Svar till Thomas Mattsson och Jan Helin om bildköp i Husby

Igår skrev jag om att boende i Husby berättade för mig att tidningsreportrar uppmanar ungdomar att ta bilder när de tänt på en bil, för att sedan sälja till tidningen i fråga. Det tycker Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet och Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen att jag aldrig borde ha gjort – att det var ett journalistiskt felsteg. Det tycker inte jag och ska förklara varför:

Jag fick i torsdags, i Husby, höra om problematiken från flera olika källor som oberoende av varandra berättade ungefär samma sak. De enda tidningar som nämndes i sammanhanget var Aftonbladet och Expressen. Jag kände att detta var viktigt att berätta om, så att folk får veta hur snacket går i Husby. Därför skrev jag, på tåget hem till Göteborg, en text om mina upplevelser och om vad folk berättat för mig.

Innan jag publicerade texten i bloggen kände jag att jag ville ha mer på fötterna. Jag funderade fortfarande på om jag hade missuppfattat det jag hört. Därför skickade jag ett sms till en person som jobbar med ungdomar i Husby, en person som har varit ute varje natt den senaste veckan för att få slut på stenkastning och bilbränder. En person som ungdomarna i Husby har förtroende för och som vet mer om vad som sker i Husby än både Jan Helin och Thomas Mattson, och även jag själv. Han heter Fahd Luyombya och jobbar med ungdomar i riskzonen i Husby.

Utdrag ur smskonversation 24 maj:

Joakim: Jag tänkte på en intressant sak jag hörde igår. Stämmer det att reportrar säger till ungdomar att ta bilder när de bränner bilar för att sedan sälja till tidningarna?

Fahd: Ja det stämmer…Jag vet ungdomar som har gjort det…

Joakim: Vet du vilken eller vilka tidningar som gör så?

Fahd: Jag vet inte exakt vilka det var men jag har personligen haft stora problem med Expressen och Aftonbladet under dagarna.

När jag nu fick detta bekräftat av ytterligare en källa valde jag att publicera på bloggen.

Samtidigt passade jag på att rikta en fråga till Aftonbladet och Expressen:

”Snälla Expressen och Aftonbladet, säg att det här bara är ett gigantiskt missförstånd?”

Thomas Mattson och Jan Helin valde att svara mig i sina bloggar. De fnös åt min text och såg det som ett journalistiskt haveri. Jag undrar vad de tycker att jag skulle gjort? Skulle jag inte berättat om vad folk pratar om i Husby? Hade det varit bra journalistiskt arbete? Dessutom är jag inte den enda som hört snacket om hur reportrar uppmanar unga att sälja bilder till dem. Thomas Mattson skriver själv på sin blogg att han i torsdags fick frågan av en estninsk reporter. Och i torsdags skrev även AP-journalisten Malin Rising att unga i Husby berättat för henne att svensk media betalar dem för att filma när de bränner bilar. Detta var alltså innan jag publicerade mitt blogginlägg.

Men dessa journalister skrattar bara Jan Helin och Thomas Mattson åt. Och när jag skriver om vad människor i Husby pratar om så väljer de att lägga sin energi på att ifrågasätta min trovärdighet. Hur vore det om de istället försökte gå till botten med varför folk pratar om det här. Vad innebär det att ungdomar kan få flera tusen för bra bilder på bilar som brinner? Kan ni, Jan Helin och Thomas Mattson, verkligen bedyra att inte en endaste ungdom, på grund av era tidningar, känt suget efter tusenlappar när de står och fotar den bil som de precis tänt på? Om ni inte kan det, vad innebär det då för journalistiken?

Innan jag publicerar det här blogginlägget vill jag försäkra mig om att ungdomsarbetaren Fahd Luyombya inte har ändrat åsikt efter gårdagens uppståndelse. Jag skickar ett sms:

Joakim: Hej, får jag citera dig på min blogg om att du känner till att ungdomar i Husby sålt bilder till tidningar efter att de bränt bilar?

Fahd: Absolut…kör på.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

107 kommentarer till Svar till Thomas Mattsson och Jan Helin om bildköp i Husby

 1. Catta skriver:

  Personligen tycker jag det rent ut sagt är jävla dubbelmoral av kvällspressen att kritisera det du fört fram. Hur många ggr har de inte citerat ungdomarna vad gäller vad polisen ska ha sagt och gjort och därmed skapat en än mer utsatt situation för polisen? ”Polisen slog kvinnor och barn med batong” tex, Finns det verkligen något belägg för det? Om inte, kan man då inte säga att kvällspressen gjort exakt vad de anklagar dig för nu? Jag har skrivit lite mer utförligt hur jag tänker.om det på min blogg
  http://cattasbubbla.se/2013/05/25/kvllspressens-kritik-mot-lamotte-r-dubbelmoral/

  • afterburnerz skriver:

   Detta är ganska lustigt, det är inte klokt vad mkt kunnigt folk vi har som kan både det ena och än det andra, framförallt då kritisera, fy fan vad typiskt svenskt. det är ni jävligt kompetenta på, men vad gör ni själva?, här har vi en kille som vågar ta bladet ifrån munnen och säga vad han tycker, framförallt lägga fram information om vad som händer och sker i husby, och vad gör ni?

   Ööööh har du någon trovärdig källa på det du skriver om, annars är allt bluff?

   Skall ni syna all skit som skrivs i sömmarna då kan ni stämpla in övertid till att börja med och sen kan ni dra på er våtdräkten för ni kommer bada i så mkt skit så det finns inte, både socialt, politiskt och ekonomiskt.

   Tror ni på fullt allvar att allt som skrivs i div blaskor har ett uns sanning, trots att dessa sk kompetenta journalister har gått på skola?
   En del ja, andra inte.

   Om det nu visar sig att det är sant att journalistkåren betalar huliganer för att bränna bilar och hus, så tycker jag faktiskt att försäkringsbolagen samt myndigheterna skall skicka notan till tidningarna, för det är tack vare dessa jävlar som vi andra får förhöjda premier på försäkringar och dyl. vi d.v.s resten utav befolkningen får betala notan på husby och alla andra skadegörelser i städer och kommuner.

   Nej om aftonbladet / expressen and other shit kan unna sig personalfester för miljoner, så kan dem betala dem brända bilarna och husen och skadestånd och sveda och värk!

   Blod, våld, droger och sex säljer och det får vi ytterligare ett kvitto på att detta faktum stämmer.

   Det var sista gången som jag överhuvudtaget KÖPER en tidning så som aftonhoran eller expressen!

   Stå på dig jocke!

   /Arg svenne!

   • Erik Walfridsson skriver:

    Jag bestämde mig för att aldrig köpa en expressen eller aftonbladet för minst 20 år sedan tror jag(jag är 36 år idag). Du är sen ”Arg svenne” 😉

  • Varg i Veum skriver:

   En nykter iaktagelse Catta. Det ligisterna säger är ”sant” när det passar tabloiderna…

  • Lizen skriver:

   Heck of a job there, it abuelstoly helps me out.

 2. panoptikon skriver:

  Aftonbladet och Expressen betalar ju för bilder så det finns en gråzon redan där. Ponera att det har spridit sig att man får pengar om man kommer med bra bilder, de kan ju vissa tolka som att man kan tjäna pengar på att tutta på bilar. Tror dock inte att Aftonbladet och Expressen skulle uppmana någon till brott direkt men resultatet kan ju bli så indirekt.

  Sen kan man man även diskutera Aftonbladet som själva har spridit falska uppgifter från megafonen utan att vara kritiskt till informationen man fått från dom

 3. Ethica skriver:

  Den här bloggen anser numera att censur av åsikter är legio..!
  Så Joakim du har haft dina 15 min av bloggfame..bye bye..!

 4. Ulf skriver:

  Bedrövlig journalistik från din sida Joakim. Kontrollera sanningshalten genom att kolla om nån annan också hört samma rykte…. Ja men då är väl snart allt sant och fritt fram för journalister att förmedla när de driver teser efter politisk färg – i ditt fall extremvänster.

  • panoptikon skriver:

   Det är ju så att kvällstidningarna betalar för bra bilder vilket har spridits i Husby. Vissa kanske tolkar det som att man kan tutta på bilar, sedan fotografera och filma bränderna och få pengar för det, vilket möjligen har hänt

  • E skriver:

   ” jag har personligen haft problem med …” är väl mer än rykten.
   Om du inte tror källan då är han namngiven, bara att ringa och kolla om du är osäker.

  • Mats skriver:

   Då undrar jag Ulf hur då vill ha din källa? Att kolla med människor som faktiskt är på stället är så korrekt det kan bli.

   • Ulf skriver:

    Jag skulle nog kräva något mer handfast, och nån opartisk källa. Man kan väl få sina vänner på vänsterkanten att säga vad som helst när man driver en gemensam tes. Därmed är det inte sant. Skulle knappast hålla i rätten om man säger så. Hursom vill jag inte försvara journalisterna på expressen/aftonbladet, de är inte mycket bättre än bloggaren själv. Tycker alla borde sansat sig, väntat till polisen fått krutröken att skingra sig och därefter i lugn och ro fundera på hur man politiskt ska reagera. Men eftersom alla andra drar snabba slutsatser så gör jag också det – hade dessa ligister fått ordentliga reaktioner på tidigare kriminell aktivitet hade vi inte haft dessa problem.

  • Pombo skriver:

   Dina källor är väl minst lika trovärdiga, de baseras också på vad människor säger.

 5. Cabben skriver:

  Tack för att du står på dig mot de stora drakarna.
  Tyvärr ser jag att de försöker sänka dig och ditt förtroende för att rädda sitt egna…

  Lycka till! Hoppas SVT backar upp dig.

  • Bob skriver:

   Svt börjar ju också likna aftonbladet. Kollade du inte på uppdrag granskning?

   • Albin skriver:

    All vår mainstream media är kontrollerade av samma elit exakt som våra politiker. Ett spel för folket för att säga åt vad vi ska tycka tänka och tro om saker. Dags å vakna upp å jag menar det.

 6. Corona skriver:

  Publicera kunde du väl ha gjort, men det finns ju inte tillstymmelse till källkritik i din första bloggpost. Du måste kolla och dubbelkolla uppgifter innan du publicerar dem, speciellt när det gäller en sån här känslig situation. Jag kan inte fatta att du fortsätter försvara ditt ”scoop”.

 7. Anna skriver:

  Men Joakim, det här var väl ingen faktakoll! En man påstår sig ha hört något från några -icke namngivna- personer och fortsätter sen; Jag vet inte exakt vilka det var men jag har personligen haft stora problem med Expressen och Aftonbladet under dagarna.

  Du skulle behöva gå en kurs i hur man källkritiskt granskar ett påstående, helt ärligt…

  • Erica skriver:

   Han skriver ju inte att det är fakta, utan att det är vad han har hört, och det måste man väl få göra?

   • anna skriver:

    Trovärdigheten hade varit större om han kollat med kvällstidningarna INNAN han publicerade sin första post. Som det ser ut nu, känns det bara som effektsökeri. Svaret i detta inlägg känns onödigt och tillför absolut ingenting nytt, utom ÄNNU mer hörsägen… Inte vidare bra journalistik i min värld.

   • cattasbubbla skriver:

    Anna: Jo Lamottes texter sätter fokus på något som är väldigt viktigt och intressant. Gör kvällspressens tipspengar att vissa individer skapar händelser i syfte att tjäna några snabba tusenlappar? Kan tipspengarna göra att människor ringer in och drar historier som har föga med verkligheten att göra? För Kvällspressen gör ju precis det Lamotte gör, nämligen citerar vad människor säger utan att närmare kolla sanningshalten i det.Endera för att de inte orkar/tycker det behövs eller för att det är svårt.

    Som ex kan jag ta den patient från rättspsyk som tipsade om vad han sett när Mihailovic misshandlade den gamle mannen inne på kliniken. Tipsaren fick 2800 kr. Grejen var att alla som vet hur det ser ut där inne och som vet var tipsaren befann sig, också vet att han omöjligen kan ha sett ett skvatt. Men han fick sig några snabba kronor.

  • Varg i Veum skriver:

   Jag kan inte minnas att tabloiderna hade särskilt mycket källkritik i sina artiklar. De spred ju vidare rykten utan att kolla upp dem. helt enkelt för att det var en story som skulle slå hos massan. Massan skulle börja tänka på ”de bakomliggande orsakerna” som man har standardsvaren på sen förut.

 8. Anonym skriver:

  Starkt och trovärdigt intryck

 9. froogger skriver:

  Detta är väl en större nyhet än alla brända bilar i stor-Stockholmsområdet?

  Din trovärdighet ifrågasätter jag inte – du har redan med tidigare arbeten visat hur du jobbar och vad du står för. Men visst förstår du hur svårt det är att tro att inte én, men flera ur journalistkåren har direkt (inte indirekt via tidningarnas tipstjänster) bidragit till kravallerna? Hur djup min förakt än är för kvällspressen så är dom fortfarande grundade på samma plattform som övriga nyhetstjänster och jag har svårt att tro dom har jobbat systematisk på det här sättet.
  Min förhoppning är att detta bara är snack bland ungdomarna, ett missförstånd. Din publicering tycker jag var på en rimlig nivå. Du har berättat det du visste och varit öppen, så Jan Helins kritik är inte befogat. Jag skulle uppskatta om någon freelance journalist (nudge-nudge) tog sig tid att gräva fram lite namn och konkreta fakta i den här saken.

  Är det verkligen så det ligger till så jag förlorat sista rest av mitt förtroende för åtminstone dom här två representanterna för den fjärde statsmakt.

  • Suckerpunch skriver:

   This!
   Det enda intressanta är just den filosofiska frågan om TIPSpengar kan ha bidragit till kravallerna. I min värld är det foliehattsvarning på att tro att en journalist (kvällstidning eller inte) har erbjudit direkt ekonomisk ersättning till någon annan för att bränna en bil. Jag menar there’s stupid and there’s STUPID.

 10. Anonym skriver:

  Tycker indoktrinerade dumma feta sossar som kommenterar här vid det här laget borde förstå, att Jan Helin och Thomas Mattsson representerar de två värsta rövtorkareblaskorna som sett dagens ljus.. De är bland de största hycklarna i svensk modern tid, och är en betydligt större bidragande orsak till det karja kalla samhälle vi nu lever i än vad skitpartier som SD nånsin kommer vara.. Jag har inom min journalistiska bana noll respekt och tillit för deras arbetsmoral. Vill du diskutera källkritik, kanske du bör rannsaka vad dessa två populistiska skittidningar publicerat för ”nyheter” de senaste dagarna.. En kavalkad av snyfthistorier, kvasi-bror duktig-teser om vilka faktorer som ligger bakom, NOLL källkritiska brödtexter innehållande att polis, räddningstjänst etc. gåtttill övervåld, och skulle ha brukat rasistiska tillmälen..

  Granska gärna Lamottes scoop, men gör det inte för att falska hycklare som Jan Helin säger att ni skall göra det via sin skvallerblogg han kallar ”aftonbladet”

  • Anonym skriver:

   Fantastiskt inlägg ! Det är rakt och ärligt ! Känns som det är den som platsar bäst i sammanhanget. Första gången jag såg det första blogg inlägget här, tvivlade jag inte en sekund. Kanske är det lite önsketänkande, att man kanske kunde sänka dom här skit tidningarna på något vis. Men det är heller inte bara önsketänkande, jag finner det också i högsta grad trovärdigt.

 11. Bobby Ewing skriver:

  Bra att du tagit upp detta.
  Utan att veta tror jag på uppgifterna.
  I synnerhet efter att ha läst Helins kommentar.

 12. Eli Göndör skriver:

  Stora medier som CNN och BBC jobbar på samma vis över hela världen. På Västbanken och Gaza är det praxis att dela ut videokameror till ungdomar, ge dem en ”journaliststatus” och betala per publicerbar bild. Vad det får för konsekvenser är oklart men tillvägagångssättet är varken unikt eller nytt.

 13. Andreas Hansson, Aftonbladet skriver:

  Joakim Lamotte, naturligtvis skulle man kunna se det som intressant att publicera de uppgifter du fått men eftersom ditt blogginlägg antyder att två namngivna tidningar gjort sig skyldiga till brott är det ett journalistiskt lågvattensmärke att inte erbjuda tidningarna plats att bemöta anklagelserna I SAMMA TEXT. Det gjorde att ryktet ”hängde löst” och fick fäste på ett sätt det inte hade gjort annars. Att dessutom göra det i SVT:s namn är att utnyttja och solka ner det höga förtroendet för public service vilket är tråkigt för alla inblandade parter.

  • Kalle skriver:

   Själva har ni på Aftonbladet inte tvekat att publicera rykten och obekräftade påståenden om att polisen skulle uttrycka sig nedsättande och rasistiskt om upploppsmakarna. Det skapar en än farligare situation för de poliser, brandmän och ambulanspersonal som är satta att röja upp i skiten som upprorsmakarna skapat. Hur står det till med er källkritik där? Varför publicerar ni sådant när ni inte har mer bevis för det än vad Lamotte har i fallet om att Aftonbladet och Expressen betalar upprorsmakarna för bilder på brända bilar?

   • Bob skriver:

    Jo dom har en sån förbannat äcklig dubbelmoral så man kokar

   • Henke skriver:

    Så underbart! Jag tänkte precis skriva ett nästintill identiskt inlägg som du redan gjort.

    Aftonbladet och Expressen har en betydligt sämre källkritik, främst i påståendet om rasism från polis, där det helt saknas några som helst belägg för det, trots att det filmas med mobilkameror från alla tänkbara vinklar vid varje polisingripande.

    Men det är klart att Aftonbladet själva tycker att det är jättedåligt när de själva granskas.

   • Anonym 3456 skriver:

    @Henke

    Inte nog med polisens påstådda ”rasism”, jag har också läst i slaskpressen att polisen slog urskillningslöst och oprovocerat mot journalister, kvinnor och barn, som alla fick smaka på batongen. Men detta borde ju ha orsakat många skador varav åtminstone en del borde fått uppsöka sjukhus, och ändå är det enda man hittat av sjukhusbesök relaterade till upploppen skadade poliser. Var är alla dessa blåslagna journalister, kvinnor och barn? De är väl inte påhittade?

  • E skriver:

   Andreas säger du nu som representant för Aftonbladet att ni inte gjort det som Joakims källor hävdar?

   • Andreas Hansson, Aftonbladet skriver:

    Det går inte att se mig som en representant för tidningen på samma vis som Jan Helin representerar tidningen. Men eftersom jag jobbar på tidningen och brukar göra mitt bästa för att ta diskussioner om vår journalistik när det dyker upp sådana blir jag ju någon form av representant för det journalistiska arbetet på tidningen.
    Men. Jan Helin har (precis som Mattsson) gått ut och dementerat de rykten som okritiskt spridits via den här bloggen och som – bör man ha i minnet – kommer från anonyma personer i en grupp människor som sagt sig avsky både journalister och poliser.

   • Anonym 3456 skriver:

    @Andreas Hansson

    Med samma logik: Vilken trovärdighet bör man lägga hos journalister som avskyr SD, och som samtidigt rapporterar om just SD. Hur kritisk är sådana journalister till negativa påståenden om partiet och/eller dess sympatisörer? Bara som exempel på det hyckleri som genomsyrar en stor del av journalistkåren. Det är tydligen viktigt att vara källkritisk i vissa fall men inte i andra, och graden av källkritik korrelerar helt klart tydligt med journalistens politiska åsikter.

  • panoptikon skriver:

   Själva påstod ni lögnaktigt att personen som polisen sköt var obeväpnad i en artikel i går. Sen har ni utan problem spridit megafonens lögner helt okritiskt. Skäms du inte?

  • E skriver:

   Hallå Andreas!!!
   Lågvattenmärke är att ge sig in i ett diskussions forum, och inte svara på direkta frågor.

  • TruthShallSetYouFree skriver:

   Att en representant för Aftonbladet beklagar sig över tveksamma journalistiska metoder är ju ganska underhållande i sig. Trams av den högre skolan.

   Att han ens vågar sig hit får väl vara ett föremål för viss beundran.

   • Albin skriver:

    Det kommer från Aftonbladet där man aldrig får ifrågasätta deras nyheter, Man får bara kommentera artiklar som är releterade till fotboll, sex och annan skit.

    Eran trovärdighet är död, Å det hjälper inte nu att ni skickar in hela expressens och aftonbladets redaktion att börja hacka, håna förlöjliga Joakims trovärdighet. Han har ett hjärta till skillnad från er. Ni bryr er inte ett skit om moral och hjärta.Ni bryr er bara om er jävla plånbok.

   • Taylor skriver:

    Such an imsvspeire answer! You’ve beaten us all with that!

  • A_A skriver:

   Tja, hur ofta gör Aftonbladet rum för att man ska kunna bemöta saker i samma text. Ni har tom plockat bort möjligheten att kommentera för ni är oroliga vad som kan komma fram i kommentarerna.Inse att ni tappar läsare för att ni inte är journalister längre.

   • Andreas Hansson, Aftonbladet skriver:

    Hej A_A, en OT-diskussion men vi har kommentarsfält på alla artiklar vi kan. Tyvärr urartar ofta diskussioner till rena lagbrott och då kan vi inte ha fältet öppet. Skribenter som inte kan hålla sig till svensk lag förstör alltså för de som sköter sig.

  • Johan skriver:

   Att höra Aftonbladet prata journalistiskt lågvatten känns ju bara för festligt. Se över er egen verksamhet först!

  • Johan skriver:

   Andreas Hansson: Kan du dementera att Aftonbladet betalar ungdomar tusentals kronor för bildmaterial från kravallerna?

  • Selahattin skriver:

   oki am 100% sure that the financial inttitusions will not require a personal guarantee but that is only because I know which accounts to apply for. With respect to corps and LLC, last year I applied to the same company for a LOC about a month apart with 2 separate companies that I started. The LLC received a 5k like and the Corp received a 12K line. But remember, this is not a rule but using a corp just increases the chances of success and thats what the Business Credit game is about.

  • Brooke skriver:

   Att fre5n Linkf6ping kunna ff6lja arbetet som ff6re4ndrar en miljf6 jag ke4nner sedan 40-talet e4r en ke4nslosam uplsevelpe.c4ntligen ett lyft efter 50 e5rs diskussioner. Tack till eldsje4larna och grattis till Vejbyborna.Hade varit intressant sila skiten pe5 bottnen det finns mer e4n akterff6rtf6jningar. Kan kanske e4nde5 bli en liten monter med fynd .Ser fram mot ne4sta e5rs kollerundor . Ste5lmannen

 14. Bekymrad skriver:

  Det finns poliser som ljuger och missbrukar sitt ämbete

  Det finns journalister som använder ohederliga metoder för att jaga scoop

  Det finns ungdomar som är frustrerade över sin situation och känner att de inte har något att förlora

  Det finns svenskar som är missnöjda med sin tillvaro och vill ta ut sina problem genom våld på poliser, invandrare, motståndarlagets supportrar eller bara någon oskyldig som står på gatan

  Det finns folk som medvetet sprider desinformation på internet

  Ingenting är svart eller vitt och inga grupper kan dras över en kam men vi måste erkänna att vi har ett problem i Sverige och sluta skylla på varandra

  Jan Helin begår ett stort misstag när han försöker förminska det Joakim skriver. Av döma av kommentarerna i Helins blogg får han inte ett rungande stöd direkt

 15. Magnus skriver:

  SNÄLLA!!!
  Fram med BINDANDE bevis så Aftonbladet och Expressen kan fällas och försvinna från ytan då de under årtionden har fört en ful och smaskig journalistik. Fråga svenska folket vad de tycker om dessa tidningars journalistik.
  Sedan anser jag att Jan Hellin måste vara en av de mest hycklande människorna på denna jord som för fram att han gillar olika när han själv inte vill ha dem runt sin egen knut i det starkt segregerade Smedslätten och hur många utomeuropeiska medarbetare på redaktionen har han?

 16. Soifan H'eller skriver:

  Detta sätter media i fokus för ett beteende som ALLA vet om.

  Dom personer som blivit utsatta av sa kallade ”jornalister” vet att dom varken bryr sig om vad resultatet av deras trexter blir eller hur det skadar personerna runtomkring.

  Vare sig det är Svt, Aftonbladet, Expressen eller andra tidningar.
  Med Internet media, Nyheter24 och liknande smutsidor är problemet ännu värre, fakta eller att kolla upp fakta existerar inte
  och självutnämnda journalister som egentligen bara är andefattiga åsiktsmaskiner vädrar sitt sjuka sinne för att hamna i fokus. Internet skadade personer som gömmer sig bakom en skärm och ett tangentbord.

  Det som saknas är en media kanal som inte jagar pengar och berömelse
  som inte lever på att skriva om negativa saker och som jagar olyckor och problem, och som förstår betydelsen av att vara källkristiska.

  Förr fanns skvallerkärringar… Idag har dom bytt namn till Journalister

  Mvh
  Soifan H’eller

 17. orson skriver:

  Joakim Lamotte. Du är ingen journalist utan en oansvarig skvallerbloggare som förverkat allt förtroende.
  Hatsajten Avpixlat gick i spinn av glädje över ditt ”avslöjande” och styrde över sina läsare till ditt kommentarsfält. Just snyggt sällskap du har hamnat i.

  • cattasbubbla skriver:

   Det där är väl om något ett uselt argument? Blir det mindre sant för att avpixlat länkar? Ska man hålla käft om sanningar för att ”fel” person/personer kanske får ett rätt med det? Den bästa av journalister klarar av att vara objektiv utan att arbeta utifrån politisk eller ideologisk agenda. Även om det innebär att någon man avskyr får rätt, även om det innebär att man riskerar att klumpas ihop med en grupp ”feltänkare” av trångsynta medmänniskor.

   • goranwe skriver:

    Resonemanget kring Avpixlat var inget argument, Catta. Det var en sann beskrivning av konsekvensen av Lamottes lallande och ryktesspridning. Således inget journalistiskt jobb av honom.

    Avpixlat sprider konsekvent rykten som är osanna, som att Ilmar Reepalu åkt dit för rattfyllla. Det gör man utan att kontrollera, dementera eller be om ursäkt.

    När det gäller Lamottes senaste skröna följer Avpixlat sitt mönster och presenterar den
    som en nyhet utan ett uns av källkritik.

    Det är riktigt att journalister ska vara objektiva osv men slarv, dumhet och okontrollerad ryktesspridning hör knappast till yrkesrollen.

    Det gäller även Lamotte.

   • Kalle skriver:

    Om Lamotte ägnar sig åt lallande och ryktesspridning, vad kallar du då det Aftonbladet och Expressen gör när de publicerar samma typ av rykten och uttalanden från bilbrännarna om att polisen sagt medsättande och rasistiska saker om dem? Var finns källkritiken där? Hur objektiva är de journalisterna som publicerar sånt? Medför inte det en ökad fara och ett ökat hat mot poliser, brandmän och ambulanspersonal?

   • Ivan skriver:

    How could any of this be better stated? It cot’ndlu.

  • TruthShallSetYouFree skriver:

   Guilt by association. Där ser man.

 18. Elise skriver:

  Jag har läst alla inlägg på din blogg idag. Vill bara ge dig en eloge: du är enormt begåvad och modig. Du har faktiskt gjort det enklare att andas i Sverige. Tack!!

 19. Jamaal skriver:

  Det finns alltid 2 sidor av en händelse. Frågan är bara vilket man skall tro på. Men korruption finns överallt. Bra skrivet Joakim!

 20. Ping: Joakim Lamotte gör Jan Helin och Thomas Mattsson påtagligt nervösa | Gotiska Klubben

 21. Anonym skriver:

  ”Sanningen är vackrast naken” Sålunda är alla och envar som söker den att hedra. Tack Joakim för ditt bidrag !

 22. Albin skriver:

  Man kan tydligt se här hur hela Expressen och Aftonbladets redaktion går in här nu och hoppar på Joakims trovärdighet..Genom att försöka håna, förlöjliga och anklaga honom för det enoch det andra. Snackar om att det inte går att att möta hans artikel? Det är ju precis vad ni nu sitter och gör på ett totalt oproffesionellt sätt.

  Däremot ni på aftonbladet får man aldrig ifrågasätta, Man får bara kommentera artiklar som är releterade till fotboll, sex och annan skit.

  Man kan tydligt se hurJoakim har ett hjärta till skillnad från er. Ni bryr er inte ett skit om moral, sanning och hjärta, Ni bryr er bara om er jävla plånbok, Ni är kontrollerade å ni vet om det så sluta låtsas vara oberoende och fria. Ni hjärntvättar om manipulerar människor ständigt för att göra vinst i form av pengar som bara är en fantasi., Skaffa er ett hjärta och börja lev efter det istället.

  • PN skriver:

   Det är alldeles utmärkt om man ifrågasätter kvällspressen. Det behöver göras.
   Men det är lågt att som Lamotte sprida lögner för att på så sätt hoppas ”sänka” dessa tidningar som han uppenbarligen avskyr.

 23. A_A skriver:

  Tack för att du är en journalist. Saknar den yrkeskategorin i Sverige idag.

 24. PN skriver:

  Lamotte slirar betydligt. Från att tvärsäkert påstå att Aftonbladet och Expressen betalar ungdomar för att tända på bilar till att fråga: ”Kan ni, Jan Helin och Thomas Mattson, verkligen bedyra att inte en endaste ungdom, på grund av era tidningar, känt suget efter tusenlappar när de står och fotar den bil som de precis tänt på?” Det är en väldigt skillnad, och kan välviilligt tolkas som att Lamotte backar. Det hade varit klädsamt om han också erkände att han hade fel. Eller rusade iväg. Men det gör ju inte en propagandist.
  Det är också tråkigt med den sortens överdrifter och lögner för att det skuggar det rimliga ifrågasättandet av medias roll.

  • TruthShallSetYouFree skriver:

   Hur ofta erkänner blaskorna att de har fel?

   Inte för att det skulle förmildra Lamottes anklagelser om de visar sig vara falska. Just saying

 25. Marko Sjöhäll skriver:

  Huruvida tipspengar bidragit till oroligheterna är något kvällstidningarna behöver fundera på. Men att de skulle erbjudit ungdomar pengar för att elda lite bilar ser jag som helt uteslutet, varför?

  Jo, lite enkel matte: Varför skulle man betala dyra tipspengar för något man ändå kunde få bilder på? Bilar brinner i förorterna hur som helst och då kan aftonbladet och expressen skicka dit sina journalister för att rapportera om det utan att behöva betala för att någon ska tutta på.

 26. Bob skriver:

  Kolla upp om uppdrag granskning kan göra något med detta.

 27. Kodnamn Lilja skriver:

  Joakim! Dina texter är sjukt underbara att läsa om! Du skriver rent!
  Hittade denna brev som riktar sig till sveariket och husby! värt att läsa, väldigt nyanserat skrivet.

  Bless!
  Lilja

 28. J Svoboda skriver:

  Vad gäller ”journalistisk trovärdighet” känns det som att de två skvallerblaskorna ligger i klart underläge. Jag skulle snarare bli mycket förvånad om det inte ligger till så som Joakim beskriver det nedan.

 29. Sanna Eriksson skriver:

  Du kommer med totalt grundlösa påståenden. Det går inte till så som du påstår. Man uppmanar definitivt inte folk till att begå brott. Du skriver i din första krönika, ”så här går det väl inte till?”. När sedan Mattsson och Helin tillbakavisar dina lögner då verkar du oförmögen att ta till dig fakta. Du hittar på, kommer med lögner, var är din journalistiska trovärdighet?

 30. visualkenny skriver:

  Logik ala Uffe: Om en människa befinner sig ute på den sk ”Vänsterflanken” så ska han genast idiotförklaras och bli stämplad som en lögnare med en vriden agenda.

 31. Ping: Leet de parade! | bakjour

 32. hasse skriver:

  Kvällstidningarna uppmanar ju folk att ta bilder på sina siter och i sina tidningar och erbjuder helt öppet pengar för införda bilder. Varför skulle det vara någon skillnad under ett upplopp? Kan tänka mig att det är ganska så bekvämt att få ungdomarna som kunnat röra sig ganska så fritt under oroshärdarna att ta bilder åt dem så kan de själva tryggt hålla sig på betryggande avstånd.
  Man bör kanske ifrågasätta det hela med tipspengar och betalt för införda bilder på det sätt tidningarna gör utan i stället låta dem göra lite efterforskning, själva söka upp bilder från aktuella händelser och därefter kontakta upphovsrättsinnehavaren och köpa de bilder de vill ha i sina blaskor. Det är ju inte så att bilder inte kommer ut på nätet direkt när något händer. I stort sett alla har kameror i sina telefoner och om det är värt en bild så finns det utan att de behöver annonsera efter dem på det sätt de gör.

  Jag hörde från andra kanaler samma berättelser under ett ganska så tidigt skede av upploppen, att tidningar erbjöd ungarna pengar eller i alla fall la fram det så att de vet väl att de får bra betalt om de tar bilder på saker som händer och om de blir publicerade i tidningarna. Att sedan 7000 kr är ganska så mycket pengar torde väl om inte annat kunna väcka tanken hos dessa ungdomar att de nog kunde ordna fram lite bilbränder själva så att de kunde tjäna en slant?

  Uselt av tidningarna och detta borgar inte för god journalistik. Media ska rapportera och förmedla nyheter och inte själva skapa dem!

 33. Pombo skriver:

  Bra Joakim! Dina källor är minst lika trovärdiga som alla andra journalisters, men det är klart att expressen och aftonbladet har tagit detta personligt. Men det behöver de egentligen inte göra om de inte har någonting att dölja, vem som helst kan utge sig för att vara journalist från expressen eller aftonbladet och säga att de betalar för att de bränner en bil. Det finns många intresseorganisationer som skulle tjäna på att lura i ungdomarna att de kan få 7000 för en film när dem bränner en bil, vem tjänar på detta? Jo det finns en hel del människor som kan vinna politiska poäng på fortsatta upplopp eller få igenom agendor. I många länder går säkerhetstjänsten ut och startar eller vrider upploppen till sin egen fördel, kolla bara på Julien Tiels artiklar om Libyen under arabiska våren eller Diana Jonstones – Dårarnas korståg. Helt klart intressant det du skriver, det har jätte stor betydelse oavsett vad riksmedierna säger, du har rapporterat precis som de, vad de har hört på gatorna i Husby. Tack för att du delade med dig din information!

 34. afterburnerz skriver:

  Det klart han inte kommer att göra, det handlar om att sälja lösnummer, ingen nyhet säljer så bra som Dåliga nyheter, är det konstigt att folk mår skit, aldrig något positivt, botten.

 35. JR skriver:

  Bäste herr Lamotte!

  Du diskuterar märkligt.

  På samma vis som du sprider dina visdomsord kan jag göra en ”Rip off” på din taktik…

  Hmm, du bor i Lindome söder om Göteborg. Räknas inte det som ett starkt fäste för de mörka svenska högerkrafterna? Jag antar att du går omkring där som en aktad medborgare med rakad skalle och effektfulla tatueringar.

  Ja, motiven på dina kroppsmålningar är vackra, med med näst intill nakna tjejer. Undrar om inte det säger en del om din kvinnosyn?

  Fast mest tycker jag de ser att ut kamouflera tidigare hudmålningar från en ”Vit makt”-period i ditt liv…

  Det kanske därför du tränar kampsporten muay thai så hårt. Du är rädd att din historia ska hinna ifatt dig och du vill kunna försvara din familj.

  Med vänliga hälsningar, JR

  • afterburnerz skriver:

   Afan så nu börjar man kasta skit på Lindome, fint så nu är vi rasister som bor där med omnejd, kungsbacka?, varför inte varberg oxå, eller bara att vara svensk, alla svennar är rasister, och?, om man ifrågasätter, system, politiskt skikt och integration eller händelser likt husby, om det innebär att jag är rasist, fine bring it on!!!

  • Bill skriver:

   Din ip är sparad. Lamotte kollar upp den nu. Vänta dig ett besök från en kampsportsexpert som vill försvara sin familj

  • eric skriver:

   Upprepar min frågeställning: Förstår inte dina inlägg… du tillför ju inte diskussionen någonting. Du går ju bara till personligt angrepp och raljerar. Ge oss istället en annan bild av det Lamotte skriver, då du uppenbarligen har en helt annan syn på detta.

  • E skriver:

   Bra skrivet! Det är säkert inte som du insinuerar, men det var säkert inte poängen heller, utan poängen var att visa att påståenden blandade med vridna frågor lätt uppfattas som fakta alltihop. Och vad du själv tycker har du ju rätt att skriva, men det blir inte mer eller mindre sant för det.
   Endast sista meningen faller ur ramen ”Du är rädd att din historia ska hinna ifatt dig och du vill kunna försvara din familj.”
   För starkt påstående, och inte en glidande insinuering som resten. Och därmed möjligt att bestrida och bemöta.

 36. Ping: Kritikstorm mot Aftonbladet och Expressen - Fria Tider

 37. Bull skriver:

  låt både aftonbladet och expressen sakta förgöras, dessa tidningar har gett dekadensen ett ansikte, och det är en njutning att se dessa tidningar förgås sakta men säkert. champangen kommer flöda den dag då dem utropar att dem gått i konkurs. längtar efter denna dag, då må nya tidningar komma fram och se dagens ljus so kan ger den svenska befolkningen nyheter av värde. framtidslängtan vision och heder.

 38. Anonym skriver:

  Sk

 39. Anonym skriver:

  Skit bra att någon vågar ta upp det all heder till dej.

 40. Ulf skriver:

  Vänstermedia, vänsterpolitiker, vänsterrappare, vänsterjournalister, vänsterkändisar, överallt är ni och lika fel har ni. Det må vara att ni motsätter er en ombyggnad av slussen eller att ni drar vänsterslutsatser om upplopp, orsak och verkan. Detta j-vla land och alla tomtar.

  • Johnny Hansson skriver:

   Vänster eller höger är ointressant. Det som jag tycker är intressant är uppdelningen av makten, media som maktens megafoner och alla kritiska som tänker själva och ogillar den elit som tyvärr styr det mesta. Eller kanske uppdelning i skribenter med empati och hjärta och sådana som är cyniska och struntar totalt i vilka lögner dom skriver om. Om Media hade varit mer kritiska kanske inte alla gått på propagandan om att vi alla var tvungna att vaccinera oss. Fast för skitkvällspressen är det ju bara bra för nu kan dom ju skriva snyftreportage om alla som drabbats av narkolepsi på grund av vaccinet. I juni kommer en maktens män att samlas till Bilderbergmöte utanför London där den ständige deltagaren våran utrikesminister ska deltaga. Då kommer varken Aftonbladet eller Expressen att finnas på plats för att skriva om det. http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=2192
   Aftonbladet och Expressen är rena dyngan tycker jag

 41. Joel skriver:

  Angående Aftonbladet och Expressen:s trovärdighet. Glöm ej bort att de gjort liknande grejer tidigare. Aftonbladet avslöjades då de 1998 hade betalat nazister för att ta foton utanför kändisars hem :

  http://www.josefsson.net/arkiv/001127_avga_gerdin.html

 42. JR skriver:

  Självklart är herr Lamutta välkommen att besöka mig. Han får gärna ringa mig först så kan vi gå ut och ta en fika. Med mina rader ville jag inte oroa herr Lamutta utan snarare peka på att han resonerar märkligt och det slår tillbaka förr eller senare.

  Som till exempel nu. Det finns runt ett 20-tal människor som har namnet Lamotte (Oj, ber så mycket om ursäkt för mina freudianska felskrivningar…) i olika former i Sverige. Namnet låter väldigt taget.

  Ett alldeles utmärkt sätt att dölja en eventuell tvivelaktig bakgrund. Därmed inte sagt att herr Lamotte har en sådan förhistoria.

  Enda anledningen till att herr Lamotte håller på, som jag kan se det, är att han betonar sin framtoning som ”Ung och arg”. När det gäller det, är jag helt lugn, det går över med tiden.

  Och herr Lamotte, ta gärna med dig andra bullar om vi ska fika. 🙂

  Med vänliga hälsningar, JR

  • Bill skriver:

   Lägg upp ditt nummer så slipper han söka på ditt ip. Jag kan gärna bjuda dig på en fika också om du vill det. Det är säkert många som vill bjuda dig på en fika med andra bullar. Fjant.

   • JR skriver:

    Bill och bulle? Tror att en kopp java med dig inte är givande. Du tycks ha ett begränsat ordförråd där du når dina intellektuella höjder med att spy ut invektiv. För inte så länge sedan spärrades mindre lyckade exemplar av människor in på anstalt. Någonstans känner jag att det vore en jackpott för världen om någon låste in dig i en liknande byggnad och kastade bort nyckeln.
    Med vänliga hälsningar, JR.

  • eric skriver:

   Förstår inte dina inlägg… du tillför ju inte diskussionen någonting. Du går ju bara till personligt angrepp och raljerar. Ge oss istället en annan bild av det Lamotte skriver, då du uppenbarligen har en helt annan syn på detta.

 43. Ping: Reflektion kring användandet av sociala medier | Per Vikström @ Internet

 44. Moberg skriver:

  Definitivt ett nytt lågvattenmärke av slaskpressen. Ok att man har noll trovärdighet i svensk media men att gå till grova personangrepp mot varje tänkbar kritiker? Nåt jag reagerade väldigt starkt på var att man inte hade en uns av källkritik till påståenden från bland annat terror-organisationen megafon om påstått övervåld från polisen. Grova faktafel framfördes glatt och med god min utan att stå emotsagda.

 45. Johnny Johnny Playing Football Johnny Going Sleep Johnny Trying to Fight Johnny Loves Everyone

 46. This particular information is priceless. Where could I discover more?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s