Hur många nakna pensionärer tål Sverige?

Igår unnade jag mig en ledig förmiddag för att uträtta några ärenden, och i lugn och ro köra ett gympass. Det blev inte som jag hade tänkt mig.

Som småbarnsförälder är tillfällena med egentid lätträknade. Jag som alltid har älskat att träna, har fått skära ner drastisk på mitt intresse. Det sträcker sig till, som bäst, två pass på gymmet i veckan. När jag väl är där vill jag få ut så mycket som möjligt av det. Då gäller det att välja rätt tider. Efter jobbet på eftermiddagarna är gymmet fullproppat och man får armbåga sig fram mellan maskinerna.

Därför hade jag bestämt mig för att gå till gymmet klockan nio på morgonen igår. Glad i hågen äntrade jag omklädningsrummet, som jag förutsatte skulle vara folktomt, tyst och behagligt. Döm av min förvåning när jag fick kryssa mellan nakna, äldre herrar för att till slut hitta ett ledigt skåp. Jag slog mig ner och började knyta upp skorna. Framför mitt ansikte hovrade vita, platta gubbrumpor. Den fryntliga herren med skåpet bredvid skämdes inte när han oblygt drog ner kalsongerna och blottade sin 70-talsfriserade framdel. Där satt jag med ansiktet fem centimeter ifrån en pensionärs underliv som, i mångt och mycket, påminde om en förvildad ölandstok.

Jag försökte hålla humöret uppe, bytte om och gick in i gymmet för att värma upp på ett löpband. Tji fick jag. Gymmets femton löpband var ockuperade av människor i övermogen ålder. Även motionscyklarna och roddmaskinerna var intagna av herrar och damer med sportsockar för långt uppdragna på benen och t-shirts med texten ”veteran – såklart”.

Okej skit i uppvärmningen då, tänkte jag och styrde kosan mot bänkpressen. Givetvis stod där två glada russin av olika kön och pratade nöjt med varandra. ”Använder ni den här maskinen?”, frågade jag. ”Ja, men vi är snart klara”, svarade de. Tålmodigt ställde jag mig och väntade. Eftersom damen hade alldeles för lite vikter på så tog det en evig tid. Man ska för fan inte köra 50 repetitioner per set, tänkte jag och började allt mer frusta inombords. Att de dessutom, mellan varje set, var tvungna att avhandla gårdagens PRO-fika och framtida bouleturneringar, gjorde att min sinnesstämning långsamt började svärtas ner.

Jag tittade mig omkring för att kolla om några andra redskap var lediga, men lokalen var fylld med pensionärer. Efter ett inre resonemang bestämde jag mig för att skjuta på träningen till en annan dag och istället ta en dusch och slappna av i bastun, som är en del av tjusningen efter ett träningspass. Jag gissar att ni nu kan gissa vad som mötte mig när jag öppnade dörren till herrbastun. Självklart var det fullsatt. Där satt äldre nöjda män med degiga magar, åderbråck, och vildvuxna men stolta ölandstokar mellan benen. Där sket sig givetvis även bastubadandet.

Efter en snabbdusch sjönk jag ner framför klädskåpet, hängde handduken över huvudet och gjorde mitt bästa för att tänka positiva tankar om pensionärerna på gymmet: Det är de här människorna som byggt Sverige. De har slitit ett helt liv, klart att de nu förtjänar en skön tillvaro på ålderns höst. Tänk när mina föräldrar blir gamla, då skulle jag vilja att de har lika trevligt som pensionärerna på mitt gym. Eller när jag och min fru blir pensionärer om 35 år, är vi då inte förtjänta av att stå vid en bänkpressmaskin och köra 50 repetitioner per set och uppta tiden för en snorig småbarnspappa, bara för att vi inte förstår bättre?

Plötsligt kände jag en frän lukt från handduken och plockade bort den från huvudet. Insikten att jag hade torkat ansiktet med samma handduk som natten innan hade används vid blöjbyte på min nerbajsade nyfödda dotter, gjorde att alla mina försök till goda och fina tankar försvann. Det enda som surrade i mitt huvud var: Hur många pensionärer tål Sverige? Framförallt, hur många nakna pensionärer tål Sverige?

handduk

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Hur många nakna pensionärer tål Sverige?

 1. @Benanderii skriver:

  Jag blev inte klok på ironin i artikeln, jag saknade en slutkläm så att säga. Men när jag för femtielfte gången läste rubriken, och såg att det var nakna pensionärer som avsågs, så skingrades dimmorna lite.

 2. villacalifornia skriver:

  Detta förstår jag inte ett ord av…
  Varför skall en ung, viril i sina bästa år med en dotter behöva springa på gym?
  Varför inte ta barnvagnen med på en promenad och du och barnet får frisk luft. Det finns säkert fina promenadväg i olika svårighetsgrad. Säkert hittar du något som kan användas som ett träningsredskap utefter vägen och kan då ställa vagnen för en övning några minuter.
  Många av oss jobbar inomhus,vi åker hem, tar bilen till gymmet, åker hem titta framför tv:n.
  Vi går sommaren till mötes, vi har en bra natur många gånger inpå knutarna och har möjlighet att vara ute och ändå väljer så många att vara inomhus i en träningslokalen…

  Jag har aldrig förstått logiken i detta leverne…

  Lev i naturen och lev med naturen och ta vara på naturen…

 3. Erik S skriver:

  Apropå nakenhet, tillhör du möjligen de där pryda ungdomarna som duschar ”hemma” eller med kläderna på?

  • hotlamotte skriver:

   Nej. Tillhör du möjligen de där gamlingarna med ölandstokar mellan benen?

   • PerH skriver:

    Jag är själv en sån där Ölandstok, undrar vad jag då skall ange frugan som, Martall kanske.
    Det fina här ute i förskingringen är att alla kommer ombytta, till allas trevnad.
    En del mödrar med teling i bilbarnstol tränar här, dock aldrig någon far med loveseat bredvid.
    Mammorna kör några maskiner och drar sedan hem för matning.
    Klart detta är en liten stad 10.000 pers och lite glest i lokalerna, om inte stadens gympalärare kommer med högstadieklass.

 4. Men Göta Petter..varför föder ni upp Simone på Dijonsenap..?

 5. Observator skriver:

  Nakna pensionärer är det väl inget fel på. Åtminstone inte om de håller sig till obduktionsborden. Ju fler vi ser där desto bättre! Personligen tycker jag att denna min kommentar håller lika låg stil som din lilla uppsats. Har du spleen?

 6. Ping: Lite idrottsflundreringar | Trollan's Tankar om stort och smått

 7. Leif skriver:

  Om allt går som det ska kommer du också en gång att bli pensionär. Till skillnad från de håriga degklumpar du mötte på gymmet kommer du att vara precis densamma som du är i dag, bara äldre, absolut ingenting annat! Därmed kommer du att slippa yngre människors förakt när du bestämmer dig för att tillbringa lite tid på ett gym. Men för säkerhets skull: Se till att ha kläderna på om du till äventyrs duschar!

 8. Anonym skriver:

  Bänkpress är ingen maskin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s