Polisens agerande föder hat, förakt och kriminalitet

Förra veckan sändes ett reportage i SVT:s Uppdrag granskning som påminde mig om en typ av övergrepp som jag själv blivit utsatt för. Det handlade om William – en 18-årig kille som varit packad på stan och blivit körd till fyllecell av polisen. Kärnan i programmet utgjordes av en övervakningsfilm från arresten, som visar hur en polis slår av Williams keps. När han sätter på sig den på nytt levereras en örfil så att kepsen återigen flyger av. Därefter är det dags för visitation och William vill inte ta av sig jackan. På studs flyger fyra stora poliser på honom, dunkar honom i väggen, sliter ner honom på golvet, bryter upp armarna bakom ryggen och sätter knän i hans rygg för att sedan genomföra visitation.

Dagen efter programmet kommer kritiken. Förvånansvärt nog inte bara mot polisens agerande, utan även mot att programmet överhuvudtaget producerades. Poliser går ut och försvarar kollegornas metoder. Några krönikörer och tyckare menar att det var en parodi på ett UG-program, att ett missförhållande inte hade ägt rum och att det var ett rimligt agerande från polisens sida. William överlevde ju och blev inte ens speciellt skadad. Dessutom var det på sin plats med ett tillrättavisande, då William inte hade använt korrekt ton gentemot poliserna i fråga.

Min upplevelse av övervakningsfilmen är en annan. När jag såg bilderna transporterades jag 17 år bakåt i tiden till trean i gymnasiet: Det hade varit en blöt kväll på orten där jag växte upp. Överförfriskad, spyfärdig och allmänt otrevlig blir jag utkastad från en av stadens få nattklubbar. Polisen möter upp utanför för att transportera hem detta packade vrak till 18-åring. Jag sluddrar något omoget om snutsvin och somnar i baksätet på polisbilen.

Plötsligt vaknar jag upp av att två poliser sliter ut mig ur bilen. Vi befinner oss i ett industriområde. Händerna sitter fast bakom ryggen. De har handbojat mig medan jag sov. Den ena polisen trycker upp mig mot bilen och örfilarna i ansiktet är ett faktum. Den andra polisen står bredvid och tittar på. Han säger något om att de ska lära mig en läxa, tar tag i håret, trycker ner mig på asfalten, knäar i ryggen, lossar handbojorna, hoppar in i polisbilen och försvinner sakta i natten.

Jag reser mig långsamt, sträcker på armarna – det värker i lederna – och borstar bort den värsta smutsen från ansiktet. Jag, precis som William, överlevde och blev inte speciellt skadad. Men när jag vinglar hemåt händer något i min hjärna. Det föds ett förakt och ett hat som inte funnits där innan. Tankar om hämnd skimrar förbi. Jag är vansinnig. Aldrig tidigare har jag känt mig så maktlös och förödmjukad. Nästa morgon, när jag vaknar med grussmak i munnen, är polisföraktet kvar i min kropp, och kommer så förbli de närmsta åren efter händelsen: Varje gång jag såg en polis kände jag för att spotta denne i ansiktet. Om jag hamnade på samma tillställning som en lagens väktare avlägsnade jag mig snabbt. Jag ville inte ha något med grisarna att göra.

Det var inte förrän många år senare som jag lyckades bli av med mitt polishat. Vid möten med poliser, både privat och i tjänsten, började bilden av dem sakta men säkert förändrats. Jag har nu insett att de flesta poliser inte är rötägg. Samtidigt glömmer jag aldrig natten för 17 år sedan. Den där natten när ingen såg vad som skedde. När poliser med våldsmonopol och obestridlig makt bestämde sig för att ”läxa upp” en 18-årig pojke som var helt ofarlig för dem.

Det är därför jag skriver den här texten. För att påminna om och uppmana de poliser som läser att vara professionella. Ni har inget att vinna på att kränka människor. Jag förstår att ni ibland har ett helvete på jobbet. Att ni får utstå sådant man inte ens kan tänka sig. Men snälla, försök förstå att ni endast har allt att förlora på att så frön av samhällsförakt hos ungdomar som haft en dålig natt på stan. Det är upplevelser som mina och Williams som föder hat, kriminalitet och samhällsförakt. När man inte ens kan lita på att bli behandlad väl av de som ska rädda en om man råkar illa ut, varför ska man då bry sig om att försöka bli en god medborgare?

Men jag hade ju kallat dem snutsvin – vilket jag givetvis som vuxen skäms över – är det då inte på sin plats med en fysisk tillrättavisning? Nej, ni poliser ska vara professionella i sådana lägen. Ni ska kunna hantera packade och otrevliga ungdomar på ett sätt som inte genererar polishat, både för er egen och samhällets skull. Våld föder våld och fysiska uppläxningar genererar inget annat än uppgivna, förminskade medborgare som, i värsta fall, säger upp kontraktet med samhället. Dessutom vill jag att ni försöker tänka er in i hur ni skulle reagerat om det var er son eller dotter som blev ”uppläxad” på samma sätt som William. Hade ni då, lika obesvärat, backat upp kollegorna och berömt dem för deras goda polisinsats?

Samtidigt vill jag passa på att rikta beröm till Uppdrag granskning som valde att ta upp fallet, trots att det inte var en kioskvältare av rang. Att visa upp maktmissbruk, i olika former, som inträffar när ingen ser på är det viktigaste man kan göra som journalist. Reportage av det slaget stärker känslan hos poliskåren, att de är påpassade av journalister som vägrar se mellan fingrarna. Förhoppningsvis resulterar programmet om William i att polisen tänker en extra vända innan de, nästa gång, bestämmer sig för att ”läxa upp” en spinkig 18-årig snubbe. I så fall är mycket vunnet. För när människor lämnar polisiära möten med positiva associationer istället för med tankar om hat och hämnd, då har polisen lyckats med sitt jobb. Och kanske kan då några fler ungdomar räddas från att falla in i våld och kriminalitet.

Till de som fortfarande menar att reportaget inte skulle ha gjorts, vill jag säga att ni förmodligen aldrig har blivit utsatta för något liknande det William upplevt. Därför förstår jag, på sätt och vis, utgångspunkten och vill ogärna döma er. Det är en situation som är svår att greppa – med känslor av maktlöshet, rädsla, frustration och alla spår det sätter i människor. Samtidigt tänker jag tillbaka på natten på gymnasiet. Vad hade jag då inte gett för att en journalist skulle vaskat fram en övervakningsfilm, som kunde visa för allmänheten vad jag blivit utsatt för. Nu löste det sig för mig ändå. Jag blev inte kriminell och sade inte upp kontraktet med samhället, men det är knappast polisens förtjänst. Det enda jag kan tacka dem för är att jag aldrig kommer missa chansen att reagera, om jag får nys om att en människa, när ingen sett på, blivit utsatt för polisiära oförrätter. För den dagen människor med makt slutar begå övergrepp i det tysta, då har förmodligen både jag och helvetet frusit till is.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Polisens agerande föder hat, förakt och kriminalitet

 1. Camilla skriver:

  Många poliser är idioter, det är faktum. Oerhört bra att detta videoklipp visades upp.

  ”Men vi har en extremt påfrestande arbetssituation, hur lätt trot du det är att bli smutskastad av fyllon och pundare, uppkäftiga fulla ungdomar bla bla bla…”

  Byt jobb om det ska vara så fruktansvärt påfrestande… Eller uppvisa lite moget beteende, professionell hållning och stå emot.

  Jag tror definitivt att vissa blir poliser för att de har ett oerhört stort (sjukligt) behov av att få ”respekt” och bekräftelse, något som de inte lyckats få på naturlig väg under livet. Och därför klär de sig i uniform så de kan läxa upp 17-åringar istället, gärna i grupp också.

  Fy fan!

 2. Katja skriver:

  Hrm. Fan mer tvetydiga känslor än så här får man leta efter. Visst polisen får INTE under ngr omständigheter begå övervåld mot en 18 -åring. Inte slåss, samt ge sig på honom med metoden 4 man mot en. Samtidigt så blir jag nästintill chockad över att se ”lilla” William som enligt sin pappa aldrig varit i klammeri med rättvisan eller som aldrig skapar problem i sin omgivning. HELA Williams attityd utstrålar TOTAL brist på vuxen respekt och ångrar idag inte ett ord av vad han sagt eller gjort. Så vad går det hela ut på i SVT:suppdrag gransknings program ? Jo självklart påbevisa att våldet inte får fortsätta och främst inte utföras av dem som skall stå för trygghet, ordning och reda. Borde inte vi föräldrar på ngt sätt stå ansvariga i denna granskning också? Till den son eller dotter som dricker så jäkla mkt att de inte längre kan ansvara för att de säger snuthora mm. Att de ”bara är 18-åringar som är berusade och på så sätt slipper att stå till svars”… ?? Ok. JAG säger INTE igen att polisen får slåss. MEN jag är jäkligt trött på vårt samhälles jäkla daltande med vår nya generations ungdomar. Jag är för fan bara 41 år gammal ( MILF :)) Ingen kärring! Ändå möter jag STÄNDIGT ungdomar som inte fattat ett jäkla skit om hur man beter sig. Vi föräldrar som självförverkligar våra drömmar, våra egon, är upptagna med att banta, vara otrogna & tjäna storkovan. Har vi verkligen koll på våra ungdomar ? i journalisten Joakim Lamottes text i länken ovan kan man i allafall hitta ett uns av ödmjukhet. En lärdom och en insikt i att poliser faktiskt är människor. Fast ändå en avsaknad av rättvis parallell!! ÄR det verkligen helt oskyldiga nyktra skötsamma ungdomar som hamnar i fylle cell ? Eller blir anklagade för att ha sparkat på bilar ? ÄR det verkligen vilken 18 åring som helst ? FAN heller!!! Föräldrar öppna era ögon. Javisst lämna in stämningar mot polisen i de fall där det går till våldshandlingar. Men jag som förälder till William HADE ALDRIG låtit ungen i efterhand stå i en intervjuv med den attityden.

 3. Varför är svensk polis år 2013 tvungen att agera som poliser i t.ex USA..?
  Vilken radikal försämring av samhället har skett sedan Farbror Polisen var allas trygghet..?
  En enda orsak finns till brutaliseringen av Sverige..MASSIMMIGRATIONEN av medeltida klankulturer..!
  30% av sv Sverige består idag av invånare med utländsk bakgrund..mestadels från länder utanför Europa..!
  Denna våldsbejakande machokultur är i dag ofta svensk polis motpart..!
  Svensk polis kallas kärringar..de hånas för sin snällhet..deras arbete saboteras och de attackeras..!
  Världen mest humana polis ska bli ändå mesigare..?
  Tror inte det..nu är det skarpa artilleriet som ska tas fram..!
  Stenhård kontroll utan minsta dialog..!
  Vilket land har ”dialogpoliser” mer än Sverige……
  Ge vår poliskår alla resurser och total makt att tillintetgöra de kriminella gängen..!
  Då kanske vi får tillbaka Farbror Polisen i våra kvarter..!

  • Anonym skriver:

   Det var ord och inga visor. Tycker du verkligen så? Så sorgligt. Att önska sig en polisstat när man lever i Sverige.

   • Självklart är det sorgligt att vi massimporterat kriminalitet..!
    Om vi ska stävja fortsatt brutalisering av Sverige måste ju någon försvara vår högstående civilisation..ja eller resterna av den..!
    Du föredrar självklart sharialagar istället..!
    Inte jag som anser att demokrati är att föredra..!

  • Jay skriver:

   Vilket struntprat. Rakt av.

  • Ghose Rahul skriver:

   Staten skapar detta skapar det dom kallar kriminalitet.det är ju dom poliser jobbar ?! Detta för att skapa kaos pga kontroll ! Det är för oss det packet ska jobba det är väl ändå för oss dom ska jobba eller ?? Alla kommer snart att bära chipet , Äta o-ekologisk GMO + kallas terrorister , Om vi önskar bättre energi , Olja behövs ej , kärnkraft, ,flourificering o vacciner , försälning av mera medicener . Allt detta kringår dom med kaoset i hela världen, Kallas illuminati och komunismen av somliga. Men folk ser ej detta . Till och vädret styrs av Makteliten ,, Vi har inga problem med kriminella utan ett sätt trycka människor i hörn som vill känna sig fria , Eliten har tystat ner många ting under år. ex fri energi, och mycket mer med kaos många i vårt styre är med likväl så i alla andra länder . ”http://www.youtube.com/watch?v=KS55btWqA80&feature=fvwp” , ”http://chemtrails-sverige.blogspot.se/2012/07/en-skrivelse-till-miljominister-lena-ek.html”, ”http://www.youtube.com/watch?v=T-IJikX1144” , ”http://www.youtube.com/watch?v=T-IJikX1144” Polisen jobbar för kriminella enligt min åskt 😦

 4. Ekvalist skriver:

  Bra skrivet, Joakim! Även jag har blivit näpsad som ung för att ha varit full och lite omedgörlig, även om jag inte var våldsam och inte kallade dem fula saker. Känner mig fortfarande obekväm i polisers närhet även om jag är bekant med flera poliser och ser dem som människor. Kårandan måste brytas och kollegerna måste börja våga agera mot missförhållanden så att inte laglydiga människor ska reagera som du och jag.

 5. Jay skriver:

  Man behöver inte ha varit vare sig ung eller full för att bli ”näpsad” eller illa behandlad av poliser som inte vet hur man uppför sig. Och då hade jag inte ens kallat dem saker; men jag fick höra vilket drägg jag var och hur de skulle smälla upp mig rejält.
  Efter att ha blivit först väldigt upprörd och sedan lugnat ner mig (efteråt alltså) så ringde jag upp deras vakthavande och påpekade att sådär fick man inte uppföra sig. Inte för att det skulle leda nånstans, men om ingen någonsin klagar på något för att ”det inte tjänar något till” så kommer rötäggen alltid undan.

 6. Ghose Rahul skriver:

  staten är kriminell vakna!! http://chemtrails-sverige.blogspot.se/2012/07/en-skrivelse-till-miljominister-lena-ek.html

  Reinfeldt har lämnat sveriges grödor för Monsanto , Dom och medierna tar bara upp massa skit ,Det är flourifiserade trälar som betalar uppehälle , och även deras val av en polistat med bevisad lågt IQ runt 80 ren fakta!!!

  • perunaperse skriver:

   Oj, åkte foliehatten på bak och fram idag, så snurrigt som det blev?

  • Självklart är staten kriminell. Men om du lugnar ner dit lite och tänker på vad du säger så kan du sprida det budskapet till den intet ont anande svensson lite bättre. Jag vet att det är svårt, då det mesta går emot den humana logiken. Chemtrails har jag läst både offentliga och hemliga dokument om, och detta är fullt sant.

   För att kommentera artiklen:
   Jag håller med Joakim Lamotte, de skapar förakt och det är lätt att falla till negativa tankar när man blir bemött på detta sätt.
   Jag är med i en låssportsförening, och fraktade dyrkar från a till b i mitt bagage på arlanda. Polisen tog dem av mig olagligt och kallade mig för brottsling. Kände stor besvikelse! Egentligen vet de att straffa är mycket sämre än att belöna så den enda slutsatsen är att de vill ha kriminella? Eller att de tjänar på det i olika led? En sak är säker, de har för stort ego och behöver lära sig vad människa, liv och energi verkligen är.

   :perunaperse: Du är en idiot, lär dig meditera eller läs en bok om livet.

 7. perunaperse skriver:

  Om det är någon som ska skämmas här så är det ungjävelns såkallade pappa som inte har vett att skämmas för att han misslyckats så kapitalt med att uppfostra sitt lilla yngel.

  Vi har alla varit där någon gång i vår ungdom, på något sätt hamnat i klammeri med ordningsmakten på grund av pubertal idioti. Jag klarade mig alltid och det berodde med största säkerhet på användandet av en ödmjuk attityd och besittandet av en hälsosam respekt för farbror blå. Är man så jävla dum att man käftar emot utan att förstå sitt eget bästa bör man nog vänja sig vid att promenaderna hem kan bli rätt långa. Särkilt med spruckna revben och värkande handleder.

 8. Anonym skriver:

  Känner igen mig…

 9. Jag äcklas ! och det kommer bli förändringar om medborgaren själv punkt markerar vissa av
  anabol poliser pedofiler, sadister, data intrång mm och med dom som har stora munnar och vill
  folk illa av personliga själ. Tydligen är det igång enligt bloggen: nognu

 10. pernablabla…
  så det är bara att bocka och buga annars får man sprickor i kroppen av kåren, du ! din uppfostran måste varit utan heder , och fegheten måste följt dig hela ditt liv. Du har inte en aning om vad som ligger hos åklagare allt , som har med kriminalitet att göra, och det är poliser som av
  sedliga sunda poliser har satt dom där. Men kryp vidare…..det vi bevittnade får ej hända!
  käfta ifrån får man , kort sagt feghet präglar ditt inlägg farbror blå :-)) det är du.
  NOG NU!!! SKOTT I HUVUDET PÅ EN GAMMAL FÖRVIRRAD MAN EN METER AVSTÅND.
  DÅLIG UPPFOSTRAN ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s