Lindex sexualiserar småtjejer

För några dagar sedan tog en 13-årig tjej livet av sig. Hon hade utsatts för mobbning och sexuella trakasserier innan hon bestämde sig för att hoppa framför ett tåg och hellre möta döden än att fortsätta lida i det tysta.

Kanske kände lärare och andra vuxna till vad hon var utsatt för. Det vet vi inte än. Men vad vi vet är att sexualiseringen av tjejers kroppar börjar redan när de föds.

Klädföretag och modeindustrin har stor del i det. Därför väljer jag att berätta vad som skedde när jag besökte en Lindexbutik i Gbg för ett tag sedan:

Jag skulle gå och bada med min dotter som är två år. När jag upptäckte att hon hade växt ur sina badbyxor gick jag till Lindex för att köpa nya. Så här lät det då:

– Vi har inte badbyxor, bara bikini med underdel och överdel.
– Kan man inte ta de här då, frågar jag och pekar på hyllan bredvid?
– Nej de är för pojkar.
– Vad är skillnaden?
– Ja, de är blå till exempel.
– Varför måste Olivia ha bikiniöverdel, hon är ju bara 2 år?
– Det är för att hon är tjej.
– Men hon har ju inga bröst?
– Nej, det är klart.
– Riskerar hon hängbröst i framtiden om hon inte börjar med bikini redan nu?
– Suck, jag vet inte.
– Jag tar de blå tror jag.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lindex sexualiserar småtjejer

 1. Ulf T skriver:

  Ja, suck…

  Varför det skall vara så farligt för småtjejer att ha blått har jag aldrig fattat. Och hon hinner nog växa ur de där badbyxorna också innan den där överdelen fyller någon som helst funktion.

  Men återigen är vi väl blinda inför det patriarkala förtrycket som gör att det måste vara såhär.

  • sandra skriver:

   Man kan ju vända på det och fråga vad som är så farligt med att markera vilket kön ett barn har? 🙂

   • Ulf T skriver:

    Jag tycker inte alls att det är farligt. Däremot ser jag inte att en bikinitop på en 2-årig tjej fyller någon annan funktion än identifiering med äldre kvinnor. Att låta henne vara utan är inte att ‘dölja’ att hon är tjej. Fick hon själv välja, skulle hon helt säkert springa naken, f.ö.

    När min dotter föddes, bad barnmorskorna så hemskt mycket om ursäkt för att de rosa mössorna var slut – så hon fick ha en blå mössa så länge. De lovade dyrt och heligt att åtgärda felet så fort det gick, trots mina protester, att hon såg jättefin ut i sin blå mössa, att blå var min favoritfärg, osv.

    Dagen efter kom de triumferande in med rosa mössa och satte på henne den. Vad vi tyckte hade tydligen inget med saken att göra.

    (Kan sägas att dottern numera inte alls gillar rosa – även om jag inte tror att det finns något samband där.)

 2. sandra skriver:

  Jag för min del tycker ju i så fall att ansvaret ligger hos de personer som sätter på flickorna dessa som du kallar det sexualiserande kläder och inte de som säljer dom. Sen undrar jag vilka är personerna som börjat förknippa småflickor med sex bara för att de råkar ha en bikini på sig? Att flickor har bikini på sig är ju för att markera att de är flickor och inte för att ge bröststöd eller göra flickan sexig .Varför vill du dölja att ditt barn är en flicka??

 3. Jenny Afvander skriver:

  Jättekonstiga kommentarer. Varför vill man MARKERA att ett barn är en flicka? Varför är det viktigt? Och för vem?
  Ett barn är ett barn är ett barn.

  Fan vad mycket bättre det hade varit om barn hade fötts utan identifierbart kön! Det hade ju kunnat dyka upp vid typ fjorton års ålder, när det är dags att utveckla en eventuellt reproduktiv sexualitet.

 4. Vilken funktion fyller en bikiniöverdel? Bikini är för kvinnor som vill visa/sola så mycket av kroppen som möjligt, samtidigt som den döljer brösten. På ett sätt framhäver en bikini ändå att det finns bröst där under och drar blickar och tankar ditåt.
  Det känns inte som något lämpligt för barn.

  Det handlar ju inte om att dölja att flickan är en flicka. Mer att det inte finns någon poäng med att framhäva att hon kommer att ha bröst när hon blivit vuxen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s