”Danny kan skrämma Gardell med fysiskt våld”

Imorgon medverkar jag i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om varför Jonas Gardell och Mark Levengood behandlas med silkesvantar trots att de drar skämt som skulle få vanliga dödliga att utsättas för en näthatsstorm utan dess like.

Diskussionen har gått het de senaste dagarna på sociala medier. Nedanstående debatt mellan högermännen Roland Poirier Martinsson och Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö snappade jag upp på Facebook. (Jag har deras tillåtelse att återpublicera. )

Roland Poirier Martinsson, författare och filosof:

Joakim Lamotte är en snäll och smart påg – det är mitt intryck efter några yrkeskontakter – men jag tycker att han har fel i sin anklagelseakt mot Gardell och Levengood. Det är MÖJLIGT att göra den där poängen (”gubbsjuk, tänk om Ulf Brunnberg och Derawi” bla-bla-bla), men det betyder ju inte att man bör gör den, eller att den är riktig. Jag placerar snarare Lamottes angrepp i kategorierna ”gotcha” och ”felfinneri”. Faktum är ju att det är två helt skilda saker om Brunnberg skämtar om Derawis bröst eller om Levengood skämtar om Dannys bringa.

Jag kan komma på ett par, tre olika skäl till varför Gardell och Levengood inte bör skämta på det viset. Exempelvis att det är förutsägbart och tråkigt, det är gubbigt (inte gubbsjukt) i bemärkelsen att den yngre generationen måste le ansträngt för att vara artig, det är helt enkelt ouppfostrat och slipprigt. Men mest av allt att ett skämt som faller platt i efterhand är ett skämt som inte borda ha yttrats.

Men det är inte ett skämt i kategorin Brunnbergskt sexskämt om Derawi. (Om Gardell/Levengood inte slutar kan Danny skrämma dem med fysiskt våld. Samma gäller inte för tankeexperimentet Brunnberg/Derawi, det kanske är den grundläggande skillnaden (fast där tänkte jag bara högt)?)

Johan Ingerö, presschef Göran Hägglund, Kristdemokraterna:

Håller inte med. Ingen av de nämnda kommer att hota någon med fysiskt våld. Förstår över huvud taget inte varför den distinktionen alls skulle vara relevant. Jag tycker att den här sortens kommentarer är helt OK. Varken fyndiga eller spirituella, nej. Men måste allt vara det? I min värld är det helt ok att dräggla över andra människor. Hur öppet eller explicit man gör det är sedan en smaksak.

Men den uppenbara skillnaden är just det som påpekats redan. När män argumenterar mot kvinnor, tittar lystet på kvinnor eller ens håller upp en jävla dörr så är det ”förminskande” ”härskarteknik”, ”gubbslem” eller något annat kul modebegrepp. Fortfarande fnissas det mest åt gamla tanter som ”raggar upp” unga grabbar i Gambia, alltmedan det motsatta (med rätta) fördöms när det äger rum i Thailand.

Och det här är bara ytterligare en variant på samma tema. Två heterosexuella män i femtioårsåldern som skrivit något liknande om kvinnliga tävlande hade blivit korsfästa. Men Jonas och Mark? Nej, de är ju så hääärliga. Och lika hääärligt var det när Mustafa Can skrev sin sexnovell om Siv Jensen. För det är ju bara när mannen är höger/vit och kvinnan är vänster/allt utom vit som sexuell förnedring över huvud taget är problematiskt.

Vi kan väl enas om att kalla det medielogikmaktordningen.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Danny kan skrämma Gardell med fysiskt våld”

 1. Johan skriver:

  Jag upprörs också av att Gardell o co. behandlas annorlunda än vad exempelivs Ulf Brunnberg skulle fått höra om han kommenterat på samma vis. Däremot har jag svårt att kritisera Gardell. Om nu Danny klär sig sexigt och gör sitt yttersta för att framstå som sexig ska han väl inte gnälla för att folk kastar ur sig kommentarer om att han är sexig?

  Nu säger jag inte att Danny har gnällt, för det tror jag inte han har, men jag tycker ingen borde gnälla om den här typen av ”påhopp”. Om person X bemödigar sig med att vara sexig måste person X acceptera att han/hon blir bemött därefter. Om en ung tjej hade fällt motsvarande kommentarer hade det (antar jag) varit ok men då borde det väl rimligen vara ok vem som än kommenterar? Eller har inte fula/osexiga personer samma rättigheter som alla andra?

  • Niklas skriver:

   Johan, förstår inte riktigt ditt resonemang.. å ena sidan upprörs du av ”att Gardell o co. behandlas annorlunda än vad exempelivs Ulf Brunnberg skulle fått höra om han kommenterat på samma vis.” åandra sidan säger du att Danny för skylla sig själv för att han klär sig sexigt.. det är ju just det som är sexism. att gardell&mark dessutom förminskar Danny ytterligare genom att hävda att han är halvinkompetent men att det inte gör något eftersom han har en läcker kropp gör ju inte saken bättre. Hade detta vart på din eller min arbetsplats och det var en manlig kollega som sa det till en kvinnlig hade hon med lätthet kunnat stämma honom för sexuella trakasserier. När Mark&Jonas gör det kalls det humor… nej, det är grumligt vatten där de fiskarna simmar.

   • Johan skriver:

    Om en person klär sig sexigt och blir uppskattad för detta, är det sexism? Det låter som ett närmast svagsint resonemang. Om man inte vill få kommentarer om sin sexighet ska man låta bli att springa omkring inoljad och halvnaken och desperat försöka vara sexig.

    Om man gör allt för att verka sexig är det väl naturligt att folk tycker man är sexig??? Men man kanske bara får tänka det och inte säga det? Eller får man ens tänka det? Att de insinuerar att han är halvinkompetent är givetvis otrevligt, men knappast sexism.

    Om Danny däremot varit neutralt klädd och inte försökt ge ett sexigt intryck hade det givetvis varit fel att kommentera honom sexistiskt. Det är DET som är sexism.

    Mitt resonemang är helt logiskt. Gardell kommer undan, medan Brunnberg inte skulle kommit undan. DET tycker jag är fel. Enligt min åsikt borde BÅDA kommit undan (Givet att föremålet för Brunnbergs tycke hade önskat ge ett sexigt intryck). Men om nu det är för mycket begärt borde det åtminstone gälla samma regler för båda parter.

   • Ulf T skriver:

    Om Danny däremot varit neutralt klädd och inte försökt ge ett sexigt intryck hade det givetvis varit fel att kommentera honom sexistiskt. Det är DET som är sexism.

    Nu är ju Melodifestivalen regisserad, så vi skall nog inte utgå ifrån att det nödvändigtvis är Danny själv som bestämt hur han skulle klä sig och vilka rekvisita han skulle ha. Han har förstås rätt att vägra ställa upp på något som han uppfattar som kränkande… 🙂

   • Johan skriver:

    Ulf,

    Precis. Danny är väl en vuxen människa? (Eller är han? Jag har ingen aning om hur gammal han är, eller, för den delen, ens vem det är) Om han inte vill bli bemött med sexiga kommentarer är det väl bara att låta bli att spela på de strängarna.

  • Niklas skriver:

   ja johan, det enda vi är överens om är att Brunnberg inte skulle kommit undan med samma kommentarer som J&M gör och att samma regler ska gälla för alla..

   • Johan skriver:

    Ok, check.

    Man har full rätt att klä sig och bete sig hur sexigt man vill. Men omgivningen har ingen rätt att lägga märke till detta. Då vet jag.

 2. Krister Rosengren skriver:

  Var är feministerna?
  Tysta.
  Och HBT-debattörerna?
  Tysta.
  Jo, det är skillnad på folk och folk.
  Och kön och kön.
  Osv.

 3. Ping: Gräv 2013 Efterspel – Täppas slår tillbaka, Om sexistiskt hyckleri i media | Aktivarum

 4. Ang kommentaren att Danny inte befinner sig i underläge mot Gardell/Levengood – det gör han ju! Gardell/Levengood är maktmän i underhållningsbranschen, Danny har inte råd att komma på kant med dem och riskera att bli motarbetad eller utfrusen. Ergo, han är i beroendeställning till de som begår de verbala övergreppen. Ska de va’ så svårt att fatta….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s