Att fråga var någon kommer ifrån är inte rasism

dagensnyheter

I kölvattnet av konflikten mellan Jonas Hassen Khemiri och Jasenko Selimovic publicerar DN:s söndagsbilaga idag ett femsidigt reportage om rasismen i Sverige.

En av de som medverkar är Mogge Sseruwagi, skådespelare och programledare. Han säger att rasismen är en del av hans vardag och att det bland annat tar sig uttryck i att folk frågar om hans bakgrund:

”Som att jag ständigt får frågor om var jag kommer ifrån och förväntas svara snällt varje gång.

Även Rashid Musa från organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén citeras om hur han drabbas av rasism:

”När jag får frågan ”Var kommer du ifrån”. När jag svarar Linköping så frågar de igen ”Var kommer du egentligen ifrån”?”

Jag är medveten om att det finns en hel del rasism i Sverige och jag vill absolut inte ta ifrån varken Rashid eller Mogge deras känslor. Samtidigt är det, i mina ögon, märkligt att frågan om någons ursprung ses som en rasistisk handling. Att så vårdslöst definiera rasism kan få negativa konsekvenser i form av att människor, av rädsla för att säga fel, distanserar sig från personer med annan kulturell bakgrund.

Ur rädsla föds främlingsfientlighet och när folk måste väga sina ord på guldvåg, för att slippa rasiststämpel, finns risken att de tappar greppet och i frustration börjar sympatisera med xenofobiska krafter.

Jag har personligen träffat Rashid Musa ett par gånger när jag jobbat med SVT Debatt. Han är en smart och begåvad kille som jag tycker om att prata med. Dessutom är han en skarp debattör. Vid ett tillfälle frågade jag honom om hans bakgrund och fick en intressant historia om hans rötter i Somalia.

Om du läser detta Rashid får du gärna berätta ifall du upplevde mig som främlingsfientlig eller rasistisk. Det vore intressant att veta. I så fall kan jag nästa gång vi möts prata om vädret eller om hur bilen går – sådant som vi blåögda svenskar i villaförort förväntas prata om.

Jag har förmodligen ibland gjort ”misstaget” att fråga var folk kommer ifrån. Det gör mig kanske till okunnig om strukturer, men gör det mig till rasist? Jag hoppas inte det.

Joakim Lamotte https://twitter.com/HotLamotte

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till Att fråga var någon kommer ifrån är inte rasism

 1. MiT skriver:

  Hoppas att du frågar Musa när du träffar honom om hans påstående om att en somalisk flicka i Forserum hade tvingats hälla mjölk över sig själv… Han sa det i TV! Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med och ta med en jättenypa salt vad representanter för INTRESSEORGANISATIONER säger och påstår. För de lever på att en bild finns och frodas, det sätter bröd på bordet. Och eftersom jag har mycket god kännedom om vad som hände och inte hände i just Forserum så litar jag inte ett enda skit på vare sig journalister, media eller någon representant för någon intresseorganisation! Och jag litar definitivt inte på vad Musa säger!!! Efter det i Forserum så skulle jag inte ens lita på han ens om han sa att solen sken ute utan att kontrollera det två gånger…

 2. Jo..men bara i Sverige..!
  I övriga världen så är det ett tecken på människointresse..!
  När en kenyan beträder svensk jord omvandlas han direkt till en etnisk svensk..!
  Precis som att vi blonda o blåögda mörknar i Kenya..visst är det så..inte det..?
  Så snälla lättstötta utlänningar..ta av er offerkoftaorna o titta i spegeln..!
  Där har ni svaret till varför vi frågar :”Varifrån kommer du”..?
  Precis som jag blivit tillfrågad tusentals ggr i Mellanöstern..utan att bli stött..!

 3. Ulf T skriver:

  Jag har många gånger tvekat inför att fråga någon var de kommer ifrån, eftersom jag är rädd att de skall uppfatta det som ett rasistiskt påhopp. När jag själv är ute och reser får jag den frågan hela tiden, och har aldrig uppfattat den som annat än trevlig och omtänksam. Men här hemma ser jag till att känna in situationen rejält, och tajma frågan så väl jag kan. Vem vet hur det kan uppfattas??!

 4. Detta är däremot rasism:
  När man som jag levt i Mellanöstern och dessutom är arabisktalande så lär man sig vad rasism är..!
  Som svensk blir man chockad av hur araberna delar in människor i hudfärg..!
  Oräkneliga ggr har jag suttit med libanesiska kvinnor som skärskådat sina ev. blivande svärdöttrar..!
  Otroligt obehagliga kommentarer om att ju mörkare hud desto mindre önskvärd..om inte en nätt förmögenhet kan ljusa upp flickan..förstås..!
  Deta sker alltså över hela Mellanöstern dagligen..DET är rasism..!
  Svenskar är världens mest humana o toleranta folkslag..den som inte ser det. .han borde ta av offerkoftan..och tacka Svea för att hon gett oslagbara möjligheter till kravlöst välstånd..!
  Man biter inte den hand som föder en…det gör inte ens hunden..!

 5. Ekvalist skriver:

  Om det är rasism att fråga någon var den kommer ifrån så måste Afrika och Asien vara väldigt rasistiska. Där har jag nämligen fått den frågan många gånger. I Indien fick jag så många gånger frågan ”hello, where are you from?” att jag på grund av utmattning i talmuskulaturen funderade på att sätta en skylt i pannan med ”Sweden” på. För att inte tala om alla som ville fotografera sig tillsammans med mig. Men jag tolkade ändå inte det som rasism utan som välvillig nyfikenhet.

  Kanske har jag läst för lite intersektionalism och kritiska vithetsstudier för att förstå att jag borde ha känt mig rasistiskt påhoppad.

 6. Pelle2 skriver:

  Förstår inte heller varför det är rasism att fråga någon var de kommer ifrån om man kan se att
  de kanske inte med säkerhet är uppvuxna i Sverige av Svenska föräldrar. Har själv frågat många om detta för att jag är nyfiken och inte för att jag är en rasist.

 7. Ping: Lite mer reflektioner om rasism och fördomar | Trollan's Tankar om stort och smått

 8. markus skriver:

  Jag håller med dem, kommer från dalarna men bor i stockholm och får alltid frågan vart jag kommer ifrån så fort jag öppnat munnen. Känner mig djupt kränkt varenda gång.

 9. yasmineelrafie skriver:

  Det är skillnad på att vara turist och att vara född, uppvuxen och medborgare i ett land.

  • trollan skriver:

   Fast grejen är att det där är liksom som Markus en fråga från inom landet med. Jag är född uppvuxen i Sverige, men får ofta frågan var jag är ifrån. Detta för att min dialekt är en blandning av min mors, fars och där jag är uppväxt. Jag har många gånger fått frågan om jag är norsk, när de lyssnat på hur jag pratar. Och annars så är frågan spontant var jag är ifrån. För mig är det bevis på intresse för den andra personen. Att få reda på lite mer. Så jag har även på alla mina intervjuer talat om varifrån Sverige jag kommer.

   Är man född och uppvuxen i Sverige kan jag tycka att det vore oartigt och löjligt att fortsätta fråga. Men om man pratar med bruten svenska, så kan jag nog tycka att det kan vara befogat att fråga utan att bli ansedd som rasist.

 10. @ El Rafie
  Det syns ju inte att du har blivit svensk medborgare..du är ju fortfarande arab..!
  Vi får nog gå på utseendet eftersom det är det som skiljer dig från t.ex mig..!

  • yasmineelrafie skriver:

   Intressant, Tina. Vad är i våra utseenden, menar du, är det som gör dig till svensk och inte mig?

   • Att du är arab syns i ditt utseende..att jag är svenska syns i mitt..!

   • yasmineelrafie skriver:

    Såhär ser jag ut. Var i mitt utseende syns det arabiska – eller är du bara ett troll? https://www.hanaholmen.fi/images-x/stories/personer/yasmine_el_rafie.jpg

   • Det syns på den typiska libanesiska billiga gula blonderingen och dina mörka ögon..!
    Vad är det för fel på svart hår..?

   • yasmineelrafie skriver:

    Ahh. Men jag har inte mörkt hår, jag är inte libanes, och jag har inte mörka ögon, putsa glasögonen? Jimmie Åkesson har mörkare hår än jag – är jag mer svensk än han då?

   • Du är arab..som jag skrev..!
    Du har libanesisk gul blondering ..den hårfärgen är berömd för sin tackyness..!
    Du avskyr ditt arabiska utseende så att du avundsjukt hatar alla oss blonda o blåögda..!
    Vilken pinsam antirasism..!

   • yasmineelrafie skriver:

    Du menar att det faktum att jag, i likhet med många andra svenskor, är blonderad på den bilden gör mig till arab? Just nu är jag rödhårig, gör det mig mer svensk? Eller när jag har min naturliga ljusbruna färg som är ljusare än Jimmie Åkessons?

   • Traumatiskt tydligen..ja att behöva bleka sig för att dölja sitt ursprung..!
    Stå upp för ditt egyptiska ursprung..eller skäms du för det..?
    Det gör inte vi blonda o blåögda..!

   • yasmineelrafie skriver:

    Fast nu svarade du inte riktigt på det som var ämnet för den här diskussionen – jag undrade om bara svenskor med råttfärgat hår har rätt att blondera sig – och varför du tror att jag dagligen, oavsett när jag varit blondera, naturlig brunett (ljusare brun än Jimmie Åkesson) eller som nu, rödhårig, jag ständigt förutsätts vara etnisk svensk. Andra tycker uppenbarligen inte att jag syns i mitt utseende och då är jag nyfiken på vad i mitt utseende du menar gör, som du skrev, det så uppenbart att jag ser ”arabisk” ut. Du sade ”mörka ögon”, men det har jag inte. Du sade ”mörkt hår” men min naturliga hårfärg är ljusare än Jimmie Åkesson. Sen försökte du med att det var min blondering som var arabisk – men jag är ju inte blonderad idag. Så vad är det du ser som ingen annan ser? Och du menar väl förresten inte på allvar att alla som färgar håret i Sverige skäms för sitt ursprung? Det lämnar inte många stolta kvar. Men jag antar att du aldrig färgat eller blekt slingor. Låter lite konventionellt, och ganska osvenskt…

 11. Férid skriver:

  ”var kommer du ifrån… egentligen?”. smaka på den frågan. det är ungefär som att dyka upp på en fest och få kommentaren ”jaså, vad lustigt att du är här, ska inte du gå hem snart?”. det är just det där ”egentligen” som gör det. där står man och har inget annat land än sverige. man tänker, drömmer och älskar på svenska. ändå accepteras man inte. jo, det svider.

  samtidigt får man inte glömma att många invandrare inte har något problem alls med dessa frågor. de ser sig inte som svenskar och anser kanske att deras huvudsakliga identitet finns i ett annat sammanhang. då gör det inget att förfrämligas med frågor om ursprung. människor är olika.

  • @Ferid.
   Följdfrågan när du t.ex svarat Stockhom blir ju självklart, men varifrån egentligen..?
   Om du blir förolämpad av den så visst bli det..!
   Men vi som är intresserade av människor kommer att fortsätta att fråga: ”Varifrån kommer du”..!
   Precis som sker över hela världen..!

   • Férid skriver:

    fråga på. vem hindrar dig? vissa blir säkert glada. men om någon svarar ”jag är från sverige” kanske du skulle överväga att nöja dig med det svaret? jag säger det bara som ett litet råd i all välmening. en chans för dig att bättra på din sociala kompetens. och slippa uppfattas som en person som placerar folk i kategorier de inte vill tillhöra.

    etnopornografiska frågor kan uppfattas som otrevliga om den utfrågade inte visat samtycke. det är som med mycket annat i livet. så tänk på det nästa gång du ser en hudfärg, ett namn eller en fysionomi som du brinner för att få kategorisera.

   • yasmineelrafie skriver:

    Varför är den självklar, menar du Tina? Om du är född och uppvuxen i Örebro, och inte kommit dit nånstans ifrån, är det inte en rätt obegriplig fråga med ”kommer” och ”egentligen”?

   • @ Ferid o El Rafie.
    Varför skäms ni för ert utseende..det gör inte jag..men har i Beirut ibland önskat att jag var svarthårig..för att slippa frågor som ”Min wain ente..?
    Men som sagt jag förklarar på arabiska att jag är svenska..och möts då ofta av : Wallah..halva min släkt bor i Sverige..!
    Va kul var då..osv..!
    Det slutar ibland med kaffe o vi ses..Inshallah..!
    Ni två bor i ett land s?
    Katter chair allah..!

   • Tyvärr så slank resten av meningen iväg..den ska vara:
    Ni två bor i ett land som har räddat er från misär i hemlandet..!
    Dessutom betalar era liv..lite tacksamhet vore väl på sin plats..?
    Isf hatet mot oss som föder er..!

 12. villacalifornia skriver:

  Att fråga varifrån någon kommer kan ju han så många orsaker.
  En orsak till att jag frågar är att få lära mig om landet, dess innevånare, kultur, standard mm.
  Jag älskar att resa runt i världen men också att kunna prata med andra personer om deras kultur.
  I bland händer det att diskussionen blir så intressant, i alla fall för mig att jag väljer att bjuda på en fika för att kunna diskutera vidare.

  Att kunna prata med andra människor och kunna lära sig mer om deras är ett sätt att bygga broar mellan folk och kulturer. I bland kan man tycka att vissa saker i en kultur är helt befängd, tills man får höra bakgrunden till historien.
  Detta gör mig ont att höra att någon uppfattar frågan som rasistisk när jag i stället vill lära mig mer.

 13. Björna skriver:

  Jag måste säga att jag tycker att det är underligt att det är så svårt att förstå att det är tröttsamt och till slut kränkande att bli decimerad till en enda egenskap, egenskapen invandrare, någon som kommer någon annanstans ifrån, den andra. Inte någon som är förälder, gillar/ogillar fotboll är politiskt intresserad eller ej, som är en mångfacetterad person.
  Som svensk turist i andra länder får vi ju också smaka på det hela och jag kan tycker att det är oerhört tröttande i längden. När man är ute och reser så vet man att alla omkring en ser en som en enda egenskap, som turist. Alla vill också i all välmening ha reda på just varifrån man kommer och man får därmed respresentera Svensken och landet Sverige. I en vecka kan detta vara Ok, i två veckor lite tjatigt och när man varit ute i en månad har man börjat trötta rejält och vill bli en hel person igen. Då åker man hem igen.

  Har man däremot flyttat till ett annat land och bestämt sig, av olika anledningar, för att bo där mer eller mindre permanent då kan man inte åka hem, det kanske inte ens finns något ”hem” längre, speciellt inte om man är född i Sverige. Att bli tillfrågad en gång eller tio gånger är naturligtvis inget problem för de flesta, men när ALLA som sätter sig i din taxi frågar varifrån du kommer (egentligen?) (inte om du såg matchen igår) då blir det naturligtvis ett utslag för en strukturell rasism. Även om varje enskild fråga inte är illa menad.

  • Hela världen är indelad i etniciteter..!
   Vilket leder till nyfikenhet på mig i t.ex Arabvärlden och på Rashid Musa i Sverige..!
   Eftersom Musa har samma rättigheter i Sverige som vilken etnisk svensk som helst..så är det nog ett väldigt lågt pris att då o då störas av frågor om bakgrund..!
   Medborgarskap i världens mest humana o toleranta välståndsland är ju tyvärr kravlöst..!
   Men som sagt lider man av det..så är man fri att välja……världen är stor..!

   • Björna skriver:

    Och du tycker också att Musas barn (som ju faktiskt inte själva valt att bo i Sverige) ska tycka att det är ett lågt pris att betala?

 14. Barnen är Musas ansvar..inte Sveriges..!

 15. rocki skriver:

  Skulle man kunna tänka sig att diskutera detta fenomen, som vissa verkar uppleva som så jobbigt, utan att kalla det för strukturell rasism? Kan bara konstatera att i fall det verkligen är ett problem för så många, så ”lider” hela världen av strukturell rasism och det får mig att undra varför man skulle förvänta sig att Sverige skulle vara ett undantag? Är svenskar ett bättre folk än alla andra?

  Det blir svårare och svårare för människor i Sverige att bete sig naturligt mot varandra, det är verkligen inget som underlättar integration på något sätt.

  • Exakt..!
   Vem som är störst offer för effekterna av massimmigrationen av utomeuropeer ..DET är frågan..!
   Efter tusentals år av etnisk likhet blir Sverige radikalt demografiskt förändrat på bara fyra decennier..!
   Dessutom utan att bli tillfrågad finansierar svensken importen av medletidskulturer och deras utövare…!
   Vem är offret i denna illa fungerande ”melting pot”..?
   Finansiärerna såklart..!
   Integration o lojalitet mot svenska värderingar är grundläggande för ett fungerande samhälle..!
   Den som inte anser det..den blir alienierad ..självklart..!
   Det är ett fritt val av invandraren ..tyvärr inte av oss svenskar..!
   Som ser världens bästa välståndsland bli ruinerat både ekonomiskt o kulturellt..!
   Offerkoftan passar inte immigranter..!

   • Pelle skriver:

    Herregud, offer hit och offer dit.
    Sverige har möjligheten att hjälpa civila personer som lever under otroligt dåliga förhållanden, deras närmaste vänner och släktingar kanske dör dagligen. Du tycker att Svenskarna är offer i en ”illa fungerade ””melting pot””..”. För mig är det självklart att vi ska hjälpa alla som vi kan hjälpa.

    När det gäller att fråga var någon kommer ifrån så gjorde jag det senast i förrgår då jag under 30 minuter hade en otroligt intressant diskussion med en taxi-chaufför i Stockholm om det pågående kriget i Syrien. Han tackade så mycket för en trevlig diskussion.
    Människor är olika, självklart kan några ta illa upp av saker som andra inte tar illa upp av. Det tycker jag vi kan fortsätta dessa människor att göra, varför bestämma hur folk ska tycka…

   • Anonym skriver:

    Skulle kunna sätta mycke pengar på att du är lönfet klass 3 medborgare som inte har utbildning och inte heller jobb. Sånna som du borde inte få bidrag. Antar att du brukar käka pizza på lokala haket och va trevlig mot pizzabagaren, tuff på nätet är lätt att va.

 16. Erik S skriver:

  Frågeställningen påminner mig om en gammal bekant som tyckte det var jobbigt att alltid behöva förklara varför hon var vegetarian, det kan ju möjligen vara tröttsamt att alltid behöva dra sin historia men det har naturligtvis ingenting med rasism att göra. I praktiken drar jag själv för att ta upp frågan innan jag lärt känna personen lite närmare. (En gång frågade jag dock den trevliga servitrisen på den etniska restaurangen om hon möjligen var från Göteborg, och fick ett roat ja till svar.)

 17. muslimochinteterrorist skriver:

  En sak ska ni veta, och då syftar jag på er som hävdar att Sverige gjort mycket för invandrarna. Ni ska veta att invandrare må ha samma rättigheter som alla andra, men de har inte samma privilegier! Och Ja, det finns struktuell rasism! Första steget i att bekämpa den, är att inse och erkänna… tala sanningen om för sig själv. Endast då får man en positiv process! Sverige är ett av många Europeiska länder som idag nått framgånger tack vare tredje världens lidande. OO ja, det stämmer. De råvaror vi får för skandalösa, rena reapris det är på afrikas bekostning. De snygga modeplaggen du stolt bär, de har ett barn i indien sytt under horribla förhållanden! Så säg mig inte att de är parasiter osv. Det är nu vi som svenska medborgare kan göra skillnad! Fan ta dig i kragen och inse att de privilegier är på andras bekostnad så sluta skylla på invandrarna som de vore syndabockarna!

 18. Ulf T skriver:

  @yasmineelrafie,

  Det är skillnad på att vara turist och att vara född, uppvuxen och medborgare i ett land.

  Jo, men det är bara en skillnad för frågaren om denne redan vet det.

  Dvs om du inte redan i princip vet svaret, så får du inte fråga – för det du inte vet är det som avgör om du kränker eller inte.

  Det är alltså mottagaren som bestämmer vad frågaren hade för avsikt. Det enda man kan göra själv blir att hålla käften och aldrig fråga något som potentiellt kan missförstås.

  Ironin är att i den traditionella bilden av över-/underordning brukar det vara de underordnade som måste tänka på vad de säger. Här är det de förmodat överordnade som tvingas censurera sig själva. Frågan är då om dessa ‘överordnade’ upplever att de har någon reell makt i situationen.

 19. Frågan ställs ju oftast till de som avviker från normen om hur svenskar ser ut. Människointresse eller inte så tillfrågas inte de som tillhör normen alls så systematiskt som de som inte gör det. Är en född och uppvuxen i Sverige så förstår jag att det är provocerande att få följdfrågan om var en ”egentligen” kommer ifrån. Jag förstår också att det inte är lika roligt att varje gång behöva berätta snällt och lydigt oavsett ursprung.

  Jag tror inte att det handlar om det enskilda fallet, att alla som ställer frågan är rasister eller att personen i fråga ser alla som ställer frågan som rasister. Poängen blir att när en person får frågan gång på gång på gång, så känns det inte bra längre. Det handlar om strukturen.

  Jag tänker att maktstrukturer fungerar på liknande sätt mot olika grupper som diskrimineras. När människor frågar om min funktionsnedsättning blir jag inte upprörd eller provocerad på personen i fråga, oftast vill jag gärna berätta och förklara. Men i längden kan det bli påfrestande, att alltid svara snällt oavsett av vem o när o hur frågor ställs. Det blir även ett ständigt bevis på att en inte tillhör normen.

 20. mammasuzie skriver:

  Själv har jag svarat på frågan säkert dubbelt så många gånger som jag levt dagar… känn en stund på den. Jag är född i Sverige, har aldrig haft dubbelt medborgarskap (mig veterligen) och vuxit upp med min svenska mamma och min svenska familj på hennes sida.

  ”Var kommer du ifrån?”
  ”Sandviken.”
  ”Men från BÖRJAN?”
  ”Sandviken…”

  Ja, jag har blivit innerligt less på att svara och under uppväxten hade jag ofta lust att tatuera in svaret i pannan så jag slapp frågan igen.

  Nej, att få frågan är inte rasism. Men för någon som mig – märk nu att jag inte talar för alla etniskt osvenska – spädde det på andra erfarenheter som gav mig en känsla av utanförskap och att inte höra dit. Att inte vara en Riktig Svensk. Och att jag på sätt och vis nogsamt skulle påminnas om att jag inte riktigt var som alla andra. Man ska ju minnas också att ihopblandat med alla dessa oskyldiga frågor och kommentarer kommer också de mindre oskyldiga och ibland direkt hatiska och våldsamma, och tillslut blir det svårt känslomässigt att sortera upp alla händelser som påpekar olikheterna, i ”inget att bry sig om” och ”saker att bli ledsen över”. Det blir en stor gröt av allting, allrahelst under unga år.

  Att svenskar har svårt att sätta sig in i hur detta känns och hur hårt det sitter in i benmärgen på många av oss, är självklart för varje tänkande människa. Det som känns jobbigt är när svenskar påpekar för oss Hur vi får känna och framförallt Hur vi INTE får känna. Som om våra upplevelser och känslor inte är viktiga. Ens för oss. Att vi – åter igen – måste lära oss vår plats i samhället.

  Och det är inte att ta på sig offerkoftan, det är bara som det är.

 21. Observator skriver:

  En genomläsning av kommentarerna ger vid handen att det finns människor, som kallar det normala för det normala och det finns människor som kallar det normala för rasistisk struktur.

  Man skulle kanske kunna desarmera ”problemet” genom att helt enkelt erkänna att det finna en svensk etnicitet på samma sätt som det finns en t. ex. en kurdisk etnicitet. Varför med näbbar och klor kämpa för att bli kallade svenskar, bara för att man är svensk medborgare.

  Man skulle ju kunna döpa om konungariket Sverige till 752 enligt den tresiffriga koden för Sverige i ISO 3166 (International Organization for Standardization).

  Vem skulle sträva efter att bli accepterad som en riktig 752:a?

  Och kurder, svenskar och alla andra etniciteter kunde få odla sina särdrag ifred utan att bli kallade rasister. Oavsett vilka tre siffror som står på deras pass!

 22. Anonym skriver:

  Jag har bott i Umeå i 9 år, men är skåning i grunden. Jag pratar skånska. Fortfarande efter 9 år i Norrland blir jag, jaa varje vecka säkerligen, påmind om att jag är skåning och ”skojad med”. Jag får höra mer eller mindre lustiga kommentarer titt som tett och ibland lite fördomar. Men det är ingenting jag upplever som aggressivt eller fördömande eller förnedrande. Det handlar om att jag sticker ut. En del människor sticker ogärna ut och kanske då upplever sådana frågor eller kommentarer som obehagliga. Det är ju tråkigt för de individerna, men det går inte att förändra verkligheten i denna stund: att människor är nyfikna och kontaktsökande. Det tycker jag i grunden är något positivt.

 23. Dev skriver:

  Hej! Jag är född i Sverige och har ett asiatiskt ursprung. Jag tycker inte att det är rasistiskt att ställa en fråga som ”Var kommer du ifrån?” Men däremot så är ”Vilket land kommer du ifrån?” rasistiskt. För att till frågan ”Var” så kan jag svara Stockholm, men ”Vilket land” så ska jag svara på ”land”. Det är konstigt att svara på Sverige om man befinner sig någonstans i Sverige och kommer från Sverige. Frågan ”Vilket land kommer du ifrån?” är som ”Hey du invandraren, var bodde du innan du flyttade till Sverige?” Och då känner jag mig kränkt. För att jag är ingen invandrare. Jag är precis som ”blonda svenskar” har gått i skolan, som barn har jag lärt mig alfabetet tillsammans med svenska barn, betalar skatt och äter potatis. Skillnaden är utseendet. Om det är ursprunget de undrar pga. utseendet så borde de ställa frågan så här: ”Vad har du för ursprung?” och det är inte rasistiskt. Om jag står bredvid en vän som är helt blond, och det kommer någon främling till oss och frågar ”Var kommer du ifrån?” till vännen och ”Vilket land kommer du ifrån?” till mig så är det rasistiskt. Det är jobbigt att det första de tänker på när de ser mig är ursprunget. Varför inte undra vad jag har för sysselsättning, min ålder, mitt namn etc som andra istället för ursprunget? Så jag förstår att det är sjukt jobbigt för killen att få en sådan fråga. Ni som är 100% svenskar och bott i Sverige hela livet, tycker inte ni att det är förolämpande om folk tror att ni är invandrare och frågar vilket land ni kommer ifrån hela tiden? Det känns som att man ”hamnar utanför gruppen, fast man är med i gruppen”. Rasism betyder mer än hata pga. hudfärg.

  • Anonym skriver:

   Själv fick jag lära mig att inte ställa denna frågan i skolan eftersom den kan uppfattas kränkande. Tänk på det nästa gång! Är det inte enformigt att upprepa samma fråga gång på gång på gång?? Vi kanske aldrig ses igen, vilken nytta har denna frågan då på planeten jorden där vi bor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s