Aftonbladetkrönikör förminskar invandrare i Almedalen

Då är politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Trots rekord i antal besökare har veckan inte bjudit på några stora överraskningar. Spektaklet har genomförts i ungefär samma anda som tidigare år jag varit där: mingel, rosé, gratisätare, packade rödmosiga pr-konsulter, pinsamma mediechefer och politiker som dj-battlar, och så lite partiledartal däremellan.

Om man ska hitta något som stack ut i år, så var det den högerpopulistiska närvaron. Sverigedemokraternas ungdomsförbund höll hov tillsammans med högerextrema franska Front National, i en ruin som hämtad ur en Ultima Thule-ballad. Rövhålen från nazistiska Svenskarnas parti viftade med fanor nere i hamnen och förföljde Mona Sahlin en sen natt på Visbys gator.

Samtidigt hölls det seminarier om svenskhet där alla satt och tyckte ungefär samma sak, och en krönikör, Ehsan Fadakar, från Aftonbladet rasade, i en text, över att det inte fanns några invandrare i Almedalen. Med invandrare menar han, gissar jag, de med en annan hudfärg än mjölkvit. Bara den utgångspunkten är givetvis en undermålig start för ett samtal om representationen av invandrare i Almedalen. Men okej, jag köper upplägget och kan snabbt konstatera att Ehsan Fadakar har fel. Förmodligen har han genomfört en okulär besiktning av sina kollegor på Aftonbladets redaktion, och därefter skrivit krönikan om vitheten i Almedalen. Han har inte bara fel i sak, utan missar även en väsentlig detalj i sin ambition att sätta fokus på utanförskap och främlingsfientlighet. Jag ska komma till det.

Låt mig först konstatera att jag under veckan har mött massa, på olika sätt intressanta, personer med invandrarbakgrund. Till exempel Mehmet Kaplan, Ibrahim Baylan, Jasenko Selimovic, Nyamko Sabuni, Ardalan Shakarabi, Adam Tensta, Özz Nûjen och även Ehsan Fadakar, i egen hög person. Jag skulle kunna fortsätta att rabbla ett 20-tal namn till men poängen är given. Jämfört med en vanlig novembervecka i Visby är representationen av personer med invandrarbakgrund ofantligt mycket större under Almedalsveckan.

När Ehsan Fadakar talar om invandrare menar han inte politiker, företagare, artister eller journalister, även om de skulle råka vara födda i ett annat land. Dessa ser han rakt förbi när han, på rasbiologiskt manér, går runt på gatorna i Visby och mäter hudfärg. Kanske menar han de som lever i utanförskap i exempelvis Rosengård i Malmö, Husby i Stockholm, eller Angered i Göteborg.

De här förorterna har jag ofta befunnit mig i. Jag har lyssnat på historier om fattigdom, kriminalitet, taskiga uppväxter, droger och all skit ni kan tänka er. Ja, det stämmer att de här människorna inte är i Almedalen. Några andra som heller inte är i Almedalen är den utförsäkrade och ensamstående tvåbarnsmamman från Säffle, den unga kriminella arbetslösa snubben från random kommun i Norrland, eller raggaren från Grums som precis har tagit livet av sig (Värmland toppar självmordsstatistiken i Sverige). Det är hos personer som dessa som förutsättningarna för en rasistisk grogrund är som störst, och därmed borde det vara rimligt att man har dem i åtanke om man vill skriva texter som minskar rasismen. För jag antar, efter att ha tagit del av hans krönikor, att Ehsan Fadakars syfte med sin journalistiska tillvaro är att bekämpa främlingsfientlighet, och eventuellt öka toleransen hos de med rasistiska tankebanor. Det hedrar honom.

Tyvärr förstår han inte att det han skriver har totalt motsatt effekt. Genom att argt och felaktigt konstatera att det inte finns personer med invandrarbakgrund i Almedalen så hånar han och förminskar de invandrare som faktiskt är där. Kanske tycker han att det inte gör så mycket. Det ger honom ju fler vänner inom den krets han verkar och säkert några fler på Twitter.

Låt mig ge ett tips: Om man vill jobba med journalistik som berör rasism, då bör man inte ducka för att söka roten till företeelsen. Vilka är det som röstar ”nationellt” och varför gör de det? Grogrunden för främlingsfientligheten ligger, som sagt, hos lågt utbildade och socialt utsatta människor. Till exempel hos den alkoholiserade och socialbidragstagande raggaren i Grums, eller den arbetslösa ensamstående mamman i Säffle. Deras känslor av utanförskap är likvärdigt den arbetslöse killens känslor i Husby. De hyser samma förakt mot makthavarna som varje år samlas i Almedalen. Skillnaden är manifesterandet. I Husby tar det sig uttryck i brända bilar medan det i Säffle gestaltar sig i ”sverigevänliga åsikter”. En annan gemensam beröringspunkt är att både killen från Husby och raggaren från Grums lyser med sin frånvaro i Almedalen. Likväl är båda viktiga att, som journalist, skildra för att kunna lägga fler bitar i pusslet om utanförskap och främlingsfientlighet i Sverige.

Om Aftonbladets Ehsan Fadakar menar allvar med sin satsning att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, bör han lämna sina kompisar i Stockholms innerstad, eller för den delen i Almedalen, och bege sig ut i landet och möta de personer jag precis talat om. Kanske kommer han inte få lika många kompisar, men vem blev journalist för att få vänner? Känns det nervöst så kan jag följa med och hålla handen.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Aftonbladetkrönikör förminskar invandrare i Almedalen

 1. Olle skriver:

  Kom hit av en slump, klickade runt lite för o se vem du var och vad du bedrev för journalistik. Måste säga att jag blev väldigt imponerad! Inte av journalistiken per se, utan pga ditt tankesätt. Hade alla tänkt som du skulle vi inte behöva varken SD eller order ”rasism”. Fortsätt såhär!!! Mer riktiga journalister åt folket!

  Ha ett fortsatt bra liv =)

 2. Invandrare skriver:

  Bra skrivit! Vissa (invandrare) går runt o är så upptagna med att vara arga att de inte ser oss anda invandrare även om vi står rakt framför dom.

 3. Kurden skriver:

  Tack för ett vettigt och nyanserat inlägg, Joakim. Ehsan är ute och cyklar och ser hela världen i svart och vitt där svart symboliserar den förtryckte utlandsfödde hyresrättsblatten och den vite som den förtryckande rika Brommamannen.
  Vi måste prata klass och se bortom färg.
  Jag själv är priviligerad medelklass svartskalle, jag klarar inte av Ehsan med vänner inom den välvilliga antirasist rörelsen som tillskriver mig en förtryckt situation.

 4. Anonym skriver:

  Varför kallar du Svenskarnas part för rövhål??? Idiot!!!

 5. Hedda skriver:

  Bra skrivet. Äntligen nån som ser landsbygden. Guldstjärna för att du nämner Värmland (även om det var i mindre smickrande sammanhang)

 6. Ekvalist skriver:

  Bra skrivet! Enligt Birthday.se bor Ehsan innanför tullarna i Stockholm. Snacka om att inte kunna se sina egna privilegier!

 7. Tina skriver:

  Rasbiologin styr Ehsan Fadakar och hans fanbase i Husby.Sverige är världens minst rasistiska land o dessutom det land som tog emot Fadakar o hans familj på flykt från fattigdomen i Mellanöstern Är hatet mot oss svenskar tacken för klassresan från helvetet till paradiset?

 8. Observator skriver:

  Ehsan Fadakar tillhör väl dem, som aldrig kommer att förstå att uttalandet ”en svensk tiger” är något väsensskilt från uttalandet ”en tiger i Sverige”. Denna hans oförmåga gör honom naturligtvis alldeles speciellt lämpad att vara medarbetare i Aftonbladet.

 9. manen skriver:

  Ehsan Fadakar? var inte han ute och hetsade mot judar i samband med att Madoffs pyramidspel kollapsade?
  justja, Copyriot skrev bra om honom för några år sedan:

  http://copyriot.se/2009/03/10/ehsan-fadakar-en-antisemit-pa-nyheter24/

 10. Ping: Besviken Fadakar,.. | Häxanmexan

 11. Hej Joakim!
  Jag tycker du är värd nobelpris i Journalism för din tes att ”Norrlandsfrågan och Ortenfrågan” hör intimt ihop. När dessa två grupper börjar samarbeta istället för att kasta skit på varandra sprattlande i ett nyliberalt NPM nät så kommer det verkligen att börja röra på sig. Det är jättetrist att folkbildningstraditionen inte fångat upp detta bättre. Vill varna dig för att en del som hetsar på ”andra kanten” snålsurfar” på din blogg genom att pinga en kommentar av Observator. Det känns ju alltid trist att behöva gå in och ta bort kommentarer eller pingbacks av den anledningen, men om du kollar vad Häxanmexan skriver på sin blogg så tror jag du förstår:
  Fy fan vilken sörpa!

  Radikamuslimer gifter sig med radikalvänstern och Löfvén ? han ”gillar artisterna” and they all live happely ever after?!

  …och detta tycker Ehsan är något som ska kallas att ”Sverige blir sig likt igen?”

  Då Ehsan skrev;

  -”Vi ska tycka mycket mer. Vid varje större artikelserie ska våra reportrar tycka saker. Det är faktiskt möjligt att tycka saker och ändå vara objektiv som journalist. Man ska antingen hata eller älska oss men inte lämna sajten oberörd,” HÄR…

  …så gjorde han också fullständigt klart för omvärlden vilken sorts journalistik han strävar efter att idka. Inte minst då han dömde ut Norge och alla dess innevånare som rasister stod det kristallklart att den hybris han lider av är oåterkallelig och fullständigt förkrossande pinsam.

  ”Uppfostringsjournalistiken” är vi less på Ehsan, och dina pekpinnar är som avbrutna tandpetare. Jag läser just nu ”Invandring och mörkläggning”, det borde du också göra. Det finns historiken bakåt varför vi står där vi står idag. Vill du verkligen ”ditt” och ”mitt” Sveriges bästa?

  Observator skriver:

  juli 12, 2013 kl. 5:42 e m

  Ehsan Fadakar tillhör väl dem, som aldrig kommer att förstå att uttalandet ”en svensk tiger” är något väsensskilt från uttalandet ”en tiger i Sverige”. Denna hans oförmåga gör honom naturligtvis alldeles speciellt lämpad att vara medarbetare i Aftonbladet.

  Slut på citatet från hennes blog.
  Som sagt med tanke på att du gör ett fantastiskt jobb blir jag jätteledsen när jag ser sådant här. Hon hänvisar inte ens till din lysande och mycket nyanserade text om Ehsan utan tar det sämsta möjliga exemplet på ”uppfostringsjournalistik” till intäkt för att vi skall läsa en annan typ av ”uppfostringsskrift”. Tänk själv, fråga andra, fråga någon som vet och fortsätt framför allt tänka själv.
  /Otacksamma Föräldern

  • Maja skriver:

   Hej ”otacksamma föräldern”
   Hoppas du hittat stora sudderudden eller är gift med suddegumman så att min sörpa från det du kallar ”andra kanten” kan förpassas till arkiv X
   (vilken kant tillhör du själv förresten iom det tillkännagivandet?)

   Skämt åsido, jag tillhör den ”kant” som just erkänner de av oss alla överenskomna reglerna för demokratiska principer och är glad över att finna din ”ädlare” sörpa.

   Att du var väldigt ”ledsen ” av min blogg ( vilken punkt på härskarskalan?) fick jag just klart för mig nu.

   Lamottes -av dig penetrerande analyserade tex-är hans. Jag tar mig friheten att spegla i hand- det jag själv känns vid.

   Lamottes text är hans. Min är min. Inte en endaste nanosekund har jag tänkt tanken att han ”smittas” av mig! Get a grip.

   Vänligen Maria. Tacksam förälder.

 12. Ping: Besviken Fadakar,.. | hexanmexan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s