”Det är mer stake i Pia Sundhage än Erik Hamrén”

I våras tänkte jag skriva en text om hur otroligt tröttsamt det var med Pia Sundhages vansinniga sjungande. Varje gång teven slogs på stod hon där och tog ton, i tid och otid. Slutar hon inte bräka snart tar jag fram rakbladen och snittar upp armarna, tänkte jag.

Ikväll spelar svenska damlandslaget semifinal i EM mot Tyskland. Pia Sundhage kommer att leda truppen mot antingen vinst eller förlust. Kanske är det även för henne som mest står på spel. Blir det en vinst är en EM-medalj säkrad. Då kommer hon att bli fortsatt hyllad. Förlorar Sverige, så blir backlashen störst för henne. För ju mer hyllad någon är, desto större blir fallet när det går åt helvete.

Och hyllad är hon – tillsammans med Zlatan Ibrahimovic mest omskriven i svensk press just nu. Till och med många av de mest bakåtsträvande männen verkar ha tagit Pia Sundhage till sina hjärtan.

Igår, på spårvagnen, hörde jag två hårdnackade arbetargubbar, på bred göteborgska, tala sig varma om hennes känsla för fotboll, och att det minsann är mer stake i henne än herrlandslagets förbundskapten – Erik Hamrén. Jag tycker mig ofta, nuförtiden, höra liknande tongångar bland andra män, i övre medelåldern, som tidigare har skytt damfotboll värre än sina egna anuspolyper. Pia Sundhage har på något märkligt vis fått dessa svenska äldre män att gilla damfotboll – en utmaning, på pappret, svårare än att lära Chippen Wilhelmsson multiplikationstabellen, eller att få Zlatan Ibrahimovic att bädda sin egen säng.

Jag har följt Pia Sundhages medieframträdanden under EM. Stabil och rak i ryggen som en fura har hon stått och, outtröttligt, svarat på samma frågor om och om igen. Frågor som ingen svensk herrlandslagstränare skulle få: Hur hanterar du allt näthat? Hur ser du på kritiken mot damfotboll? Kan man jämföra dam- och herrfotboll?

I vått och torrt backar hon sin idrott och sina spelare. Med udda metoder skapar hon spelglädje i laget och lyfter truppen, både som grupp och individuellt. Oavsett hur det går ikväll, så kommer Pia Sundhage alltid att ha min respekt. Sverige behöver fler ledare som hon, som går sin egen väg, som vågar utmana gamla mossiga föreställningar om hur saker och ting skall förhålla sig, och som fortsätter framåt även när det blåser åt fel håll.

Jag skäms över att jag tänkte skriva den där texten om Pia Sundhages förfärliga sjungande. Nu går tankarna åt motsatt håll: Vad du än gör Pia, så sluta aldrig att sjunga!

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Det är mer stake i Pia Sundhage än Erik Hamrén”

  1. Tommy skriver:

    Oj vilken skräll att att du föredrar en kommunist framför Hamren. Hamren klär sig ofta i kavaj/kostym så det är väl en såndär riking. Att de bakåtsträvande männen tagit henne till sitt hjärta förvånar inte mig då de, enligt mig, ofta ligger åt vänster på den politiska skalan. Kommunist är inte ett skällsord runt alla köksbord.

    http://www.kommunisterna.org/nyheter/2013/04/fullsatt-med-sundhage-och-wollter

    Länken förklarar väl också varför Sven Wolter, aldrig så gaggig, får sitta och domdera i debattstudion (trots att han låter som en trasig vinylskiva) där, om jag inte missminner mig, du arbetat/arbetar.

    Politiskt obunden public service, jo men tjäna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s