”Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby”

Igår spenderade jag, som journalist, en dag i Husby. Det första som slår mig när jag åker in är hur lugnt det är. Det andra som slår mig är att det nästan befinner sig fler journalister än boende i Husby centrum.

Jag möter upp med några killar som börjar berätta om hur mycket de avskyr ”journalistfittorna” som åker till Husby och bidrar till eskalerande stenkastning och våld.

”Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete”, säger de.
”Man måste väl få rapportera om vad som händer här”, säger jag.
”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film”, säger de.

Det låter konstigt tänker jag och frågar vidare. Några ungdomar visar att de har telefonnummer till Expressen i sina mobiler. En av dem säger sig ha sålt en bild för fyratusen till nämnda tidning.

Senare träffar jag några från Lugna gatan som även de bekräftar bilden av hur kvällstidningarna får redan kriminellt belastade ungdomar att begå brott, genom att erbjuda dem pengar för deras foton och filmer. Några andra killar berättar hur de på grund av detta häromdagen jagade bort flera Aftonbladetjournalister från Husby.

Jag har fortfarande svårt att tro på att journalister beter sig så här. Då bryter en ung man in i snacket. Han har överhört samtalet, och frågar hur mycket SVT betalar om han filmar en bilbrand senare på kvällen. Vi jobbar inte så, svarar jag. Killen ser nästan lite besviken ut.

Om det jag får berättat för mig stämmer så är det för jävligt. Då har vi hamnat i ett läge där yrkesetiken inom journalistkåren har nått den absoluta nollpunkten. Då skäms jag för att tillhöra samma skrå som berörda journalister. Att locka socialt och ekonomiskt utsatta ungdomar med pengar för att kunna bildsätta löpsedlar och få fler klick på mobilsajterna måste vara den lägsta formen av journalistiskt yrkesutövande. Och den dagen de unga killarna döms och får betala böter för skadegörelse, då hoppas jag att kvällstidningarna inte tvekar att solidariskt stå för utgiften.

Snälla Expressen och Aftonbladet, säg att det här bara är ett gigantiskt missförstånd?

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

756 kommentarer till ”Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby”

 1. Bengt skriver:

  Det är bara att använda ren och skär logik. Finnes: Ofta relativt nyanställd, i storstads-sammanhang oerfaren journalist med klättrar-ambitioner och stora studielån. Sökes: Mindre bemedlade ungdomar som söker mål och mening men som ofta upplever meningslöshet och frustration. En ”match made in heaven”. Eller i detta fall en lose-lose situation.

 2. Vi vet ju att Expressen kör med fulknep så jag är inte förvånad om detta stämmer.

 3. erik skriver:

  Låter osannolikt. Ab och ex pressen tar inte med de 20 bilbränder som sker varje dag. Om dom skriver om det, så säger de att de föder rasism. Så tänker de dumma jävlarna. Så knappast att de betalar för något de inte vill ha med. Tror detta är ett lamt vänster expriment..

 4. Gudrun pettersson skriver:

  Inte ett dugg förvånad

 5. Anders hansson skriver:

  det ska inte förvåna mig alls detta är nog ren sanning varför skulle dessa pyromaner ha expressens telfonnummer i sina mobiler, man springer ju inte med tidningarnas telefonnummer i mobilen

 6. Anonym skriver:

  Det är för jävligt våran fina tidning sluta att köpa tidningen

 7. Anonym skriver:

  Detta stämmer, kan visa kontourdrag från när min vän faktist fått in en summa pengar för en video där bilar brändes, och han från början provocerades själv till att bränna upp, men när andra gjorde detta stod han endast och filmade.

 8. Spela in journalisterna! skriver:

  Hej förortsungdomar. Ni ska spela in journalisterna med gömd ljudinspelare. Använd era mobilers röstmemon eller spela in med video. Få dom att prata så länge som möjligt och i slutet, när det är helt tydligt klart att dom bett er begå brott, så vänder ni upp mobilen och får med deras ansikten. Lägg upp på Youtube och Facebooks stora sidor som har med svensk politik att göra. Lycka till!

 9. Anonym skriver:

  Självklart är detta ingen ursäkt för de som tänder på. Ingen normal människa skulle begå ett sådant brott på uppmaning av en journalist. Påståendet är dock så grovt och allvarligt att det borde polisanmälas. Stämpling kallas det på lagspråk när någon uppmanar till brott och det är nästan lika straffbart som för själva brottet.
  Jag uppmanar Joakin Lamotte att polisanmäla de utpekade tidningarna som misstänkta till mordbrand eftersom människor kan skadas och stora värden förstörs, så får polisen utreda sanningen.

 10. Anonym skriver:

  de anstivan för mordbrand fuck media

 11. Sven-Åke Svedberg skriver:

  När Herr Lamotte har detta påstående på band eller film då ska jag tro på det .. dessförinnan känns det som vanligt med Lamotte ,, Mycket snack och lite verkstad ..

 12. Anonym skriver:

  Tidningar ger ofta betalt för bilder och film från olika händelser. Om en person begår brott och filmar så är det ju inte otänkbart att en tidning köper materialet utan att veta att det är gärningsmannen som filmat. De får nog visa meddelanden från tidningar som visar på utlovad betalning för brott innan de blir betrodda? Att tro på det kriminella skithögar säger verkar ju inte vara särskilt begåvat?
  De är väl snarare sura för att de inte får betalt mer för att förstöra samhället.

 13. Ping: Bilbrand kan vara en fantastisk affärsidé - för den kriminelle - NewsVoice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s