Sluta skuldbelägga kvinnor som dricker vin och ammar

20130421-233112.jpg

För ett par veckor sedan lade jag upp en bild på Facebook som orsakade uppståndelse i vissa läger. Bilden föreställde min vackra fru Sofia med ett glas vin i handen.

En av de upprörda var min egen mamma. Tydligen hade indignerade släktingar och bekanta hört av sig till henne och frågat om hennes förstfödde son behagade skämta, eller om det kanske var dags att ta ett allvarligt samtal med honom och hans fru. Min mamma lugnade dem med att det givetvis bara var ett osmakligt och gränslöst skämt. Inget att oroa sig för. Inombords var hon inte lika lugn. Hennes son hade dragit skam över familjen.

Efter ett par samtal i olika tonlägen fick jag lova att min fru inte skulle dricka mer vin under amningsperioden. Det höll några dagar. När helgen kom satt vi återigen där i soffan med rödvinet framför Skavlan. Min fru och jag drack varsitt glas på fredagen och ett på lördagen. I ärlighetens namn ska det tilläggas att jag även bäljade i mig en starköl till middagen båda dagarna.

I denna anda ämnar vi fortsätta, trots att nykterhetsorganisationerna i Sverige förmodligen skulle vilja öppna helvetets portar och sparka in oss.

Jag minns debatten som uppstod då några krogar, för ett par år sedan, vägrade servera ammande mammor ett glas vin. Det fick moral- och nykterhetslobbyn att gå man (kvinna) ur huse för att hetsa mot nyblivna mödrar. Jag använder ogärna ordet moralpanik, men då kändes det nära till hands. För det är just vad det här handlar om – en alldeles för utbredd moralpanik.

Det är nu relativt längesen som Livsmedelsverket fastslog att det är helt ofarligt för ammande kvinnor att dricka två glas vin i veckan. Alkoholen som överförs till barnet är lika med noll. Trots det tar fortfarande vissa ledare för föräldragrupper sig friheten att lura i blivande småbarnsföräldrar att det orsakar allt från dåligt immunförsvar till hjärnskador hos barnet.

Jag vill med den här texten ödmjukt vädja till er läsare att ni ska sluta ge kvinnor som ammar och samtidigt dricker två glas vin i veckan dåligt samvete. Skuldbeläggande av kvinnor har vi redan tillräckligt av i samhället.

Till min mamma vill jag säga att jag kommer jobba mycket de närmsta dagarna. Det är bättre att du ringer Sofia om det är något. Puss och kram.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Sluta skuldbelägga kvinnor som dricker vin och ammar

 1. trollan skriver:

  Det som är lite intressant i denna diskussion också är att man från ”de godas sida” använder argumentet att det är inte bra för barnet att ha en påverkad mamma. Att säga att 1-2 glas vin i veckan ok tycks för dem översättas till ett halvrör om dagen eller så (vilket gör att man funderar lite på deras hanterande av alkohol faktiskt). Men visst kan man hålla med om att man inte ska vara full/påverkad när man har ett litet barn som man ska ta hand om. Men varför gäller då detta bara en ammande mamma? Varför inte pappan, eller mammor som inte kan/vill amma?

  Nej, just det här med att dra fram andra argument för att upprätthålla kontrollen över människor gör mig alltid förbannad.

 2. Drama Online skriver:

  Åh, vad jag håller med. Och oj vad jag höll på och trixade med urpumpning och tjafs.
  Inte för att det var några spårbara halter av alkohol i mjölken efter en mugg lättglögg, utan för att slippa allt ovetenskapligt moraliserande som: ”skulle du hälla brännvin i nappflaskan” eller ”vad är skillnaden när du ammar eller när du var gravid” (Tja, skillnaden mellan intravenöst och oralt, kanske?)

  I fallet med restaurangen var det visserligen det tredje glaset de sa nej till. Men totalt sett saknar jag det naturvetenskapliga perspektivet i debatten.

  Och nej, det är inte bra att ta hand om barn om man är full på riktigt, men det är ju en annan fråga. Och Barnet har ju fler än bara specifikt mamman som kan ta hand om det.
  BVC bara: det är bäst att låta bli. Jag: Ja men det måste ju finnas någon rimlig medicinsk gräns-.BVC: det är bäst att låta bli.

 3. doktorcecilia skriver:

  Jag håller med om att amning är en irrelevant faktor i diskussionen om alkohol och föräldraskap. Jag vill dock att vi aldrig glömmer barnperspektivet. Jag har skrivit ett långt inlägg om det som börjar med graviditeten, men fortsätter man till mitten-slutet så handlar det om alkohol och födda barn. http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/03/11/hur-mycket-far-man-dricka-som-foralder/

 4. Skilj dig från Morsan Joakim..!
  Hon är så Luther-fierad att hon blivit vindögd..!
  Fortsätt dricka ditt veckovin Sofia..!
  Dessutom instämmer jag med maken..du är väldigt vacker..!
  The Lamottes rules..!

 5. Chloe skriver:

  Human Anatomy (the course in which they discest bodies) is typically taken in the first semester of medical school.Students may use cadavers in subsequent semesters of medical school to practice procedures or to examine specialized anatomical structures.

 6. Weekee skriver:

  Do they REALLY ring the bells like that?It’s a hospital for crynig out loud X-DOh, and Agnest at 0:50 forgot to ask for the patient’s name consent I’d be marked down if I were her

 7. oldman94 skriver:

  Då mina barn var så små som dina är nu så rekommenderade man svagdricka, jaa inte i medicinska kretsar, öppet iaf, så jag smugglade in en liter om dan till BB.

  Det fungerade och gav bra”mat” till den lilla.

  Gissar rödvinet stimulerar på samma sätt…..”I´ll drink to this!”

 8. Ping: Tuttar, alkohol och tatueringar | JOAKIM LAMOTTE

 9. Thanks for taking the time to post. It’s lifted the level of debate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s