Högerextrema Svenskarnas parti kommer till Almedalen nästa vecka

Nyligen släppte stiftelsen Expo en rapport om hur högerextrema och främlingsfientliga grupper har ökat sina aktiviteter i Sverige. Framförallt nämns Svenskarnas parti och deras satsning på valet 2014. Enligt Expo bygger Svenskarnas parti på nazistisk ideologi, och Säkerhetspolisen beskriver dem som en vit makt-organisation som vill avskaffa demokratin och etablera ett nationellt styre. Själva har de däremot valt att börja kalla sig nationalister istället för nationalsocialister.

Ett led i satsningen på valet 2014 har, enligt ryktet, varit att Svenskarnas parti för första gången vill etablera sig under Almedalsveckan, som börjar på söndag.

Jag ringde upp partiledaren Stefan Jacobsson och fick bekräftat att han och ”en delegation” tänker medverka i opinionsbildandet i Visby, och att de har fått tillstånd att hålla torgmöten måndag och torsdag under politikerveckan.

Detta väcker givetvis många frågor: Hur kommer andra politiska partier och organisationer hantera att Svenskarnas parti sprider sitt budskap på gatorna i Visby under Almedalsveckan – ofta beskriven som ett unikt arrangemang i det demokratiska samtalets tecken? Hur tänker media hantera deras närvaro? Skildra eller ignorera? Planeras det några motdemonstrationer från vänsteraktivister, vilket annars brukar vara vanligt förekommande när Svenskarnas parti dyker upp? Kommer deras närvaro bli en engångsföreteelse? Kanske inte, med tanke på hur liknande partier skördar vissa framgångar i delar av Europa, och hur stödet för ”sverigevänliga” åsikter växer i Sverige.

Om en dryg vecka är Almedalsveckan över och då har vi svaren på några av frågorna.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Högerextrema Svenskarnas parti kommer till Almedalen nästa vecka

 1. von Segenstråle skriver:

  Det är väl nu verkligen dags att de etablerade partierna tar debatten om flyktingpolitiken med SD och Svenskarnas parti mf., detta verkar ju vara frågor som berör väljarna och vad har vi att vara rädda för?
  Fram med alla fakta på bordet, väg för och nackdelar, lufta alla argument och gå vidare..?
  Att sopa frågorna under mattan gynnar tyvärr nog bara extremhögern som får stå oemotsagda.

 2. bashflak skriver:

  Jag tycker gårdagens nyhetsflöde innehöll en stor paradox – Å ena sidan upprördhet över att Säpo fortfarande kartlägger kommunister, å andra sidan total brist på ifrågasättande av att en privat aktör som Expo tillåts kartlägga nationalister.

  Båda är ju extrempartier. (V) har efter hundra år i Riksdagen fortfarande inte haft en ministerpost, vilket säger en del om övriga partiers förtroende för dem.

 3. Anonym skriver:

  Vänster parti,är inte kommunst längre så det är fel att säga sd och vänster är samma okej

  • Fugen skriver:

   Sjöstedt säger väl fortfarande att han är kommunist? Båda rörelserna har sina rötter i samma sunkiga urgröt. Vi har sett vilka samhällen de facistiska, kommunistska och nazistiska samhällen har utgjort. Nej tack till det.

 4. Anonym skriver:

  Kan Sverige inte ta itur med mängden av rasister snart? Dessto större dom blir dessto mörkräddare blir man ju.

 5. Anonym skriver:

  Kanske dags att folket får rösta i denna fråga istället,less på dessa politiker och journalister som driver en politik som en stor del av svenska folket inte känner sig bekväm med,vi kunde rösta om Eu,tycker vi kan få rösta om vilken linje vi skall ta gällande invandrings politiken den är presis lika stor och presis lika viktig för alla medborgare,först då kan vi slippa detta gnäggande från rassarna och antirassarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s