Därför betalades skadestånd till killen som inte ville skaka hand med en kvinna

Just nu hetsas det friskt mot muslimer på alla främlingsfientliga sajter i Sverige. Islamofobin har i helgen fått ny glöd. Anledningen är nyheten om den praktiksökande killen som, på grund av sin religion, vägrade att ta i hand med en kvinnlig chef på en arbetsplats i Trollhättan. Killen fick ingen praktikplats på grund av detta. Däremot fick han ett skadestånd på 30 000 kronor av Trollhättans stad. Den kvinnliga chefen erhöll en skriftlig varning för att hon agerat i strid med kommunens mångfaldsplan. Jag ska försöka förklara varför de ansvariga i Trollhättan valde att göra på detta viset.

Texten om den uteblivna handskakningen sprids nu som en löpeld i sociala medier. Folk frågar sig vad som är rätt och fel, och vem som egentligen har kränkt vem. Å ena sidan har vi en man som, av sin religion, förbjuds att ta kvinnor i hand. Därför gick han miste om ett arbetstillfälle. Å andra sidan har vi en kvinna som särbehandlats på grund av sitt kön – då mannen i fråga kan tänka sig att hälsa på män men inte på kvinnor, på hennes arbetsplats. Detta spörsmål låter jag dock andra ägna sig åt.

Däremot är det intressant att analysera varför Trollhättans stad var så ivriga med att betala ut skadestånd. Det hann inte ens upprättas en anmälan hos Diskrimineringsombudsmannen innan killens skadestånd och varningen till kvinnan var ett faktum. Som uppvuxen i Trollhättans omnejd har jag kanske svaret. Låt mig ge en bakgrund.

Under 90-talet frodades rasismen i Trollhättan. Bomberjacka, kängor och svastikor var en del av skoluniformen på högstadierna i kommunen. Jag minns hur Ultima Thule, Division S, Odins änglar och allt vad banden hette, spelades i såväl skolkorridorer som på hemmafester. På helgerna riskerade ungdomar att bli nerslagna om de inte bar tiohåls getagrip-boots med vita snören. För då var de bara smygrasister som inte vågade stå för vad de egentligen tyckte. Att någon inte var rasist överhuvudtaget rymdes inte inom de potentiella gärningsmännens verklighetsuppfattning. För att inte riskera stryk var det bäst att hålla med om att man var en feg liten smygrasist, som med lite god vilja skulle kunna uppbringa ett par stålhättekängor inom en snar framtid.

Så här var förmodligen stämningen på många ställen i hela landet under tidigt 90-tal. Det som skiljde ut Trollhättan var att staden härjades av det ena rasistdådet efter det andra. Invandrare slogs ner på öppen gata och moskén brändes ner. Det vidrigaste var när några män hoppade på en somalisk mans huvud tills han nästan avled. Därefter myntades uttrycket ”somaliestampet” i främlingsfientliga kretsar. Under den här perioden hölls flera nynazistiska demonstrationer i Trollhättan, bland annat en tumultartad sammankomst till Rudolf Hess ära. Samtidigt etablerade Sverigedemokraterna ett starkt fäste i kommunen.

Allt detta sammantaget gjorde att Trollhättan dagligen figurerade i riksmedia som rasiststaden numeru uno i Sverige. När man berättade för folk att man var från Trollhättan kom snabbt kommentarer om nazism och invandring. För Trollhättans kommun var detta givetvis ett gigantiskt problem. Man gjorde allt för att mildra skadorna som uppstod. Antirasistiska projekt anordnades, temaveckor organiserades i skolorna och resor till Auschwitz arrangerades för tonåringar ”på glid”.

Åren gick och nu är de flesta bränder släckta. Däremot lever minnet starkt kvar i Trollhättan. De människor som sitter i styrelser, nämnder och förvaltningar inom kommunen har inte glömt stadens mörka historia. Som följd av det dåliga 90-talssamvetet frodas en sund rädsla för att staden på nytt ska förknippas med främlingsfientlighet. Kanske var det också därför man inte vilade på hanen när det gällde att straffa kvinnan som ville skaka hand med en man av annan religiös bakgrund, och samtidigt betala skadestånd till nämnda man. Frågan är om det verkligen gynnade den viktiga kampen mot rasism och för mångfald.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Därför betalades skadestånd till killen som inte ville skaka hand med en kvinna

 1. Frank Clough skriver:

  Konstigt att det är bara på de ”främlingsfientliga sajter” som man ställer upp mot efterblivna religiösa vanförställningar som hör till medeltiden och inte till dagens sekulära sverige.

 2. Svennis skriver:

  Är inte Håkan Mild från Trollhättan………………?

 3. Mr. X skriver:

  Ingen journalist vågar väl gräva i detta fall, allt skall ju vara PK myspys och sopas under mattan.
  Tror tyvärr skadeståndet får motsatt effekt i Trollhättan med omnejd.

 4. Varg i Veum skriver:

  ”Sund rädsla för att förknippas med främlingsfientlighet” Jag själv tycker inte att det är riktigt friskt att anpassa sig till en mob stigmatiserare såpass att man inte ens vågar stå upp för det som är rätt.

 5. Ping: Enfaldsplanen i Trollhättan | No size fits all

 6. Malte Skogsnäs skriver:

  Anledningen till att han inte ville skaka hand är av kulturella skäl, inte religiösa. Det är som att kalla alla araber för muslimer.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/imam-fornedrande-att-inte-skaka-hand/

  • afterburnerz skriver:

   Det kanske var FEL hand, d.v.s den hand dem torkar sig i arslet med, och då hade inte ag heller viljat ta i hand!, men 30 000?, snälla rara vart är vi på väg, så fort någon säger, blatte, svenne, eller något annat, oooh negerboll, så skall folk ha skadestånd, skärp er för helve*e, eller som man säger på svenska, fucking pussys!

 7. faceburka skriver:

  Jag är inte förvånad.
  En gång i tiden var Trollhättan en oskyldig idyll. Jag bodde där på -70 talet då Kronogården var ett fint område (tro´t eller ej)
  Vid ett besök på fallets dagar blev jag chockad av mängden invandrare som invaderade staden.Jag är inte förvånad alls över den främlingsfientligheten som råder. Tyvärr är främlingsfientligheten missriktad mot de enskilda invandrarna. Man kanske borde fokusera sitt hat mot de politiker som helt utan framförhållning lät detta ske.
  Man behöver inte vara raketforskare för att begripa att om man låter massinvandringen flöda fritt så kommer problemen som ett brev på posten.
  Vi är och kommer alltid att förbli olika i religion och värderingar. Tyvärr drabbas många gånger ”fel” invandrare i Trollhättan.
  På -70 talet när SAAB blomstrade var det Juggar & Finnar som bar upp staden och då fanns inte dessa problem vi återfinner idag med denna utomeuropeiska invandring med sina främmande och nedlåtande religioner mot oss i väst.
  Som sagt jag är inte förvånad och jag är glad att jag slipper bo där, men jag lider med Trollhätteborna.
  Sverige har länge kämpat och lyckats överbrygga jämställdhetens orättvisor mellan könen. Genom att betala ut pengar till en person som i sitt arbete utövar kvinnofientlighet förpassas kvinnokampen tillbaka till 1800 talets början, och det var ju inte detta vi ville. Att dessutom ge arbetsledaren en varning är en rabiat handling för att denne har handlat enligt regelverket som gäller svenskar.

 8. Mikaela Lemke skriver:

  Jag håller med dig, till viss del. Vi är uppväxta på samma ställe du och jag (”samma” lilla by till och med). Rasismen var utbredd i Trollhättan på 90-talet, det stämmer, men jag tror inte att Trollhättans historia (bara) är roten till hur Trollhättans stad har valt att agera i frågan. Den största anledningen till att den kvinnliga chefen får en varning och att den muslimske mannen får skadestånd är ett fenomen som i framtiden kommer att ses som det största kännetecknet för det nya milleniets första två decennier. Alla blev kränkta. Aldrig förr har så många blivit så kränkta för så lite.

 9. Ping: Absurdities of misguided Swedish multiculturalism | DISKREPANS

 10. Nästa steg för livrädda Trollhättan o Co blir ju att betala ut skadestånd till alla muslimer som känner sig kränkta av att behöva se svenska kvinnor i shorts eller bikini nu i sommar..!
  Ja eftersom koranen vill att kvinnan ska skyla sig så att inte de stackars lealösa muslimerna blir upphetsade och inte kan ta vara på sig själva..!
  Detta skadestånd bör nog även det utgöra runt 30.000..eller hur..?

 11. Anonym skriver:

  Utan att gå in på sakfrågan så måste jag bara få påminna om bandet ”Somalia Kickers”. I alla fall en av medlemmarna var väl också med om själva misshandeln.

  Det var mycket skönt att flytta därifrån i mitten av 90-talet.

 12. C skriver:

  När ska hon få skaddestånd för att hon har blivit kränkt?? När ska den svenska flaggan bytas ut till en muslimsk/arabisk flagga? De har mer rätigheter än vad svenskarna har nu.

 13. perunaperse skriver:

  Du lämnar rätt mycket därhän i denna historia för att istället lyfta fram ett dimmigt resonemang om nyttigheten i att trollhätteborna torde vara extra skitnödiga på grund av att folk inte hade styr på sina ungar för tjugo år sedan.

  Varför skriver du inget om att den stackars kränkta mannen påstod att han inte kunde hälsa på kvinnor på grund av att han måste tvätta händerna efteråt? Varningen fick kvinnan för att hon sagt åt mannen att han måste hälsa på alla i sitt arbete, men att det fanns goda handtvättmöjligheter på arbetsplatsen.

  Varför skriver du inget om vilken religion tjänstemannen som beslutade om utbetalning av skadeståndet och varnade kvinnan bekänner sig till? Jag skulle nog vilja påstå att ivrigheten snarare bottnar i det…

 14. Anonym skriver:

  Jag säger detta så filantropiskt och kärvänligt som det bara går.. Islam gäller inte på svenska arbetsplatser.. Genom att betala ut skadestånd till den kränkta mannen, sätter du en ny norm, att islamsk sed gäller i sverige, och att att kvinnor i sverige skall underkasta sig mannen.. Allt detta för att respektera 5% av befolkningens seder!
  Hatten av!

  Jag har själv socialistiska värderingar, men kan inte förstå hur vissa hycklande människor som påstår sig vara ”rättviseskipare” resonerar.. Positiv särbehandling är väl rasism om något eller?

 15. Dragan Ilkovich skriver:

  Förstår inte riktigt vad incidenten har med rasism att göra?
  Mannen var muslim, sen när blev muslimer en ras? Islam var en ideologi/religion sist jag kolla.
  Tycker det är sjukt underligt att dom gav honom skadestånd då han själv valt att vara muslim, Då jag samtidigt håller med att man inte ska kränkas för vad man tycker och tänker är det värre, i mina ögon, att vägra ta i hand, och därigenom kränka kvinnan, då man kan argumentera att han inte ser henne som en likvärdig individ. Och om vi nu diskuterar rasism, utifall mannen nu var av invandrar bakgrund, är det inte han som är rasist, då han vägrar skaka hand, med det jag antar var en kvinna av svenskt ursprung?
  Jag förespråkar mångfald, och jag bryr mig inte vad du vill tro på, så länge du gör det privat, inte pushar på ditt på en människa som inte kan rå för att hen är född.

 16. Anders skriver:

  Trollhettan tog beslutet pågrund av att det finns ett liknade fall med samma utgång. alltså skulle utfallet bli det samma i detta fall. en snabb och smidig lösning som mediakåta låssas jornalister. gör en twitter revolt emot.
  jag kan tycka det var fegt att inte låta rättvisan ha sin gång. Men det pinsamma i hela historien är alla som vill vara experter, men är bara sketna bloggare som aldrig kommer att vara mer än på sin höjd ”socialamedia redaktörer” (vad det fär ett jävla ord) . Själv så bär jag sopor men kallar mig för handläggare för renhållning och miljö…

 17. Thomas skriver:

  Tänk om han hade fått jobbet – dessutom på integrationsenheten.
  Det första som skulle hända är naturligtvis att den första kvinnan han inte tog i handen
  skulle stämma kommunen för könsdiskriminering.

 18. Ping: Oskakad och störd | Nordic Dervish

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s