Fotbollspelare hatas oavsett kön

Om några minuter börjar andra matchen i damernas fotbolls-EM. Till skillnad från matchen mot Danmark kommer de flesta på Twitter och Facebook tänka sig för innan de rasar mot landslaget.

Som många uppmärksammat skapades det debatt i veckan när skärmdumpar från sociala medier spreds som en maginfluensa över landet. Det handlade om kvinnohat.

Samtidigt är det relevant att påpeka hur hatet slår mot både manliga och kvinnliga fotbollspelare. Hur ofta har jag inte hört och läst kommentarer av samma karaktär varje gång det svenska herrlandslaget förlorar en match: ”fetröven Anders Svensson”, ”böghoran Kim Källström”, ”zigenaren Zlatan”.

Att hatet mot damerna skulle vara större än mot herrarna tror jag inte är en sanning huggen i sten. Däremot tror jag att vi är så vana att det knappt uppmärksammas. Sanning däremot är att det är samma klientel som levererar svador oavsett hur långt spelarnas urinrör råkar vara: De män som, med en ölburk i näven, skriker könsord eller rasistiska tillmälen på läktaren eller framför teven, medan familj och bekanta skämmer ögonen ur sig.

Ni som läser detta får gärna rannsaka er själva. Om ni känner att ni är tvungna att hålla igen med kommentarerna ikväll för att det råkade blossa upp en debatt i veckan, då tycker jag att ni ska fortsätta med det, även när herrarna spelar.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fotbollspelare hatas oavsett kön

 1. Michael Eriksson skriver:

  De kvinnliga fotbollspelarna är troligen oftare hatade av den enkla grunden att många inte håller damfotbollen för en sport på samma nivå som herrfotbollen.

  Det finns dock ett stort problem att vissa handlingar eller utsagor mot/om kvinnor utan tänkande ses som riktade specifiskt mot kvinnor—även om män/en man hade fått samma behandling. I extremfall gäller tom. en handling eller utsaga riktad mot en viss individuell kvinna, baserande på hennes individuella förhållande och handlingar, ofta som ett ”bevis” för ett allmänt kvinnohat—även om det faktiskt var hennes egna handlingar, inte hennes kön, som gav utslaget.

 2. Tove skriver:

  Jag skulle tro att hatet kan se ut olika ut beroende på kön. Det är väldigt sällan jag ser hatkommentarer riktade till män där deras lägre begåvning inom något kopplas starkt till deras sexuella läggning och kön. Ja, visst kan de bli kallade böghora e.dy., men det används mer som ett generellt skällsord. I de skärmdumpningar som cirkulerat i sociala media pekas kvinnornas sexuella läggning ut specifikt och är centralt i den hatkommentar som publiceras.

  Vilken grupp som utsätts för mest hat vet jag inte, men vi får komma ihåg att hatet kan se olika ut. Och eftersom den typ av hat som svensk damfotboll mest (enligt mig) är utsatt för är hat mot själva damerna är den typen av hat ett väldigt stort problem eftersom den riktas mot själva sporten i sig och inte individen. Damfotbollen anses, som Michael skriver ovan, inte vara värd lika mycket respekt som herrfotbollen. Vad detta beror på tänker jag inte spekulera i 🙂

  Sedan kan jag inte låta bli att svara på Michaels sista stycke om problemet att en kommentar mot en person kan uppfattas som en kommentar mot hennes kön. Jag håller med Michael så långt att det nog inte är många kommentatorer som reflekterar över sitt sätt att uttrycka sig, de ser sin kommentar som en kommentar mot individen. Problemet är när de använder sig av ett språk för att kritisera kvinnliga spelare (t.ex. så blir hennes kön och sexuella läggning mer central) och ett annat när de kritiserar manliga. Då har vi plötsligt en hatkultur som ser olika ut beroende på kön, och där den ena hatkulturen faktiskt cirkulerar kring just kön.

  Ovanstående är alltså baserat på egna upplevelser och inga hårda fakta.

  • Michael Eriksson skriver:

   För säkerhetens skull: Den senare delen av min kommentar handlar inte om fotboll, utan är betydligt allmänare. Jmf. tex. det avskyvärda personangreppet ”mansplaining” eller det sätt som en del feministiska politiker handhar (saklig) kritik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s