Svenska män är kära i både Tony Soprano och Ernst Kirchsteiger

Så här runt midsommar är det tradition att Ernst Kirchsteiger får lite extra medieutrymme. Han tipsar om allt från sill och nubbe till somriga blomsterarrangemang. Leende och barfota tar han sig in i våra medvetanden och sprider budskap om att leva i nuet, medan han ledigt knypplar en brysselspets.

För detta har han blivit avskydd av svenska män. Framförallt av äldre svenska män. De ryser när Ernst Kirschsteiger dyker upp i rutan och berättar för dem hur en altan ska snickras, eller hur en gardin ska sys. När han i närbild ler mot männen genom deras 50-tums LED-tvapparater ryggar de tillbaka och ifrågasätter snabbt och koncist hans manlighet. Ofta i termer som, inte sällan, syftar på att han förmodligen föredrar män framför kvinnor.

En annan som det har skrivits spaltmeter om de senaste dagarna är Tony Soprano (James Gandolfini), som föga förvånande trillade av pinnen i veckan. Med en matchvikt på tvåhundra pannor och en söndersnortad näsa lade han benen i vädret och somnade in. Tony Soprano kommer alltid att bli ihågkommen som en fet och våldsam psykopat som söp, ljög, mördade folk och satte på alla, med vagina, som kom i hans väg.

För detta har han blivit älskad av svenska män. Framförallt av äldre svenska män. De gnuggar händerna när Tony Soprano dyker upp i rutan och berättar för dem hur en golare ska avrättas, eller hur en stripbar ska skötas. De tittar på honom med blickar som närmast kan liknas vid de som endast nykära par visar upp för varandra.

Tony Soprano avskyr allt som har med bögeri att göra. Trots det går det an, i hans värld, att ligga med män om man sitter i fängelse. Där inne råder andra spelregler som utgör undantag från maffians förbud mot homosexuella relationer. Detta redogör Tony Soprano för i ett av seriens avsnitt, med motiven att nöden har ingen lag och att säden måste ut, typ.

Kanske utgör Tony Soprano, i sig själv, ett undantag för de äldre svenska männen. Av deras blickar att döma skulle de helst vilja kleta hallonsylt på hans kropp och långsamt slicka av den. Ernst Kirchsteiger däremot borde, enligt samma män, kvickt som ögat avhysas från svensk mediebevakning. Det konstiga är att de inte bara stänger av teven eller bläddrar vidare i sommarbilagorna. Trots misstron mot Ernst Kirchsteiger väljer de svenska männen att vecka efter vecka följa hans program och djupdyka i tidningsreportagen om honom. För faktum är att tittarsiffrorna slår rekord och att tidningsupplagorna säljer som smör när Ernst Kirchsteiger visar upp sig. Kanske utgör, trots allt, även Ernst Kirchsteiger ett undantag för de svenska männen.

Personligen anser jag att The Sopranos är en fet tv-serie och att Ernst Kirchsteiger är en trevlig typ. I våras råkade jag hamna på en filt med honom utan att känna mig det minsta smutsig efteråt.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

20130621-115204.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Svenska män är kära i både Tony Soprano och Ernst Kirchsteiger

 1. @Benanderii skriver:

  E de så alltså! Inga generaliseringar där inte?
  Trevlig midsommar!

 2. Malte Skogsnäs skriver:

  Tragiskt fördomsfullt skrivet! Jag tror att maffiahistorier som The Sopranos, men även Gudfadern, lockar många tittare p.g.a. att man vävde samman starka personliga karaktärer tillsammans med våldsam kriminalitet, Hur kan en familjefar leva som han gör privat när han i sitt yrkesliv är en helt annan människa? James Gandolfinis, men även Al Pacinos, sorgsna ögon är nyckeln till båda dessa maffiasuccéer.

  Ernst Kirschsteiger är bara ointressant. Ann Lundberg är t.ex. mer intressant att följa på tv.

 3. Johnny skriver:

   Om jag skulle utse mig själv till representant för äldre svenska män (utan att ha åldern inne!) så är mitt svar: tyvärr är det försent nu men äldre svenska mäns våta dröm vore att Tony Soprano skulle stöta ihop med Ernst ,få in honom i bilen och på lämpligaste sätt taga honom av daga och sedan gräva ned honom på en åker…djupt! Då skulle Ernst få den mediauppvakning som han trånar efter och Tony skulle skrivas in i äldre svenska mäns hjärnor som den store hjälten som frigjorde deras tv apparater från spetsdukssyande och nyanser av brunt.

 4. Kim Jong Skill skriver:

  Hörru Joakim. Jag fattar ärligt talat inte dealen med att tycka illa om Ernst. Han är mer ett icke än någon man aktivt tycker illa om. Skulle jag odla mitt TV-hat är det ju ingen mening att slå på ett Ernstprogram, då blir man ju inte arg? Har aldrig heller hört någon provoceras av honom. Men det är ju ditt narrativ I guess.

 5. Carl skriver:

  Vi visste att machismo och homoerotik går hand i hand (se: överkompensation), men kombon Kirschsteiger – Gandolfini var ett nytt och underhållande sätt att illustrera detta på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s