Ebba von Sydow måste hålla sig till sanningen

En intressant text av Johan Wirfält, huvudredaktör http://debatt.svt.se/ Återpublicerad från FB med hans godkännande:

Samtalsämnet som vägrar dö: Janne Josefsson och härskarteknikerna. I dag gav sig Ebba von Sydow in i debatten. På http://blogg.svt.se/ebba/ skriver hon, apropå Gubbslemgate, Gräv och Maria Sveland, om den famösa PK-debatten för något år sedan (länk nedan). Ebba menar att Josefssons härskartekniker där tog sig uttryck i att han ”insisterade på att [hon] fått samtliga jobb på grund av [sitt] efternamn” och ”insinuerade att [hon] var en inkompetent bimbo”. Men för den som faktiskt orkar titta på PK-debatten blir det uppenbart att Josefsson inte alls gör detta. Vad som däremot händer är att Josefsson, ca 13:30 in i debatten, gör ett konstaterande – Ebba von Sydow är ”genuin överklass från Göteborg, och det har präglat [henne] och [hennes] värderingar”. Känns väl inte helt orimligt i en diskussion om journalistiska varumärken, där deltagaren i fråga dessutom råkar vara SVT:s hovreporter? Sedan säger Josefsson att överklassbakgrund är gångbart i rådande tidsanda, men ”det är ingenting förklenande”, och pågår därefter om ditten och datten i ett par minuter (irriterande för motdebattörer men knappast härskarteknik). Ca 16:35 in i klippet påstår Ebba von Sydow så samma sak som hon nu skriver på sin blogg, nämligen att Josefsson hävdar att hon fått ”alla mina jobb de senaste tolv åren på grund av mitt efternamn”. Detta stämmer alltså inte, Josefsson sa inte så, vilket han själv också påpekar (16:48). En felaktighet korrigeras direkt – ändå lever den vidare och nu, ett år senare, är den alltså utgångspunkten i Ebba von Sydows blogginlägg om Janne Josefssons härskartekniker. Som jag skrev på Twitter nyss: Jag tycker att det här är intressant. Om Ebba von Sydow upplever en sak, men Janne Josefsson de facto säger något annat – borde inte det senare gälla? Med detta sagt så har jag all respekt för att Ebba kände sig attackerad, jag har själv tjafsat med Janne och vet vilken skitstorm man just då befinner sig i. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att hålla sig till fakta.

Ser nu att Ebba von Sydow ändrat de formuleringar jag citerade ovan. Skärmdump på hennes originalinlägg här: http://oi47.tinypic.com/25gcg0j.jpg

PK-debatten:

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Ebba von Sydow måste hålla sig till sanningen

 1. Ping: SVT-Kvinnor tillbakavisar Ebba Von Sydows anklagelser mot Janne Josefsson | Aktivarum

 2. Maria skriver:

  Utmärkt! Alltid kul att kunna jämföra två olika versioner, och jo, jag håller med om att det är de faktiska orden som räknas.

 3. Erik S skriver:

  Till skillnad från Maria Sveland tycker jag faktiskt att Ebba von Sydow har en poäng, på samma sätt som de flesta andra föredrar hon att bli bedömd för det hon gör och inte vad hon råkat födas till och i andras ögon symboliserar. Jag tycker Janne Josefsson uttryckte sig dumt vid det tillfället – konstaterandet att Ebba von Sydow är ”genuin överklass” är lika fruktbart som att Janne Josefsson är en ”vit, medelålders man”, i och för sig sant men oftast inte relevant utan mest ett osnyggt sätt att täppa till truten på vederbörande.

  • Markus skriver:

   Blir lite rädd om våra journalister skall börja se Jannes ”tal” till Ebba som en attack på Ebba då börjar man undra vad man egentligen ska bli kränkt av. Jag såg iallfall Jannes tal till Ebba som en förklaring att ens bakgrund och framtoning spelar en roll i vilken journalistik man kommer kunna skapa för att vissa typer passar bättre till vissa yrken än andra vilket inte låter alltför konstigt i mina öron.

   Hur ska man dessutom kunna lita på att journalister skapar någorlunda objektiva nyheter om de genast lägger in så mycket av sina egna känslor i vad folk säger istället för att lyssna på vad personerna faktiskt säger?

   • Ebba blir kränkt av verkligheten..så illa är det faktiskt..!

   • Elena skriver:

    Till J , F och hela c/o som e4r emot att en muslim ska fe5 leda julen.Jag anser att Sverige e4r ett atesstiikt land. De e4r de som har gjort att vi harutvecklats mycket be4ttre e4n andra le4nder. pga att majoriteten av befolkningen inte tror pe5 ne5got har lett till att vi i ste4llet har le4rt oss att acceptera andra vare sig religion, sexualitet eller kf6n. Men folk som ni e4cklar mig faktiskt lite. Ni ff6rve4ntar er att folk ska respektera eran tro men kan inte respektera andras. Ni he5ller tillbaks Sveriges och e4ven jordens utveckling med se5na e5sikter.Jag respekterar kristna och har le4st ve4ldigt mycket ur bibeln (e4ven fast jag e4r ateist) och ni e4r inga riktiga kristna Julen ska handla om givmildhet, samhf6righet och ke4rlek. En riktig kristen bf6r veta om de. Men ni ge5r emot den sanna meningen av julen med att vara emot en me4nniska som vill delta i ke4rleksfull tradition ff6r att hon tror pe5 ne5got annat e4n du gf6r.Bli modern och visa i ste4llet ke4rlek och acceptera att en muslim kan leda ett julprogram.Om vi tar de ff6rsta steget och accepterar tillre4ckligt se5 kommer de som inte acceptera dig gf6ra de en dag.Om ne5gon har pe5 ne5got se4tt emot mina e5sikter se5 fe5r de je4ttege4rna skriva till mig pe5 fb.

 4. Joens skriver:

  Men har Josefsson fel? Är det inte faktiskt så att det troligen är enklare att få en anställning om man har ett adligt efternamn? P.s.s. som att det är svårare att ens bli kallad till en intervju om man heter Mohammed eller t.o.m. Svensson.

 5. Ulf T skriver:

  Jag tyckte, när jag såg debatten, att de andra tycktes ha svårt att förstå vad (jag tror att) Janne menade. Sedan tyckte jag att om någon använde härskartekniker, så var det Ebba von Sydow, som blev den förorättade kvinnan och sedan kom med en hel radda små påhopp på Janne, bland annat med insinuationer om att han skulle ha underkänt hennes arbete och diverse ad-hominem.

  Som jag förstod Jannes poäng med Ebbas överklassbakgrund, är det en oerhörd fördel i de kretsarna att vara genuint hemma i det sättet att föra sig. Det är inte en värdering i sig, utan mer ett konstaterande att det är mycket svårt att fejka den sortens bakgrund och kultur, liksom det är svårt att känna sig hemma i det om man inte har det med sig från födseln. Att han konstaterade att hennes profil hade varit omöjlig för 15-20 år sedan förklarades ju senare med diskussionen om att journalistkåren då var full av kommunister (om det är sant eller inte lägger jag mig inte i, men det var rimligen det Janne menade).

  Dessutom var Janne oerhört mycket tuffare mot Alex Schulman, som han rakt ut sade var villigt att ställa sig bakom vilket sk*t som helst. Mellan dem fanns det rejäl spänning, och det var ingen tvekan om att Janne gav honom skarp kritik.

  Det som debatten böljade fram och tillbaka om kring var ju huruvida alla journalister behöver vara som Janne, men det jag upplevde att Janne talade mycket om var att om man har det idealet, har man inte råd att kompromissa med sin integritet. Det han i princip insinuerade (eller sade rakt ut) till t.ex. Ebba och Alex, var väl att alla behöver inte vara journalister, och om alla vill kalla sig journalister, kommer titeln snart inte betyda särskilt mycket.

 6. Förljugenhet känntecknar också Ebbas blogg på svt.se – där visas en osannolikt glaserad bild av varumärket Sydow. Hur hamnade denna reklamblogg på public service? Det vill inte Hamilton eller Axelsson svara på. Borde inte UG kunna få svar..?

 7. Erik S skriver:

  Jag sa inte att Janne Josefsson hade fel; även om idealet är att alla skall kunna samtala som likar kan inte i alla lägen bortse från att gruppidentiteter som kön, klass och etnicitet ibland har betydelse och det är viktigt att utan överdrifter kunna diskutera detta på ett konstruktivt och ömsesidigt respektfullt sätt (vilket tyvärr inte alltid är helt enkelt). På samma sätt som det inte alltid är en fördel att vara vit medelålders man kan det ibland vara ett handikapp att vara en begåvad kvinna av börd och varken Janne Josefsson eller Ebba von Sydow förtjänar att bli avfärdade med en påklistrad gruppidentitet.

  • ”Begåvad kvinna av börd”..? Du menar väl inte den von-iga som lyckades bli sparkad TRE ggr. från Bonniers innan hon arbetslös räddades av klanen Sydow o SVT..!

   • Erik S skriver:

    Nej, jag menar bara på det principiella planet. Jämfört med den i mitt tycke obegripligt överreklamerade Alex Schulman tycker jag dock hon gör ett mer än hyfsat jobb samtidigt som jag har viss förståelse för varför en del kanske retar sig på henne. Instämmer dock i att bloggen självklart borde vara privat och inte officiellt sponsrad av public-service .

 8. trollan skriver:

  @Erik S
  Kan hålla med dig om det du skriver. Men det som stör mig är att Ebba kände sig påhoppad för att hon var kvinna inte för, vilket var vad han sa, hon var överklass. Även om han säger att han inte menar det förklenande så skulle jag också tolkat det som något negativt – men det hon gör är att tolka det som påhopp för att hon är kvinna – och inte fundera på hur han bemöter Schulman. Och det är väl det som är problemet för mig. Ärligt talat känns det som hon har mer gemensamt med Schulman än med mig vad gäller bakgrund för att vara ärlig.

  • Ulf T skriver:

   @trollan,

   Men det som stör mig är att Ebba kände sig påhoppad för att hon var kvinna inte för, vilket var vad han sa, hon var överklass. Även om han säger att han inte menar det förklenande så skulle jag också tolkat det som något negativt

   Kommentaren skall ju ses ur perspektivet att hon är SVTs hovexpert, och poängen, som han sedan upprepade, för tydlighetens skull, var ju att hon i kraft av sin bakgrund har med sig en ‘kultur’ som är väldigt svår att fejka – alltså har hon möjlighet att vara helt genuin i en miljö där många ur arbetarklass skulle känna sig som om de stack ut som en ‘öm tumme’.

   Hur man kan få det till en förolämpning i sammanhanget är lite svårt för mig att se.

   • Hur blev Ebba #hovexpert#..?
    Jo genom att som total TV-novis få prya som programledare för ”SVT:s genom tiderna största satsning”: Det kungliga bröllopet sic. Hamilton.!
    Utan minsta TV-merit får den från Bonniers för TREDJE ggn sparkade arbetslösa Ebba detta unika jobberbjudande av av Wegelius Hamilton..!
    Mer korrupt rekrytering har inte skådats inom svensk public service..
    Nepotismen osar tydligen inte..men resultatet stinker..!
    Ebbas pryande på SVT har inneburit en radda av fiaskon varav OS är det mest pinsamma..!
    Varför fick just den von-iga modebloggaren Ebba denna chans..?
    Arbetslösheten bland genuina journalister är ju enorm..!
    Dessuutom har Ebba deklarerat att hon är ARBETARKLASS..ha ha..!
    Public se

 9. Ping: Lite Sveland så här på söndagen « Toklandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s