Niklas Svensson spär på journalistföraktet

Innan jag började använda Twitter visste jag bara vagt vem Expressenjournalisten Niklas Svensson var. Men han är alltså verksam inom samma skrå som jag. Större delen av sin vakna tid spenderar han på Twitter. Det är på Twitter som han bygger sitt varumärke och även sin världsbild. På senare tid har han gjort till en sport att dissa SVT Debatt, som enligt honom är ett skitprogram vilket man aldrig ska ställa upp i. Eftersom jag har jobbat med SVT Debatt och är en stor anhängare av programmets existens uppmärksammar jag givetvis detta. Oftast har jag inga problem med att folk klagar på SVT Debatt, utan ser det istället som ett tecken på att innehållet berör. De som följer twitterflödet på torsdagskvällar vet att den svenska tyckareliten älskar att hata programmet. Nu har alltså även Niklas Svensson sällat sig till denna skara. Han säger att det är ett oseriöst skitprogram som håller en väldigt låg nivå. Jag har inget problem med att folk tycker så, men när Niklas Svensson fäller sådana kommentarer blir det svårt att ta på allvar. Det är ungefär som om Robinson-Robban plötsligt skulle börja deklarera att medieklimatet i Sverige är alldeles för kommersiellt. Eller att Hagamannen skulle börja engagera sig i kvinnors rättigheter och anordna kurser i feministiskt självförsvar.

Tro nu inte att jag har något problem med kvällstidningsjournalistik. Snarare tvärtom. Jag älskar hur både Expressen och Aftonbladet levererar snabba nyheter på ett lättillgängligt vis. Ungefär som SVT Debatt. Niklas Svensson jobbar alltså för fasen i princip på SVT Debatt.

Att han inte gillar SVT:s debattprogram är egentligen bara en bisak och det minsta problemet med honom.

Om man följer Niklas Svensson på Twitter kan man öppet ta del av hur han frotterar sig med den politiska eliten i Sverige. Han går på fester med politiker och han bjuder politiker på sina födelsedagskalas. Han blir bjuden på sprit och middagar och han bjuder med glädje tillbaks. Allt i en härlig symbios.

Niklas Svensson gör allt i sin makt för att få svenska politikers uppskattande. Han har insett att om man inte är rädd för att få en brun tunga, kan man komma väldigt långt i den världen. Det han inte inser är att han har blivit en nickedocka. Politiker vet att det är helt ofarligt att bjuda med honom på flygresor jorden runt. Han följer alltid lydigt med och målar upp fina bilder av våra politikers fantastiska arbete. Niklas Svensson är regeringens mest effektiva PR-maskin. Medan andra journalister försöker jobba med intervjuteknik som bygger på öppna frågor, så funderar Niklas Svensson bara över två frågeställningar: Var ska jag slicka och när?

Vi journalister är den yrkeskår som svenskarna har sämst förtroende för. Att folk får se Niklas Svensson smörja kråset tillsammans med politiker och andra makthavare gör knappast saken bättre. Detta är sannolikt inget som bekymrar Niklas Svensson när han sitter hemma på kammaren och, med frenesi, twittrar och googlar sitt eget namn så att tangenterna ryker. Så länge han får vara lite tjenis med Carl Bildt och dansa Gangnamstyle med Lars Ohly, så kan han leva med att folk uppfattar honom som en korrupt pajas.

Jag säger inte att min journalistiska gärning skulle vara något att skryta med. Tvärtom är den ganska blygsam och jag har förmodligen inte mer journalistisk heder än de flesta andra journalister i landet. Men den dagen jag står inför valet att antingen närma mig en regeringsmedlems bakre och mörkare regioner, eller att inte få följa med på festen, så lovar jag att välja det senare alternativet.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Niklas Svensson spär på journalistföraktet

 1. bashflak skriver:

  Mannen som hängde ut Julian Assange som våldtäktsman inför hela världen, i ett läge där den primära målsäganden redan upprört hade protesterat mot hans anhållande och förhöret med den stödjande målsäganden inte ens var påbörjat, så att hon innan förhöret kunde läsa på löpsedlarna att hon blivit våldtagen. Helt i strid med svensk rättspraxis och pressetik. Utan uthängningen och medias fortsatta uppmärksamhet hade överprövningen och den fortsatta cirkus som gjort Sverige till internationelllt åtlöje aldrig blivit av.

  Tabloid schmuck

 2. Svensson skriver:

  Tyvärr är Niklas Svensson inte ensam om att vara en journalistisk nickedocka, en modig journalist måste våga gå mot strömmen, mot mediadrevet och helt enkelt tänka själv 🙂

 3. Fugen skriver:

  Ja, tyvärr Joakim har du valt ett yrke med sämre status än sopåkare, (Är släkt med en, all respekt till dessa människor, men du förstår principen) det är kollegor till dig, som Herr Svensson, alla dessa kulturskribenter, vinklingar, rena lögner. Deras behov att få komma in i maktens finrum istället för att granska och skriva om verkligheten gör att ditt yrke dras i smutsen. Det är inte konstigt att journalister som Janne Josefsson och Britt-Marie Mattsson har förtroende. Personer som fortfarande vågar vara ifrågasättande och har en personlig integritet.
  Jag gillar, för det mesta, din blogg, så jag önskar dig lycka till med att hålla dig borta från den bruna vägen.

 4. Peter skriver:

  Niklas Svensson har både många följare, samt att han följer många. Detta gör att ”vanliga” användare på Twitter får känna sig betydelsefulla.

  Jag håller med om att: ”Niklas Svensson spär på journalistföraktet”

 5. panoptikon skriver:

  Går på journalisthögskolan och måste säga att Niklas Svensson har allt : värsta bruden, värsta lägenheten , värsta coola polarna och värsta coola jobbet med en lön som man bara kan drömma om . Han är nästan alla i klassens idol

  • fugenae@ hotmail.com skriver:

   Tänk då bara på att det inte finns något som en gratis lunch, det gör ont att bli knullad i röven. För att få det livet så får man offra heder och stolthet, lycka till med det. Om journalismen fortsätter på inslagen bana så lär många stå arbetslösa snart, för ingen vill köpa tidningarna.

 6. N/A skriver:

  Jag tycker att det du skriver är: 1. Korrekt 2. Beskrivande för det svenska debattklimatet (d.v.s. PK-kultureliten) och 3. Modigt.

  Tack för att du publikt vågar stå upp mot dekadensen.

 7. Camilla skriver:

  Jag följer Niklas på Twitter. Jag förundras över att en ”toppjournalist” har så lite att säga. Hans inlägg har sällan någon substans av värde. Säger han något så är det klart populistiskt som att ogilla SVT debatt. Det verkar ofarligt att säga. Hans inlägg handlar om hur många följare han har, bilder på maten han äter, vinet han dricker, sin fina familj och sina fina vänner. Jag kan reta mig på vänner på FB som har denna tendens, men i sammanhanget framstår de som seriösa. Bra inlägg!

 8. Tack Joakim..!
  Tyvärr är inte Svensson ensam..han företräder en oetisk o moraliskt lealös stor grupp i den svenska mediaeliten..!
  Svensson saknar liksom många kollegor erfarenhet från verkligheten..!
  Dessutom saknar dessa syltryggar en journalistisk värdegrund..de är korrupta..de köps för en billig peng av den som betalar..precis som kollegorna i Venezuela..!
  Klientilism styr dem precis som i romarriket..!
  Niklas Svensson lyder husbondens röst..!

 9. @Benanderii skriver:

  Är inte Niklas Svensson prins eller nå´t. Honom kan man väl inte kritisera? Eller hur? Brun tunga, hur får man en sån? Jag tror att det bara är tillfälligheter, det verkar så. Han är bara en just kille som utvecklat opportunismen till konst.

 10. toklandet skriver:

  En som jag följer nästan enbart för hans otroligt sköna humor är Oisin Cantwell!

 11. Tommy Ledberg skriver:

  1. Vem är Niklas Svensson?
  2. Varför skulle SVT Debatt vara bättre som själva vinklar debatten mot den politiska vänstern istället för att vara objektiva?

  • 1. En korrupt journalist på Expressen..!
   2. Debatt är inte bättre än Svensson..programmet styrs också samma PK-retorik..!
   Men Debatt infekterar inte nätet varje sekund med sitt hat mot yttrandefriheten..!
   DET gör däremot Lealöse Svensson..!

 12. Malte Skogsnäs skriver:

  Niklas Svensson är ingen journalist. Han är en PR-byrå.

 13. orson skriver:

  1) Din blogg är verkligen ger verkligen syretillförsel i en kvävande likriktad och klaustrofobisk medievärld.

  2) SVT Debatt är ett riktigt skitprogram. Dags att erkänna det, Lamotte.

  3) Det finns ingen journalist namnad Niklas Svensson på Expressen. Däremot en anställd figur som inte gör ett hederligt arbete.

 14. ericr45 skriver:

  ”Niklas Svensson är ingen journalist. Han är en PR-byrå.”
  Riktigt, en PR-byrå för sig själv, Niklas The Great!
  (Svt.”debatt” har jag lämnat sen länge. Skitprogram, skrik högst och du vinner!)

 15. Charlie skriver:

  Ditt inlägg väcker en del frågor rörande Niklas Svenssons arbetsmetodik, men är det verkligen nödvändigt att förtala och förlöjliga honom i den utsträckning som du gör?
  Dina argument skulle få större kraft och i min mening större trovärdighet om du avstod från att göra liknelser som exempelvis: ”…inte är rädd för att få en brun tunga.”

  Genom valet av liknelser spär du på det allmänna föraktet för journalister och journalistik, ditt mål må vara gott men jag vänder mig mot dina metoder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s