Snusk och rasism

Mitt inlägg igår om Jonas Gardell och Mark Levengood har väckt otroligt mycket känslor. Folk mailar mig och säger att Jonas Gardells sexism är något som de har tänkt på länge, men inte vågat säga.

Det är så det funkar med herrar som Levengood och Gardell. De har en bakgrund och förankring inom svensk medieelit som gör att de ses som ”untouchable”.

De är två elitister som tillåts verka i en bubbla med ja-sägare utan tillstymmelse av kritik. De är så vana vid att strykas medhårs att detta kommer som en chock för dem.

När någon blir för folkkär och hyllad så åker lätt skygglapparna på och man tror sig kunna göra vad som helst uppifrån sina höga hästar. I Jonas Gardells fall har det gått väldigt långt.

Det är också därför han kan uttala sig så här på Twitter (21 jan 2012) om Nyamko Sabuni utan att det får några konsekvenser överhuvudtaget:

”Nyamko Sabuni – svart, kvinna, muslim. Så nära ett mänskligt kinderegg någon kan komma!”

Nu har Marklevengood, sedan i lördags, blockerat mig på Twitter och Jonas Gardell skriver oberört skojfriska sexuella anspelningar om Yohio och Ulrik Munther – och det måste man ju i framåtskridandets namn ge honom: Han gör verkligen sitt bästa för att fylla begreppet ”gubbslem” med en mindre heteronormativ innebörd.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Snusk och rasism

  1. Ping: Att Josefsson inte bara fattar att han inte kan det här med journalistik « Toklandet

  2. Simon Sandander skriver:

    Jag tycker dock att Danny gott och väl kan tåla sådana råa kommentarer. Gina har också fått stå ut med både sexistiska och rasistiska påhopp, dock inte från sådana offentliga människor som paret Gardell Levengood, men ändå. Anledningen till att jag tycker Danny kan tåla detta är för att han mer än gärna visar upp sin lekamen i direktsänd TV. Då får man tåla en och annan sexistisk kommentar. Det vet han om och är beredd på tror jag.

  3. Laila skriver:

    Jag är bara en ”vanlis” med endast ett 70-tal följare på twitter. Redan för länge sedan protesterade jag mot herrar Gardell o Levengood. Till en början tyckte jag att de var kvicka o roliga. Men…snart märkte jag att allt oftare höll sig skämten under bältet. Att bara kunna göra sig rolig genom att kränka andra är det billigaste som finns. Jag har för länge sedan avföljt dessa herrar på twitter. Tycker att det är förskräckligt att två pappor inte har bättre smak än så. De är dessutom offentliga och borde vara goda förebilder. Tack för att du har satt ner foten !

  4. Ping: Gräv 2013 Efterspel – Täppas slår tillbaka, Om sexistiskt hyckleri i media | Aktivarum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s