagar i Danmark, men det känns som en evighet. Här på andra sidan Kattegatt är sedvanorna helt annorlunda än i Sverige.

Vi har under vår tid här lärt oss hur viktigt det är att komma människor från andra kulturer nära, för att råda bot på fördomar. I början var det lätt att misstolka danskarnas grötiga språk och yviga gester för ogästvänlighet. Men när man lär känna dem får man känslan av att de flesta, i själva verket, är ganska lika oss – trevliga, väluppfostrade och givmilda, trots att många av dem lever svåra liv. Insikten att människor är så mycket mer än bara utseende, har gjort att vi börjat ifrågasätta vår rådande omvärldskunskap. Positivt!

Vid första anblicken kan danskarna, stundom, te sig lite obehagliga och skrämmande, men ju mer vi har närmat oss dem, desto mindre rädda känner vi oss, vilket har gjort att vi vågar utforska omgivningen och människorna mer och mer. Igår provade exempelvis min fru att, på egen hand, besöka en lokal supermarket. Och jag lät min äldsta dotter hälsa på ett danskt barn i samma ålder på stranden, vilket ledde till busiga upptåg. Ja, det är verkligen spännande med mänskliga möten i främmande länder.

För att inte tala om den exotiska maten! Korv, korv och korv – den ena godare än den andra. Och ett oändligt utbud av distinkt kryddade remouladsåser. När vi dagdrömmer som mest skojar vi om att stanna här för alltid, och öppna en korvbar på stranden, där både barn och vuxna får dricka öl och röka inomhus. Kanske kan vi rekrytera några danskar som arbetar billigt, så att vi bara behöver jobba när vi känner för det. Resten av tiden kan vi ägna åt att älska till ljudet av vågskvalp, meditera och finna våra inre jag. Visst kan det låta naivt, men bättre att lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Siktar man mot stjärnorna så når man kanske molnen, och så vidare.

En annan intressant företeelse är lokalbefolkningens syn på jämställdhet. Här är det inget tjafs om könsneutrala pronomen, genuspedagogik i förskolor, eller individuell föräldraförsäkring. Det är heller inga protester över att nakenmagasinen står uppradade i matbutikshyllorna. I Danmark tillåts män vara män och kvinnor tillåts vara kvinnor – raka rör och schyssta bananer, helt enkelt. Vi försöker, så gott det går, att ta seden dit vi kommer, och leva efter danska genusregler. Det börjar gå ganska bra, och är faktiskt inte så dumt.

Nu ropar min fru att den röda pölsen är färdiggrillad och ölen upphälld. Jag måste sluta skriva för den här gången. Kanske ses vi i augusti!

*Living the danish dream*

PS. Skickar med några bilder så att ni kan se hur vi har det. DS.

20130731-080927.jpg

20130731-080950.jpg

20130731-082044.jpg

20130731-082129.jpg

20130731-082145.jpg

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Drömmen om Danmark

  1. Grattis till en vacker svensk fru..!

  2. Victoria skriver:

    Hahaha, hejja Fiffan.

  3. Karl skriver:

    Hur fick hon en sticka i fingret när hon dammsög? Bristande rutin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s