Tack alla barnmorskor som sliter medan männen tar pengarna

Det här är en berättelse om en blodig kvinnlig kamp. En urtida rit där män bör hålla sig på avstånd, tills det är dags att ge en tumme upp eller ner.

För en vecka sedan åkte jag och min fru, nervösa och på helspänn, till förlossningsavdelningen på ett sjukhus Västsverige. Vi möttes av en kvinna i sjukhuskläder som hälsade oss välkomna. När hon visade oss till förlossningsrummet passerade vi människor med rufsigt hår och mörka blickar som rullade sterila rymdkapselliknande barnvagnar i plexiglas framför sig. Kvinnorna mötte min frus blick och nickade medkännande. De visste vad hon hade framför sig: En gladiatorkamp med två liv som insats. Ett skådespel med antingen vinnare eller förlorare, inget mellanting. Ett rituellt blodigt drama med kvinnor i huvudrollerna och män som passiva åskådare.

Vi kom in i rummet på eftermiddagen. Min fru tog plats på förlossningsbritsen. Smärtan stegrades inte långsamt, utan snabbt och brutalt. Bedövingsmetoderna hjälpte inte. Spyorna avlöste varandra. De kvinnliga barnmorskorna fanns på plats med våtservetter, handdukar, spypåsar och värmande ord. Jag lämnade min kropp och svävade ovanför rummet.

Timmarna försvann. Min frus knogar vitnade av greppet kring lustgasmasken. Det gick trögt. Smärtorna ökade men barnet kom inte på plats. Barnmorskorna slet. Med full insyn i det annars så heliga satt jag, bortkopplad från verkligheten, och mumsade godis från en twistpåse, som om jag var på bio. Filmen jag såg handlade om en gladiator som kämpade mot klockan och för sitt barn. Motståndaren: en osannolik smärta som måste bemästras innan det var för sent. Endast 3D-glasögonen saknades.

Det blev natt. Min fru orkade snart inte längre. De övervägde att använda sugklocka. Istället tillkallades avdelningens mest erfarna barnmorska – en alfakvinna som troligtvis ansvarat för fler förlossningar än Gud fader själv.

Alfakvinnan äntrade, med hård blick och veckad panna, rummet och möttes av respektfulla uttryck från de andra kvinnorna. Hon skruvade upp det värkstimulerande droppet och kopplade ett grepp runt min frus mage. Samförståndet bland kvinnorna var totalt. De behövde inte yppa ett ord, inte ens till min fru. De förstod vad hon kände och hon förstod vad de ville: barnet måste ut. Nu.

Det jag då bevittnade är den mest grundläggande gemenskapen bland kvinnor sedan urminnes tider. Ett livsavgörande ögonblick som de hjälpt varandra igenom i hundratusentals år. Det är en nedärvd ritual som sitter i hjärnan, muskelminnet, fingerspetsarna och i generna.

Twistpåsen höll på att ta slut. Då kom nästa krystvärk. Alfakvinnan samlade all sin kroppsvikt och slängde sig på min frus mage, strax under revbenen. Min fru skrek som om ett bredsvärd hade trängt in i ryggkotorna. Barnets huvud började synas. Ytterligare en, två, tre, fyra och fem stycken stycken krystvärkar med samma procedur, men inget resultat. Jag var förstenad och kall inombords. Innan det var dags för den sjätte krystvärken tittade alfakvinnan på mig. ”Om en minut är ditt barn ute”, sade hon. Håret på mina armar reste sig.

De fyra barnmorskorna fokuserade, men inte längre under tystnad. De vrålade, som om de vore på en fullsatt amfiteater, åt min fru att inte ge upp. I en kavalkad av blod och skrik mötte min dotter världen. Alla pustade ut. Fem kvinnor hade denna natt uträttat ett mirakel.

Då var det dags för den första mannen att få plats i berättelsen. Läkaren, Julius Ceasar, öppnade dörren och gick fram till min fru. Barnmorskornas händer och kläder var fulla av blod, svett och sekret. Julius Ceasars händer var rena och vita. Med dessa händer plockade han fram ett stetoskop som han förde till min dotters bröst. Efter att ha lyssnat på hjärtljuden gjorde han tummen upp och lämnade rummet.

Det slog mig då att den här barnläkaren, Julius Ceasar, har dubbelt så hög lön som var och en av kvinnorna i rummet.

Jag vill tacka alla barnmorskor som trots det, varje dag, uträttar mirakel i förlossningsrummen – de största gladiatorarenorna av alla.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Simone3

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

361 kommentarer till Tack alla barnmorskor som sliter medan männen tar pengarna

 1. ladyember skriver:

  Jag håller nog inte riktigt med, för även om BM säkert är ett mer fysiskt slitigt yrke så kan den läkaren göra bedömningar och ställa diagnoser som barnmorskorna inte klarar av. Han räddar liv på ett helt annat sätt, och om han hade gett tummen ner (som han gjorde på mig) då är det på hans ansvar som det sker saker sedan. Dessutom låter det som att de där ”seriösa” barnmorskorna borde ha tillkallat en läkare mycket tidigare – berättelsen låter mer som ett exempel på en skräckförlossning där barnmorskorna ägnade sig åt att försöka fixa situationer som de inte borde, och troligen fick kvinnan mer skador än hon hade behövt få om man hade tillkallat en läkare tidigare.

  Baksidan med förlossningsverksamheten är att hur mycket barnmorskorna än gör, så är de inte ansvariga för särskilt många av sina handlingar. Om kvinnan hade skadats när de ställde sig och hoppade på hennes mage (vilket är ett grepp som inte ens är tillåtet på många kliniker) hade det inte räknats som felbehandling, utan som kvinnans eget fel för att han hon var dum nog att bli gravid. Om en läkare beslutar om någonting, då är han ansvarig för det beslutet. Vilket är en av många anledningar till varför jag aldrig skulle lägga mitt och ett barns liv i händerna på barnmorskor. Jag tror heller inte att han som skrev artikeln har en aning om vad läkaren gjorde ”under tiden” som allt det andra skedde.Troligen ägnade han sig åt någon av de 100 andra patienterna som han var ansvarig för under passet.

  • Anonym skriver:

   Barnmorskan är fullt ansvarig för den normala förlossningen och flera studier visar att utfallet ser bättre ut när det är så, istället för att läkare ansvarar för friska kvinnor med normal förlossning. Ditt inlägg känns okunnigt och oinformerat.

   • ladyember skriver:

    Nej, barnmorskan är INTE ansvarig för de skador som uppstår, t.ex. om kvinnan drabbas av rupturer som följd av yttre tryck. Förlossningsskador som uppstår under en normal förlossning tar vården inget ansvar för. Ingrepp som ordineras av läkare tar vården ett annat ansvar för.

    Att som anonym lite löst hänvisa till ”studier” känns ganska överflödigt. En person utan namn påstår att det finns studier… oh, så överbevisad jag känner mig… not!

    Det finns också studier som visar att läkare är bättre på att diagnosticera problem.

  • Anonym skriver:

   En barnmorska är lika ansvarig och kan bli av med sin legitimation precis på samma sätt som en läkare

  • Anonym skriver:

   Du lever i en annan värld…..

 2. Cecilia Ronnevi skriver:

  Det är sådana här artiklar som sprider myter om vården i samhället. Ett vanligt fenomen som grundar sig på att en patient/nära anhörig: 1. Inte har tillräcklig kunskap i hur vården fungerar 2. Troligtvis är väldigt färgad av det faktum att han när han gör sina antaganden är stressad, rädd, ser sin fru i fasansfulla smärtor och fram för allt är påväg att få sitt första barn. Den läkare som kom in var sannolikt en barnläkare,dvs. en specialist på barns sjukdomar och hade således inget mer att göra med det andra som försegick. Olika specialiteter inom vården är specialiserade för att ta hand om just sitt område. Övrigt tar andra specialiteter hand om om så behövs. Den s.k. erfarna Alpha-kvinnan som kom in och hjälpte till vid det s.k. påtryckningsförsöket som det kallas, var troligtvis en gynekolog,dvs en annan specialistläkare, specialiserad på kvinnors sjukdomar.kanske detta inte uppfattades i den stressiga situation som rådde helt enkelt eftersom vederbörande var kvinna? Kanske inte lika självklart att en kvinna kan vara läkare för vissa?

  • Leg. Sjuksköterska. skriver:

   Tror ni båda här över är UL som svarar. Det brukar låta så nämligen. För inte nog med att ni tjänar så mycket mer, er respekt för den otroliga kunskap som barnmorskor har saknar ni. Ni vet att de kan mycket mycket mer än er va? Jag var med en gång som barnmorskestudent vid en av de 50 förlossningar man ska ansvara för innan man får sin legitimation, där i dörren stod en läkare som (gjorde en av sina 2) förlossningar som ingår i läkarutbildningen. Inget hands-on där, utan snarare en rädd blick in i rummet på kvinnan som födde. Innan man blir barnmorska har man redan en gedigen utbildning som sjuksköterska och dessutom erfarenhet att jobba som detta innan. För mig som sjuksköterska är detta exakt hur det ser ut.

   Rädd ska man bli när en oerfaren läkare kommer in och ska ”rädda” situationen från en Barnmorska som antagligen har en mycket mer massiv erfarenhet av förlossningar.

   Nä. Stig ner från hästen.
   Mvh.

   • Anonym skriver:

    Nej du, där har du fel. Jag är sjuksköterska och har arbetat i flera år. Jag ska definitivt inte undervärdera min och mina kollegors utbildning men så pass mycket erfarenhet har jag så att jag inser skillnaderna i medicinska kunskaper när det gäller ssk och läkare. Det har jag respekt för. Jag känner inte att jag behöver hävda mig på något sätt som ssk för det. I grunden är det två vitt skilda yrken och vi samarbetar för att få till en så bra vård som möjligt. Det jag kan tycka är lite tröttsamt är det läkarförkt som jag ständigt tycker gör sig påmint inom vården. Varför är det så svårt att erkänna att det finns vissa skillnader mellan olika yrkesgrupper? Skillnader i utbildning och ansvar. Så enkelt är det och jag man svårt att acceptera det känns det som att man borde arbeta med sin egen hybris, behov av att hävda sig och osäkerhet. Män kvinnor oavsett.

 3. Anonym skriver:

  En annan sak som är värd att påpeka, i och med att du gör antagandet att jag är underläkare, är att vi då inte pratar om en specialistläkare. En barnmorska pluggar i 4,5 år och sedan får hen en massa klinisk erfarenhet. En specialistläkare har när hen är färdig pluggat i ca 12 år + att hen efter detta också tillgodogör sig en massa klinisk erfarenhet. Att du försöker göra jämförelser med en underläkare och en barnmorska är ju fånigt och det baserar sig enbart på dina fördomar. Nä, jag undrar vem det är som behöver kommer ner från hästen egentligen? Jag är stolt över mitt jobb. Jag har många års erfarenhet och en kandidat i omvårdnad. Jag behöver inte hävda mig för någon. Att jag är värd högre lön är självklart men det betyder inte att jag tycker att läkarna är överbetalda, de är väl värda sin lön. Olika utbildningar, olika långa utbildningar, olika yrken, olika grader av ansvar för olika saker och ja… också olika lön.

 4. Carina skriver:

  Tack Joakim för dena underbara, underbara berättelse ur erat liv!!!
  Jag förstår precis (mamma till 4 barn)
  Önskar er all lycka!
  Carina

 5. Lena ericsson skriver:

  OTROLIGT att kvinnor än idag ska föda m smärta…hade det varit män som fött barn hade kejsarsnitt varit OBLIGATORISKT redan för 50 år sedan Ingen man ingen hade funnit sig i detta…alltså inte bara skillnad i lön..,.menar jag.

  • Barnmorskestudent skriver:

   Kejsarsnitt är inte lösningen! Skulle alla föda med kejsarsnitt skulle andelen dåliga barn och graviditetskomplikationer i kommande graviditeter öka dramatiskt. Alltför många tror att kejsarsnitt är en enkel quickfix. Så mycket risker följer kejsarsnitt och de allra flesta kvinnor som föder vaginalt är stolta och nöjda över sin förlossning. Men ja, jag anser att alla kvinnor ska ha rätt till god omvårdnad, stöd och smärtlindring under hela sin förlossning. Mer barnmorskor åt folket!!

   /Barnmorskestudenten

   • lennita skriver:

    Med dem berättelser jag omgärdas av så är kejsarsnitt det enda alternativet för mig. Ett planerat snitt är väldigt säkert sen finns d förbättringsåtgärder där. Ex efter snittet utsätta barnet för mammans bakterier o lite andra grejer. Kejsarsnitt borde erbjudas alla kvinnor som ett självklart alternativ. Tror ändå att de flesta skulle välja vaginalt.

  • Cayenne Ekjordh skriver:

   Märkligt att smärta ska tas bort ur Livet!? Vem kan leva ett smärtfritt liv!? Döden ska utrotas fram för allt i Sverige. Är det möjligt?

  • Anonym skriver:

   Otroligt nog finns vi kvinnor som vill föda våra barn med svett och tårar. Jag är tacksam för att jag inte behövt ta kejsarsnitt. Önskar alla kvinnor att få föda som de vill,vaginalt,smärtsamt,smärtfritt med snitt eller hur som bara det blir så bra det bara går för just den kvinnan.

  • Benjamin Sulansson skriver:

   Vem fan tror du att du är Lena Ericsson att tala för alla män i världen? Vad vet du om vad vi tycker och tänker om smärtorna som liv och livet för med dig?
   Jag kan inte föda barn, jag kommer aldrig att känna den smärtan, men jag står bredvid min älskade och gör allt för att lätta hennes smärta, men bara för att jag inte föder barnet betyder inte att jag inte känner någon smärta.

   Så jag säger igen, vem fan tror du att du är Lena Ericsson? Fy fan för sådana som dig, som inte på något sätt vill sätta dig in i någon annans situation utan direkt dömer ut dom för att dom är man, eller kvinna.

 6. Robert skriver:

  Dummaste slutsatsen någonsin, vad hindrar en kvinna från att vara läkare eller en man från att vara barnmorska för den delen? Du känns mer som en människa som vill ha uppmärksamhet för att du är så ”duktig och jämställd” men du har ju redan delat upp könen i stereotypiska roller.

 7. Micke skriver:

  ”Tack alla barnmorskor som sliter medan männen tar pengarna.”

  Att strö salt i genusdebatten verkar vara dit dåligt gömda huvudsyfte.
  Nu för tiden finns det mera kvinnliga läkare än manliga.
  Du tog udden ur din fina förlossningsberättelse och flyttade fokus till något
  helt annat.
  Vad var syftet med dit inlägg?
  Berätta om förlossningen av dit första barn eller starta en debatt där läkaren
  som lika gärna hade kunnat vara en kvinna är överbetald och okunnig?

 8. Anonym skriver:

  Synd att det viktigaste du gjorde var att sitta med en godispåse. Hade aldrig klarat mina förlossningar utan min man! Närvarande, fokuserad och där precis varje sekund.

 9. Martin skriver:

  Detta var tamefan det dummaste jag läst på länge (eller denna vecka i allafall..). Hade du ens skrivit detta inlägg om läkaren som kommit in varit en kvinna? Troligen inte.. Och ska di diskutera ”kvinnolöner” så kan du även balansera det med de bortglömda poliserna och brandmännen som helt hamnat i skymundan bakom de mer högljudda sjuksköterskorna. Nej, du verkar bara vara en i raden av alla nyfeministiska manshatare.

  • Micke skriver:

   wow. Din sista mening lyckades verkligen förstöra allt du hade skrivit innan dess. Det var tamefan det dummaste JAG läst på länge.

 10. Rafael Kiersz skriver:

  Min kompis är barnmorska och man…och hur menar du att han som man skulle ta pengarna enligt din rubrik?
  När vi fick vår dotter var doktorn en kvinna…
  usch vilken otroligt obegåvat skriven text…

 11. Emma skriver:

  Vilken snedvriden text! Du tar inte i hänsyn att det är barnmorskans jobb att utföra detta jobb och att läkaren endast kallas in när det behövs/sker komplikationer. Han ELLER hon kanske kom precis ifrån ett kejsarsnitt eller något annat svårt arbete. Det finns en orättvis syn på dagens läkare, att de skulle vara dryga och rika troll (och MÄN?) snälla kan vi inte släppa denna föreställning? Läkare jobbar skithårt och har mycket mera ansvar, jag tror inte många människor skulle utföra läkarnas jobb för en lägre lön! Förstår inte heller könsuppdelningen, många läkare är kvinnor och många sjuksköterskor män. Nej, gör bättre research innan du skriver något om detta igen. Tråkigt att se att sådana hör texter sprids!

  • json skriver:

   Håller helt med dig! Författaren vill uppenbarligen skapa en genusdebatt där det inte finns någon grund för det. Om barnläkaren hade varit en kvinna då hade han kanske inte nämnt den aspekten alls? Okunskap är ingen dygd.
   Dessutom var det uppenbarligen ingen av barnmorskorna som tillkallade någon LÄKARE utan man tillkallade en äldre kollega. Jag hade ingen accepterat detta, det kan jag ju bara tala om! Läs lite lex Maria anmälningar så ser ni att flera anmälningar handlar om att barnmorskor tillkallar läkare FÖR SENT. Ska läkaren hållas ansvarig för det också??

 12. json skriver:

  Nä men fy sjutton vilken hemsk text att läsa! Så alfa kvinnan ska premieras för att kasta sig över den stackars utröttade modern och med våld pressa ut barnet med fruktansvärda smärtor som följd??? Det är medeltida förfarande och på ämnet så kan jag passa på att förmedla att vi inom sjukvården inte längre vare sig söver med eter längre eller amputerar ben utan bedövning. Varför ska vi kvinnor tvinga utstå sådan behandling?? Kejsarsnitt ska användas vid akuta tillstånd men alfakvinnan fick säkert flertalet ruggdunkningar av sin ledning för att hon sparade in kostnaden för kejsasnitt. Hade hon orsakat tarmperforation på moder med akut operation och stomiuppläggning som följd hade det säkerligen varit ett annat ljud i skällan och författarens text hade nog inte renderat i all dessa ruggdunkningar. Men det gläder mig att allt gick bra för ditt barn och din fru! Alla kanske inte har samma tur.

 13. Lina skriver:

  Jag har fött två barn, vaginalt. Båda gångerna var barnens pappa väldigt aktiv. Inte fan satt han och tittade på och åt godis! Hyllning till kvinnan my ass, hylla din fru genom att hjälpa henne istället, det finns mycket en partner kan göra för att lätta smärtan och hjälpa till att andas och slappna av mm. Annars skulle ju knappast en doula ha någon uppgift. Som det låter på dig hade du ju lika gärna kunnat sitta i korridoren och vänta. Är det så att du inte *fick* vara delaktig ber jag om ursäkt, men då förstår jag inte riktigt hyllningarna av barnmorskorna heller.

 14. Mattias skriver:

  Välskrivet men haltar lite. Ni förstår – från att ha varit ett mansdominerat yrke är det nu en övervägande majoritet kvinnor på läkarutbildningarna och bland våra AT-läkare. Bland barnläkarna tror jag fördelningen är ca 50/50 män och kvinnor och bland gynekologerna har det de sista åren examinerats en stor majoritet kvinnliga specialister till en redan kvinnotät specialitet. Och vad gäller huruvida läkaren är värd sin lön eller inte så kom ihåg att det tar 12 år att bli färdig specialist och barnläkarnas och obstetrikernas riktiga arbete börjar först när det inte går så bra som i denna historia. Då faller ett tungt ansvar på deras axlar.
  Så – fint skrivet men i sak helt fel.

 15. sjuksköterskan med barn tack vare just läkarna skriver:

  Jag blir så ledsen när jag läser sånt här. Du sätter yrkesgrupper emot varann istället för att se hur jäkla bra dom kompletterar varann. Barnmorskor är världens bästa på det dom gör och läkarna på det dom gör. Men barnmorskornas lön har INGET att göra med läkarnas löner. Du jämför äpplen och päron.
  Men jag tänkte berätta lite om hur lyckligt lottad du ändå är som bara fick den snabba kliniska träffen med läkaren, hur jäkla tacksam du borde vara för det.
  För allt gick bra för er. Ni fick ett barn efter många timmars slit.
  Ni var inte en av dom som fick känna det oändliga svarta djup som uppstår när hjärtljud försvinner och du är helt säker på att allt nu kommer allt för alltid bli svart.
  Ni va inte en av dom som helt plötsligt befinner sig i en operationssal full av springande vårdpersonal och där sekunderna räknas..tick tack tick tack….sekunder för ett barn.
  Ni var inte en av dom som inte får ert barn upp på bröstet utan barnet försvinner in till ett annat rum….och så är allt tomt.
  För i alla dessa tillfällen är det den ”onödiga” läkaren som kliver in, där kommer läkaren in och gör det dom är bäst på. För där och då kan inte ens den bästa barnmorskan i världen rädda dagen, och det ska dom inte heller.
  Ni har så jävla tur som inte träffade läkaren mer än vad ni gjorde.
  Men kom fan inte och tro att du har koll på ”hur det ligger till”, för du har ingen jäkla aning!

 16. Anna skriver:

  Tack för fina berättelse! Många dumma kommentarer har den fått, men hoppas inte det gör din upplevelse sämre! Grattis till er förstfödde!

 17. Lisa skriver:

  Och inte att förglömma, vi undersköterskor som assisterar barnmorskorna.. Stöttar mammor, städar, gör fikabrickor och har 20.000:- i grundlön….

 18. Monica Antonsson skriver:

  Det här var något av det bästa jag läst.
  Vilken fin och klok beskrivning av en förlossning från åskådarplats.
  Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s