Unga tjejer borde få lära sig boxas av Frida Wallberg

Igår knockades boxaren Frida Wallberg när hon skulle försvara sina två mästarbälten. Hon fick föras till sjukhus, opereras för hjärnblödning och ligger fortfarande i respirator. Framtiden för henne är oviss.

Frida Wallberg har slagit sig fram i en sport dominerad av män och manliga attribut – våld, muskler och testosteron. Hon har sparrat med snubbar som inte varit bekväma med att få stryk av en tjej och därför slagit tillbaka dubbelt så hårt, för att inte tappa ansiktet. Hon har på träningar fått höra ”vad fan gör en tjej i ringen”, eller ”tur att hon är snygg, annars är det inget intressant att se henne ändå”. Trots det har hon inte vikt ner sig. Hon har vunnit match efter match och när det i fredags var dags igen vägrade hon att gå upp i ringen om ronderna skulle påannonseras av välsvarvade bikiniklädda tjejer, som traditionen bjuder. För det fick hon utstå spe och spä. De anonyma hoten trillade in: ”det har alltid varit så, vem tror du att du är”, eller ”om jag ser dig på gatan så lovar jag att märka dig”

Frida Wallberg valde att bryta den sexistiska traditionen inom boxningen, gick upp i ringen och fajtades med bravur i åtta ronder innan hon knockades av två tunga slag. Nu ligger hon nedsövd och läkarna väntar på rätt tillfälle att väcka henne. Hur hennes framtid ser ut är för tidigt att sia om. En knock av det här slaget är ovanlig men förekommer. Det vet alla som sysslar med proffsboxning. Ingen som går upp i ringen tror att det kommer bli en kamp med dunkuddar. Boxning är en farlig och spännande sport, precis som exempelvis fotboll, hockey och ridning. Nog om det.

Häromdagen pratade jag med några högstadietjejer om hur de behandlas i skolan. En berättade att hon kallas för hora dagligen. En annan beskrev hur jämnåriga killar, varje rast, talar om vad de vill göra sexuellt med henne. Allt medan lärare och andra vuxna tittar åt mer bekväma håll. Jag lyssnade med oro och tänkte på att det är sådant här som mina två döttrar kommer bli tvungna att hantera när de växer upp. Jag funderade på hur viktigt det är med vuxna förebilder som vågar sätta ner foten när de ser ett missförhållande, även om det är bökigt, obehagligt och risken för att få skit är stor. Precis som Frida Wallberg gjorde när hon sket i korkade sexistiska traditioner och stod upp för något som hon trodde på.

Nu är hennes boxningskarriär, med största sannolikhet över. Men förhoppningsvis repar hon sig såpass att hon kan fortsätta sitt engagemang inom idrotten. För det finns många unga tjejer där ute som skulle behöva lära sig slå en stenhård högerkrok. Dessutom finns det många puckade snubbar som skulle behöva få erfara smärtan av densamma.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Unga tjejer borde få lära sig boxas av Frida Wallberg

 1. froogger skriver:

  Japp. Dock är det inte högerkroken, men tron på sig själv som följer rigorös träning som är avgörande. Den som tränar bort rädslan för fysisk våld backar inte på bekostnad av sin egen självkänsla. Detta är väl och märke inte det samma som att uppsöka konflikt.

  Sen misstänker jag att puckon petar där det är mjukast, och känner av och undviker en stark nog att stå upp för sig själv.

  Matchen med Frida såg illa ut. Hoppas verkligen hon reser sig igen och tar sig vidare.

 2. Efter att ha sett utslagningen kvarstår frågan: vad fan gör tjejer i ringen?
  Självkänsla i all ära men utan kunna backa den med aktiv handling så är det ändå bara trams.

  • Juhon skriver:

   Ja vafan gör tjejer i ringen om de ska bli knockade? Det blir ju aldrig män, lägg ner tjejboxningen nu!

  • froogger skriver:

   Efter att ha tittat över ditt Twitter flöde känner jag mig säker på att du menar detta på riktigt och inte trollar. Min fråga blir då: vad fan gör du med ett tangentbord när du har ordförrådet men inte förnuftet?

 3. Tommy skriver:

  Att svara med fysiskt våld när man hör andra tala om vad de vill göra sexuellt, det skadar bara en själv (åtal och skadestånd) – det är olagligt i allra högsta grad att angripa någon fysiskt. Att däremot träna självkänsla och självförtroende visa boxning, det är en alldeles utmärkt idé.

 4. Mark J. skriver:

  Excellent post on Frida and women’s boxing. Here in the United States, two boxers have suffered similar injuries with differing results. One, and amateur, Ishika Lay, is still rehabilitating whereas the professional boxer, Rita Figueroa has recovered and lives a normal life minus trading punches as an active boxer. I wish the best for Frida who was one of my favs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s