Näthatande läkare

20130406-141956.jpg

Idag skrev GP om mitt barnmorskeinlägg.

Efter att ha bloggat i en knapp månad kan jag konstatera att jag väckt ett monster.

Jag verkar knappt kunna joddla i duschen utan att det blir ett jävla liv. Inlägget jag publicerade i onsdags om barnmorskor har lästs av 50000 och delats på Facebook 10000 ggr. Det har även uppstått en infekterad debatt mellan läkare och barnmorskor i mina kommentarsfält.

Dessutom har jag fått känna av lite näthat. Spännande upplevelse. Ska återkomma i ämnet hur jag tänker hantera nättroll. Polisanmälan är knappast ett alternativ.

Värt att notera är att en del av näthatarna verkar jobba som läkare på sjukhus runt om i landet.

Jag kanske kommer vara tvungen att söka vård under pseudonym nästa gång jag blir sjuk.

Ha en fin lördag!

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Näthatande läkare

 1. Marie Larsson skriver:

  Hej Jocke, läste om detta i tidningen! Det var så jag fick reda på din blogg! Kul och intressant läsning. Du skriver väldigt bra! Ha det gott och hoppas vi ses den 9 juni! Grattis till tillskottet i familjen! Fin familj du har!

 2. Ulf T skriver:

  Jaså, har hatiska läkare skickat mail till dig privat? Jag tar själv absolut avstånd från sådant.

  Annars var väl det mesta av i tråden irritationen inte riktad mot dig, utan mellan olika grupper som tycktes oense om läkares bidrag jämfört med andra yrkesgrupper?

  Att du fick mothugg i kan man nog säga att du borde ha kunnat vänta dig, eftersom du i ditt inlägg i princip sade att den (manliga) läkaren var både onödig och överbetald, medan kvinnorna var heroiska (och i jämförelse) underbetalda.

  Möjligen hade du trott på de vanliga påståenden att män behöver bashas lite eftersom det är så sällan förekommande? (Här haltade det kanske lite eftersom kvinnliga läkare nu är i majoritet inom gynekologi/obstretrik). Mitt råd är då att du håller ögonen öppna ett tag och försöker bedöma hur sant det egentligen är. Välkommen t.ex. till Genusdebatten där vi försöker ha en öppen och dynamisk diskussion om just det – inte bara män emellan, utan med ett antal starka kvinnor i kärntruppen – inte minst Ninni, som ägnar sig åt att plöja igenom ”genusbiblioteket” med skarp analys och en öppen inbjudan till alla som vill vara med och diskutera.

  Om du tror att det skadar ditt anseende att synas där under eget namn, så kör med pseudonym. Vi outar ingen!

 3. Anonym skriver:

  Heja dig Du har tydligen trampat på en öm tå. Tänk att det blir sånt liv när en man står upp för kvinnorkaraften hos den födande kvinnan och hennes proffsiga systrar (barnmorskorna) som hjälper henne.

  • Ulf T skriver:

   @Anonym,

   Tänk att det blir sånt liv när en man står upp för kvinnorkaraften hos den födande kvinnan och hennes proffsiga systrar (barnmorskorna) som hjälper henne.

   Jag är rätt säker på att det inte hade blivit något liv alls om titeln inte varit så tendentiös, och den avslutande sågningen av den manliga läkaren hade utelämnats. Kvar hade varit en superb artikel om en dramatisk förlossning – dramatisk, i synnerhet för ett förstfödande par. Ingen vettig människa hade haft anledning att invända mot en hyllning av ett professionellt team som hjälpte ett barn komma till världen, komplett med en beskrivning av hur hjälplös mannen känner sig.

   Själv fick jag en tår i ögonvrån när jag tänkte tillbaka till de två gånger jag själv fick vara med om det. Men i bägge fallen var den (manliga) läkaren hjälten, om min hustru berättar historien. Han förlöste bägge barnen, och spred ett fantastiskt lugn omkring sig. När vi diskuterade saken tyckte jag att läkaren lika gärna hade kunnat vara kvinna, men min hustru känner sig inte lika säker. Nå, vi är för gamla nu för att göra om det, så vi lär aldrig få veta vem av oss som har rätt. I alla fall, berättar jag historien anser jag inte att läkarens kön, eller barnmorskornas kön för den delen, har den minsta betydelse. Inte ens den fantastiska läkarens (en man) som lade ryggmärgsbedövningen så snabbt och elegant att min hustru inte ens märkte att det var klart. De var alla proffs, och skötte sig fantastiskt bra.

   Du kan jämföra med någon spännande artikel om något team av män som lyckas med något mirakulöst, som sumpas genom att man betonar speciellt att det var just bara män i gruppen – förutom den kvinnliga sekreteraren som trippade in på sina höga klackar och serverade kaffe – och antyder att det är symboliskt för hur mycket mer värdefulla männen är.

   Det hade varit sexistiskt, eller hur? Nu blev läkarna förbaskade för att det inte fanns någon anledning att dra dem i smutsen, och en del män blev irriterade för att det inte fanns någon anledning att göra en genussak av situationen.

   Ganska enkelt egentligen.

 4. Pelle2 skriver:

  Jag tyckte att du var onödigt provakativ i ditt föregående inlägg. Barnmorskorna är säkert väldigt duktiga men ibland behöver de stöd av en läkare. I ditt fall var det en man men i framtiden kommer det med stor säkerhet vara en kvinna med tanke på kvinnodominansen på läkarlinjen i dag, Oavsett kön så tror jag att det altid kommer finnas ett behov av läkare i mödravården. Det kan se ut som om de bara glider in och gör något på fem minuter men jag antar att de har kvalifikationer som barnmorskan inte har, Jag vill också understryka att jag inte tycker att det är ok att du blev utsatt för näthat pg.a ditt blogginlägg.

 5. bashflak skriver:

  Vilket år fick män rätt att söka barnmorskeutbildningen?

  • Ulf T skriver:

   @bashflak,

   Nu blev jag nyfiken. Jag har inte hittat svaret på den frågan. Vet du? På Wikipedia hittade jag att Sveriges första manliga barnmorska utexaminerades 1966. Annars är det svårt i texter om barnmorskor att över huvud taget hitta några formuleringar om könsfördelningen. Det verkar så fullständigt självklart att de skall vara kvinnor att tanken att jobba för jämn könsfördelning inte ens tycks föresväva någon.

   Jag hittade dock denna artikel om Bertil, då (1972) den tredje manliga barnmorskan i Sverige. Artikeln säger att det nu (2008) finns några tiotal manliga barnmorskor.

   Då, för 36 år sedan, hände det att kvinnliga barnmorskor vägrade prata med honom och gick ut från expeditionen när han kom in. Så är det inte längre. Däremot händer det att kvinnor inte vill bli förlösta av en skäggig jordemoder.

   – En och annan kvinna reagerar när det kommer en manlig barnmorska, men i de flesta fall kommer vi överens. Det har hänt att de efteråt bett om ursäkt för att de haft förutfattade meningar och det känns bra.

   • bashflak skriver:

    Om jag vetat hade jag inte frågat. Själv trodde jag fram tills för några år sen att det var ett juridiskt mansförbjudet yrke, men det verkar inte stämma. Men könsfördelningen bland barnmorskor är nog i praktiken omvänd mot t.ex. stridspiloter och sopåkare.

 6. Näthatet mot dem som begåvat berättar om verkligheten borde bli föremål för avsky..!
  Joakims sällsynt rörande skildring av den gemensamma kvinnokampen för mamman o barnet är unik..!
  Att Joakim inte hyllade Ceasar för stetoskoperingen..utan syrrorna..är ju självklart..!
  Hyllas den ..som hyllas bör..!
  Tack Joakim..fortsätt att med patos skildra den svenska verkligheten..!

  • Jakob skriver:

   Fast han beskriver ju knappast ”verkligheten”, och därför är det så provokativt. Han nonchalerar en hel yrkeskår och får det att låta som att läkare sitter och rullar tummarna och endast gör en punktinsats några minuter här och där. Fast vad som egentligen är mest provokativt är att så många (du inkluderad) köper och hyllar den beskrivningen rakt av. Vänligen läs mitt inlägg nedan:

  • Ulf T skriver:

   Att Joakim inte hyllade Ceasar för stetoskoperingen..utan syrrorna..är ju självklart..!

   Och du visade rätt tydligt i förra tråden att du tycker det är ungefär lika självklart att inte bara ”inte hylla” läkaren, utan hänga ut honom (fast det numera lika gärna kan vara en henne) som onödig och överbetald.

   Läser man förra tråden står du dessutom ut som den mest provokativa och ”näthatande”, med ”begåvade” inlägg som:

   Om du Dr. Ceasar..släng också dig i väggen..!
   Barnmorskorna gör helvetesjobbet för smulor o du Ceasar tar semlan..!

   Här vare måånga efterblivna kommentarer..från stötta manschauvinister..!

   Medicinutbildningen fixar desutom den mest efterblivne..ja tydligen..!

   Så ni missplacerade ”läkare” stick o brinn..!

   Sedan vill du fly undan med att det bara är din humor. Nå, som jag brukar upplysa mina barn: Det är inte ”på skoj” om det är bara du som tycker det är roligt. Då kallas det något annat.

   När du fällde kommentaren om ”efterblivna kommentarer från stötta manschauvinister” var det nästan bara kvinnor som kommenterat i tråden. De enda männen som hade kommenterat var jag och Emil Läkare (och kanske en av de kommentatorer med titeln ”Anonym”). ”Stött” skulle jag beskriva Maria Läkare som, och i högre grad de barnmorskor som inte gillade vad hon skrev. Jag kan inte se var jag någonstans skrev något som kunde beskrivas som ”stött”, ”näthatande” eller ”efterbliven”, men upplys mig gärna med exempel.

   Det mesta av irritationen som följde tycktes mest riktad mot dig och dina provokationer (du fick god hjälp t.ex. av barnmorskan Teddy), och sedan mot dem som reagerade på dig. Det verkar iofs vara ditt främsta syfte, då dina inlägg har tydliga trolltendenser.

   Det jag ser i tråden är inte näthat, utan exempel på att det har blivit kutym att basha män och högavlönade – så pass vanligt att ett proffs som Lamotte inte tycks ha anat att folk faktiskt kunde ta illa vid sig av att han kryddade en annars jättebra artikel med sexism mot män och fördomar mot en hel yrkeskår.

   • Uffe torrboll..!
    Hur ska du förstå..?
    Du som inte klarar av verkligheten..utan ett stetoskop runt halsen..!
    Tur att du saknar makt o inflytande..!
    Dina tradiga milslånga inlägg är bara enfaldiga slag i luften..!
    Krya på dig..!

   • Ulf T skriver:

    @Tina,

    Hehe, jag förstår att du upplever faktafyllda inlägg som tradiga. Du har ju inte utmärkt dig genom att vara noga med fakta, precis – eller för den delen för att belägga dina påståenden alls. Som ingenjör går jag sällan omkring med stetoskop runt halsen, och beträffande makt och inflytande har jag fått mitt eget lystmäte.

    Gör inte misstaget att tro att alla som visar intresse för mäns problem i samhället måste vara patetiska ‘losers’.

    Du kan ju prova på att faktiskt förklara eller underbygga något någon gång. Risken är förstås att inläggen blir lite långa då… 😉

    Men finner du mina inlägg tradiga, så hoppa över dem vetja!

 7. Jakob skriver:

  Du förstår uppenbart inte vad du förmedlat Joakim. Till en början tycker jag det är en fascinerande artikel, men budskapet och rubriken är totalt felaktiga, och där faller det.

  Jag jobbade som barnläkare under 6 mån, innan jag sedermera bytte bana till röntgenläkare, mycket för att det var alldeles för påfrestande och stressigt i längden. Ett jourpass började klockan 17:00 och slutade klockan 08:00 morgonen därpå. Under den tiden jobbade man febrilt med att försöka hinna med alla väntande sjuka barn på akuten. Emellanåt ringde telefonen från avdelningen, och då ska man som jourläkare ta hand om det. De har ingen ”egen” läkare kvälls/nattetid. Emellanåt kunde det även ringa från förlossningen, då någon barnmorska var orolig för att ett nyförlöst barn tedde sig annorlunda eller avvikande på något sätt. Väl där gjorde man en snabb undersökning för att konstatera om allt var i sin ordning eller ej, innan man skyndade tillbaks ner till akuten. När klockan närmade sig ett eller tv på natten kunde man oftast gå och försöka sova någon timme, innan man blev väckt av telefonen och fick skynda iväg igen. Dagtid är det inte lika stressigt då det generellt är mer personal, men då har man istället en hel del arbete på avdelningen. Poängen är att det knappast är så att det ”sitter en läkare på läktaren och dricker kaffe” när de ringer från förlossningen och vill ha en bedömning. Att alla barnläkare som tillkallas dessutom skulle vara män är en väldigt skev beskrivning, då det snarare är kvinnodominans idag.

  Under min utbildning gick jag även sida vid sida med barnmorskor under ett antal veckor. Visst händer det att de får slita som djur emellanåt vid vissa förlossningar, men knappast dagligen. De flesta förlossningar är betydligt lugnare än så. En barnmorska har i regel en eller i vissa fall två förlossningar att hålla reda på. Under flera timmar är det desto vanligare att de befinner sig ute på expeditionen än inne på rummet. Ganska ofta fick man höra att ”här kommer det inte hända så mycket på några timmar så ni kan ju gå och sova istället”…

  Med all respekt för att du säkerligen inte vet och inser vad som egentligen försiggår bakom kulisserna så ter sig ditt lilla epos ganska patetiskt ur vissa hänseenden. Mer betalt är enligt mig helt motiverat relaterat till hur verkligheten ser ut. Jag kunde knappast sitta och fika och lösa korsord långa stunder under mina arbetspass…

  Vad som är provocerande är dock egentligen inte vad DU skrivit, utan att hela Sverige tycks köpa historien rakt av och verkligen tror att läkare sitter och rullar tummarna medans andra yrkeskategorier sliter.

  Jag skulle gärna låta tvivlare följa med på ett jourpass så skulle ni snart inse vad jag talar om.

  /Överarbetad läkare

  • Marie skriver:

   Varför ska det läsas in dolda agendor i allt som skrivs? Och vem är du, bäste överarbetade läkare, som tar dig rätten att skriva att alla i Sverige tror att läkare sitter och rullar tummarna? Vem tror det? Har Joakim skrivit det? Är det något jag avskyr, så är det att någon pratar för gemene man som om det var verklighet. Det finns säkert folk ute i stugorna som inte vet hur ni läkare kämpar, men jag hoppas och tror att de flesta vet hur alla sjukvårdsanställda kämpar inom detta stora maskineri.
   Jag läste Joakims inlägg som en hyllning till en yrkeskår som hjälpte hans fru i det svåra förlossningsarbetet och att läkarens insats i slutet ter sig oerhört liten i jämförelse. Därmed inte sagt att läkaren vid en annan förlossning på samma avdelning kan ha haft betydligt mer att göra än att kolla upp barnets hjärtljud när allt var över. Det här förstår väl alla och envar? Och att Joakim i just detta fall konstaterar att läkaren för sitt arbete tjänar dubbelt så mycket som barnmorskorna tolkar åtminstone jag inte som ett nedvärderande av läkarnas yrkeskår utan bara som…ett konstaterande. Ett konstaterande som ligger rätt i tiden, eftersom det på senare tid har debatterats om just deras löner.
   Att skriva att hans inlägg är patetiskt och att börja skriva om hur jobbigt läkare har och skriva att barnmorskor minsann sitter och löser korsord på arbetstid verkar som något malplacerade argument, speciellt när ingen har sagt att läkare sitter och rullar tummarna. Och sluta upp med att tro att alla i Sverige inte begriper vilken svår arbetsbelastning sjukvårdsanställda har! Men just i detta fall, var barnmorskornas arbete betydligt jobbigare än läkarens – det kan väl inte ens du förneka? Om du nu skulle göra det, är väl det patetiskt om något?

   • Marlene skriver:

    Vad då ”dold agenda”???

    Rubriken är ju: ”Tack alla barnmorskor som sliter medan männen tar pengarna”.

    Det är ju ett solklart budskap.

    Som en helt objektiv tolkning förmedlar det ju att barnmorskorna sliter medan männen (läkarna) inte gör det. Och numera är det ju 50-50 bland läkarna?!?! Om nu alla tolkar inlägget så fint som du gör så är det väl en sak, men det tror inte jag, och hyllningen faller i skymundan pga onödigt provokativ (och felaktig) rubriksättning, och en märklig slutkläm. Och att han likställer en läkare = man säger ju bara vilken syn han själv har på kvinnor.

   • Anonym skriver:

    @Marlene,

    Och att han likställer en läkare = man säger ju bara vilken syn han själv har på kvinnor.

    Nej, varför skulle det göra det? (När vi nu diskuterar dolda agendor…)

    Hade slutklämmen varit att läkaren var bra, trots att det var en kvinna, hade jag möjligen hållit med. Nu var ju själva poängen att den manliga läkaren släntrade in och tog en massa betalt för att i princip göra ingenting.

    Vardagsmisandri, skulle jag kalla det.

   • Ulf T skriver:

    @Marlene,

    Och att han likställer en läkare = man säger ju bara vilken syn han själv har på kvinnor.

    Nej, varför skulle det göra det? (När vi nu diskuterar dolda agendor…)

    Det var inte min mening att skriva det där som anonym – slarv av mig.

    Nå, anonym är jag ju fortfarande, men inte ”nätanonym” s.a.s. 🙂

 8. Marlene skriver:

  Tänk så fel det kan bli om man bara ser saker och ting ur en synvinkel. Komiskt att en sån snedvriden artikel kommer från självaste producenten bakom program som ”uppdrag granskning” mm. Något intresse och kunskap om hur man ger en objektiv syn borde finnas hos en sådan person. Fast det är klart att det ”säljer” betydligt bättre om man ljuger ihop något och vinklar det lite. Patetiskt! Nu är jag varken läkare eller barnmorska, utan undersköterska, men jag skäms över att arbeta inom vården när den här typen av smutskastning dyker upp i media. Alla gör vi vårdpersonal ett fantastiskt jobb, TILLSAMMANS!

 9. Erik S skriver:

  Jag tyckte din berättelse var väldigt fin men att rubriken och slutknorren blev lite onödigt polemisk. Löneläget i den offentliga sektorn är ju som det är, när det gäller barnmorskor/ssk tycker jag dock att den obefintliga löneutvecklingen är ett större problem än ingångslönen för nybakade sköterskor. För att åtgärda kompetensförsörjningen och löneläget borde man omgående fördubbla antagningen till läkarutbildningen. Detta skulle a) förbättra arbetskraftsutbudet, b) ge begåvade studenter möjlighet att läsa till yrke som ett fyller ett stort behov istället för en massa tramsutbildningar, samt c) minskad dränering av våra fattigare grannländer på dess mest högutbildade arbetskraft.

 10. Marie skriver:

  @ Marlene: Det där med dold agenda var riktat till den överarbetade läkaren Jakob om du nu inte förstod det. Eftersom han skriver att alla i Sverige genom Joakims inlägg tycks tro att läkarkåren sitter och rullar tummarna, undrade jag var han hittar detta budskap dolt någonstans.
  För övrigt tycker jag inte att man ska läsa en rubrik lösryckt i sitt sammanhang, utan som en sammanfattning av vad artikeln faktiskt handlar om (och det är väl själva vitsen med en rubrik, om jag inte har missuppfattat det hela?) Nu råkade det i detta fall vara en manlig läkare som efter förlossningen kontrollerade barnets hjärtslag och Joakim konstaterade att läkaren för denna något enklare uppgift i jämförelse med vad barnmorskorna hade uträttat tjänar dubbelt så mycket som barnmorskorna. Var det inte därför rubriksättningen var som den var? Det har väl inte något med Joakims kvinnosyn att göra? Om du sätter rubriken i samband med vad den underliggande texten förmedlar kan den väl knappast anses som provokativ och felaktig? Möjligtvis hade det varit bättre med singularform i stället för pluralform, men själva budskapet att det är en frapperande skillnad mellan vad dessa hårt arbetande barnmorskor får ut om man jämför deras arbetsinsatser i den här förlossningen med den (återigen i detta fall) manliga läkarens, tycker jag går fram, både i rubriksättningen och i texten. Och vad är det du finner märkligt i slutklämmen mer än en hyllning till en hel yrkeskår, nämligen barnmorskorna?

 11. Marlene skriver:

  ”Nu råkade det i detta fall vara en manlig läkare som efter förlossningen kontrollerade barnets hjärtslag och Joakim konstaterade att läkaren för denna något enklare uppgift i jämförelse med vad barnmorskorna hade uträttat tjänar dubbelt så mycket som barnmorskorna.”

  Och det där är ju just detta som är en så konstig jämförelse.

  Det är väldigt märkligt att jämföra någons relativt enkla insats under två minuter, med vad någon annan gjort senaste timmarna? Vid arbetspassets slut har de bägge uträttat en hel del, läkaren har haft betydligt större ansvar och säkerligen också stressigt emellanåt och har därför högre lön. Svårare är det inte. Jag jobbar ju också med patienter, har det stressigt, men mina befogenheter och ansvar är långt ifrån vad en läkare har. Men jag trivs förträffligt med det. Skulle inte vilja ha det yttersta ansvaret även om jag fick bättre betalt.

  Så jag måste säga att konstaterandet ovan är felaktigt.

  • Oj oj Marlene..!
   Joakims enastående förlossningsberättelse är ju hans personliga erfarenhet o tolkning…
   Inte alls något ”konstaterande”..!
   Som begåvad skribent så blir hans epos ett gladiatorspel..mellan hög o låg..!
   Inte ett socioekonomiskt referat av förlossningsvården..!

  • Marie skriver:

   Jag har följt debatten om den stress barnmorskorna upplever och senast i mars demonstrerade de mot sin arbetssituation eftersom de i vissa fall inte kan garantera en säker vård längre. De krävde inte högre lön, utan mer personal och fler vårdplatser. Joakims beskrivning från ”första parkett” ser jag som en hyllning till dessa fem barnmorskor som i timmar hjälper den födande kvinnan. Att han sedan, utifrån det han hade upplevt, jämförde deras insats med läkarens (och, som en naturlig aspekt deras löner) ser jag inte som något konstigt. Eller felaktigt. Jag ser heller inget från hans text som ifrågasätter att läkare har det stressigt eller att de har ett större ansvar inom vården. Jag ser det helt enkelt som en hyllning till barnmorskorna och som en intressant inblick i hur det går till på en förlossningsavdelning. Sedan kan man gå in på hårklyverier och börja spåna om vem som stressar mest inom vården, vem som har störst ansvar, vem som sitter och fikar och löser korsord (som den överarbetade läkaren skrev) eller vem som trivs bäst. Nu ser ju du helt annorlunda på hans inlägg, du ser det som provokativt, märkligt, felaktigt, snedvridet och patetiskt vilket jag rent spontant reagerade mot. Men det är ju så det är, människor tycker olika. Det är inget fel i det. Det här är det sista jag skriver om detta ämne i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s